CFE: Să avem masa pregătită pentru fratele pe care îl invităm

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Renzo Bonetti
Traducere: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv.
Sursa: MisteroGrande.org

Cateheza 78
Să avem masa pregătită pentru fratele pe care îl invităm
Text de bază: Mt 22,1-6

Dragi prieteni,

La masă!

La masă!

Iată-ne din nou reuniți pentru a asculta Cuvântul lui Isus. Vrem să ne ascuțim auzul, la fel cum se reglează radioul, pentru a intra în sintonie cu al Său Cuvânt. Nu e suficient să ajungă la urechi cuvintele, e indispensabil să existe acest transformator al credinței prin care cuvintele pe care le ascultăm devin cuvintele lui Isus. Explicația pe care o ascultăm este încercarea pe care o face Isus de a se face înțeles, pentru ca Cuvântul Său să devină dar pentru fiecare dintre noi.

Titlul pe care l-am dat acestei cateheze este: Să avem masa pregătită pentru fratele pe care îl invităm. Și ni se pare o traducere foarte simplă, populară, a ceea ce spune Isus legat de Împărăția cerurilor. Textul îl luăm de la Matei, cap. 22, vers. 1-6.

1 Isus a început din nou să le vorbească în parabole: 2 „Împărăția cerurilor este asemenea unui rege care a făcut nuntă pentru fiul său. 3 Și i-a trimis pe servitorii lui să-i cheme pe cei invitați la nuntă. Însă ei nu au voit să vină. 4 A trimis din nou alți servitori zicându-le: «Spuneți celor invitați: Iată am pregătit ospățul; taurii mei și animalele îngrășate sunt tăiate și toate sunt gata. Veniți la nuntă!» 5 Dar ei nu au luat în seamă și s-au dus: care la ogorul său, care la negustoria lui; 6 iar ceilalți i-au prins pe servitorii lui, i-au batjocorit și i-au ucis.

Împărăția cerurilor este asemenea unui ospăț de nuntă„. Această imagine pe care o găsim apoi repetată în alte pasaje din Noul Testament, pe care o vedem anticipată în profeți când prevestesc venirea lui Mesia, această imagine a ospățului pe care o găsim prezentată în însăși Cartea Apocalipsei este modul prin care Isus vrea să ne facă să înțelegem această întâlnire, frumusețea acestei întâlniri. Împărăția cerurilor e ospăț de nuntă, a-l întâlni pe Isus e ospăț de nuntă.

Noi știm că în limbajul nostru ospăț de nuntă înseamnă sărbătoare, culmea sărbătorii, culmea bucuriei pentru faptul că un bărbat și o femeie s-au întâlnit, au realizat că există unul pentru celălalt, se iubesc, se dăruiesc. E atât de frumos să vezi cum se realizează un astfel de proiect, un bărbat care, foarte fericit, descoperă femeia sa, o femeie care, foarte fericită, își află bărbatul său și e frumos să faci sărbătoare, să faci nuntă. Dar aici, în acest ospăț care ne este propus, e vorba de o logodnă specială. Nu este nunta unui bărbat cu o femeie, ci e unirea dintre Isus și fiecare persoană, este unirea dintre Isus și întreaga comunitate. Este unirea mea cu Dumnezeu. Acesta e ospățul mereu pregătit, aceasta e invitația mereu actuală. „Vreau ca pentru toți să fie sărbătoare pentru că Eu vreau să celebrez unirea Mea cu tine, pentru că Eu, Isus, vreau să te întâlnesc pe tine, vreau să fiu cu tine pentru totdeauna, vreau să te întâlnesc.”

Această unire este deschisă, este receptivă față de orice persoană, Isus vrea să fie Mirele fiecărei persoane. De aceea ospățul trebuie să fie întotdeauna pregătit. Și Isus, care se află aici cu noi în această seară, vrea să se unească cu toți. Aveți în inima voastră „lista inimii”? Aveți la suflet lista persoanelor care locuiesc aproape de voi? Aveți la inimă lista persoanelor care lucrează lângă voi? Isus vrea să se unească cu toți aceștia! El vrea să se unească cu toate persoanele pe care voi le cunoașteți! Iată de ce ne invită; ne invită nu ca să spună că împărăția cerurilor este asemenea unui ospăț de nuntă, ci ne invită ca să avem masa de nuntă pregătită, acest ospăț să fie gata pregătit.

Știm că ospățul cel mai mare de nuntă este cel al Euharistiei duminicale, acolo unde Mirele se dăruiește cu trupul Său din iubire, unde întâlnirea între persoana lui Isus și persoana mea atinge culmi extraordinare. Persoana mea și persoana Sa se întâlnesc într-o unitate care, prin pâinea consacrată, care este Trupul Său, devine o unitate fizică extraordinară. Aceasta este culmea ospățului, acolo se află cuvântul pe care Isus îl dăruiește miresei Sale, comunității Sale. Acolo se află celebrarea unirii fiecăruia dintre noi cu El.

Dar acest ospăț, pe care cei care vor îl gustă în fiecare duminică, știm că pentru multe persoane, pentru aproximativ 70% dintre persoanele din comunitatea noastră, este un ospăț îndepărtat, care nu mai este cunoscut, nu mai este primit, nu mai este un ospăț de nuntă, sau e falsificat, nu este înțeles în semnificația sa. Tocmai de aceea, Isus Domnul ne ajută să construim aceste mici, simple mese, banchete, în casele noastre. Este un alt loc unde Isus Domnul, Isus Mirele, vrea să facă cunoscută dorința Sa de unire. Este un loc în care Isus Mirele vrea să ne facă să cunoaștem că există, că ne invită la nuntă, și se află în fiecare cuplu. În fiecare familie este prezent Isus Mirele, care invită la ospăț. În fiecare casă este prezent Isus Mirele, care invită la ospăț. Iată de ce suntem atunci împreună, pentru a împărtăși Cuvântul, pentru a împărtăși între noi darul credinței, care e ca și a ne dărui pe noi înșine, împărtășim rugăciunile noastre tocmai pentru a face vizibilă această sărbătoare.

Dragi prieteni, am putea fi aici ca să ne bucurăm de un aperitiv extraordinar, să ne bucurăm de felul doi la fel de gustos, cu carne de diferite tipuri, cu salate. Putem fi aici ca să gustăm prăjituri extraordinare și vinuri rafinate, desigur ar putea fi un ospăț foarte bun, care ne-ar face pe toți surâzători. Gândiți-vă însă la simplitatea a ceea ce împărtășim, împărtășim credința noastră, sufletul. Dăruind din sufletul fiecăruia dintre noi arătăm însă un ospăț și mai bun, ospățul de nuntă al lui Isus cu fiecare persoană, un ospăț de nuntă care devine posibil pentru persoanele de lângă noi, devine posibil pentru persoanele îndepărtate de credință, devine posibil pentru persoanele care au pierdut entuziasmul credinței, care nu știu nici măcar ce se întâmplă duminica în biserică, devine posibilă unirea lui Isus cu fiecare persoană.

Aici, unde căutăm să respirăm iubirea reciprocă, iubire care este semnul prezenței lui Isus, Mirele. Precum vinul care este semnul sărbătorii de nuntă, la fel iubirea reciprocă, faptul de a vrea binele unii pentru alții, este vinul acestui ospăț de nuntă, vinul pe care cel care vine îl apreciază imediat. Când spun „Am iubit, m-am simțit iubit, mă simt bine în această comunitate, în acest grup„, acesta este vinul, vinul de nuntă pe care vrem să-l gustăm cu toții. Astfel, invitația este de a avea pregătit acest ospăț, și a-l avea pregătit prin prezența noastră.

Dragi prieteni, este atât de important să fim la acest ospăț, să îi invităm și pe alții. De fiecare dată când lipsim este o lipsă de la întâlnirea cu Mirele, cu Isus. Desigur, pot fi de multe ori motive serioase din cauza cărora nu putem veni. Dacă unul dintre copii e bolnav, dacă s-a întâmplat ceva acasă, dacă e ceva urgent; aceste situații le înțelegem imediat, nici măcar nu se discută. Dar în rest, când zic în sinea mea: Poate, în seara aceasta, nu am chef, apoi eu nu sunt necesar, ce folos dacă mă duc…?! NU! MERGI! E o întâlnire cu Isus Mirele, mergi să ții ușa deschisă, mergi să ții gata un ospăț, mergi să împarți vinul, mergi să pui vin în fiecare pahar, adu vin de-al tău, pentru ca inima și sufletul fiecărui frate să se bucure. Prezența ta îmbucură fiecare frate, orice absență este un pahar de vin lipsă pentru că nu ești tu care să verși din vinul tău, din sufletul tău, rugăciunea ta, preamărirea ta!

Prin urmare, să evităm și noi, cum spune Evanghelia, să găsim motive: „Dar…, în seara aceasta…, boii mei, câmpul meu, treburile mele…„, mii de scuze, repet, care nu au nimic de-a face cu motivele serioase când chiar nu se poate. Dar să fie în inima voastră tocmai certitudinea că acea întâlnire este una cu Isus Mirele! Merg și eu să duc un vin bun, vinul iubirii, vinul credinței mele, al împărtășirii mele, vinul sărăciei mele, al simplității mele, al prezenței mele. A fi nu e la fel cu a nu fi! Și în același timp, în momentul în care sunt, țin pregătit ospățul pentru fratele meu. Poate în acea seară trebuie să vină o persoană nouă, neașteptată, să țin ospățul pregătit pentru ca și alți frați să poată cunoaște această frumusețe, acest gust, această iubire a Mirelui. A ține ospățul pregătit înseamnă într-adevăr să dau viață iubirii lui Isus.

Cine poate traduce concret iubirea lui Isus Mirele față de ceilalți? Cine-l poate întrevedea pe Isus care vrea să se frângă – pâine frântă, vin vărsat pentru ceilalți? Fiecare dintre noi! Fiecare dintre noi într-un anumit fel devenim Euharistie unul pentru altul, devenim acest ospăț de nuntă unul pentru celălalt.

Să purtăm în inimă această imagine, Isus vrea o întâlnire cu mine; mai mult, această întâlnire săptămânală va consolida și mai mult întâlnirea mea duminicală cu Euharistia, sau dacă cineva dintre voi poate, întâlnirea mea câteodată chiar din timpul săptămânii cu Euharistia. Și tocmai această obișnuință a întâlnirii mele cu El, mă face să înțeleg câtă apropiere vrea Isus cu mine. Să nu ne mulțumim cu puțin! Care dintre voi, soții, ar putea spune: ei bine, eu mă mulțumesc ca soția mea să stea cu mine în casă o oră pe săptămână? Mă mulțumesc să o văd pe soția mea o oră, două în timpul săptămânii, duminica și miercurea; care dintre voi se mulțumește cu atât?

Cât de mult dorește Isus să fim cu El! Și în măsura în care noi ne obișnuim cu prezența Lui, cu cuvântul Lui, treptat ne vom da seama că viața noastră personală pentru cel care e singur, viața noastră de cuplu va fi trăită cu Mirele. Și a trăi cu Mirele înseamnă că a început deja viața veșnică și că viața veșnică va fi tocmai aceasta, va fi o unire extraordinară cu Isus, iar cu Isus împreună a-l iubi pe Tatăl și a trăi în unitatea și șoapta iubirii Spiritului Sfânt. A trăi de pe acum această prezență înseamnă a începe încă de pe acum acel ospăț veșnic înspre care ne îndreptăm.

toată seria aici (ca fişiere Word)Posted in Spiritualitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *