CFE: Mă rog pentru tine, ca să nu piară credința ta

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Renzo Bonetti
Traducere: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv.
Sursa: MisteroGrande.org

Cateheza 76
„Mă rog pentru tine, ca să nu piară credința ta”
Text de bază: Lc 22,28-34

Dragi prieteni,

Să stăm cu El

Să stăm cu El

Suntem din nou aici pentru a-l asculta pe Isus, împreună reuniți într-un gând și un suflet, având certitudinea că e El cel care ne vorbește. Să nu dispară niciodată această credință! Aceste cuvinte care ne sunt vestite nu sunt cuvintele cuiva, ale unui personaj important, sunt cuvintele lui Isus. Și vrem să le auzim vibrând profund în inima noastră.

Ascultăm un fragment evanghelic care aduce o expresie foarte frumoasă, care ne impresionează. E Isus, care spune: „Mă rog pentru tine, pentru ca să nu piară credința ta„. Să ne întrebăm de ce spune și folosește Isus acest cuvânt. Ascultăm Cuvântul din Evanghelia lui Luca, cap. 22, vers. 28-34:

28 Voi sunteți cei care ați rămas cu Mine în încercările Mele. 29 Și Eu rânduiesc pentru voi o împărăție, așa cum Tatăl a rânduit pentru Mine; 30 ca să mâncați și să beți la masă cu Mine în împărăția Mea și să vă așezați pe tronuri ca să judecați cele douăsprezece triburi ale lui Israel.
31 Simon, Simon, iată, Satana a pretins ca să vă cearnă ca pe grâu; 32 Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi”. 33 El i-a spus: „Doamne, sunt gata să merg cu Tine și la închisoare și la moarte”. 34 Dar El i-a zis: „Îți spun ție, Petre, că astăzi nu va cânta cocoșul până când vei nega de trei ori că mă cunoști”.

Ați auzit întâi de toate cum îi descrie Isus pe discipolii Săi: „sunteți cei care ați rămas cu Mine în încercările Mele”, așa se adresează Isus discipolilor Săi. „Voi ați avut curajul să stați cu Mine și în bine, și în rău, în osteneli și în încercări, când nu eram înțeles, când eram alungat din Templu, voi ați fost cu Mine, ați perseverat, ați avut statornicie.” Desigur, e frumos să-l cunoști pe Isus, să experimentezi că El e cu noi, ne vorbește, acționează în noi, ne dăruiește pace, ne schimbă viața și aceasta este experiența noastră.

Am auzit experiențe de acest gen, în aceste luni, pe care cred că voi le povestiți în mod constant în comunitatea voastră, cum întâlnirea cu Isus schimbă viața, cum întâlnirea cu Isus ne dă forță, e în stare să ajungă la inimă, lucru care mai înainte nu vi se întâmpla. Întâlnirea cu Isus vă aduce pace, vă dă seninătate, vă face în stare să purtați o cruce pe care mai înainte nu erați în stare să o duceți, vă dă răbdare. Simțiți bucuria de a-l cunoaște, devine frumusețe întâlnirea în comunitate.

Desigur, sunt experiențele noastre, dar atenție! Discipolul nu e cel care a făcut și face o experiență frumoasă, una din când în când, ci e cel care perseverează cu Isus. Să ne întipărim în inimă aceasta: discipolul e cel care rămâne statornic în Isus. Soțul nu e cel care merge în vizită la soție, din când în când, soțul e cel care stă împreună cu soția. Soția e cea care stă împreună cu soțul, soțul e cel care stă împreună cu soția, discipolul e cel care stă împreună cu Isus, care rămâne ferm cu El în încercări, care continuă să stea atașat de El. Ceea ce ne face discipoli ai lui Isus, dragi prieteni, este continuitatea faptului de a fi cu El, cu Isus!

Suntem obligați să plătim taxe de drum, să plătim facturi, să facem vizite de politețe, suntem obișnuiți să facem gesturi, Isus însă ne cere să stăm cu El, să locuim cu El, să conviețuim cu El. Iată, acest cuvânt, a persevera, presupune continuitate, statornicie, a persevera cu El. Cred că acesta trebuie să fie cuvântul pe care trebuie să ni-l împărtășim la începutul acestei veri, când experiențele noastre continuă să se diversifice. Nu vom mai avea posibilitatea o perioadă să ne întâlnim aici cu toții datorită concediilor, excursiilor, diferitelor împrejurări care ne obligă și să absentăm. Dar tocmai în această situație avem posibilitatea de a ne verifica statornicia, perseverența.

Să ne propunem în inimă să perseverăm cu El în timpul următoarelor două luni. Dar cum să perseverăm cu El?

Rugăciunea – rugăciunea de laudă, în particular, singuri sau cu soțul, cu soția, cu copiii. Rugăciunea este acest: „Perseverați voi care ați rămas cu Mine!

Adorația – chiar dacă Preasfântul Sacrament nu este expus toată ziua în biserică, există posibilitatea în timpul dimineții până la amiază de a face adorație personală atunci când doriți. Biserica este deschisă însă toată ziua pentru a sta cu Isus.

Comunitatea – mențineți vie legătura dintre voi, dacă puteți eventual întâlniți-vă în familiile voastre împreună cu membrii celorlalte comunități, dar nu pierdeți comunitatea voastră, posibilitatea de a merge înainte, fraternitatea, prietenia, evanghelizarea! Aceasta înseamnă a rămâne cu Isus, a continua! Ar fi frumos ca în această seară, în fața celorlalți, fiecare să își exprime această dorință: „În următoarele două luni, eu nu vreau să pierd legătura cu Isus! Sunt decis să stau cu El, chiar dacă va fi o perioadă mai grea, căldura, miile de probleme estivale, vreau să rămân statornic cu Isus!”

Dar să privim și de cealaltă parte; Isus ce face pentru noi, cei care vrem să stăm cu El, care vrem să perseverăm cu El? Auziți ce cuvinte extraordinar de dulci și de gingașe: „Mă rog pentru tine, ca să nu piară credința ta”. E ca și când Isus ne-ar spune: „Mă rog pentru ca această relație între noi doi să continue. Tu ai atins cu mine culmile unității, m-ai simțit aproape și Eu te-am simțit aproape, mă rog ca să nu piară credința ta. Mă rog pentru ca această relație să continue, mă rog pentru ca această creație frumoasă să poată crește pentru că țin la tine. Sunt dispus să plătesc totul pentru tine; și atunci nu mă lăsa, nu mă părăsi! Fii statornic cu Mine, Eu mă rog pentru tine, ca să nu piară credința ta„.

Este apoi cealaltă completare, „rânduiesc pentru voi o împărăție”, „împărăția pe care Tatăl a pregătit-o pentru Mine”. E ca și când ar spune: „Vreau ca să fii totdeauna cu Mine, vreau să-ți pregătesc continuitatea acestei iubiri, vreau ca iubirea noastră, relația noastră să dăinuie pentru totdeauna„. Să încercăm să auzim din nou glasul lui Isus în mijlocul nostru în acest moment: „Vreau să rămâi cu Mine pentru totdeauna, și dincolo de moarte! Mă duc să îți pregătesc un loc, pentru ca să fii mereu lângă Mine. Să nu-ți provoace teamă scurgerea acestei vieți, jertfirea acesteia, Eu sunt cu tine și vreau ca și tu să fii cu Mine pe vecie„.

Atunci, acel Isus care ne cere statornicia, continuitatea, e cel care deja ne-a garantat continuitatea și statornicia. După moarte ne va pregăti un loc! Ce împletire de relații și afecțiune între noi și Isus! Nimeni dintre noi să nu se piardă cu firea, chiar dacă pot crește neputințele, chiar dacă speranța într-un viitor mai bun are de suferit. E cineva care ne-a dat o garanție mai bună decât toate garanțiile pe care le avem în casă: garanția mașinii de spălat, asigurarea anti-incendiu pe casă, asigurarea de viață, garanția pe televizor. El ne-a dat garanția pentru tot ce ne aparține, garanția vieții noastre și dincolo de moarte! Să îmbrățișăm această garanție. El însuși spune: „Unde sunt Eu vei fi și tu cu Mine„. Dar atenție cu toții, ca acest mod de a fi cu Isus să nu fie legat doar de cuvinte, de experiențe, ci să existe statornicie, continuitate.

Luca, într-un alt pasaj, ne spune: „Fiți atenți la voi înșivă, ca nu cumva să vi se îngreuneze inimile„. Adică există riscul ca atâtea alte lucruri să îngreuneze pasul inimii și să încetinească entuziasmul nostru înspre Isus și atunci se poate întâmpla ceea ce i s-a întâmplat lui Petru: „Mai înainte de a cânta cocoșul de trei ori te vei lepăda de Mine„. Există și riscul nostru de a spune: „Nu-l cunosc„. Auzim pe cineva blestemând, dar în noi spunem: nu-l cunosc pe Isus, e mai bine să stau deoparte! Auzim că biserica este jignită și în noi spunem: nu o cunosc! Există prieteni de-ai noștri care râd și fac glume pe seama Evangheliei, și noi riscăm să spunem în inima noastră: nu o cunosc!

Când trăim în mod intens cu Isus trebuie să fim atenți, pentru că trădarea se află la ușă. Când stăm undeva sus, e ușor să cădem, la fel și atunci când suntem atașați de Isus suntem de două ori mai atacați de diavol, gelos fiind pe această relație a noastră cu Domnul. Dar vine să ne întărească un alt cuvânt al lui Luca: „Cu perseverența voastră, vă veți salva sufletele„, perseveranța voastră! Să continuăm să ne manifestăm această continuitate! Întrebați-vă: am fost noi oare statornici? L-am pierdut oare din vedere pe Isus? L-am pierdut? Să reușiți să vi-l redați printr-un telefon, printr-un mesaj, printr-o serie de glume pentru a vă bine dispune în timp ce mergeți pe drum întâlnind un prieten, o prietenă… Amintiți-vă, nu uitați de Isus!

Să auzim însă ce alt orizont ne oferă Isus. Vorbind cu Petru, spune: „Iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi” în credință. Întărește-i pe frații tăi! Luați-vă în acest moment sarcina de a vă interesa de credința acestor prieteni din jurul vostru. Urmăriți-i cu privirea! Vreau să-mi iau sarcina de a veghea asupra credinței tale! Vreau să fiu și eu aici pentru a-ți spune că vreau să-ți întăresc credința, să te ajut în drumul credinței. Pe toată durata acestei veri nu te voi pierde din vedere, pentru că Domnul care stă cu mine mă roagă să-ți stau alături, să te întăresc!

De aici deschiderea inimii față de toți, față de acești frați, dar și față de cei care așteaptă o vestire, o mărturie, nu vă fie teamă! La plajă, umblând pe cărările munților, nu vă fie teamă să spuneți: „Eu îl cunosc pe Domnul! Am încercat să vorbesc cu El și mă simt bine. Eu mă întâlnesc cu alți frați să mă rog și are o forță unică!” Exercită o forță unică, mult mai mare decât a sta să te joci cărți, ori a sta să joci orice mică partidă de fotbal, pentru că a sta împreună în numele Domnului atinge sufletul, atinge inima în profunzime!

Dar mai presus de toate să auzim din nou, la încheierea acestei reflecții asupra cuvântului lui Isus, să îl auzim ca adresându-ni-se atât de mângâietor, atât de aproape! „Mă rog pentru tine, mă rog pentru tine, pentru ca să nu piară credința ta! Și aceasta o fac astăzi, mâine, îți garantez! Pentru că vreau să fii cu Mine! Mă rog pentru tine, ca să nu piară credința ta!

toată seria aici (ca fişiere Word)Posted in Spiritualitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *