CFE: Dorește-mă și… voi veni în casa ta

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Renzo Bonetti
Traducere: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv.
Sursa: MisteroGrande.org

Cateheza 126
Dorește-mă și… voi veni în casa ta
Text de bază: Lc 19,1-10

Dragi prieteni,

Îl ascultăm din nou pe Isus, vrem să îi simțim prezența vie și în acest moment, vrem să-l auzim vorbindu-ne. Să auzim și pentru noi repetându-se cuvintele pe care Isus i le spunea lui Zaheu: „Astăzi vin în casa ta”. E ca și când ne-ar spune: „Dorește-mă și voi veni în casa ta”. Cuvintele lui Isus le luăm din Evanghelia după Luca, cap. 19, vers. 1-10:

Zaheu

1 Apoi a intrat și a traversat Ierihonul. 2 Și iată, un bărbat numit Zaheu, care era șeful vameșilor și era bogat, 3 căuta să vadă cine este Isus, dar nu putea din cauza mulțimii, întrucât era mic de statură. 4 Atunci a alergat înainte și s-a suit într-un sicomor ca să-l vadă, căci avea să treacă pe acolo. 5 Când a ajuns în acel loc, Isus și-a ridicat ochii și i-a spus: „Zaheu, coboară repede pentru că astăzi trebuie să rămân în casa ta”. 6 El a coborât îndată și l-a primit cu bucurie. 7 Toți cei care au văzut murmurau spunând: „A intrat să fie găzduit la un om păcătos”. 8 Dar Zaheu, stând în picioare, i-a spus Domnului: „Iată, Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva, îi dau înapoi împătrit”. 9 Atunci Isus i-a spus: „Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case, întrucât și el este fiul lui Abraham. 10 Pentru că Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut”.

Există două cuvinte care ne arată atitudinea și inima lui Zaheu: „căuta să vadă”, „a alergat înainte”. Sunt două expresii care arată cât de mult Zaheu dorea să-l vadă pe Domnul. Era în el un impuls mare de a-l întâlni, nu era doar o curiozitate, era și o atracție, probabil și un semn de întrebare: „Cine o fi acest Isus?” Cert este că în el se afla această puternică dorință de a-l vedea, dorință de a-l întâlni.

Să ne oprim atunci puțin asupra acestui cuvânt: dorință. Dorința e componenta esențială a unei adevărate întâlniri. E atunci când doresc să întâlnesc o persoană, când doresc să merg la cină într-o familie, iar acea cină devine și mai frumoasă pentru că îmi doresc să merg. Când doresc să întâlnesc un prieten, iar acea întâlnire devine și mai puternică și mai frumoasă pentru că doresc să-l întâlnesc. Și în zilele noastre, fără dorință dispare frumusețea unei întâlniri, însăși iubirea dintre un bărbat și o femeie fără dorință se ofilește și moare. Să ne gândim și la dorința sexuală, la dorința de a fi împreună, dacă eu nu doresc să stau cu soția mea, cu soțul meu, cu fiii mei, dacă nu doresc să stau cu un prieten, dacă nu doresc să te văd, să te întâlnesc, să îți vorbesc, dacă dispare dorința, dispare și tăria de a împlini acea dorință.

Observați ce se întâmplă în Evanghelie: tocmai această dorință este surprinsă de Isus. Isus interceptează cu un radar special dorința acelei inimi, a inimii lui Zaheu, pentru că, observați în Evanghelie, inițiativa e a lui Isus: „și-a ridicat ochii și i-a spus: Zaheu, coboară”. Isus a interceptat cu un radar special, care cercetează în profunzimea inimii, că în Zaheu se află o dorință profundă de a-l întâlni.

Așa e pentru fiecare dintre noi, putem să ne aflăm în mlaștină, în noroi, poate să fie pustiu în sufletul nostru ori să fie cuprins de suferință, de teamă, dacă în noi se află o dorință puternică aceasta este primită de Isus, interceptată, atinsă, înțeleasă de Isus. Există în mine dorința de a-l întâlni? Există în mine dorința de a-l auzi vorbind și în acest moment? Există în mine dorința de a-l vedea? Există în mine dorința de a trăi, de a sta cu El cât de puțin? Vin la comunitate pentru a sta puțin cu Isus, am dorința de a-l întâlni? Când există această dorință, răspunsul lui Isus e întotdeauna precis: „Vin în casa ta!” Vin în casa ta! De aici titlul meditației: „Dorește-mă și voi veni în casa ta”. Dacă în noi se află dorința, e sigur că întâlnirea va avea loc. Prin urmare, dacă vrem să activăm realizarea întâlnirii cu Isus, e nevoie să-l dorim. Și acest lucru e valabil și pentru persoana singură, pentru cel tânăr, pentru cel în vârstă, pentru văduvă, pentru soți, pentru cel divorțat, important este să fie dorit: doresc să-l întâlnesc pe Domnul, doresc să-l aud vorbind!

E valabil și pentru soți: „Doriți-mă și vin, doriți-mă ca soți în casa voastră și voi fi, nu voi lipsi de la întâlnire. Doriți-mă ca un cuplu de soți!” E valabil și pentru Comunitatea Familială: „Doriți să mă întâlniți în Comunitatea Familială, mă veți întâlni. Când vă întâlniți în case, nu vă fie teamă, în timp ce faceți acel drum care vă duce de la casa voastră până la casa unde are loc întâlnirea comunității, doriți-mă, doriți-vă să mă auziți vorbind, doriți să mă întâlniți, Eu nu voi lipsi de la întâlnire. V-am promis, cel care caută găsește, celui care bate i se va deschide…” Și când îl întâlnim pe El inima ni se dilată, e ceea ce s-a întâmplat cu Zaheu: „Coboară, astăzi vreau să vin în casa ta”, și în acel moment au dispărut orice bariere, nu mai erau la mijloc greșelile și păcatele… Era vameș, era păcătos public, dar nu mai contează nimic, inima se dilată și în acel moment se fac niște alegeri care doar împreună cu El se pot face.

Adesea, cât privește anumite alegeri chiar spirituale, creștinești, de fidelitate față de Evanghelie, ne gândim în fel și chip, crezând că trebuie să facem cine știe ce lucru, însă ceea ce lipsește este însăși această întâlnire cu El. Dacă este El, dacă îl alegem pe El, să fim siguri că putem face alegeri mai mari; la fel s-a întâmplat cu Zaheu.

Dar să ne bucurăm pentru faptul de a ști că este cineva care ne caută. E concluzia acestei Evanghelii pe care am ascultat-o și sunt cuvintele lui Isus: „Fiul Omului a venit să caute…” Eu sunt cineva căutat de Isus! Dorința e ca și atunci când deschizi ușa pentru a te lăsa găsit. Să permitem ca Isus să intre și să ia masa cu noi… Iar acest Isus care caută, care mă caută, nu poate intra în casa mea dacă eu nu-i deschid ușa. Dorința înseamnă a deschide ușa, dorința înseamnă a face loc în inimă pentru ca El să poate intra și să stea cu noi. Când El stă cu noi știm câte lucruri își schimbă perspectiva în atâtea situații pe care le trăim, de la Comunitatea Familială la viața de familie, de la viața personală la situația de la locul de muncă. Faptul de a sta cu El ne permite, efectiv, să ne încălzim inima. Însăși întâlnirea în Comunitatea Familială, când o trăim ca pe o întâlnire dorită cu El, dispar mulți „dacă”, mulți „însă”, multe frici, pentru că dincolo de formule, dincolo de persoane, dincolo de limitele fiecăruia dintre noi, începând cu ale mele, singurul lucru care contează este să trăim experiența întâlnirii cu Domnul.

„Doamne Isuse, inima noastră este încă mică și uneori nici măcar nu ne gândim să te dorim, sau te simțim atât de departe încât credem că ești inaccesibil, de neajuns. Doamne, trimite-ne deci Spiritul Tău Sfânt, ca Spiritul Sfânt să coboare în inimile noastre pentru a te putea dori! Să fim și noi ca și Zaheu, să facem gesturi concrete pentru a spune că Te dorim: ‘a alergat’, ‘căuta să-l vadă’. Așa să fie și pentru noi în această întâlnire și în săptămâna următoare.”

toată seria aici (ca fişiere Word)Posted in Spiritualitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *