CFE: Care sunt minunile pe care Isus vrea să le facă cunoscute?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Renzo Bonetti
Traducere: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv.
Sursa: MisteroGrande.org

Cateheza 128
Care sunt minunile pe care Isus vrea să le facă cunoscute?
Text de bază: Mc 1,40-45

Dragi prieteni,

Ne aflăm din nou în ascultarea Cuvântului lui Isus, un cuvânt care are calitatea de a fi mereu nou și de a ne atinge inimile, spiritul nostru, și să le transforme. Un cuvânt care, ascultându-l împreună, ne ajută să devenim frați pentru că ne lăsăm călăuziți de însuși acel cuvânt. Și în acest moment să încercăm să înțelegem în profunzime ceea ce Isus vrea să ne spună prin câteva cuvinte pe care le luăm din Evanghelia după Marcu, cap. 1, vers. 40-45:

Vindecarea leprosului

40 A venit la El un lepros, l-a rugat și, îngenunchind, i-a spus: „Dacă vrei, poți să mă cureți”. 41 Lui i s-a făcut milă și, întinzând mâna, l-a atins și i-a spus: „Vreau, curăță-te!” 42 Și îndată lepra l-a părăsit și a fost curățat. 43 Atunci, avertizându-l cu hotărâre, l-a trimis afară, 44 spunându-i: „Vezi să nu spui nimănui nimic, dar mergi, arată-te preotului și adu jertfă pentru curățarea ta cele poruncite de Moise ca mărturie pentru ei”. 45 Însă el, după ce a ieșit, a început să spună tuturor și să răspândească vestea, așa încât [Isus] nu mai putea să intre în cetate în văzul lumii, ci stătea afară, în locuri retrase. Și veneau la El de pretutindeni.

Vrem să ne oprim asupra unei caracteristici proprii surprinzătoare, acolo unde Isus spune: „avertizându-l cu hotărâre, l-a trimis afară, spunându-i: „Vezi să nu spui nimănui nimic, dar mergi, arată-te preotului…” De ce folosește Isus această expresie, „vezi să nu spui nimănui nimic„? De ce Isus, care a venit pentru a se face cunoscut, pentru a ne mântui, pentru a fi lumină pentru ceilalți, de ce îi spune acelui lepros vindecat: „vezi să nu spui nimănui nimic”?

Este un motiv foarte precis și foarte puternic: pentru că Isus nu vrea să se piardă din vedere care este adevărata vindecare pe care o aduce. Adică există riscul grav ca lumea să creadă că Isus a venit ca să-i vindece pe leproși, doar ca să-i facă pe bolnavi să fie bine, în timp ce Isus a venit pentru o vindecare interioară mult mai mare; celelalte minuni sunt semne exterioare și nu minunea cea mai adevărată și cea mai mare.

Să reascultăm acest fapt și dintr-un alt fragment evanghelic, care urmează imediat celui pe care deja l-am citit, cel al vindecării unui paralitic; când, fiind prea multă lume, acest paralitic este adus de câțiva prieteni și, neputând să-l conducă înaintea lui Isus, dau jos o parte din acoperișul casei și îl coboară prin acoperiș în fața lui Isus. Și Isus, când îl vede înaintea Sa, îi spune: „Păcatele tale îți sunt iertate”! Acest fapt îi uimește destul de tare pe toți; cum, iartă păcatele? Isus spune: „e mai ușor a spune: ‘Păcatele tale îți sunt iertate sau ridică-te și umblă’?” Tocmai aici se află secretul pe care Isus vrea să-l comunice: „Eu am venit pentru a vindeca sufletul, pentru a vindeca inima, pentru a vindeca ceea ce este mai intim în fiecare, pentru acea pace interioară; toate celelalte sunt semne exterioare”.

Imediat ne dăm seama cât de ușor, cu mintea noastră, putem să ne situăm în afara acestui adevăr. E suficient să ne gândim, de exemplu, care sunt minunile pe care i le cerem cel mai adesea lui Isus, sau care sunt minunile pe care le cerem prin mijlocirea Maicii Domnului. Care sunt minunile pe care eu i le cer cel mai des lui Isus? Ca acel lucru să se rezolve, fiul meu să fie mai bine, acela să fie bine, celălalt să se vindece, să treacă această boală, să se rezolve acea problemă…! Înțelegeți că aceasta înseamnă că noi îl luăm pe Isus drept un vindecător exterior și nu un vindecător interior. Este tocmai a prefera aparențele în locul realității. Iată de ce Isus îi spune acelui lepros vindecat: „vezi să nu spui nimănui nimic”, pentru că riscul este ca lumea să creadă că acestea sunt lucrurile cele mai mari pe care El le face. Și cred că, în anumite împrejurări, astăzi Isus ar repeta aceeași frază și între noi: „vezi că, dacă s-a întâmplat că Dumnezeu te-a vindecat și ți-a dăruit ceva, nu spune!”

Dar atunci ce vrea Isus să spunem, care sunt minunile pe care Isus vrea să le facă cunoscute? Ce vrea să afirme Isus despre sine însuși? Vrea să își arate puterea de a vindeca inimile. Aceasta e o vindecare care depășește orice alte vindecări; e o vindecare ce are legătură cu viața. Poți fi și bolnav, poți îmbătrâni, poți avea diverse încercări și suferințe, dacă însă inima e vindecată, toate aceste stări sunt purtate în manieră cu totul diferită. E vindecarea inimii care ne dăruiește pacea, e vindecarea inimii care face mereu posibilă întâlnirea de iubire dintre bărbat și femeie, soț și soție. E vindecarea inimii care face posibilă reluarea dialogului între părinți și copii, copii și părinți. E vindecarea inimii care duce la iertare și împăcare. E vindecarea inimii care duce la colaborarea cu ceilalți, pentru a se simți o singură familie. Aceasta e vindecarea pe care Isus Domnul a venit să ne-o aducă.

Isus ne cere să povestim vindecările inimii de fiecare dată când are loc în noi această minune, această transformare, acest fapt. Prin urmare, da, trebuie să povestim câte vindecări ale inimii au avut loc în istoria vieții noastre, câte vindecări ale inimii au avut loc în viața persoanelor pe care le cunoaștem. O, de-am reuși să admitem că acestea sunt vindecările cele mai mari!

De aici se înțelege și lista inimii, să te rogi pentru evanghelizare. Lista inimii înseamnă că Domnul înfăptuiește minunile Sale specifice, caracteristice Lui. Fierarului îi cerem să lucreze fierul, brutarului îi cerem să facă pâine, vatmanului îi cerem să conducă tramvaiul, lui Cristos să-i cerem să vindece inima. Prin urmare, individualizând frați și surori pe care îi observi în suferință sufletească, să spui: „Doamne vreau să mă rog pentru ei„. Nimeni nu face o novenă către Tine, către Mama Ta, Maria, către Spiritul Sfânt, ca să aibă loc vindecarea inimii, ca să se înfăptuiască această însănătoșire interioară, pentru ca, Doamne, să regăsească pacea în tine!

Aici înțelegem rugăciunea inimii dar se întrezărește și care este convertirea noastră, transformarea noastră. Disponibili în a ne lăsa vindecați în inimă, aceasta este minunea pe care Isus poate să o facă. Desigur că aș putea să mă vindec de piciorul care mă doare, aș putea să mă vindec de deranjul provocat de ficat, dar dacă Isus îmi vindecă inima?! Să am curajul să mă rog: „Doamne Isuse, vindecă-mi inima!” Doamne, minunea Ta cea mai mare este cea a vindecării inimii! Și aceasta are loc dacă în interiorul nostru există disponibilitatea față de această vindecare. Deoarece condițiile tocmai pentru această vindecare sunt rugăciunea și disponibilitatea.

Iar apoi mai există un loc special în care putem, ca să spunem așa, exprima în mod mai profund disponibilitatea noastră de a ne lăsa vindecați, și anume adorația. Când suntem acolo, înaintea Ostiei Sfinte, când îl privim pe Isus, și Isus ne privește pe noi, Isus ne vede, Isus ne vede inima, ceea ce avem mai intim în noi, mai mult decât orice ecografie ori radiografie, Isus vede în inimă. Dacă acolo este disponibilitate: „Doamne, convertește-mă, Doamne, vindecă-mă, Doamne, curăță-mă, Doamne, mântuiește-mă…!” Acestea sunt rugăciunile care îi permit lui Isus să ne vindece, să ne vindece în interior în mod cât mai profund. Și acestea sunt vindecările pe care trebuie să le povestim!

Să spunem celor din jur că Isus a îmbunătățit viața mea, nu pentru că mi s-a mărit salariul, ci mi-a făcut viața mai frumoasă pentru că a făcut ca inima mea să crească, capacitatea mea de a iubi să crească, capacitatea mea de a răbda, de a ierta! Să ne lăsăm vindecați în inimă! Acestea sunt miracolele pe care Isus vrea ca noi să le povestim!

toată seria aici (ca fişiere Word)Posted in Spiritualitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *