CFE: Rămâi strâns unit cu Mine pentru a înfăptui lucruri extraordinare

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Renzo Bonetti
Traducere: pr. Mihai Vătămănelu OFMConv.
Sursa: MisteroGrande.org

Cateheza 91
„Rămâi strâns unit cu Mine pentru a înfăptui lucruri extraordinare”
(a te ruga pentru lista inimii)
Text de bază: In 15,1-9

Dragi prieteni,

Pentru a sintetiza ceea ce vrea să ne spună Isus în acest moment cred că ar fi de-ajuns acest titlu: „Rămâi strâns unit cu mine pentru a înfăptui lucruri extraordinare”, ceea ce presupune să ne rugăm efectiv pentru persoanele din lista inimii noastre. Dar să ascultăm cum ne spune Isus aceasta prin însăși cuvintele Sale pe care le luăm din cap. 15 al Evangheliei după Ioan, vers. 1-9:

1 Eu sunt vița cea adevărată, iar Tatăl Meu este viticultorul. 2 Orice mlădiță care este în Mine și nu aduce rod, El o înlătură și oricare aduce rod o curăță ca să aducă și mai mult rod. 3 Voi sunteți deja curați, datorită cuvântului pe care vi l-am spus. 4 Rămâneți în Mine și Eu în voi. După cum mlădița nu poate aduce rod de la sine dacă nu rămâne în viță, tot la fel nici voi, dacă nu rămâneți în Mine. 5 Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în Mine și Eu în el, acela aduce rod mult, pentru că fără Mine nu puteți face nimic. 6 Dacă cineva nu rămâne în Mine, este aruncat afară, la fel ca mlădița, și se usucă. Se adună, se aruncă în foc și arde. 7 Dacă rămâneți în Mine și cuvintele Mele rămân în voi, orice voiți, cereți și vi se va face. 8 În aceasta a fost glorificat Tatăl Meu, ca să aduceți rod și să fiți discipolii Mei. 9 Așa cum Tatăl m-a iubit pe Mine, așa v-am iubit și Eu pe voi. Rămâneți în iubirea Mea.

Eu, Dumnezeul tău, cel nepătruns, cel infinit, am vrut să iau trup omenesc, un trup ca al tău; Eu, Dumnezeu, am voit să mă unesc cu tine! Ți-am spus că te-am ales din veșnicie, ți-am spus că te-am așezat în palma mâinii Mele, ți-am spus în atâtea feluri că te iubesc la fel cum Dumnezeu Tatăl mă iubește pe Mine. În diverse moduri am încercat să te fac să înțelegi iubirea Mea; acum vin să-ți spun din nou că am luat un trup ca al tău. Privește-mă, am luat un trup ca al tău! Nu mai vreau să te simți departe de Mine, nu vreau să mă simți îndepărtat, vreau să mă simți aproape, parte din tine, asemenea ție. Am venit ca să simt foame ca și tine, ca un prunc la sânul mamei sale, să-mi fie sete ca și ție, cu nevoi trupești asemenea ție, să surâd ca și tine, să plâng ca și tine, am venit să sufăr ca și tine, cu tine, pentru tine, să mor ca și tine! Nu poți să mă mai simți îndepărtat de tine, nu mai poți să mă simți ca pe cineva din altă lume, într-un cer separat, pentru că Eu am ales să iau un trup ca și tine.

Privește-mă! Am un trup ca și al tău! Pentru ca tu să te simți bine în trupul tău, pentru ca tu să cunoști că viața Mea divină poate să locuiască în tine, în trupul tău. Așa cum Eu sunt făcut din carne omenească, la fel viața Mea divină poate locui în trupul tău. M-am unit cu tine, cu trupul tău, pentru ca să poți încontinuu să te unești cu Mine, să rămâi strâns legat de Mine. Să rămâi unit cu Mine la fel cum mlădița este unită cu vița, la fel cum ramurile sunt unite de arbore, la fel cum floarea este unită de tulpină. Am voit să am un trup pentru a-ți spune și mai mult cât și cum poți să te unești cu Mine și Eu să mă unesc cu tine. Și ți-am dat și Euharistia care celebrează, ne dă viața, ne face să ne bucurăm de această unitate – tu în Mine și Eu în tine – pentru aceasta am voit un trup. Am voit un trup și pentru a-mi arăta iubirea.

Acum îți cer să mă ajuți să iubesc. Trupul Meu este glorios, este viu, acționez prin Spiritul Meu, Spiritul Sfânt, dar acum am nevoie încă să continui, să aplic motivul pentru care m-am întrupat; m-am întrupat tocmai pentru a avea un trup de iubit. Acum, în mărire, în lumina gloriei, îți dau Spiritul Meu care însuflețește orice trup, pentru ca tu să-mi poți împrumuta brațele tale pentru a iubi, inima ta pentru a iubi, pentru a face și pe alții să simtă că sunt făcut din trup, pentru a-i face și pe alții să simtă că Eu iubesc cu inimă de carne, chiar dacă sunt Cristos glorificat, și că prin Spiritul Meu inima voastră, inima ta de carne poate fi ceea ce îi ajută pe alții să simtă iubirea Mea. La ce ar folosi venirea Mea în lume dacă nu am brațe omenești pentru a ajunge la inima cuiva? Nu fă nefolositor faptul că Eu am luat trup omenesc! Nu fă inutilă Nașterea Mea!

Ți-am cerut să privești în jurul tău și să scrii persoanele pe care le-am încredințat privirii tale, întâlnirii tale, ți le-am încredințat ție pentru că, prin chipul tău, tu ești prezența Mea trupească și vizibilă. Ți le-am încredințat ție pentru ca tu să le privești cu iubire. Ți-am cerut să le scrii, ai făcut-o? Ai încercat să privești în jur și să observi – cu nume și prenume – câte persoane întâlnești pentru Mine într-o săptămână? Eu vreau să le întâlnesc prin tine! Împrumută-mi privirea, ochii, brațele…

Dar îți cer în acest moment un alt parcurs. După ce ai văzut câte persoane ai în lista ta și după ce ai ales câteva pentru care te angajezi – este lista inimii – pentru care te angajezi mai mult să faci un efort de apropiere, îți cer, la acest punct, pentru aceste persoane, să rămâi strâns unit de Mine!

Să reascultăm cuvintele lui Isus: „Cine rămâne în Mine… – rămâneți în Mine – cine nu rămâne în Mine nu aduce rod…, fără Mine nimic nu puteți face…!” „Și atunci, în timp ce-ți încredințez persoanele mele, îți spun: Da, dar atenție, rămâi strâns unit cu Mine! Rămâi în Mine, roagă-te cu Mine, roagă-te pentru ei! Dacă te rogi și ești unit cu Mine, pregătești cuvântul potrivit, iar Eu pregătesc inima lor ca să primească cuvântul. Dacă ești unit cu Mine în timp ce privești, în timp ce vorbești, dacă mă rogi pe Mine, dacă invoci Spiritul Meu, Eu sunt acolo pentru a înfăptui totul, pentru a uni, pentru a lucra în inima persoanei care este în inima ta. Eu vreau să fiu în tine! În timp ce îți pui în inimă diverse nume, Eu vreau să fiu cu tine să iubesc, dar tu ține-mă lângă tine! Nu te distanța, nu merge singur! Când începi să țeși aceste relații și mă pui deoparte este ca și când ai spune: ‘Doamne, mă gândesc eu la aceasta, Tu stai deoparte, acum am înțeles totul, nu am nevoie!’ Nu! Rugăciunea este viață, înseamnă să rămâi strâns unit cu Mine! Nu acționa de unul singur, nu mă arunca afară din circuitul iubirii, pentru că iubirea este Spiritul Meu.

Când înțelegi să faci lista, ai lista inimii, dar nu-mi vorbești niciodată despre acele persoane – nu mă invoci pentru acele persoane, nu mă chemi în cauză pentru acele persoane, nu mă cauți pentru acele persoane, nu îmi ceri ce cuvinte să spui pentru acele persoane – este ca și când mi-ai spune: ‘Doamne, Isuse, vezi, mă gândesc eu la aceasta, eu fac un copac singur, fără Tine. Nu trebuie să te duc pe Tine, Doamne, este suficient că eu sunt bun’. Și astfel dispare dorința de a te ruga, dispare dorința de a sta în fața mea în Preasfânta Euharistie, dispare acea dorință intensă a ascultării cuvântului, care este dorința de rugăciune. Iată de ce îți spun: Nu mă arunca afară din circuitul iubirii. Te rog, oriunde ai fi de-a lungul zilei, rămâi unit cu Mine, vorbește-mi și Eu îți vorbesc, pentru că doar în măsura în care ești unit vei aduce rod. De câte ori am spus, în timp ce vorbeam cu apostolii Mei, și acum vreau să îți repet și ție: Rămâneți în Mine! Eu rămân în voi, rămâneți în Mine!

Dar de ce te rog să rămâi? Pentru că dacă mergi de unul singur devii ramură ruptă din arbore, ramură care se usucă și care nu poate decât să fie arsă. Precum mlădița nu poate aduce rod de la sine dacă nu este unită cu vița, la fel și voi, dacă nu rămâneți în Mine, dacă tu nu rămâi strâns unit cu Mine, nu vei converti pe nimeni. Dacă nu rămâi unit cu Mine nu vei avea cuvântul potrivit. Eu sunt vița, Eu am viața, voi mlădițele! Tu ești mlădița, tu ești ramura, tu te bucuri de viața Mea. Sunt dispus să fac totul cu tine, mugure, floare, fruct, totul! Dar tu să rămâi în Mine!” „Cine rămâne în Mine aduce mult rod!”

Rugăciunea este esențială pentru a rămâne strâns uniți cu Isus! Să nu treacă jumătate de oră fără să facem trimitere la El, fără să vorbim cu El. Și Isus revine aproape, rugându-ne: „Cine nu rămâne cu Mine este aruncat afară…! Dacă rămâneți în Mine și cuvintele Mele rămân în voi, cereți orice voiți”. „Fără Mine nu puteți face nimic!” Isus ne repetă: „Fără Mine nu puteți face nimic!”

Și revin cu acel limbaj asemănător pe care eu îl folosesc, îl pun în gura lui Isus: „Nu mă arunca afară din circuitul iubirii, vorbește cu Mine în timp ce privești o persoană din lista pe care o ai, a persoanelor pe care le întâlnești în timpul săptămânii, vorbește cu Mine pentru a-mi cere un sfat. Străduiește-te să mă întrebi de multe ori pe zi: Isuse, ce ai face acum? Isuse, ce ai spune acum? Isuse, ce ai gândi acum? Isuse, ce ai spune acestei prietene a mele? Isuse, ce i-ai răspunde soțului meu? Isuse, cum i-ai vorbi fiului meu? Isuse? Rămâneți în Mine! Rămâneți în Mine!” Pare că Isus vine să ne roage: „Ia-mă cu tine, du-mă cu tine, cheamă-mă pe nume! Este ca și a spune: cel de acolo, cea de acolo, sunt Eu, Isus, și iubesc persoanele una câte una”.

Aici există o persoană deosebită care ne poate ajuta să stăm cu Isus, să rămânem strâns uniți cu El: este Maria, „Maria care păstra – spune Evanghelia – toate acele cuvinte în inima ei”; a făcut din inima ei locul în care cuvintele lui Isus devin în mod continuu ecou, în care cuvântul lui Dumnezeu vibra și era frumusețea și muzica inimii sale. Să ne rugăm Domnului să ne ajute și pe noi să reascultăm muzica cuvintelor Sale, a inimii Sale. Să facem loc Cuvântului Său. Să ne întrebăm de o sută, de o mie de ori pe zi: „Isuse, ce vrei să spun, ce vrei să fac, cum vrei să decid?” Și ne vom da seama că, rămânând în El, aducem mult rod.

În aceasta a fost glorificat Tatăl Meu, ca să aduceți mult rod”. Și apoi acea garanție: „Așa cum Tatăl m-a iubit pe Mine, așa v-am iubit și Eu pe voi. Rămâneți în iubirea Mea.”

toată seria aici (ca fişiere Word)Posted in Spiritualitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *