Cum să te pregătești pentru Sfânta Liturghie (5 sfaturi practice)

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Cristofori
Sursa: Cristofori.ro

Să admitem fără ocolișuri și cosmetizări: pentru mulți tineri (și nu doar tineri) Liturghia este plictisitoare. În esență este același „show” repetat duminică de duminică – cum ai putea să nu te plictisești? Chiar și fanii Războiului Stelelor sau ai lui Harry Potter după 5-10-20 de vizionări s-ar sătura. Iar anul are 52 de săptămâni! Plus sărbătorile! Ai vedea un același film sau piesă de teatru sau concert de 60 de ori într-un an? Desigur că nu!

Dar Liturghia nu este un spectacol. Liturghia nu este ceva ce se petrece în jurul preotului, iar tu asiști, când cu gândul la ce spune celebrantul, când cu gândul aiurea. Liturghia este în schimb o celebrare a întregului popor al lui Dumnezeu: preotul are rolul său, iar credincioșii rolul lor. Dar până să discutăm despre participarea la Sfânta Liturghie, ne-am gândit la ce trebuie să facem înainte să înceapă. Chiar cu mult înainte să înceapă. Reflecția noastră s-a concretizat în cinci sfaturi pe care le expunem în continuare.

1.Vino informat!

Cum alegi un film? Te uiți la trailer-ul lui. Consulți distribuția și vezi ce actori mari joacă. Poate arunci un ochi pe IMDB.com sau pe RottenTomatoes.com (uite un sfat: vezi și CommonSenseMedia.org) ca să vezi ce note are. Ce faci când mergi într-un oraș nou sau o țară nouă? Consulți niște ghiduri turistice, sapi pe internet după informații despre ce ai putea vizita interesant acolo, înveți chiar niște expresii uzuale dacă este vorba de o limbă nouă. Cum planifici o petrecere? Faci o listă de invitați, una cu meniul; ba și un playlist cu muzică. Suntem deci atenți să ne planificăm și să ne documentăm despre ce urmează să facem… mai puțin când vine vorba de Liturghie?

Liturghia își are „trailer-ul” în viața lui Isus. Dar aceasta nu înseamnă că, dacă îi cunoaștem viața, cunoaștem totul și despre Liturghie. Multe aspecte ne pot scăpa în continuare, dar dacă o studiem (poate la cateheză, poate discutând cu preotul, poate citind) vom descoperi bogăția ei de simboluri, precum și asocierile dintre momentele Liturghiei și viața și mesajul Celui care a instituit-o. În plus, a participa la Liturghie este o vizită nu într-o altă țară, ci chiar într-un alt tărâm: unul în care cerul și pământul se unesc, în care divinul și umanul se contopesc. În acest tărâm mistic trebuie să pătrundem semnificația cuvintelor folosite, să învățăm limbajul gesturilor, limbajul obiectelor liturgice și al veșmintelor… Da, Liturghia poate fi plictisitoare dacă nu vorbim „liturgheza”. În fine, Liturghia este o mare petrecere, o sărbătoare mai bine spus, iar sărbătoritul ești tu (și toți ceilalți, dar să rămânem acum la tine)! Pentru tine Cristos coboară pe altar, iar mai apoi în tine.

Sintetizând, primul sfat este: Informează-te! Studiază! Întreabă! Liturghia este de o profunzime extraordinară, așa că o viață întreagă vei avea de crescut la acest capitol. Dar important este să tot crești, să o cunoști tot mai bine, ca să o poți trăi tot mai bine.

2. Vino curat!

Să mai rămânem puțin la imaginea petrecerii: organizezi una și ai pregătit bucate alese. Îți servești oaspeții dar auzi pe câte unul: „Nu, mulțumesc, am mâncat așa de bine acasă!” sau „Astăzi postesc, nu mănânc așa ceva!” sau „Nu este pe gustul meu!” Ne cade cam prost, nu? Acum să ne gândim ce aude Isus la ospățul pe care ni-l oferă. „Nu mă împărtășesc prea des, că țin la silueta mea spirituală!” OK. Poate nu spune nimeni (chiar) așa. Cel mai des refuzul împărtășirii este legat de neîndeplinirea condiției de a fi cu sufletul curat de orice păcat de moarte (sau altfel spus: în starea harului sfințitor). Să apelăm la o altă comparație: cum ar fi să vezi un film 3D fără ochelari 3D? Desigur, auzi ce se spune, deslușești ceva pe ecran, dar scapi experiența cinematică deplină.

La Liturghie trebuie să venim în fiecare duminică și în sărbători, că avem sufletul curat de păcate de moarte, că nu. Dar dacă dorim să facem ca Liturghia să fie cât mai de folos pentru noi, pentru viața noastră spirituală, să venim spovediți, ca să putem primi Trupul și Sângele, Sufletul și Dumnezeirea Domnului nostru Isus Cristos. Prin Spovadă ne împăcăm cu Dumnezeu, dar să nu uităm importanța la a ne împăca și cu aproapele, cu cei cu care ne-am certat – și care, ce coincidență, cel mai adesea sunt chiar din familia noastră. Altfel la Liturghie s-ar putea ca mintea să ne stea tot la nervii pe care îi avem pe X sau Y, la ce i-am putea spune sau face…

Sintetizând, al doilea sfat este: Vino cu sufletul curat de orice păcat de moarte, astfel încât să te poți împărtăși. Vino împăcat nu doar cu Dumnezeu ci și cu semenii (vezi Matei 5,23-24).

3. Vino citit!

Am vorbit despre Împărtășanie, dar în Liturghie ne întâlnim cu Domnul și în cuvântul Său. Da, ne referim la lecturi: Apostolul și Evanghelia (dacă ești romano-catolic, adaptează cu lecturile din ritul latin). Te poți pregăti și la acest capitol, citindu-le din timp. Dacă nu știai, preotul nu alege el ce să se citească, după inspirația de moment, ci respectă un calendar fix, la care ai și tu acces: uită-te în calendarul religios pe care presupunem că îl ai undeva în casă și vei vedea că la duminici și sărbători cel puțin sunt indicate ambele lecturi (sau mai multe, la latini). Poți folosi o agendă liturgică: roagă-l pe preotul tău paroh să îți spună de unde și-a cumpărat, sau folosește variantele electronice (online aici sau pentru Android aici). Și citește! Citește lecturile de exemplu sâmbătă seara, dacă nu chiar mai rapid.

Ridică piciorul de pe accelerație când citești. Caută în text o idee care ți-a plăcut, rămâi mai mult la ea și reflectează asupra ei. Dacă este o parabolă pe care ai auzit-o de zeci de ori, caută o perspectivă nouă (sunt atâtea predici și comentarii biblice pe net – te poți folosi de ele). Caută să prinzi esența, mesajul textului. Putem plusa puțin? Mulțumim! Uite ce mai poți face: să studiezi de-a dreptul contextul lecturilor. Se vorbește despre vindecarea unui lepros? Știi ce însemna să fii lepros în zilele lui Isus? Sau poate despre Ierihon? Știi unde se află pe hartă? Textul biblic primește multă lumină dacă știm ceva din geografia Țării Sfinte, din obiceiurile acelor vremuri…

Sintetizând, al treilea sfat este: Citește din timp lecturile pe care le vei auzi la Liturghie. Meditează la ele. Faptul că microfonul face probleme, că vecinul din bancă tușește exact la cuvintele lui Isus sau că gândul ți-a fugit aiurea într-un anumit moment al lecturii nu mai contează așa mult când tu cunoști deja textele. Și predica o vei înțelege mai bine!

4. Vino pregătit

Un scafandru care s-a scufundat la mare adâncime nu poate ieși imediat la suprafață, ci trebuie să se acomodeze treptat pentru revenirea la presiunea atmosferică. Ei bine, nici din cotidian nu putem să ieșim brusc ca să intrăm în Liturghie. Nu. Trebuie o acomodare, iar aceasta începe de acasă. Ba chiar am putea spune că începe din seara dinainte, căci dacă ne-am culcat la 3AM ca apoi să mergem la 9AM la Liturghie, de ce ne-am mira că am dormit în timpul ei? Dar și dacă ne-am culcat din timp, sunt câteva lucruri importante de respectat în dimineața dinaintea Liturghiei: evităm tot ceea ce ne-ar agita / enerva / distrage atenția, ceea ce poate însemna televizor închis, renunțat la un anumit gen de muzică, dar și la discuțiile în contradictoriu. De asemenea suntem atenți cu mâncarea – cerința minimă este de a nu mânca cu o oră înainte de a ne împărtăși / de a începe Liturghia. Să ai în minte acest aspect când îți planifici mesele, ca să nu te trezești că atunci când ieși din casă te copleșește foamea.

Un alt aspect important în acest timp de dinainte de Liturghie este alegerea și pregătirea hainelor. Să nu uităm că vorbim despre o sărbătoare, un eveniment important, iar acest fapt trebuie să se reflecte și în hainele noastre. Hainele de grădinărit sau de jucat fotbal nu sunt potrivite pentru Liturghie. Nici tricoul acela de rocker, nici cel cu mesajul acela amuzant – cei din spatele tău vor sta tot cu ochii pe tricoul tău. Ar fi bine să nu venim cu hainele obișnuite, de zi cu zi, dar nu trebuie sărit nici în cealaltă extremă: nu trebuie să venim îmbrăcați ca de nuntă, sau etalând ultimele tendințe din modă ori cele mai prețioase bijuterii ale noastre. Cuvintele cheie sunt: îngrijit și decent. Și știi ce se asortează bine cu hainele de duminică? O carte în care să ai textul Liturghiei: te va ajuta să participi mai activ, citind răspunsurile. Desigur, dacă le știi deja foarte bine, nu ai nevoie de ea.

Sintetizând, al patrulea sfat este: Folosește bine orele dinaintea Liturghiei, ca un timp de tranziție dinspre vâltoarea vieții cotidiene, adesea copleșită de aspectele lumești, spre reculegerea cerută de Sfânta Liturghie, care ne orientează spre cele înalte.

5. Vino din timp!

Imediat începe Liturghia! Sau a început deja? Sperăm că nu. În fapt, este mai mult decât recomandat să ajungem din timp la Liturghie, chiar și cu 10 minute mai rapid. De ce? Privește-o ca pe etapa finală de adaptare la presiunea atmosferică: ne așezăm în bancă, închidem ochii, ne reculegem, ne rugăm. Ideal ar fi ca drumul până la biserică să fi fost unul calm, nu cu certuri sau agitație, și dacă am și pornit din timp de acasă, inima ne bate normal; dacă nu, măcar acum avem ocazia să ne liniștim. Punem telefonul pe silențios, ne punem pe noi pe modul silențios (adică nu pornim șuete cu prietenii – că oricum Liturghia nu a început) și dămshut down la tot ce ne-ar putea distrage în timpul Liturghiei.

Desigur, anumite gânduri nu ne vor părăsi. Poate gândul la ruda bolnavă sau la o încercare mare ce ne așteaptă săptămâna viitoare. Nici o problemă! Nu trebuie să ne luptăm cu aceste gânduri, ci să le transformăm în intenții pentru Liturghia care urmează să înceapă imediat. Să punem toate grijile noastre în mâna lui Dumnezeu. Și pe lângă intențiile noastre personale, să includem o dată pe lună și intențiile de rugăciune ale Papei. Putem avea și o intenție a comunității: fie a celei parohiale, fie a grupului din care facem parte în parohie.

Sintetizând, al cincilea sfat este: Încearcă să îți faci un obicei din a veni cu 10 minute înainte de a începe Liturghia. Calculează-ți bine traseul, ce întârzieri pot apărea pe drum, și fă să ajungi nu la fix, nu după ce a început Liturghia, ci din timp. Folosește acel timp ca să intri în atmosfera potrivită celebrării care urmează și ca să îți fixezi intențiile de rugăciune.

La final sinteza sintezelor! Ține deci minte: caută să cunoști ce se întâmplă la Liturghie; de asemenea, ai grijă să te Spovedești, să ai sufletul curat – împacă-te nu doar cu Dumnezeu, ci și cu semenii; citește din timp lecturile liturgice și meditează asupra lor; folosește inteligent timpul de acasă, de dinainte de Liturghie; și, nu în ultimul rând, nu intra brusc în celebrare, ci vino din timp. Observă impactul pe care aceste practici îl vor avea în timp asupra modului în care trăiești Liturghia!

Posted in Spiritualitate.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *