Aaron, fratele lui Moise

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Mons. Vladimir Petercă
Sursa: Actualitatea creştină, decembrie 2004

Moise îl consacră pe Aaron

Moise îl consacră pe Aaron

„S-a ridicat Aaron, sfânt asemenea lui Moise, şi frate cu el, din seminţia lui Levi. A făcut cu el legământ veşnic şi i-a dat preoţia poporului. L-a împodobit cu podoabă strălucită şi l-a încins cu veşmântul de glorie. L-a împodobit cu frumuseţe desăvârşit!”
(Sir 45,6-8a)

Rolul lui Aaron, alături de fratele său Moise şi de sora de sânge Miriam, a fost covârşitor în eliberarea evreilor din robia Egiptului. Spre deosebire de Moise, Aaron a fost înzestrat de Dumnezeu cu mânuirea destoinică a cuvintelor în faţa Faraonului, probabil Ramses al II-lea, căci sub domnia lui a avut loc marele exod al evreilor din pământul robiei: „Aaron levitul este fratele tău! Eu ştiu că el grăieşte cu îndemânare. Iată, el îţi iese în întâmpinare şi când te va vedea, se va bucura din toată inima!” (Ex 4,14). În confruntările sale ulterioare cu Faraonul Egiptului, Aaron dovedeşte acestuia că tot ceea ce face el, nu erau simple gesturi de magie, aşa cum era cazul la preoţimea egipteană din acele vremuri, ci semne cu care însuşi Dumnezeu îl învrednicise să dovedească Faraonului şi întregii sale curţi, că Dumnezeul lui Israel este singurul şi atotputernicul Dumnezeu. Toiagul purtat de Aaron se transformă în faţa lui Faraon în şarpe, dar care va înghiţi în cele din urmă toate toiegele vracilor egipteni.

În ciuda insistenţei lui Moise şi Aaron, Faraonul nu şi-a schimbat planurile, inima s-a îndârjit şi mai mult iar mintea s-a încăpăţânat. În felul acesta, începe istoria celor 10 plăgi, pe care le-am menţionat data trecută. Evreii pleacă în deşertul Sinaii după trecerea Mării Roşii, unde Aaron este alături de fratele său Moise vreme de patruzeci de ani. În tot acest răstimp, poporul a făcut şi bine şi rău înaintea Domnului. Mai ales atunci când Moise era pentru un timp mai îndelungat absent, poporul îşi pierdu răbdarea şi încrederea în el, cerându-i lui Aaron să construiască un viţel de aur la care să se închine. Poporul este mulţumit la auzul cuvintelor: „Iată, Israele, dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului”.

Aaron i-a asigurat că „mâine va fi sărbătoare în cinstea Domnului!” (Ex 32,4.5). Când Moise a auzit de toate acestea, plin de mânie a zis: „Mă uit la poporul acesta şi văd că este un popor tare încăpăţânat!” (Ex 32,9). Moise s-a înfuriat foarte tare pe popor, căci într-o sclipire a uitat şi de Domnul şi de minunile săvârşite şi de grija pe care i-o purta. De mânie a sfărâmat tablele legii, pe care le-a făcut pur şi simplu ţăndări. Conform relatărilor Vechiului Testament, Moise, la sfatul expres al Domnului, îl sfinţeşte pe Aaron primul Mare Preot din istoria Israelului. Aaron era îmbrăcat în odăjdiile cele mai scumpe şi mai frumoase iar pe fruntea lui era scris cu litere de aur: „Sfântul lui Dumnezeu” (Sir 45,12). Se spune că Aaron a atins vârsta de 123 de ani înainte de a trece la Domnul.Posted in Biblic and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *