Marie, ştiai tu oare? Un dialog închipuit cu Fecioara Maria

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Mark Shea
Traducere: Ecaterina Hanganu
Sursa: Patheos.com, 1 decembrie 2014

Fecioara cu Pruncul

Fecioara cu Pruncul

„Marie, ştiai tu oare că într-o zi Băieţelul tău va merge pe apă?”

R: Nu. Maria nu a fost atotştiutoare şi nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării şi găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău va salva fiii şi fiicele noastre?”

R: Da. „Vei primi în sân şi vei naşte un fiu şi îl vei numi Isus” (Luca 1,31). „Y’shua” înseamnă „Domnul este salvarea”. Maria ştia semnificaţia acestui nume. De aceea ea a spus: „duhul meu se bucură în Dumnezeu, ‘Mântuitorul’ meu”. Ea a vorbit în completă cunoştinţă de cauză, ştiind că Fiul ei va fi împlinirea promisiunii de mântuire faţă de Abraham, promisiune care cuprinde întreaga lume, întrucât lui Abraham i s-a spus că toate popoarele lumii vor fi binecuvântate prin el. Prin urmare, ea spune: „A venit în ajutorul lui Israel, slujitorul Său, amintindu-şi de îndurarea Sa, precum a promis părinţilor noştri, lui Abraham şi urmaşilor lui pentru totdeauna” (Luca 1,54-55).

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău a venit să te facă făptură nouă? Acest Copil pe care îl vei naşte te va mântui în curând pe tine.”

R: Da. Într-adevăr, ea ştia că Fiul ei deja a mântuit-o, fiindcă ea, persoana cea mai mântuită din lume, a fost zămislită fără de păcat prin milostivirea Lui şi a fost ferită de orice păcat, atât originar cât şi actual. De aceea îngerul a salutat-o spunându-i „Kaire, Kecharitomene” sau „Bucură-te, Cea-Plină-de-Har” (Luca 1,28) şi de aceea ea îi mulţumeşte lui Dumnezeu, Mântuitorul ei.

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău va dărui vederea unui orb?”

R: Nu. Din nou, Maria nu a fost atotştiutoare şi nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării şi găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

„Marie, ştiai că Băieţelul tău va potoli furtuna cu mâna Sa?”

R: Nu. Maria nu a fost atotştiutoare şi nu putea să prevadă fiecare faptă a Fiului său. A se vedea relatarea căutării şi găsirii Lui în Templu (Luca 2,41-51).

„Ştiai tu, Marie, că Băieţelul tău a umblat pe acolo pe unde umblă îngerii? Şi ştii tu că atunci când îl săruţi pe Copilaşul tău, săruţi faţa lui Dumnezeu?”

R: Da. De fapt, un înger care umbla pe acolo pe unde umblau îngerii i-a spus: „Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt „(Luca 1,32). Şi când ea cere lămuriri la această uluitoare veste, îngerul îi spune: „Duhul Sfânt va veni asupra ta
şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; de aceea, copilul care se va naşte va fi numit sfânt, Fiul lui Dumnezeu” (Luca 1,35).

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău este Domnul întregii creaţii?”

R: Da. Aceasta înseamnă a fi „Fiul Celui Preaînalt” şi zămislit de Duhul Sfânt. Cu atât mai mult cu cât Maria (care, împreună cu Iosif, îl învăţau pe Isus Biblia), ştiau foarte bine Cartea lui Daniel şi, desigur, acest pasaj: „Şi iată, cineva ca un Fiu al Omului venea pe norii cerului! S-a apropiat de Bătrân şi a fost adus înaintea lui. Lui i s-a dat stăpânirea, gloria şi domnia şi toate popoarele, neamurile şi limbile îl slujesc. Stăpânirea Lui este o stăpânire veşnică, ce nu va trece, şi domnia lui nu va fi distrusă” (Daniel 7,13-14). Ea l-a auzit de multe ori pe Isus referindu-se la El însuşi ca fiind Fiul Omului; ştia ce înţelege El prin aceasta.

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău va conduce odată naţiunile?”

R: Da. Îngerul Gabriel a spus cât se poate de clar: „Şi Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl Său, şi va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1,32-33).

„Marie, ştiai tu oare că Băieţelul tău este Mielul perfect al cerului? Copilul care doarme în braţele tale este Cel Mare, ‘Eu sunt’.”

R: Pe scurt, da. Maria ştia aceasta. Şi creştinii din primele 17 secole ştiau că ea ştia aceasta, până când o minoritate de protestanţi, mică dar influentă, în majoritate vorbitori de limba engleză, au început să domine discursul creştin. Rezultatul a fost apariţia unor generaţii după generaţii de evanghelici atât de plini de teamă şi aversiune faţă de Maria încât au ajuns să creadă că Preasfânta Fecioară nu avea idee cine era Isus şi şi-ar fi trăit viaţa fie într-o incomprehensiune stupidă, fie în ostilitate faţă de Fiul lui Dumnezeu. Ca atare, s-au născut poveşti care o consideră pe Maria fie ca o blasfematoare lipsită de credinţă (în exegezele evanghelice la Marcu 3), fie, dimpotrivă, o condamnă tocmai fiindcă ar fi crezut mult prea mult în Isus şi încerca să îl propulseze pe scena publică (în exegezele evanghelice la Nunta din Cana).

Astfel, a proliferat mitul cum că Maria nu avea idee cine anume este Isus şi că Isus era ostil faţă de ea. Ceea ce descoperim în viziunea ciudată despre Maria în vechile cercuri evanghelice nu are nimic de a face cu Maria, ci reflectă din plin fricile pe care cultura evanghelică o are despre orice legătură între ceea ce este feminin şi pietatea creştină. În acest context, consider cântece ca „Marie, ştiai tu” un pas înainte pentru cultura evanghelică, dar un pas înapoi pentru cultura catolică. Acest cântec nu îşi are locul în liturgie, fiindcă este impregnat de o teologie care, în cel mai bun caz, ar putea fi descrisă drept „evanghelică îmbunătăţită”. Cântecul a fost scris de şi pentru generaţia mai tânără de evanghelici, care o consideră pe Maria drept un fel de „fruct interzis”, cineva despre care părinţii nu vorbesc şi ca atare este tabu. Cineva despre care devin curioşi să afle mai multe – şi acesta este un lucru bun.

Încurajez această curiozitate fiindcă va duce, cu ajutorul lui Dumnezeu, la o redobândire a deplinei pietăţi mariane, pietate care a fost transmisă de apostolii Sfintei Biserici. Dar catolicii nu trebuie să sacrifice plenitudinea acestei pietăţi îmbrăţişând de la evanghelici şi post-evanghelici, noţiunea că Maria nu ar fi ştiut cine este Isus şi ar fi fost ostilă faţă de Fiul ei. Ea nu a fost aşa! A fost cel mai mare discipol al Lui şi ştia de la bun început despre ea însăşi că este Maica Fiului lui Dumnezeu. Cu cât înţelegem mai repede aceasta, cu atât ştim mai repede cum să devenim noi înşine discipolii Lui.

Posted in Teologie and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *