Sfântul Valentin, martir din secolul al III-lea

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Liviu Bălăşcuţi
Sursa: Actualitatea creştină, februarie 2005

Sf. Valentin

Sf. Valentin

Numele Sfântului Valentin ne-a devenit familiar, nouă românilor, datorită legăturii comemorării sale liturgice cu sărbătoarea îndrăgostiţilor, însă originile acestei legături sunt neclare, după cum neclare sunt şi originile sale istorice. Martirologiul roman, ediţia din anul 1956, aminteşte doi martiri, cu acelaşi nume, la data de 14 februarie: unul, preot martir care, după ce a vindecat mai mulţi oameni şi i-a învăţat dreapta credinţă, a fost bătut cu vergi şi decapitat la Roma, în timpul domniei lui Claudius Caesar; celălalt, episcop martir de Terni, a fost şi el maltratat, închis şi apoi decapitat din ordinul lui Furius Placidus, prefectul oraşului.

De unde până unde sfânt al îndrăgostiţilor?

Faptele amândorura sunt demne de crezare, dar hagiografii zilelor noastre susţin că cei doi Valentini erau, de fapt, unul şi acelaşi. Aşadar, în privinţa legăturii dintre Sfântul Valentin şi ziua îndrăgostiţilor, nu ar exista nici o justificare. În Vieţile sfinţilor, de Albano Butler (1710-1773), Valentin este prezentat ca fiind „un sfânt preot din Roma care, împreună cu sfântul Mario şi cu familia sa, s-a îngrijit de martiri pe timpul persecuţiei lui Claudius al II-lea. După ce l-a arestat, împăratul l-a încredinţat prefectului Romei care, văzând că toate încercările de a-l determina să-şi renege credinţa erau zadarnice, a hotărât să fie bătut cu vergi şi apoi decapitat. Aceasta se întâmpla în ziua de 14 februarie a anului 270”.

Ce spun specialiştii?

Motivul alegerii datei de 14 februarie ca zi a îndrăgostiţilor este legat de presupunerea că în această zi se însoţesc păsările, după cum afirmă unii specialişti în folcloristică. În opinia altor cercetători, obiceiul de a alege un partener, în ziua Sfântului Valentin, ar fi o formă de supravieţuire a elementelor festivităţii romane Lupercalia, care avea loc la mijlocul lunii februarie. Acest vechi festival reprezenta sărbătorirea fertilităţii şi era ţinut în onoarea a doi zei romani: Juno şi Pan. Unul dintre obiceiuri era acela al scrierii unor mesaje de dragoste de către tinerele necăsătorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnă, iar tinerii, rând pe rând, alegeau câte un bileţel din urna pregătită cu această ocazie. Conform obiceiului, tinerii trebuiau apoi să curteze tânăra al cărui mesaj l-au ales.

Cine a născocit Valentine’s Day ?

Inventarea sărbătorii Valentine’s Day ar fi atribuibilă lui Geoffrey Chaucer (1340-1400), unul dintre întemeietorii literaturii naţionale engleze. Într-una din operele sale, intitulată Parliament of Foules (Parlamentul păsărilor – 1382) Chaucer face referire la această zi în care îndrăgostiţii îşi trimit scrisori sau bileţele şi o descrie ca fiind ziua în care păsările îşi aleg perechea. Michael Walsh, cunoscutul cercetător al devoţiunilor populare, este de părere că asocierea poetică cu îndrăgostiţii, făcută de Chaucer, nu se referă la Valentin, sfântul sărbătorit în ziua de 14 februarie, ci se referă la un alt Valentin, episcop din Genova, a cărui sărbătoare este pe 2 mai.

Daţi sfântului ce este al sfântului!

Oricare ar fi motivul legăturii îndrăgostiţilor cu Sfântul Valentin, consumismul a dat sărbătorii un sens comercial, profan, departe de cultul datorat martirilor. Pomenirea Sfântului Valentin, în calendarul nostru, nu are nimic de a face cu personajele din mitologia greacă sau romană, cu Amor, Eros sau Cupidon şi nici cu căsătoriile de o noapte sau mediatizatele concursuri în care câştigătorii primesc, ca premii, anticoncepţionale.

Posted in Personalităţi and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *