Fiecare zi este o ocazie să îţi arăţi iubirea

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Wendy Grace
Traducere: Radu Capan
Sursa: The Irish Catholic, 13 februarie 2014

De Sf. Valentin

De Sf. Valentin

Este o percepţie comună că Ziua Sfântului Valentin a ajuns o sărbătoare vânată de companii pentru a-şi creşte profiturile. Impulsul dat consumerismului în jurul acestei zile reuşeşte să facă de atins acest obiectiv. Anul trecut, doar în Statele Unite ale Americii cumpărătorii au cheltuit 13,5 miliarde de euro în Ziua Sfântului Valentin. Americanul mediu a cheltuit 95 de euro pe felicitări, bijuterii şi ciocolată. Bărbaţii cheltuiesc de două ori mai mult decât femeile, bărbaţii singuri cheltuind de trei ori mai mult decât cei căsătoriţi. În 2012, irlandezii nu au fost cu nimic diferiţi de prietenii noştri din Statele Unite. În 2012 am cheltuit cu 9,4% mai mult decât pe darurile de Sf. Valentin din anul anterior, în medie 100 de euro.

Cu toţi banii aruncaţi în jurul unei singure zile, că îţi place, că nu îţi place Ziua Sf. Valentin, este destul de greu să eviţi palma dată direct în faţă de consumerism. Pentru cei care sunt într-o relaţie, desigur, poate fi o şansă de reafirmare a iubirii, unul către celălalt, dar, din experienţa mea, este o altă ocazie comercială de a te pune sub presiune pentru a-i lua jumătăţii tale daruri nenecesare sau să mergi la o cină exagerată ca preţ. Poate fi şi asemenea zilei tale de naştere sau zilei de trecere între ani, adică o zi în care reflectezi asupra stadiului relaţiei voastre.

Pentru cei singuri, Ziua Sf. Valentin poate să provoace sentimentul de singurătate. Am trecut toţi prin aceasta: imaginea cu cupluri fericite te bombardează non-stop, vezi pretutindeni cupluri care se ţin de mână. În această zi – şi, este important, în orice altă zi – demnitatea unei persoane nu ar trebui să fie calculată după starea în care se află: singură sau nu. Se pune o presiune enormă pe relaţia romantică, dar dacă este o zi a iubirii de ce trebuie să fie o zi a iubirii din cupluri? De ce să nu fie o zi a exprimării iubirii faţă de toţi prietenii, faţă de familia de care îţi este viaţa atât de legată?

Stresul

Fie că eşti singur sau într-o relaţie, Ziua Sf. Valentin îţi poate provoca mult stres: de ce atunci să îţi baţi capul? Sau poate mai corect: cât de mult ar trebui să îţi baţi capul? Chiar şi când eram în şcoală, băieţii aduceau prietenelor daruri în exces şi flori şi le dădeau în sala de clasă; era mai degrabă o competiţie decât declaraţii de dragoste. Există desigur o diferenţă între a trimite o felicitare nostimă şi a fierbe ca o oală sub presiune căutând daruri sau unde să mergi pentru o masă romantică.

Mai apoi în viaţă, birourile de locul meu de muncă se umpleau cu flori în această zi. Într-o astfel de situaţie, să fii singură este dificil. Poate că Ziua Sf. Valentin nu ar trebui să fie cu nimic mai specială decât oricare altă zi. De fapt este mult mai minunat ca „cealaltă jumătate” să îţi dea flori sau un mic cadou sau o felicitare când nu există nici un motiv aparent. Nu este nimic mai frumos decât un dar spontan sau o surpriză în locul a ceva ce poate fi forţat sau obligatoriu.

Ziua Sf. Valentin, după cum ştim, s-a îndepărtat enorm de mult de originile ei. De unde au pornit oare toate aceasta? Sf. Valentin a fost un preot pe timpul domniei împăratului Claudiu, împărat care persecuta Biserica acelor timpuri. Mai mult, a interzis căsătoria între tineri deoarece considera că soldaţii necăsătoriţi luptă mai bine decât soldaţii căsătoriţi.

Căsătoria

Sf. Valentin s-a dedicat promovării căsătoriei în sânul Bisericii, încheind căsătorii între tineri pe ascuns. În cele din urmă Sf. Valentin a fost prins, închis şi torturat pentru că a celebrat căsătorii considerate ilegale. În acest timp de închisoare se spune că Sf. Valentin ar fi făcut o minune. Asturias era unul dintre paznicii de la închisoare. Fiica lui, Iulia, era oarbă, iar Sf. Valentin a vindecat-o. După această minune, Asturias s-a convertit la creştinism. În noaptea dinaintea execuţiei, Sf. Valentin i-a scris un bileţel Iuliei. Scrisoarea lui de adio a fost dată temnicerului, care i-a dat-o fiicei lui. În bileţel fata era îndemnată să rămână aproape de Dumnezeu, iar jos era semnat „De la Valentin al tău”. A fost executat a doua zi, pe 14 februarie 269.

Ne-am îndepărtat mult de sfântul care a apărat sanctitatea şi importanţa iubirii şi a căsătoriei, chiar cu preţul vieţii. Voi aplauda ziua în care ne vom întoarce mai aproape de originile sărbătorii. Noi, în Irlanda, suntem foarte norocoşi, dat fiind că putem merge la biserica din Dublin (Whitefriar Street Church) unde se găsesc relicve ale Sf. Valentin. Asemenea acestui sfânt, ar trebui să fim şi noi în stare să ne dăm viaţa pentru iubire şi pentru căsătorie. Nu în mod sângeros, ci cel puţin golindu-ne vieţile de egoism, trăindu-le pentru ceilalţi. De Ziua Sf. Valentin îmi voi aminti de acest sfânt şi îi voi cere mijlocirea pentru căsătoria mea.

Avem nevoie de Dumnezeu în vieţile noastre. Să întărească şi să ne călăuzească. Spre El trebuie să privim, nu spre dolofanul Cupidon! Deoarece după ce ciocolata este mâncată iar florile s-au veştejit, iubirea şi harul lui Dumnezeu rămân încă. Sfântul Valentin privea cu realism iubirea. Nu este totul inimioare şi trandafiri. Ştim că trebuie să suferim unul pentru celălalt, iar a păstra angajamentul luat în căsnicie nu este mereu uşor. Cred că Sfântul Valentin le-ar întreba pe cuplurile care vor să se căsătorească: sunteţi voi pregătite pentru acest angajament?

Un lucru pe care îl pot recomanda cu căldură este să mergeţi la biserica din Dublin unde sunt relicvele Sf. Valentin. De-a lungul anului cuplurile merg pe acolo, la relicve, dar pe 14 februarie se celebrează o Liturghie specială, relicvele sunt scoase mai aproape de public, iar cuplurile logodite pot să primească binecuvântare asupra inelelor. Este o zi specială şi un timp bun pentru a ne aminti despre ce este cu adevărat iubirea. Sugestia mea este să nu vă lăsaţi prinşi sub tensiune. Desigur, celebraţi după cum doriţi, dar cheia este aceasta: ziua este aşa după cum v-o faceţi. În timp ce este frumos să primeşti trandafiri roşii de Ziua Sf. Valentin, nu uitaţi că în această zi vor costa de două sau trei ori mai mult decât oricând altcândva peste an.

Înapoi la origini

Poate dacă ne amintim originile Zilei Sf. Valentin şi le ţinem vii în minte, modul în care vom celebra această zi va fi altfel. În timp ce ne vom gândi la oamenii din viaţa noastră pe care îi iubim, să ne amintim şi că adevărata iubire cere dăruire de sine şi sacrificiu. Cu această idee în minte, de Ziua Sfântului Valentin, că este vorba de mamă, tată, frate, soră, soţie sau soţ, faceţi ceva pentru aceştia care în mod normal ar fi responsabilitatea lor. De exemplu goliţi maşina de spălat, gătiţi cina sau călcaţi hainele. Este important că fiecare zi ar trebui să fie specială şi că nu este nevoie de daruri speciale pentru a-ţi arăta iubirea. Cred că a-ţi arăta iubirea în viaţa de zi cu zi, prin fapte mici, înseamnă mai mult pentru oamenii speciali din viaţa ta decât a te alinia unei mode mondiale o dată pe an.

În ciuda bombănelilor mele, aştept cu nerăbdare Ziua Sf. Valentin de anul acesta. În parohia mea se organizează o cină la centrul parohial pentru oricine din regiune doreşte, pentru această ocazie. Dar mai ales aştept să mă întorc la biserica cu relicvele Sf. Valentin ca să îi cer să mă ajute să arăt oamenilor speciali din viaţa mea că îi iubesc în fiecare zi şi nu doar pe 14 februarie.

Posted in Familie and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *