O reflecţie despre Halloween

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Carlo Climati
Traducere: Melinda Ferenczy
Sursa: L'Osservatore Romano, 2005

Un început nevinovat

Un început nevinovat

Moda Halloween-ului devine din ce în ce mai invadatoare. Până acum câţiva ani, această sărbătoare era răspândită mai ales în lumea anglo-saxonă şi putea fi cunoscută numai prin intermediul câtorva filme sau benzi desenate americane. Astăzi, cu venirea Internetului şi expansiunea mass-media, celebrarea Halloween-ului a depăşit graniţele lumii anglo-saxone şi s-a răspândit în multe alte ţări.

Pentru a ne da seama de acest fenomen este suficient să privim vitrinele cofetăriilor şi a magazinelor de jucării. Sunt literalmente invadate de obiecte, costume şi marionete legate de această recurenţă. Simbolul cel mai tipic al Halloween-ului este un dovleac sculptat, cu ochi, nas şi gură, iluminat de o candelă aşezată în interiorul său. În noaptea dintre 31 octombrie şi 1 noiembrie, copiii americani obişnuiesc să se îmbrace în fantome, vampiri sau mici monştrii. Bat la uşile caselor cu o pungă în mână, primind dulciuri şi bomboane. Dacă moda ar consta numai în atât, nu am avea mare lucru de care să ne preocupăm. Ar fi vorba doar de un alt carnaval, spre bucuria copiilor şi distracţia părinţilor. Dar sunt alte aspecte de luat în considerare. În jurul tipicului Halloween infantil s-a dezlănţuit un fenomen paralel care este destinat să îi atingă pe tineri şi pe adolescenţi: acela al „rave”-urilor (petrecere organizată în spaţii neconvenţionale – pivniţe, magazii, depozite etc. – unde se dansează pe muzică cu ritmuri sincopate şi se consumă alcool şi droguri sintetice – n.tr.) şi ale sărbătorilor în discoteci, sub deviza prostului gust.

Ele reprezintă o reală exaltare a macabrului, în care persoanele poartă costumele cele mai oribile şi mai desacralizante, de multe ori şi ofensatoare la adresa religiei. În anumite sărbători cu tematică esoterică, în afară de a dansa, se oferă posibilitatea de a întâlni magi şi ghicitori în cărţi, care susţin că pot prevedea viitorul, prin intermediul horoscopului sau al lecturii cărţilor de tarot. Se folosesc de această recurenţă pentru a-i apropia pe tineri de practicile magice şi superstiţioase. Halloween-ul s-a transformat deci într-o ocazie în plus pentru a veni târziu acasă şi pentru a frecventa ambiente discutabile.

Moda sfârşeşte prin a distrage atenţia copiilor într-o perioadă a anului, care, prin tradiţie, a fost mereu rezervată memoriei tuturor sfinţilor şi comemorării defuncţilor. Diferitele sărbători esoterice şi „horror” riscă să împingă tinerii pe calea păgânizării. Ieşind noaptea la distracţie şi prin concentrându-ne asupra anumitor petreceri macabre şi vrăjitoreşti, devine dificil să ne dedicăm programelor propuse de calendarul creştin. Memoria sfinţilor şi a morţilor este substituită de vulgaritatea anumitor obiceiuri. Momentele de reculegere şi de rugăciune sunt copleşite de volumul asurzitor al muzicii de discotecă. În plus, nu trebuie să trecem cu vederea aspectul familiarizării tinerilor cu lumea esoterismului, favorizată mai ales de marea familiaritate a noilor generaţii cu internetul. Pasul de la computer la ocultism poate fi scurt.

Totul începe în mod inocent, din curiozitate. Un copil doreşte să ştie mai multe despre Halloween, pentru că prietenii l-au invitat la o sărbătoare. Vrea să scobească un dovleac, sau caută sugestii pentru crearea unui costum. Tânărul se aşează în faţa computerului şi introduce de la tastatură cuvântul „Halloween” în motorul de căutare. Siturile care apar pe ecran reprezintă adesea o capcană. Cu scuza de a vorbi despre această sărbătoare, oferă informaţii despre lumea ocultismului şi a vrăjitoriei. Acest lucru reprezintă un risc grav, pentru că majoritatea copiilor navighează pe internet în condiţii de totală singurătate. Şi este foarte uşor să fim îndoctrinaţi şi instrumentalizaţi atunci când suntem singuri.

Să nu uităm că multe secte folosesc internetul pentru a captura noi adepţi, profitând de naivitatea tinerilor. În plus, în perioada Halloween-ului, chioşcurile de ziare sunt invadate de reviste pentru adolescenţi inspirate de cele mai clasice modele „New Age”: folosirea ierburilor magice, presupusele puteri ale pietrelor, chiromanţia, fabricarea amuletelor şi a talismanelor, până şi adorarea planetei Pământ, ca şi cum ar fi un fel de divinitate. Este impresionant să vezi că se poate ajunge la forme reale de îndoctrinare neopăgână, sub scuza jocului. Tema magiei a făcut parte dintotdeauna din fanteziile copiilor şi adolescenţilor.

Vechile basme sunt pline de vrăjitoare, zâne şi descântece. Însă există o mare diferenţă între o concepţie a magiei complet nevinovată, care poate ajuta la a visa, şi anumite invitaţii la practici superstiţioase de provenienţă „New Age”. Iată de ce Halloween-ul nu poate fi considerat pur şi simplu un fenomen comercial sau un alt carnaval. Îndărătul dovlecilor, al costumelor şi al festivităţilor aparent inofensive se ascund multe capcane. Cea mai bună soluţie a problemei constă cu siguranţă în stimularea dezvoltării sensului critic al tinerilor, ajutându-i să nu consume în mod pasiv mesajele înşelătoare asociate acestei sărbători. Se începe din glumă, acceptând invitaţia unui astrolog în discotecă, şi se riscă apoi prin a sfârşi ca sclavi ai unui mag care apare la televizor, ai unui ghicitor, sau „om sfânt”.

Este nevoie şi de un pic de curaj. Nu trebuie să ne fie teamă să le reamintim copiilor semnificaţia perioadei anului în care ne găsim. Va fi o ocazie preţioasă de a redescoperi bogăţia spirituală a tradiţiilor noastre cele mai autentice. Dovlecilor scobiţi, simbolul Halloween-ului, trebuie să le răspundem cu dovlecii plini ai unei culturi cu adevărat alternative şi contra curentului, care să substituie zgomotul şi confuzia anumitor fenomene de masă cu intimitatea şi tăcerile unei credinţe trăite de-a lungul parcursului nostru cotidian.

Posted in Social and tagged .

4 Comments

 1. Laudetur Jesus Christus!

  2 versete doresc sa împărtășesc (care omenirea le ignora):

  1.Ioan 2,15 – Să nu iubiţi lumea şi nici cele ce sunt în lume. Dacă cineva iubeşte lumea, iubirea Tatălui nu este în el.

  Romani 12,2 – Nu vă conformaţi lumii acesteia, ci schimbaţi-vă prin înnoirea minţii ca să înţelegeţi care este voinţa lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârşit.

  Cine meditează puțin asupra acestor cuvinte și are dorința de a face voia Tatălui ceresc va trai o schimbare în viata lui.

  Acest prost „obicei” numit halloween nu are nici cea mai mica tangenta cu biserica, credința sau tradiția creștină.

  Ut in omnibus glorificetur Deus.

 2. Sunt de acord atat cu articolul cat si cu comentariul de mai jos si totusi: cum ne putem proteja copii de aceste influente cand ei sunt invatati in scoli si gradinite despre halloween, se organizeaza petreceti cu costume hidoase si dovleci? Cum pot explica unui copil de 4 ani toate aceste lucruri?

 3. Simplu! Prin exemplul propriu. Si la fetita mea am avut probleme asemanatoare, la gradinita aveau ca intr-o programa analitica imbecilitatea asta de Halloween. Eu am luat-o cu mine pe fetita mea in fiecare dimineata la biserica, inca de la varsta de 3 ani. Acum ne rugam impreuna rozariul in familie. Am reusit sa o fac sa nu se lase impresionata de tatuajele sau de piercingurile colegilor sau colegelor din clasa. Acum ii place sa ministreze la liturghie in timpul saptamanii.
  As rezuma totul la un principiu foarte simplu: nu exista copii buni sau rai, ci doar greseli de educatie. Sa ne rugam la Dumnezeu sa ne ajute sa ne putem educa copiii nostri pe calea Sa.

 4. Foarte frumos redactat acest text.
  O singura parere am: ce se intampla acum cu Halloween, este strict comercial, pentru ca modul lor de a serba sa schimbat foarte mult, si a devenit strict comercial, la fel ca Mos Craciun. Sau Coca Cola de sub brad, iepurasul de Pasti .. etc etc..
  Si intreaba Oana undeva, aici, cum ne putem proteja copii de aceste influente: pai simplu ar fi ca parintii copiilor din clasa sa se adune si sa opreasca acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *