Cum să ne pregătim pentru naşterea lui Isus Cristos


Partea 8 din 24 din seria Pr. Saunders răspunde.
Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. William P. Saunders
Traducere: Radu Capan
Sursa: Catholic Herald, 4 decembrie 2013

Coroana de Advent

Coroana de Advent

Întrebare: Sunt mamă şi împreună cu soţul meu avem doi copii mici. Aveţi ceva sugestii pentru noi, ca familie, cum să ne pregătim pentru Crăciun? Dorim să evităm toată nebunia aceasta comercială, atât cât se poate. (O cititoare din Leesburg)

Răspuns: Evitarea comercializării Crăciunului este o adevărată provocare. Pe noi, catolicii, perioada liturgică a Adventului ne ajută să ne concentrăm pe pregătirea spirituală pentru Crăciun şi pe venirea Domnului nostru. (Advent vine din latinescul adventus, însemnând „venire”.) Catehismul subliniază dublul sens al acestei „veniri”: „Sărbătorind în fiecare an liturgia Adventului, Biserica actualizează această aşteptare a lui Mesia: punându-se în comuniune cu îndelunga pregătire a primei veniri a Mântuitorului, credincioşii îşi reînnoiesc dorinţa arzătoare după cea de a doua Venire” (CBC 524). De aceea, pe de o parte, credincioşii reflectează la prima venire a Domnului nostru, când s-a smerit pe sine, luând trup şi intrând în timpul şi spaţiul nostru pentru a ne elibera de păcat. Pe de altă parte, ne amintim din Crez că Fiul lui Dumnezeu va reveni pentru a-i judeca pe cei vii şi pe cei morţi, şi noi trebuie să fim gata să îl întâlnim.

Iată deci câteva sugestii de pregătire pentru Crăciun.

În primul rând, faceţi o coroană de Advent. Coroana este un cerc, care nu are nici început şi nici sfârşit: Dumnezeu este veşnic, iar iubirea Sa pentru noi este veşnică. Coroana este făcută din crengi verzi de brad, deoarece Cristos a venit să ne dea o viaţă nouă, viaţa veşnică, prin patima, moartea şi învierea Sa. Trei candele sunt vişinii, simbolizând penitenţa, pregătirea şi jertfa; cea roşie sau roz are acelaşi simbolism, dar evidenţiază a treia duminică din Advent, Duminica Gaudete, când ne bucurăm deoarece pregătirea noastră este pe jumătate terminată, iar Cristos va veni în curând. Lumina îl reprezintă pe Cristos, care a intrat în această lume pentru a alunga întunericul şi ne arată calea cea dreaptă. Aprinderea progresivă a lumânărilor arată înaintarea noastră în pregătirea pentru întâlnirea cu Domnul. Aşezaţi coroana de Advent în centrul mesei unde mâncaţi. Aprindeţi lumânările când luaţi masa şi spuneţi rugăciuni speciale pe lângă cele obişnuite de dinainte de a mânca. Acest obicei zilnic îl va ajuta pe fiecare membru al familiei să îşi menţină atenţia asupra adevăratului sens al Crăciunului.

În al doilea rând, rugaţi-vă. Sper că rugăciunea face deja parte din rutina zilnică a familiei Dvs, dar dacă nu, faceţi să fie aşa acum. Prevedeţi un timp pentru rugăciune în fiecare zi. De asemenea, rugaţi-vă Rozariul, individual sau în familie. Meditaţi la diferitele evenimente din viaţa lui Isus Cristos şi la exemplul Mariei, „serva Domnului”, care s-a dăruit pe sine pentru a-l primi pe Mântuitorul. Pentru cei mici, a căror atenţie nu durează prea mult timp, poate fi îndeajuns o decadă spusă seara, reflectând la un mister; în cele patru săptămâni din Advent, rugându-vă zilnic, veţi ajunge să treceţi prin toate cele 20 de mistere.

În al treilea rând, citiţi Biblia. În anul acesta liturgic, Evangheliile duminicale vor fi în principal luate din Sfântul Matei. Dar nu doar citiţi Evanghelia: petreceţi câteva minute reflectând asupra ei, inserându-vă în pasajul citit, lăsând Duhul Sfânt să vă vorbească în tăcerea inimii.

În al patrulea rând, găsiţi timp pentru Spovadă. Faceţi-vă o examinare serioasă a conştiinţei. Dacă a trecut ceva timp de la ultima Spovadă, găsiţi un îndrumar bun cu întrebări pentru examinarea conştiinţei. Pe parcursul săptămânii, rugându-vă pentru ajutor de la Duhul Sfânt, notaţi-vă pe o hârtie păcatele care vă amintiţi că le-aţi comis. Veniţi cu acea hârtie duminica la spovadă, primiţi iertarea şi nu uitaţi de penitenţa prescrisă (îndeplinirea canonului). Psalmul 51 ne spune: „Inima căită şi smerită, Dumnezeule, nu o dispreţui”.

În al cincilea rând, învăţaţi. Citiţi-le copiilor istorii relevante, precum cea despre Sf. Francisc şi prima iesle de Crăciun, despre Sf. Bonifaciu şi primul brad de Crăciun, sau despre Sf. Nicolae „transformat” de alţii în Moş Crăciun. Sunt şi alte istorioare frumoase legate de Crăciun, despre obiectele folosite şi despre tradiţiile acestei perioade.

În al şaselea rând, predicaţi. A predica nu înseamnă neapărat a sta în faţa unei mulţimi sau a striga versete din Biblie. Sunt moduri mai subtile de a predica de Crăciun, despre Crăciun. Majoritatea dintre noi trimitem felicitări: folosiţi felicitări religioase (nu seculare, cu globuri, peisaje de iarnă ş.a.) şi chiar timbre religioase. Semnaţi-le cu „Dumnezeu să vă binecuvânteze” sau „Mă voi ruga pentru voi de Crăciun”. Când salutaţi persoanele, spuneţi-le „Crăciun fericit” şi nu „Sărbători fericite”. Oamenii de bună voinţă nu vor fi jigniţi de astfel de gesturi.

La întâlnirile sociale, predicaţi prin ceea ce faceţi. Nu dorim să ne comportăm cum nu se cuvine pentru un creştin; o petrecere de Crăciun nu trebuie să devină o bacanală (petreceri destrăbălate închinate lui Bachus, zeul vinului). Teme legate de religie şi de politică apar inevitabil în discuţii. Unii atotştiutori vor face aproape sigur comentarii jignitoare privitor la Biserică, adesea din ignoranţă. Apăraţi credinţa, spuneţi adevărul, învăţaţi cu iubire. Ştim cu toţii care sunt temele fierbinţi, aşa că pregătiţi-vă pe marginea lor. Îngerii au anunţat vestea cea bună a venirii lui Dumnezeu pe pământ; şi noi trebuie să fim mesageri ai Evangheliei.

În fine, în al şaptelea rând, dăruiţi. Dăruiţi-vă pe Dvs făcând fapte bune. Faptele bune ajută la vindecarea rănilor făcute de păcat, inclusiv a rănilor noastre. Vă amintiţi de acele calendare de Advent cu câte o „uşiţă” pentru fiecare zi, în spatele cărora era câte o imagine, ultima fiind imaginea cu Naşterea Domnului? Începeţi un calendar gol. În fiecare zi faceţi o faptă bună – spuneţi o rugăciune pentru o persoană, ajutaţi un vecin în nevoie sau faceţi o mortificare pentru o anumită intenţie. Orice faptă bună ar fi, notaţi-o în spaţiul pentru respectiva zi. La finalul Adventului, veţi avea un dar minunat pentru Domnul.

În familiile cu copii mai mici, realizaţi o iesle de Crăciun cu toate figurinele, mai puţin Isus. Scrieţi faptele bune pe bucăţi mici de hârtie pe care să le puneţi pe jos, lângă ieslea lui Isus. Apoi, în ziua de Crăciun, aşezaţi şi Pruncul Sfânt, lângă care vor sta drept cadouri faptele bune făcute de membrii familiei în Advent. Nu uitaţi să revedeţi cu copiii hainele şi jucăriile şi să alegeţi o parte pentru a le dona celor mai săraci. Sf. Francisc spunea: „Dăruind, primeşti”, iar prin operele caritabile noi primim chiar iubirea lui Cristos.

Pregătiţi-vă aşadar pentru acest Advent, pentru a-l primi pe Cristos, ca şi cum ar fi prima oară. Faceţi din acest Crăciun o celebrare a Naşterii Domnului şi Mântuitorului nostru şi a marelui dar al credinţei pe care l-am primit. Străduindu-vă să trăiţi în prezenţa lui Cristos în timpul Adventului, veţi primi cel mai frumos dar posibil: pe însuşi Domnul.



Posted in Familie, Întrebări and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *