De ce bărbatul îngenunchează în fața femeii pe care o iubește?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Roberta Sciamplicotti
Traducere: pr. Cristian Sabău
Sursa: Aleteia.org, 20 nov 2015

În genunchi

În genunchi

Trăiesc un moment magic în viața mea: mă voi căsători! În mai puțin de 18 luni, promisiunea lui Dumnezeu de a trăi cerul pe pământ se va realiza în viața mea. Logodna mea va deveni un Sacrament, și ca pentru fiecare femeie, trăiesc o fază de neliniște și de pregătiri, dar de o frumusețe de nemăsurat!

De ce?

Sunt o persoană căreia îi place să știe motivul a toate. De ce mireasa se îmbracă în alb? De ce se face o sărbătoare? Între atâția „De ce?”, m-am întrebat de ce cererea în căsătorie este făcută în genunchi. M-am gândit că nu există un răspuns, că explicația ar fi fost simplă, dar apoi m-am împiedicat de o reflecție frumoasă și profundă, care mi-a amintit de Cartea Facerii. Îngenunchem în biserică și în fața regilor și a reginelor. De ce, atunci, bărbatul face acest gest în fața femeii pe care o iubește? De ce menținem această tradiție?

Am descoperit că originea acestui obicei este nesigură, dar se face așa de secole. Ne închinăm punând genunchiul pe pământ ca semn de respect în fața tabernacolului în care este păstrată Preasfânta Euharistie. Cavalerii îngenunchează în fața regelui când primesc vreo cinste și când se prezintă în fața lui, demonstrând respect și onoare pentru regalitatea lui. În război, armata învinsă îngenunchează în fața armatei învingătoare a bătăliei în semn de predare.

În semn de respect

Respect. Onoare. Predare. Supunere. Acestea sunt motivele pentru care un bărbat îngenunchează când cere unei femei să se căsătorească cu el. În semn de respect, bărbatul se apleacă într-un act de smerenie în fața femeii cu care dorește să petreacă întreaga sa viață.

Dar există și o altă semnificație. Atunci când este îngenuncheat, bărbatul este la înălțimea pântecelui femeii, sanctuarul vieții. Onorează trupul ei și creația lui Dumnezeu, care merită să fie venerată. Bărbatul se predă și se angajează, pentru restul propriei vieți, să iubească mireasa sa. Își oferă celibatul său și intră în paternitate angajându-se să crească fiii cu ea și să îi rămână credincios în orice circumstanță.

În scurt timp mă voi căsători! Înțelegând tot mai bine tezaurul pe care Dumnezeu ni l-a lăsat, în raportul dintre bărbat și femeie, în orice element, în orice gest. Cu cât descopăr aspectul divin al acestei relații, cu atât sunt mai capabilă să iubesc mai mult și mai bine. În clipa în care logodnicul meu va repeta acest gest, mai mult decât emoția de a deveni soția lui, îmi voi aduce aminte de sacralitatea pe care o trăim, când, cu un genunchi în pământ, el mi se dăruiește mie.

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup” (Facere 2,24).

Posted in Familie.

One Comment

  1. Nu stiu de unde de unde vine acest obicei de a ingenuchea in fata femei atunci cind este ceruta in casatorie dar ce este mai important si mai important ca la temelia unei casnicii sa fie iubirea si nu tot felul de calcule materiale iar iubirea sa tina pina la moarte. Daca nu, casatoria devine o alianta pur materiala lipsita de fericirea celor doi parteneri. Fara iubire nu avem parte de fericire ci doar uneori de o multumire de scurta durata ceea ce nu-i destul! Dumnezeu este iubirea! Daca o casatorie se intemeiaza fara iubire este ca o casa construita pe nisip, se darima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *