Cinci modalități pentru a-l face pe copilul tău să participe la Advent

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Jeannie Ewing
Traducere: Ecaterina Hanganu
Sursa: CatholicExchange.com, 10 decembrie 2015

Copiii sunt, probabil, cei mai ușor de convins să ia parte la activitățile care marchează perioada liturgică a Adventului, fiindcă ei văd lumea prin ochii miraculosului și ai inocenței. Inima lor pură ne face și pe noi mai receptivi să primim darul Pruncului Isus, care ne așteaptă în Ziua de Crăciun. De ce să nu îi încurajăm atunci pe copii să intre cu adevărat în Advent, în așteptarea specifică lui?

Cei mai mulți dintre noi avem tendința să sărim direct la Crăciun, datorită ambientului cultural continuu, de sărbătoare, cu lumini, decor festiv și mâncare din abundență. În calitate de catolici, știm că parte din datoria noastră este să lăsăm la o parte festivitățile și să intrăm mai întâi și mai întâi în post. Există câteva modalități simple prin care să facem perioada de Advent plină de speranță și bucurie pentru copii. (Notă: fiica mea are 5 ani și jumătate și este primul an în care am realizat împreună și am înțeles activitățile următoare. Vă recomand să începeți să îl învățați pe copil noțiunile elementare, dar să creșteți cerințele și nivelul de dificultate în raport cu vârsta mentală și nu cu vârsta cronologică.)

Arborele lui Iese

Există o mulțime de „calendare de Advent” în magazine, dar care nu sunt decât o „numărătoare inversă” până la Crăciun, pline de brelocuri și alte mărunțișuri și ciocolată – care, în mod categoric, nu reprezintă modalitatea cea mai adecvată în care să ne pregătim inima și căminul pentru Pruncușorul Isus în Ziua de Crăciun. În timp ce majoritatea petrec Adventul veselindu-se la întâmplare, noi putem crea o activitate în familie cu adevărat semnificativă pentru Advent și care să devină o tradiție anuală. Ceea ce îmi place la Arborele lui Iese, în afară de faptul că poate fi realizat într-o multitudine de feluri, este rugăciunea pe care o facem cu copiii în timp ce citim Sfânta Scriptură, corespunzând în fiecare zi unui anume ornament.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Arborele lui Iese, este probabil mai util un calendar cu „numărătoare inversă”, pentru că fiecare zi are un ornament specific, adecvat lecturilor din Vechiul Testament, începând cu Geneza (și tot ceea ce este premergător Nașterii lui Isus), până la Întrupare, din Noul Testament. Se pot include de asemenea antifoanele care în mod tradițional se rostesc la Vespere timp de șapte zile înainte de Crăciun.

Începeți prin a face propriul vostru arbore, care poate fi orice plantă perenă naturală, sau faceți unul artificial, eventual confecționat în casă. Ornamentele pot fi de asemenea făcute să dureze, eventual optați pentru un set din comerț – sau desenați-le de mână (este de preferat, fiindcă aici se manifestă creativitatea și entuziasmul fiecăruia). Odată ce v-ați hotărât asupra arborelui și ornamentelor, umpleți-vă inima de bucurie în fiecare zi, decorând arborele în timp ce ascultați pe cineva din familie citind versetul corespunzător din Biblie.

Ieslea

Vârsta preșcolară este perioada perfectă pentru introducerea acestei tradiții îndrăgite de Advent, dar copiii nu îi înțeleg pe deplin semnificația. Puteți să cumpărați o iesle sau să faceți una împreună cu familia, ceea ce este mai distractiv. Noi am folosit un coș mic, dar se poate utiliza orice, începând de la cutii de carton, de hârtie, sau ramuri de copac. După ce s-a făcut „ieslea”, aproximativ de dimensiunea unei cutii de pantofi, tăiați o bucată de țesătură moale în fâșii mici, pe care copiii să le adauge una câte una, în fiecare zi, ca așternut în iesle.

Ca să „câștige” o fâșie pe care să o pună în iesle, copiii trebuie să facă un sacrificiu adecvat vârstei: de exemplu, să își împartă jucăriile între ei, să strângă masa etc. fără să se plângă. Scopul este ca ieslea să fie umplută cu aceste fâșii moi, închipuind fânul, până în ziua de Crăciun, când veți așeza acolo Pruncușorul Isus. Ca și pentru iesle, puteți face o imagine a Pruncușorului Isus din hârtie, puteți să decupați imaginea Lui de pe o felicitare de Crăciun sau să cumpărați o astfel de reprezentare.

Vizitați un tablou viu al Nativității

Aproape fiecare comunitate are cel puțin o biserică unde se face o iesle, reeditând astfel Primul Crăciun, cu persoane îmbrăcate ca Maica Domnului și Sf. Iosif și cu animale vii! Iar Pruncușorul Isus este o păpușă înfășată. Spre deosebire de scenetele de Crăciun, în cazul tabloului viu al Nașterii, participanții stau pur și simplu tăcuți în jurul ieslei cu Pruncușorul Isus, invitând prin atitudinea lor la contemplarea Crăciunului.

Copiii, indiferent de vârstă, sunt încântați, nu numai fiindcă văd animalele, ci pentru că au ocazia să o vadă pe Maica Domnului și pe Sf. Iosif de adevăratelea, dând viață istoriei pe care ei și-o imaginaseră. Aceasta este o modalitate puternică de a transforma toate lucrurile de Crăciun, dându-le viață.

Calendarul de Advent

În loc să cumpărați un calendar de Advent încărcat cu tot felul de brelocuri, bomboane, lumânări sau orice alte mărunțișuri, de ce să nu vă confecționați Dvs. unul – e simplu de făcut și merită efortul: se ia o cutie pe care o împărțiți în 25 de compartimente, fiecare număr corespunzând unei zile. În compartimentele respective, puneți bucățele de hârtie cu câte un verset din Sfânta Scriptură, o intenție de acțiune (o faptă de milostivire) sau un îndemn pentru progresul spiritual (de exemplu, să rămâi calm sau răbdător pe tot parcursul zilei, să eviți sarcasmul sau cearta etc.). Fiecare notiță exprimă scopul zilei, iar la sfârșitul zilei se discută dacă a fost îndeplinit sau nu și cât de dificil a fost.

Reeditați Primul Crăciun

Copiilor le place să se costumeze. Se poate juca o piesă sau o scenetă scrisă chiar de ei și care să relateze drumul și evenimentele de la Betleem. La sfârșit, discutați cu ei și apoi citiți din Sf. Luca istorisirea. E bine să înregistrați momentul.

În concluzie

Adventul este timpul intenționalității prin excelență, dar adeseori este sufocat de distracții și diferite ocupații numite „pregătiri de Crăciun”. În calitate de catolici, știm că acest timp nu înseamnă prăjiturile bunicii, împodobirea bradului sau a cumpăra o mulțime de daruri. Auzim și știm toate acestea, dar suntem antrenați mereu în vârtejul consumismului de ceilalți. Aceste pregătiri nu înseamnă ceva greșit, dar practic ne consumă timpul de pregătire adevărată de Crăciun.

Haideți să facem anul acesta un Advent de care să ne amintim – unul pentru care copiii noștri să ne mulțumească, fiindcă fiecare, în casa lui, începe Crăciunul în ziua de Crăciun și nu după Ziua Recunoștinței. Să ne orientăm astfel și atunci copiii ne vor urma. Să ne liniștim inima și mintea cu aceste activități casnice simple, care dau tonul unei perioade pline de har.

Posted in Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *