25 de lucruri care trebuie să fie cunoscute despre Rozariu

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Ed Broom OMV
Traducere: Ecaterina Hanganu
Sursa: CatholicExchange.com, 6 octombrie 2015

În cinstea Maicii Domnului de la Fátima, Fecioara Sfântului Rozariu, am compus o listă, foarte simplă, de 25 de lucruri care trebuie să fie cunoscute despre Sfântul Rozariu, cu speranța de a vă motiva să-l cunoașteți mai bine. Și mai mult de atât, sper să vă motiveze să vă rugați Rozariul în fiecare zi a vieții voastre. Să urmăm modelul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea: “Să contemplăm fața lui Isus prin ochii și inima Mariei”.

Rozariul

1. Numele de la Fátima. Maica Domnului a apărut la Fátima, în Portugalia, de șase ori în 1917, iar la ultima apariție a avut loc extraordinarul Miracol al Soarelui. Ea însăși și-a dezvăluit identitatea: “Fecioara Rozariului”.

2. Iarăși Fátima. Maica Domnului a apărut de șase ori la Fátima, în Portugalia. De fiecare dată când a apărut a insistat să ne rugăm Rozariul.

3. Preoții sunt aici ca să ne ajute. Preotul Rozariului? Care este numele lui? Pr. Patrick Peyton!

4. Părintele Peyton despre Rozariu. Să memorăm două nemuritoare maxime ale pr. Patrick Peyton: “O lume în rugăciune este o lume a păcii”. Și cel mai cunoscut dicton al său: “Familia care se roagă împreună, rămâne împreună”. Cât de adevărate sunt cuvintele lui, mai ales astăzi!

5. Rugăciunea preferată a Papei. Chiar de la începutul pontificatului său, Sf. Ioan Paul al II-lea a spus că Rozariul era rugăciunea lui preferată.

6. Papa a și scris despre Rozariu. Sf. Papă Ioan Paul al II-lea a scris o capodoperă de spiritualitate despre Rozariu: Scrisoarea Apostolică Rosarium Virginis Mariae (16 octombrie 2002).

7. Misterele de lumină. În documentul citat mai sus, Sf. Ioan Paul al II-lea a adăugat ceea ce am putea numi “veriga lipsă” din seria misterelor Rozariului, și anume Misterele de lumină.

8. Numele Misterelor de lumină. Iată, enumerate în ordine, Misterele de lumină instituite de Sf. Ioan Paul al II-lea: Botezul lui Isus; Nunta din Cana Galileei; Proclamarea Împărăției și chemarea la convertire; Schimbarea la Față; Instituirea Sfintei Euharistii. Când trebuie recitate? Sf. Ioan Paul al II-lea a sugerat ziua de joi.

9. Și alți Papi din vremurile recente au iubit Rozariul. Sf. Papă Ioan al XXIII-lea, care a fost canonizat la 27 aprilie 2014 împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea, se ruga în mod obișnuit cu cele 15 decade ale Rozariului în fiecare zi. Bunul Sf. Ioan al XXIII-lea numea Sfântul Rozariu “un rezumat al întregii Evanghelii”.

10. Este o rugăciune biblică. Rozariul este o rugăciune biblică, fiindcă fiecare rugăciune și meditație își are izvorul în Biblie. Poate că protestanții, care iubesc Biblia, se pot ruga și ei Rozariul.

11. Compoziția biblică. Rugăciunile care se recită sunt Tatăl nostru, care se rostește de șase ori, și Bucură-te, Marie, care se rostește de cel puțin cincizeci și trei de ori. Ambele rugăciuni își au originea în Biblie.

12. Misterele. Aproape toate cele douăzeci de Mistere ale Sfântului Rozariu provin din anumite pasaje sau scene biblice.

13. Papa Rozariului. Papa Leon al XIII-lea (1878-1903), printre alte titluri, este cunoscut ca “Papa Rozariului”. În luna septembrie, timp de mai mulți ani la rând în Pontificatul său, Papa Leon al XIII-lea a dat câte o Enciclică despre devoțiunea Rozariului. El a iubit mult Rozariul și i-a încurajat pe credincioși să îl recite.

14. Rozariul comparat cu o persoană umană. Sf. Louis Marie Grignion de Montfort compara Rozariul cu natura compozită a persoanei umane. Persoana umană are și trup, și suflet, la fel și Sfântul Rozariu. Trupul Rozariului este reprezentat de rugăciunile vocale, iar sufletul de contemplarea Misterelor Rozariului. Dacă este recitat și contemplat, Rozariul este o rugăciune de o monumentală importanță și putere.

15. În același timp, este rugăciunea preferată a Fecioarei Maria. Rugăciunea preferată a Preasfintei Fecioare este Bucură-te, Marie. Și mai mult: rugăciunea preferată a Preasfintei Fecioare este Sfântul Rozariu – un buchet de cincizeci de trandafiri oferit Inimii Reginei noastre cerești.

16. Rozariul și victoria navală. Celebra victorie navală de la Lepanto, din secolul al XVI-lea, este atribuită faptului că Sfântul Papă Pius al V-lea i-a implorat pe toți credincioșii să se roage Rozariul. Într-adevăr, vântul și-a schimbat direcția, fluxul s-a întors, iar flota catolică a zdrobit flota musulmană – o victorie uriașă care a schimbat cursul istoriei! Ziua de 7 octombrie este sărbătoarea liturgică a Preasfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, în amintirea victoriei Rozariului de la Lepanto.

17. Factorul timp. Sunt mulți cei care se plâng că nu au timp să se roage, cu atât mai puțin timp să se roage Sfântul Rozariu. Este vorba însă de priorități! În timpul unei telenovele sau al unui film de la televizor (60 de minute) ar putea fi spuse patru Rozarii, fiecare a câte 15 minute. Haideți să acordăm lui Isus, Mariei și rugăciunii locul central în viața noastră!

18. Formula Sfântului Ioan Paul al II-lea. Acest mare sfânt și Papă marian ne oferă cheia rugăciunii Rozariului: “Să contemplăm fața lui Isus prin ochii și inima Mariei”. Sf. Luca ne amintește că Preasfânta Fecioară era contemplativă: “Iar Maria păstra toate acestea în inima ei”.

19. Rozariul clasic. Una dintre cele mai mari capodopere spirituale scrise pe tema Sfântului Rozariu este Rozariul secret, de Sf. Louis Marie Grignion de Montfort. Același sfânt a scris impresionanta consacrare către Fecioara Maria: Adevărata Devoțiune către Maria. Ambele trebuie neapărat citite ca să ajungem să o cunoaștem și să o iubim pe Preasfânta Fecioară, și cu atât mai mult pe Isus!

20. Luna Sfântului Rozariu. Știați, desigur, că iunie este luna Preasfintei Inimi a lui Isus, iulie – luna Preasfântului Sânge al lui Isus, iar luna mai este luna Fecioarei Maria. Octombrie a fost desemnată luna Sfântului Rozariu. Prin urmare, trebuie să ne rugăm Rozariul în fiecare zi, dar în special în luna octombrie.

21. Sfântul Padre Pio. Acest mare sfânt modern insista ca toți fiii săi spirituali să deprindă obiceiul de a se ruga zilnic Rozariul. Să încercăm așadar să urmăm sfatul marilor sfinți; aceasta ne va ajuta să ajungem în ceruri, unde vom fi împreună cu Preasfânta Fecioară ca Regină și Isus ca Rege.

22. De la preot satanist la sfânt. În documentul Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea despre Preasfânta Fecioară și Rozariu, Suveranul Pontif a menționat de mai multe ori numele unei persoane de care mulți dintre noi nu auziseră vreodată: Bartolo Longo. Acesta intrase într-o sectă satanică, dedându-se practicilor respective, și chiar a fost consacrat preot al Satanei. El s-a convertit totuși, rugându-se și răspândind rugăciunea Rozariului. Acum el este Fericitul Bartolo Longo – de la preot satanist la sfânt catolic! Puterea Preasfintei Fecioare este nelimitată dacă ne încredințăm ei, în special prin Sfântul Rozariu!

23. Salvează familia. Fiecare familie trebuie să stabilească un timp și un loc anume și să își formeze obiceiul de a recita Rozariul în fiecare zi. Să ne rugăm pentru ca tatăl familiei (care este de fapt preotul familiei) să ia inițiativa de a-și conduce familia în recitarea zilnică a Sfântului Rozariu, pentru lor mântuirea veșnică! Într-adevăr, cât de adevărat este: “Familia care se roagă împreună, rămâne împreună”.

24. Trandafirul mistic. Poetul Dante o descria pe Preasfânta Fecioară ca “Trandafirul mistic”. Sf. Juan Diego a cules trandafirii pe care Preasfânta Fecioară i-a dăruit cu propriile ei mâini. Cel mai prețios trandafir pe care îl putem dărui noi Preasfintei Fecioare este Rozariul. Fiecare Bucură-te, Marie este un trandafir trimis spre cer, care o umple de o imensă bucurie pe Preasfânta Fecioară!

25. 13 mai 1981 și 13 mai 1982. Acestea sunt date care nu trebuie să fie uitate niciodată: prima este data atentatului în care Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost împușcat și aproape ucis. În anul următor, același Papă a îngenuncheat cu rozariul său în mână, în fața statuii Preasfintei Fecioare de la Fátima, mulțumindu-i că a intervenit pentru a-i salva viața. A depus glonțul care îi fusese scos din trup în coroana statuii Fecioarei de la Fátima. Ziua de 13 mai este data primei apariții a Maicii Domnului la Fátima în fața celor trei păstorași: Jacinta, Francisco și Lucia.

Fie ca Fecioara Maria, Regina Rozariului, să ne binecuvânteze pe noi, familiile noastre, pe toți cei pe care îi iubim și întreaga lume, și să-și îndrepte spre noi privirea sa plină de iubire maternă și Inima sa Imaculată, arzând de iubire!

Posted in Spiritualitate and tagged .

2 Comments

  1. Nu exista in lume o rugaciune mai puternica si mai eficienta decat rugaciunea Sf. Rozariu recitata cu toata daruirea sufletului impreuna cu Maria, Mama lui Isus si Mama noastra cereasca !!!

    Incercati si nu veti regreta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *