Formarea unei conștiințe sănătoase

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Ed Broom OMV
Traducere: Teodora Capan
Sursa: CatholicExchange.com, 1 septembrie 2015

Fiecare dintre noi se naște și este înzestrat cu o conștiință individuală pe care suntem obligați să ne-o formăm, să ne-o cultivăm și să o urmăm pentru a trăi o viață mai bogată și mai morală. Dar aceasta necesită o conștiință bine formată în sufletele noastre. Dacă nu ne formăm în mod corespunzător conștiința, cel mai probabil vom sfârși prin a avea una bolnavă, sau mai bine spus, o conștiință rău formată. Așadar, pentru a ajunge să avem o conștiință bine formată, este nevoie de vigilență și un suflet orientat spre bine.

Dar ce este o conștiință rău formată?

1. Conștiința laxă este cea care se alarmează doar când este vorba de cele mai grave păcate. Cel care are o conștiință laxă admite că uciderea unei persoane, comiterea de adulter sau organizarea unui atac terorist sunt greșite din punct de vedere moral… altceva nu.

2. O conștiință suprimată este cea care trăiește într-o stare de negare și adesea explică rațional păcatul. David a comis adulter cu Batșeba și a făcut ca soțul acesteia să fie omorât, pentru a ascunde păcatul inițial, după care a stat liniștit crezând că totul era bine. Aceasta până când Dumnezeu, în marea Lui bunătate, l-a trimis pe profetul Natan, care printr-o parabolă a reușit să dărâme această construcție rațională a lui David și a deblocat conștiința lui suprimată. De multe ori, după ce păcătuim, diavolul încearcă să ne facă să ne suprimăm conștiința, dar Dumnezeu, ca Stăpân al Cerului, face să ne mustre conștiința și ne călăuzește spre lumina Adevărului.

3. Conștiința deformată este cea care nu a fost formată de credință sau adevăr. O conștiința bună trebuie să fie în contact cu adevărul; dacă nu, cel mai probabil va fi deformată. Dacă cineva nu are deloc contact cu Cuvântul lui Dumnezeu, nu a citit niciodată Biblia, nu a ascultat vreodată vreo predică sau nu a vorbit vreodată cu o persoană credincioasă, atunci conștiința lui va fi formată doar secular, lumesc sau chiar păgân și va sfârși prin a avea o conștiință deformată.

4. O conștiință nesigură este aceea care nu știe ce decizie să ia când se află într-o dilemă morală. Adevărul există mereu, dar noi poate nu suntem siguri unde este. Când acționăm sub influența unei conștiințe nesigure, există posibilitatea de a face o alegere greșită și a-l supăra pe Dumnezeu. În această dilemă, cel mai bun mod de a acționa este să consultăm pe cineva care să ne ajute să descoperim ceea ce este adevărat și ce decizie sau cale să urmăm.

5. O conștiință scrupuloasă vede aproape orice ca un păcat și simte constant vina. Totodată, o persoană cu o asemenea conștiință este oarbă față de păcatul obiectiv. Persoana scrupuloasă trebuie să își caute un îndrumător spiritual bun sau un confesor bun și răbdător și să urmeze cu smerenie îndrumările și deciziile acelei autorități spirituale legitime și competente.

6. Persoanele cu o conștiință moartă sau cauterizată sunt acelea care ignoră glasul conștiinței și îl ucid treptat în lăuntrul lor. Unul dintre cele mai bune exemple biblice este cazul Faraonului. Toate acele plăgi au căzut asupra Faraonului și a egiptenilor în timp ce Dumnezeu bătea la ușa inimii Faraonului. Încăpățânat și mândru, Faraonul s-a împotrivit cu dârzenie Domnului. Tot așa, și noi ne putem împotrivi chemării lui Dumnezeu prin har și să sfârșim prin a ne ucide conștiința, trăind fizic dar cu o conștiință moartă.

Formarea unei conștiințe sănătoase

Până aici am explicat ce este conștiința deformată sau bolnavă. Care sunt atunci indicațiile clare pentru a dobândi așa numita „conștiință sănătoasă”?

Pentru început, toți suntem obligați din punct de vedere moral să ne străduim să ne formăm o conștiința sănătoasă. Altfel cădem în păcatul omisiunii – nu facem ceea ce suntem obligați să facem. O conștiință sănătoasă este una bine formată care reacționează într-o manieră corespunzătoare atât la faptele bune cât și la cele rele, pe care le numim păcate. O conștiință sănătoasă experimentează un sentiment lăuntric de vinovăție după comiterea unui păcat.

După sentimentul de vinovăție urmează tristețea, furia, confuzia și dezorientarea, care sunt semne ale unei conștiințe sănătoase. În același timp, când persoana cu o conștiință sănătoasă face fapte bune, fapte care îl bucură pe Dumnezeu, Spiritul Sfânt intervine pentru a o mângâia și îi dă pacea care depășește toate aspirațiile naturale! Ar fi o neglijență să nu menționăm și explicăm pe scurt un alt tip de conștiință, care este cel mai bun tip dintre toate – așa numita conștiință delicată. Aceasta este conștiința sfinților! Care sunt manifestările acestei conștiințe?

O conștiință delicată nu doar detectează păcatele grave și pe cele ușoare, ci totodată știe care inspirații sunt de urmat și pe care să le respingă. Este o conștiință foarte rafinată care nu vrea să îl supere pe Dumnezeu sub nicio formă. Așa cum am spus mai devreme, aceasta este conștiința sfinților și cea pe care noi toți trebuie să dorim să o dobândim cu ajutorul harurilor lui Dumnezeu!

Posted in Spiritualitate and tagged , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *