7 sfaturi pentru ca Prima Sfântă Împărtăşanie să fie cu adevărat „Sfântă”

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Becky Roac
Traducere: Oana Capan
Sursa: Catholic-Link.com, 24 aprilie 2015

Prima Împărtăşanie

Fiul meu, din clasa a doua, se pregăteşte să facă săptămâna viitoare Prima Sfântă Împărtăşanie. Este o onoare atât de mare să îţi poţi ajuta copilul să se pregătească să îl primească pe Isus pentru prima oară. Ştiu că Tobias este foarte entuziasmat de primirea Sacramentului, dar de câteva ori în aceste ultime săptămâni l-am surprins visând la a-şi cumpăra o pereche de încălţări LeBron sau un Xbox cu banii primiţi de la rude şi prieteni cu ocazia Primei lui Împărtăşanii. Anul trecut, a stat şi l-a privit pe fratele lui mai mare deschizând plic după plic cu sume generoase şi acum ştie că vine rândul lui. Cum îl ajuţi pe un copil de opt ani să îşi concentreze atenţia asupra lui Isus în această perioadă? Iată câteva sugestii care sperăm să vă poată ajuta!

[Notă: Referinţele americane din articol au fost înlocuite, cât s-a putut, pentru a fi relevant publicului nostru.]

1. Călăuziţi prin exemplu. Dacă dvs. sunteţi mai concentraţi pe rochie/costum, pe tort şi pe petrecere, atunci şi copilul dvs. se va concentra pe aceste lucruri. Trebuie să fiţi un exemplu pentru fiul sau fiica dvs. Îndreptaţi-vă atenţia asupra pregătirii inimilor, minţilor şi sufletelor voastre pentru această zi specială. Nu vă stresaţi pentru detaliile minore ale unei petreceri şi nu vă consumaţi toată energia pe lucrurile acestei lumi. Oaspeţii dvs. nu aşteaptă o casă în perfectă ordine. Vor fi fericiţi să s-a depus mai multă muncă în pregătirea pentru primirea Sacramentului decât în pregătirea casei pentru o mare petrecere. Faceţi-vă timp să studiaţi şi dvs. importanţa Euharistiei şi să reaprindeţi propria dvs. pasiune pentru acest dar. Vă sugerăm să reflectaţi asupra capitolului 6 din Evanghelia lui Ioan în timpul dvs. personal de rugăciune, în săptămânile de dinaintea Primei Sfinte Împărtăşanii a copilului dvs.

2. Împărtăşiţi amintiri, întâmplări. Faceţi-vă timp să staţi cu familia dvs. şi să împărtăşiţi întâmplări speciale legate de Euharistie. Puteţi începe prin a vă aminti despre propria dvs. Primă Sfântă Împărtăşanie sau despre un moment memorabil în care aţi primit Euharistia. Relataţi întâmplări despre sfinţi şi despre puterea Euharistiei. Nouă în familie ne place mult Miracolul Sfântului Anton de Padova precum şi Miracolul Sfintei Clara din Assisi. Poate ajuta de asemenea să faceţi pentru copiii dvs. câteva paralele cu Vechiul Testament care să îi ajute să înţeleagă de ce Isus a venit la noi ca Pâine a Vieţii.

3. Subliniaţi Prezenţa reală. Poate fi foarte dificil pentru minţile noastre să pătrundă conceptul că Euharistia este cu adevărat Trupul, Sângele, sufletul şi divinitatea lui Isus. Dacă înţelegem cu adevărat aceasta, nimic nu ne va ţine departe de a-l primi pe Isus cât de des putem. Încurajaţi-vă copilul să crească în credinţă rugându-se: „Doamne, cred. Ajută necredinţei mele”. Mereu putem creşte mai mult în înţelegerea noastră cu privire la miracolul şi darul Euharistiei. Micul catehism euharistic vă poate fi de ajutor şi aici. Iată şi o sugestie de activitate frumoasă pentru copii legată de Prezenţa reală. De asemenea, în pagina aceasta, găsiţi multe alte materiale, fişe de lucru, sugestii de activităţi ce vă pot fi de ajutor în acest timp.

4. Faceţi-vă timp pentru rugăciune. Stabiliţi un timp în plus de rugăciune în săptămânile şi zilele de dinaintea Primei Sfinte Împărtăşanii a copilului dvs. Puteţi participa la o oră de adoraţie ca familie. Nu este obligatoriu să staţi o oră întreagă dacă aveţi cu voi copii mici. Am considerat un miracol euharistic atunci când toţi cei cinci copii ai noştri, cu vârste între 1 şi 9 ani, au stat cuminţi şi liniştiţi timp de 15 minute în adoraţie! Când sunteţi acolo, şoptiţi-le copiilor voştri cuvintele Maicii Tereza: „Când priveşti la crucifix, înţelegi ce mult te-a iubit atunci Isus. Când priveşti la Ostie, înţelegi cât de mult te iubeşte Isus acum”. Şi numai faptul de a face efortul să stea în adoraţie îi va ajuta pe copiii voştri să vadă importanţa la a-l adora pe Isus în Euharistie şi a creşte în iubirea faţă de El.

5. Mergeţi la Spovadă. Aceasta este o ocazie minunată de a reitera importanţa la a merge la Spovadă şi a vă păstra sufletele curate pentru a-l primi pe Cristos în trupurile voastre. Faceţi un efort şi mergeţi ca familie. Nouă ne place ideea de a merge după Spovadă la o îngheţată, ca să ne amintească faptul că Milostivirea lui Dumnezeu este dulce!

6. Alegeţi înţelept cadoul. Dedicaţi timpul necesar pentru a alege pentru copilul dvs. un cadou care să îl ajute să îşi amintească această zi într-un mod special. Evitaţi să daţi doar bani. Căutaţi să găsiţi ceva care să îl ajute să crească din punct de vedere spiritual. Iată câteva idei de cadouri minunate: o Biblie repovestită pentru copii, CD-uri cu filme sau animaţii religioase, o icoană, un rozariu deosebit, un crucifix, o carte de rugăciuni pentru copii sau pentru familie, alte obiecte deosebite sau cărţi religioase pentru copii pe care le puteţi găsi în magazinele de cărţi şi obiecte religioase din zona dvs. sau pe internet… Puteţi porni căutarea de exemplu de aici.

Dacă copilul dvs. primeşte bani ca şi cadou, stabiliţi câteva reguli cu privire la cum vor putea fi folosiţi banii. Noi, de exemplu, le permitem copiilor noştri să folosească pentru o activitate distractivă sau pentru a cumpăra ceva special doar o parte mică din bani. Trebuie să doneze 10% din ei în scop caritabil, la alegerea lor. Chiar se bucură să dedice timp la a se gândi cum le pot aduce şi altora bucurie cu darurile primite de ei. Restul sumei de bani este pusă deoparte pentru a fi folosită în ocazii speciale.

7. Împărtăşiţi-vă cât de des puteţi. Nu doriţi ca Prima Sfântă Împărtăşanie a copilului dvs. să fie singura lui Împărtăşanie! Duceţi-vă copilul să primească acest dar cât mai des posibil. Harurile care izvorăsc din acest Sacrament sunt abundente. Participaţi la ospăţul Domnului cât de des puteţi şi duceţi-vă şi copiii la El.

În timpul Liturghiei de la Prima Sfântă Împărtăşanie, admiraţi bucuria care străluceşte pe chipurile copiilor. Aceşti copii înţeleg semnificaţia Euharistiei într-un mod inocent şi pur. Redobândiţi şi dvs. acest entuziasm. Lăsaţi ca această zi să vă reîmprospăteze conştientizarea frumuseţii darului pe care ni-l dă Cristos. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dvs. şi familia dvs.

O, Isuse, Tu ne-ai iubit cu o iubire atât de mare încât ne-ai dat darul inefabil al Preasfintei Euharistii. Ne rugăm pentru (numele copilului dvs.) ca să se pregătească cum se cuvine pentru a se apropia de masa Ta sfântă pentru prima oară. Păzeşte, Preasfântă Inimă a lui Isus, acest suflet tânăr de atacurile celui rău, întăreşte credinţa sa, fă să crească iubirea sa şi înzestrează-l cu toate virtuţile care îl vor face demn să te primească. Amin.

Sfinte Ioane Botezătorule, înaintemergătorul lui Mesia, pregăteşte calea pentru Isus în inima (numele copilului dvs.). Sfinte Tarciziu, fii sprijin copiilor care fac Prima lor Sfântă Împărtăşanie.

Posted in Familie, Spiritualitate and tagged .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *