5 moduri de a-ți pierde credința la facultate

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Olivia Spears
Traducere: Teodora Capan
Sursa: CatholicExchange.com, 24 august 2015

Deci ești pregătit să mergi la facultate, nu? Nerăbdător? Agitat? Gata să începi? Gata să fii pe cont propriu? Gata să studiezi exact ceea ce vrei? Începutul aventurii facultății este un timp unic în viața de tânăr, și un timp pe care sper că îl așteptați. Pregătindu-vă pentru toate schimbările din viață care vă așteaptă în acest an, probabil veți primi o grămadă de sfaturi despre una sau alta: ce cursuri să urmezi, ce profesori să eviți, cum să îți aranjezi dormitorul, unde sunt locurile cele mai bune pentru studiu, cum să îți faci prieteni noi, cum să îți administrezi bugetul și așa mai departe. Dar în cazul în care cauți să îți abandonezi viața de rugăciune și să renunți la religia în care ai crescut, sunt gata să îți dau toate detaliile despre cinci moduri în care poți să îți pierzi credința catolică la facultate.

1. Nu mai participa la Liturghie

Cea mai ușoară cale de a-ți pierde credința este să te separi de Domnul prezent în Euharistie. Dacă nu mergi des la Liturghie, nu asculți Scriptura, nu auzi încurajările și îndemnurile pasionate ale preotului, nu găsești sprijin și unitate în sânul comunității și nu îl primești pe Isus în Preasfântul Sacrament, atunci este foarte ușor să te depărtezi de El. Vocea culturii și a lumii va acoperi treptat vocea lui Dumnezeu și aproape automat vom deveni surzi la chemarea Lui. Dacă dorești să îți pierzi credința în facultatea, nu face din Liturghia de duminică o prioritate. Doar dormi acasă.

2. Încearcă să mulțumești pe toată lumea

Cel mai important când încerci să te integrezi la facultate este să te schimbi constant, astfel încât să mulțumești pe fiecare persoană pe care o întâlnești. Să îți asumi anumite trăsături, convingeri și atitudini doar pentru a arăta bine în ochii oricărui grup cu care îți petreci timpul. Abandonează toate principiile nenegociabile și trăsăturile de personalitate din trecut în favoarea îmbrățișării relativismului, inconsecvenței și a orice este nevoie pentru a fi acceptat de toată lumea. Mai important: nu căuta să fii în compania altor tineri credincioși. Nu căuta prieteni care să te accepte așa cum ești, care te încurajează în credința ta și în studiile tale, cu care te poți distra în mod legitim, care te ajută să fii mai aproape de Dumnezeu. Nu este productiv.

3. Caută să fii numărul 1

Adoptă mentalitatea că tu ești cea mai importantă persoană din lume. La urma urmelor ești la facultate pentru a-ți continua educația, a-ți exersa libertatea și a face ce vrei, corect? Așa că nu face din alții o prioritate. Nu acorda atenție nevoilor fizice, mentale, emoționale sau spirituale ale colegilor de cameră, de clasă, ale prietenilor sau ale altor persoane. Nu te deranja să faci ceva drăguț pentru ceilalți, în special dacă nu ai ceva de câștigat din aceasta. Nu îi ajuta pe alții în momente de încercare, renunță la a avea răbdare cu alții și uită de iertare. În mod clar, nu îți sacrifica timpul și energia pentru orice fel de activitate umanitară sau religioasă cum ar fi voluntariat la cantine, la centre de maternitate, în programe de meditații after-school, sau la adăposturi pentru cerșetori. Totul este despre tine.

4. Nu pune întrebări

Dacă se ivesc în mintea ta întrebări sau nelămuriri despre credința catolică, nu căuta răspunsuri. Nu căuta să vezi în părinți, preot sau oricine altcineva pe care îl întâlnești un mentor și călăuză spirituală în credința ta. Nu căuta claritate. Doar ține pentru tine și repetă-ți așa: dacă nu înțelegi complet ceea ce învață Biserica atunci trebuie că este greșit. Nu te angaja în dezbateri respectuoase și informative cu cineva care îți ridică provocări despre credință sau să afle de ce crezi ceea ce crezi. Pune imediat capăt discuției de dragul celor menționate anterior. În cele din urmă, nu te întoarce la Sfânta Scriptură, Catehism, Magisteriu pentru alte observații sau explicații. Nu mai citi cărți despre catolicism. Nu mai asculta CD-uri, posturi de radio sau alte programe care aduc în lumină probleme importante. Încetează să îți mai dai interesul. Încetează să mai cauți răspunsuri.

5. Lasă-l pe Dumnezeu afară din ecuație

La final, cea mai rapidă cale de a pierde contactul cu credința. Ce se întâmplă când pierzi legătura cu un prieten? Este un proces lent în mare parte, nu? Un timp ieșiți și vorbiți în fiecare zi, apoi nu vă mai vedeți, apoi conversațiile voastre se rezumă la câteva schimburi de vorbe politicoase pe săptămână, apoi vorbești doar dacă ai nevoie de ceva de la prietenul tău, iar la final pierzi legătura, nu te mai gândești la acea persoană și e ca și cum ea nu ar fi existat vreodată. Merge la fel și cu Isus! Dacă vrei să îți pierzi credința la facultate, nu mai vorbi cu Isus. Lasă-l să fie ca acel prieten cu care ai pierdut legătura. Lasă conversația să se rărească. Eventual te vei opri din a vorbi cu El sau a te gândi la El. Va fi ca și cum El nu ar exista. Și uită de rugăciune când vine vorba de a lua decizii mari sau mici. Nu îl pune pe Dumnezeu să facă parte din planul tău. Nu te gândi la El când decizi ce să studiezi, unde să locuiești, ce să faci vineri seara, cu cine să te căsătorești sau cum să te descurci cu situații sensibile. Lasă-l pe El deoparte.

Cea mai ușoară cale de a-ți pierde credința în facultate este să nu o mai vrei, să nu mai lupți pentru ea. Dacă nu faci din Isus o prioritate, El nu va fi în viața ta. Este atât de simplu.

Acest articol este ironic dintr-un capăt în altul… dar sigur v-ați dat seama până acum.

Posted in Spiritualitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *