Pentru o filozofie a întâlnirii. În dialogul cu Bisericile ortodoxe orientale

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Gabriel Quicke
Traducere: pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: L'Osservatore romano, 21 ianuarie 2014

Întâlnire şi dialog

Întâlnire şi dialog

În lunile trecute, am văzut imaginile cu sirieni care fug din ţara lor pentru a căuta refugiu în Liban, în Iordania şi în Irak. Situaţia acestor refugiaţi ne duce din nou cu gândul la creştinii care trăiesc în Orientul Mijlociu, într-un teritoriu care se extinde de la văile Tigrului şi Eufratului la fluviul Nilului. Această realitate dureroasă ne aminteşte că Cristos este şi astăzi suferind şi sărac. Lui Cristos încă îi este foame, sete şi frig. Papa Francisc a exprimat de mai multe ori îngrijorarea sa faţă de situaţia acelor creştini care îndură consecinţele tensiunilor şi conflictelor în multe regiuni din Orientul Mijlociu. Sfântul Părinte ne-a invitat să postim şi să ne rugăm pentru pacea în Siria şi în alte ţări sfâşiate de război. Caritatea eclezială vrea solidaritatea şi pacea, vrea să-l hrănească pe Cristos înfometat, să-i dea de băut lui Cristos însetat, să-l îmbrace pe Cristos despuiat, să-l viziteze pe Cristos bolnav şi să-l primească pe Cristos exilat.

Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor are contacte frecvente cu Bisericile de apartenenţă ale acestor creştini. Aici este prezentată în continuare o scurtă panoramă a activităţii ecumenice care implică Bisericile din Orientul Mijlociu sau care a provenit din activitatea lor misionară.

Reprezentanţi ai Bisericii Catolice şi ai Bisericilor Ortodoxe Orientale, adică Bisericile antice cu care despărţirea dăinuie din secolul al IV-lea şi al V-lea, s-au reunit de la 23 la 27 ianuarie 2013 ca membri ai Comisiei Mixte Internaţionale pentru Dialogul Teologic dintre Biserica Catolică şi Bisericile Ortodoxe Orientale, sub co-preşedinţia, din partea catolică, a cardinalului Kurt Koch, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi, din partea ortodoxă, a mitropolitului Bishoy de Damiette, din Biserica Ortodoxă Coptă. Întâlnirea a avut loc la Roma la Domus Internationalis Paulus VI, găzduit de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.

Membrii Comisiei au aprofundat studiul comuniunii şi al comunicării existente între Biserici până la jumătatea secolului al V-lea al istoriei creştini, precum şi studiul importanţei pe care a avut-o martiriul şi monahismul în viaţa Bisericii primare. În mod deosebit, a fost examinat rolul recunoaşterii reciproce a sfinţilor. Mare parte din timp a fost dedicată evaluării atente a unei schiţe de document cu titlul The Exercise of Communion in the Life of the Early Church and its Implications for our Search for Communion Today.

Cât priveşte raporturile cu Bisericile Malankareze din India, din 1989, două dialoguri paralele au loc o dată pe an în Kerala (India de Sud): unul cu Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză şi celălalt cu Biserica Ortodoxă Siro-Malankareză. Aceste dialoguri se ocupă îndeosebi de probleme legate de trei tematici: istoria Bisericii, ecleziologia şi mărturia comună. Delegaţia catolică cuprinde reprezentanţi ai Sfântului Scaun (conduşi de episcopul secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, Brian Farrell) şi membri din Biserici de rit diferit: din Biserica Latină, din Biserica Siro-Malabareză şi din Biserica Catolică Siro-Malankareză.

Comisia mixtă de dialog dintre Biserica Catolică şi Biserica Siro-Ortodoxă Malankareză a ţinut a şaisprezecea întâlnire a sa la Centrul patriarhal din Puthencruz la 16 decembrie 2013. Întâlnirea era co-prezidată de episcopul Farrell şi de Kuriakose Mar Theophilose, mitropolit şi vicar patriarhal în Germania, Elveţia şi Austria. Printre principalele puncte din ordinea de zi figurau slujirea petrină conform tradiţiei liturgice şi patristice siriene şi reflecţia asupra unui document produs în octombrie 2010 de Consultarea teologică dintre ortodocşi nord-americani şi catolici, intitulat Steps Towards A Reunited Church: A Sketch Of An Orthodox-Catholic Vision For The Future.

Comisia mixtă de dialog dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Siro-Malankareză s-a reunit pentru a douăzeci şi treia întâlnire a sa la Sophia Centre din Kottayam, în zilele de 18 şi 19 decembrie 2013. Co-preşedinţii erau episcopul Farrell şi mitropolitul Gabriel Mar Gregorios, preşedinte al departamentului pentru relaţiile ecumenice ale Bisericii Ortodoxe Siro-Malankareze. Diferite teme au fost discutate, între care lucrarea Duhului Sfânt şi reînnoirea spirituală a Bisericii, fundamentul şi înţelegerea epistemologică a dreptului canonic în tradiţia ortodoxă şi provocările ridicate de penticostali şi de noile biserici creştine. Comisia mixtă lucrează actualmente la un document despre practica principiului economiei în administrarea sacramentelor altor creştini în situaţii pastorale specifice dintr-un punct de vedere ortodox şi despre principiile teologice catolice referitoare la administrarea sacramentelor altor creştini.

Întâlnirile ecumenice şi schimbul de vizite ne amintesc că dialogul nu poate să fie separat de viaţa Bisericilor. Dialogul adevărului şi dialogul carităţii sunt strâns unite. O vizită ecumenică duce la o mai bună înţelegere reciprocă şi aceasta este la rândul său necesară pentru a face să înainteze dialogul teologic şi să se creeze punţi de încredere reciprocă şi de prietenie. Tawadros al II-lea, papă de Alexandria şi Patriarh al Scaunului Sfântului Marcu, conducător al Bisericii Copte Ortodoxe din Egipt (Biserica creştină cea mai mare în Orientul Mijlociu), a făcut o vizită de cinci zile la Roma, prima sa vizită în afara Egiptului de când a fost întronat. Călătoria la Roma i-a dat oportunitatea de a întâlni, în afară de diferitele comunităţi copte prezente în Italia, pe papa Francisc, care l-a primit într-o audienţă privată la 10 mai 2013 şi a avut un moment de rugăciune împreună cu el. Înainte de audienţă, patriarhul a mers şi la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Întâlnirea cu papa Francisc a avut loc la patruzeci de ani de distanţă de la istorica întâlnire dintre Paul al VI-lea şi predecesorul lui Tawadros al II-lea, Shenouda al III-lea, în cursul căreia a fost semnată o declaraţie comună care afirma angajarea celor două Biserici în promovarea reconcilierii şi unităţii.

O altă vizită vrednică de menţionat a fost aceea a lui Baselios Martoma Paulose al II-lea, catholicos al Orientului şi mitropolit malankarez, care l-a întâlnit pe papa Francisc la 5 septembrie 2013. El a vizitat şi mormântul apostolului Petru şi a fost primit la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor.

Vizitele ecumenice scot în evidenţă un fapt: persoanele nu au pur şi simplu o întâlnire şi un dialog; fiecare persoană este o întâlnire, fiecare persoană este un dialog. Această filozofie a întâlnirii cere o „spiritualitate de comuniune”, un „ecumenism de viaţă”. Prin primire şi prietenie rănile din trecut se pot vindeca şi ceea ce ne despărţea poate să devină o reînnoită oportunitate de vindecare.

Notă: Gabriel Quicke face parte din Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor

Traducere apărută iniţial pe Ercis.ro.

Posted in Ecumenism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *