22 de lucrători pastorali ucişi în 2013

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Agenţia Fides
Traducere: pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: Fides.org, 3 ianuarie 2013

„Suntem aproape de toţi misionarii şi misionarele, care lucrează mult fără să facă zgomot şi dau viaţa” (Papa Francisc, Angelus 20 octombrie 2013, Ziua Misionară Mondială)

Un alt an greu

Un alt an greu

Din informaţiile adunate de Agenţia Fides, în anul 2013 au fost ucişi în lume 22 lucrători pastorali (cea mai mare parte preoţi), aproape dublu faţă de anul precedent 2012, în care au fost 13. În noaptea dintre 31 decembrie şi 1 ianuarie 2014 a mai fost ucis pr. Eric Freed, paroh la Eureka, în California: poliţia investighează pentru a clarifica motivele şi modalităţile omuciderii. Pentru al cincilea an consecutiv, numărul cel mai mare de lucrători pastorali ucişi se înregistrează în America Latină, pe primul loc fiind Columbia.

În 2013 au murit în mod violent 19 preoţi, 1 călugăriţă, 2 laici. După împărţirea continentală, în America au fost ucişi 15 preoţi (7 în Columbia; 4 în Mexic; 1 în Brazilia; 1 în Venezuela; 1 la Panama; 1 la Haiti); în Africa au fost ucişi 1 preot în Tanzania, 1 călugăriţă în Madagascar, 1 laică în Nigeria; în Asia au fost ucişi 1 preot în India şi 1 în Siria; 1 laic în Filipine; în Europa a fost ucis 1 preot în Italia.

Aşa cum se întâmplă de mult timp de acum, lista făcută de Fides nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la toţi lucrătorii pastorali morţi în mod violent. Nu este folosit înadins termenul „martiri”, decât în semnificaţia sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei, de asemenea datorită puţinelor ştiri care se reuşeşte să se adune cu privire la viaţa lor şi cu privire la circumstanţele morţii.

În anul 2013 a fost deschis procesul de beatificare a şase misionare italiene din rândul Surorilor Săracelor din Bergamo, moarte în Congo în 1995 pentru că au contractat virusul ebola numai să nu lase populaţia lipsită de asistenţă sanitară, definite „martire ale carităţii”. În schimb a fost încheiată faza diecezană a procesului de beatificare a lui Luisa Mistrali Guidotti, membru al Asociaţiei Feminine Medicale Misionare, ucisă în 1979 în Rhodesia de atunci, în timp ce însoţea la spital o femeia însărcinată care trebuia să nască. Apoi, s-a deschis calea beatificării pentru părintele Mario Vergara, misionar al Institutului Pontifical Misiuni Externe (PIME), şi a catehetului laic Isidor Ngei Ko Lat, ucişi din ură faţă de credinţă în Myanmar în 1950. La 25 aprilie a fost celebrată beatificarea părintelui Pino Puglisi: „Blândeţea sa şi acţiunea sa misionară neîncetată, inspirată în mod evanghelic, s-a ciocnit de o logică a vieţii opusă credinţei, aceea a mafioţilor, care au împiedicat acţiunea sa pastorală cu intimidări, ameninţări şi bătăi, ajungând la eliminarea sa fizică, din ură faţă de credinţă”, au scris Episcopii din Sicilia.

Trezeşte îngrijorare soarta a numeroşi alţi lucrători pastorali sechestraţi sau dispăruţi, despre care nu mai există veşti, precum cei trei preoţi congolezi Augustinieni ai Mariei Ridicate la Cer, sechestraţi în Kivu de nord, în Republica Democratică Congo în octombrie 2012, şi a unui preot columbian dispărut de mai multe luni. În timp ce teribilul conflict care însângerează de trei ani Siria nu-i cruţă pe creştini: de mult timp nu mai există veşti despre iezuitul italian pr. Paolo Dall’Oglio, despre cei doi Episcopi mitropoliţi de Aleppo – greco-ortodoxul Boulos al-Yazigi şi siro-ortodoxul Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, despre surorile ortodoxe din mănăstirea „Sfânta Tecla”. Chiar în aceste ore a fost eliberat pr. Georges Vandenbeusch, preotul „Fidei donum” francez care a fost răpit la 13 noiembrie în parohia sa din Nguetchewe, în Camerun.

Parcurgând puţinele ştiri care se reuşeşte să se adune despre lucrătorii pastorali care şi-au pierdut viaţa în 2013, încă o dată se observă că cea mai mare parte dintre ei au fost ucişi ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, agresaţi în unele cazuri cu cruzime şi ferocitate, semn al climatului de degradare morală, de sărăcie economică şi culturală, care generează violenţă şi dispreţuire a vieţii umane. Toţi trăiau în aceste contexte umane şi sociale, ducând înainte misiunea de vestire a mesajului evanghelic fără a face gesturi extraordinare, ci mărturisind credinţa lor în umilinţa vieţii zilnice.

Aşa cum a subliniat Sfântul Părinte Francisc, „în două mii de ani sunt o ceată imensă bărbaţii şi femeile care şi-au sacrificat viaţa pentru a rămâne fideli lui Isus Cristos şi Evangheliei sale” (Angelus, 23 iunie 2013). La listele provizorii întocmite anual de Agenţia Fides, trebuie adăugată mereu lista lungă a multora, despre care probabil nu se vor avea veşti niciodată sau al căror nume nu se va cunoaşte, care în toate colţurile planetei suferă şi plătesc cu viaţa credinţa lor: „să ne gândim la atâţia fraţi şi surori creştini, care suferă persecuţii din cauza credinţei lor. Sunt atâţia. Poate mult mai mulţi decât în primele secole. Isus este cu ei. Şi noi suntem uniţi cu ei cu rugăciunea noastră şi afectul nostru. Avem şi admiraţie pentru curajul lor şi mărturia lor. Sunt fraţii şi surorile noastre care în atâtea părţi ale lumii suferă din cauza că sunt fideli lui Isus Cristos” (Papa Francisc, Angelus, 17 noiembrie 2013.

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost ucişi 15 preoţi: 7 în Columbia; 4 în Mexic; 1 în Brazilia; 1 în Venezuela; 1 în Panama; 1 în Haiti.

În Columbia au fost ucişi în locuinţele lor, foarte probabil în timpul tentativelor de furt, pr. José Francisco Vélez Echeverri, pr. José Ancizar Mejia Palomino, pr. Luis Bernardo Echeverri şi pr. Héctor Fabio Cabrera. În schimb, pr. Luis Alfredo Suárez Salazar a fost ucis în timpul unui schimb de focuri. Trupul preotului José Antonio Bayona Valle şi cel al preotului Néstor Darío Buendía Martínez au fost găsite în zone izolate după ce li se pierduseră urmele.

În Mexic şi-au găsit moartea: pr. José Flores Preciado, bătut de necunoscuţi, descoperiţi în timp ce comiteau un furt în biserica în care spovedea şi celebra; pr. Ignacio Cortez Alvarez, pr. Hipólito Villalobos Lima şi pr. Nicolás De la Cruz Martínez, care au fost asasinaţi în locuinţa lor.

În Brazilia a fost ucis de doi tineri care l-au agresat cu scopul de răpire pr. Elvis Marcelino De Lima.

În Venezuela a murit părintele José Ramón Mendoza, agresat în timp ce era în maşină, de către un grup de vagabonzi.

În Panama a fost ucis pr. Anibal Gomez, foarte probabil pentru răpire, deoarece preotul avea vânătăi, a fost legat şi a murit din cauza unei răni mari provocate de cuţit.

În Haiti, pr. Richard E. Joyal a fost ucis la ieşirea din bancă de doi bărbaţi pe o motocicletă.

AFRICA

În Africa au fost ucişi 1 preot în Tanzania, 1 călugăriţă în Madagascar, 1 laică în Nigeria.

În Tanzania a murit pr. Evarist Mushi, ucis cu gloanţe de un motociclist în timp ce mergea să celebreze Liturghia.

În Madagascar a fost ucisă sora Marie Emmanuel Helesbeux, mai întâi lovită cu bastoane şi apoi ştrangulată de trei persoane care se pare că trebuiau să restituie un împrumut.

În Nigeria misionara laică Afra Martinelli a fost găsită în camera ei grav rănită la ceafă cu o sabie, foarte probabil din cauza unei tentative de furt.

ASIA

În Asia au fost ucişi 3 lucrători pastorali: 1 preot în India şi 1 în Siria; 1 laic în Filipine.

În India şi-a găsit moartea pr. Kochupuryil J. Thomas, asasinat de necunoscuţi în clădirile Seminarului unde era rector.

În Siria a fost ucis părintele François Murad, în conventul din Custodia Ţării Sfinte unde găsise refugiu după izbucnirea războiului civil.

În Filipine a fost ucis cu gloanţe de pistol laicul catolic Dexter Condez, angajat în apărarea drepturilor şi prerogativelor indigenilor din grupul Ati.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot.

În Italia a fost ucis cu lovituri de baston în propriul pat, în casa parohială, pr. Michele Di Stefano.

*

NOTE BIOGRAFICE ŞI CIRCUMSTANŢELE MORŢII

Agenţia Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Pr. José Francisco Vélez Echeverri, 55 de ani, preot diecezan, a fost găsit mort la 16 ianuarie 2013, cu răni de cuţit, în curtea casei sale în cartierul El Albergue, la sud de Buga, în Columbia. Vecinii au văzut o persoană îndepărtându-se cu bicicleta din locuinţa preotului cu câteva ore înaintea găsirii trupului fără viaţă. Din ipotezele formulate de autorităţi se pare că este vorba despre un furt care s-a terminat în mod tragic. Pr. José era foarte angajat în domeniul social şi nu avea, conform mărturiei credincioşilor, nici un duşman. Hirotonit preot la 20 ianuarie 1990, timp de doi ani a fost paroh în parohia Niñ;o Jesús de Praga (Pruncul Isus de Praga), în localitatea Tuluà, şi a desfăşurat slujirea pastorală şi în alte parohii.

(Vezi Agenţia Fides 17/01/2013)

Pr. Luis Alfredo Suárez Salazar, din arhidieceza de Villavicencio, a fost ucis în dimineaţa zilei de 2 februarie 2013 la Ocaña, la nord de Santander (Columbia), la graniţa cu Venezuela, în timp ce-şi petrecea concediul în oraşul său natal. Doi oameni înarmaţi pe o motocicletă au tras cel puţin zece gloanţe împotriva preotului şi împotriva altor două persoane care erau cu el în acel moment. Conform surselor locale, ucigaşii n-au avut intenţia de a-l ucide pe preot, ci pe una dintre persoanele care erau cu el.

(Vezi Agenţia Fides 04/02/2013)

Pr. José Ancizar Mejia Palomino, 84 de ani, din dieceza de Buga, a fost găsit mort la 2 februarie în reşedinţa sa, la Caldas, localitatea Riosucio (Columbia). Trupul preotului a fost găsit legat de pat cu semne de tortură. Pr. Mejia Palomino exercita slujirea sa pastorală în dieceza de Pereira drept capelan al orfelinatului „Sagrada Familia” şi în casa pentru bătrâni „Luisa de Marillac”.

(Vezi Agenţia Fides 05/02/2013)

Pr. José Flores Preciado, mexican, a murit la Spitalul Universitar regional din oraşul Colima (Mexic), după ce a fost bătut de necunoscuţi în biserica „Cristos Rege”, unde spovedea şi celebra Liturghia în fiecare zi. În seara zilei de 5 februarie 2013, câţiva necunoscuţi au intrat în biserică, probabil pentru a comite un furt, dar fiind descoperiţi de preot l-au bătut până la sânge. Preotul a murit puţin după aceea la spital din cauza rănilor provocate. Pr. José, născut la 30 decembrie 1929 la Tuzcacuesco, Jalisco, a fost hirotonit preot în 1961. Era o persoană foarte liniştită, profesor de latină în seminarul din Chiapa (Colima) şi în seminarul din Cobano (oraşul Colima), duhovnic al catedralei şi tutore al unui grup de seminarişti.

(Vezi Agenţia Fides 07/02/2013)

Pr. Evarist Mushi, 55 de ani, din dieceza de Zanzibar (Tanzania), a fost ucis la 7 dimineaţa în ziua de duminică 17 februarie 2013. Tocmai sosise la catedrala „Sfântul Iosif” din Zanzibar pentru a celebra Liturghia şi, în timp ce voia să iasă din maşină, două persoane pe motocicletă s-au apropiat de el. Pasagerul de pe motocicletă a tras asupra lui trei gloanţe în timp ce era încă în maşină. În zilele precedente, ziarele locului prezentaseră ameninţările unui grup criminal local că vor asasina Episcopi şi preoţi.

(Vezi Agenţia Fides 18/02/2013)

Pr. José Ramón Mendoza, 44 de ani, a fost asasinat în seara zilei de duminică 17 februarie 2013 în statul Lara, din Venezuela (circa 400 km de Caracas). În timp ce parcurgea cu maşina drumul care duce la cartierul El Manzano, în localitatea Iribarren, a fost interceptat de un grup de vagabonzi care s-au apropiat de maşina sa oprită la semafor. La vederea bandiţilor, reacţia preotului, conform reconstruirilor poliţiei, a fost să accelereze, dar a fost ajuns de un glonţ la cap care l-a ucis. Pr. José Mendoza era paroh de „San Juan Evangelista”, în cartierul Brisas de El Obelisco, şi era cunoscut ca un om al rugăciunii.

(Vezi Agenţia Fides 19/02/2013)

Laicul catolic Dexter Condez, 26 de ani, apartenent la Societatea Sfântul Vincenţiu de’ Paoli (Familia călugărească vincenţiană), a fost ucis cu opt gloanţe de pistol pe insula Boracaya (Filipine) la 22 februarie 2013. Condez apăra drepturile şi prerogativele indigenilor din grupul Ati, care se opun exploatării teritoriului din partea companiilor de construcţii. Tânărul lucra în strâns contact cu Biserica locală, în dieceza de Kalibo.

(Vezi Agenţia Fides 04/03/2013)

Pr. Michele Di Stefano, 79 de ani, din dieceza de Trapani (Italia), a fost ucis cu lovituri de baston în propriul pat, în casa parohială, unde trăia singur, în noaptea dintre 25 şi 26 februarie 2013. Câteva rude, nevăzându-l venind pentru prânz aşa cum se înţeleseseră, au cerut unui vecin să meargă ca să-l caute şi acesta a găsit trupul preotului sub pături, având în jur urme de sânge. Biserica şi casa parohială se află într-un loc izolat, la circa 250 de metri de primele locuinţe din micul târg. Asasinul, 33 de ani, enoriaş al său, prins după câteva zile, a fost condamnat la treizeci de ani de închisoare pentru răpire. Pr. Michele a fost paroh timp de 43 de ani în localitatea Fulgatore, iar după ce a împlinit vârsta de 75 de ani a continuat slujirea sa pastorală de paroh dedicându-se parohiei mici „Isus, Iosif şi Maria” din localitatea apropiată Ummari. Timp de mulţi ani a fost asistent al muncitorilor din Acţiunea Catolică şi asistent spiritual al Coldiretti. Conform mărturiilor, preotul era iubit, avea raporturi senine cu toţi, era un om bun, cordial şi zelos.

Sora Marie Emmanuel Helesbeux, 82 de ani, franceză, de la Soeurs de la Providence de Ruillé sur Loir, a fost ucisă la 1 martie 2013 la Mandritsara, în nord-estul Madagascarului, mai întâi bătută cu bastoane şi apoi ştrangulată. Trei persoane au fost arestate şi au mărturisit delictul: se pare că trebuiau să restituie o sumă victimei. Călugăriţa era de 42 de ani misionară în Madagascar, mereu la Mandritsara, unde era foarte iubită şi stimată de populaţie pentru operele sale de caritate.

(Vezi Agenţia Fides 04/03/2013)

Pr. Richard E. Joyal, 62 de ani, canadian, membru al Societăţii Mariei, a fost ucis la 24 aprilie în capitala statului Haiti, Port au Prince. Călugărul ieşise din bancă având o mie de dolari canadieni, când doi bărbaţi pe o motocicletă s-au apropiat de el, i-au smuls pachetul pe care îl avea sub braţ şi au tras trei gloanţe la coloană. Presupuşii tâlhari oricum n-au luat banii care erau în portofelul victimei. Misionarul lucrase anterior în Filipine şi în Coasta de Fildeş.

(Vezi Agenţia Fides 26/04/2013)

Pr. José Antonio Bayona Valle, 48 de ani, preot diecezan din arhidieceza de Barranquilla (Columbia), a fost ucis în seara zilei de 6 mai 2013 cu 18 lovituri de cuţit. Trupul a fost găsit de-a lungul unei cărări din zona satului Juan Mina. Hirotonit preot la 20 decembrie 1998, a lucrat ca paroh în parohia „Cristos Rege” în sud-vestul localităţii Barranquilla, în cartierul Lipaya.

(Vezi Agenţia Fides 07/05/2013; 08/05/2013)

Preotul sirian François Murad, 49 de ani, a fost ucis la Gassanieh, în nordul Siriei, în conventul Custodiei Ţării Sfinte unde găsise refugiu, duminică 23 iunie 2013. Circumstanţele morţii n-au fost complet clarificate. Conform surselor locale, conventul în care se afla pr. Murad ar fi fost atacat de miliţieni legaţi de grupul jihadist Jabhat al-Nusra. Părintele François făcuse primii paşi în viaţa călugărească împreună cu fraţii franciscani din Custodia Ţării Sfinte, şi cu ei continua să împărtăşească legături strânse de prietenie spirituală. După ce a fost hirotonit preot, a întemeiat o nouă congregaţie siro-catolică inspirată din spiritualitatea sfântului Simenon Stilitul şi începuse în satul Gassanieh construirea unei mănăstiri cenobitice dedicate lui. După începutul războiului civil, mănăstirea a fost bombardată şi pr. Murad s-a transferat la conventul Custodiei.

(Vezi Agenţia Fides 24/06/2013; 02/07/2013)

Trupul fără viaţă al preotului Néstor Darío Buendía Martínez, 35 de ani, dispărut de câteva zile, a fost găsit într-o zonă izolată din localitatea Los Cordobas, circa 500 km nord de Bogota (Columbia), la 26 mai 2013. Preotul plecase din Cereté, unde era vice-paroh, spre Monteria, dar n-a mai ajuns la destinaţia prevăzută, unde este familia sa. Deşi preotul nu semnalase niciodată că ar fi primit ameninţări, conform informaţiilor locale, el condamnase public bandele criminale din zona Cereté. Părintele Néstor Darío Buendía Martínez s-a născut la Canalete (Cordoba) şi era vice-paroh la parohia „Sfântul Anton de Padova” din Cereté, după ce a fost paroh al bisericii Santo Domingo Vidal a Chima.

(Vezi Agenţia Fides 25/06/2013; 26/06/2013)

Pr. Elvis Marcelino De Lima, 47 de ani, născut în Fortaleza (Brazilia), din Congregaţia Sfintei Familii de la Nazaret (a pr. Giovanni Piamarta), a fost ucis la 13 iulie 2013 de doi tineri care l-au agresat cu intenţia de a-l prăda la Centro Educacional da Juventude din Fortaleza, unde locuia. Din reconstruirile efectuate, preotul predase deja banii, telefonul şi cheile de la maşină, când unul dintre cei doi tineri (20 şi 21 de ani) a tras, ucigându-l. Încă de la hirotonirea sa sacerdotală, părintele Elvis desfăşurase slujirea sa aproape întotdeauna în domeniul formării: mai întâi la Ponta Grossa (Paraná), apoi la Santiago de Chile şi la Curitiba . Ales Superior Regional al comunităţii din America Latină a congregaţiei sale, din 2008 locuia la Centro Educacional da Juventude din Fortaleza. Conform mărturiilor celor care l-au cunoscut, era o persoană de relaţie, capabil să stea cu toţi, şi oriunde a fost, zâmbetul său i-a cucerit pe oameni şi mai ales tineretul. Şi-a pierdut viaţa într-un episod de delincvenţă mică, aşa cum a devenit subiect zilnic de cronică în acest oraş. A căzut prin mâna a doi tineri, el care le dăruia tinerilor viaţa.

Pr. Ignacio Cortez Alvarez, paroh al bisericii „María Auxiliadora”, a fost ucis în locuinţa sa în oraşul Ensenada, în regiunea Baja California (Mexic). Trupul fără viaţă al preotului a fost găsit la 22 iulie în locuinţa sa, lângă parohie, cu numeroase răni la torace. Motivele uciderii rămân necunoscute. Părintele Cortez Alvarez s-a născut la Janamuato, Michoacán, la 15 octombrie 1956 şi a fost hirotonit preot la 19 martie 1988 în catedrala arhidiecezei de Tijuana.

(Vezi Agenţia Fides 23/07/2013; 24/07/2013)

Pr. Luis Bernardo Echeverri, 69 de ani, şi pr. Héctor Fabio Cabrera, 27 de ani, paroh respectiv vice-paroh al parohiei „San Sebastián” din municipiul Roldanillo, în departamentul Valle del Cauca, arhidieceza de Cali (Columbia), au fost ucişi în locuinţa lor în noaptea dintre 27 şi 28 septembrie 2013. Conform surselor locale, pe la miezul nopţii câţiva locuitori din zonă au văzut doi oameni ieşind din parohie şi îndepărtându-se cu motocicleta. Suspicioşi datorită orei târzii, au anunţat poliţia, care a găsit trupul fără viaţă al parohului şi al colaboratorului său în camerele lor, cu răni provocate de arme albe. Cei doi preoţi aparţineau diecezei de Cartago.

(Vezi Agenţia Fides 28/09/2013; 30/12/2013)

Afra Martinelli, misionară laică, născută în urmă cu 78 de ani la Civilerghe (Brescia-Italia), se afla în Nigeria de peste treizeci de ani, unde a întemeiat şi conducea Centrul Regina Mundi: o şcoală de informatică având anexat un colegiu pentru tineri, la Ogwashi-Ukwu, în dieceza de Issele-Uku. În dimineaţa zilei de 27 septembrie, colaboratorii săi au găsit-o în camera sa, grav rănită la ceafă cu o sabie, foarte probabil datorită unei tentative de furt. Transportată în spitalul cel mai apropiat, a murit la 9 octombrie, după câteva zile de agonie. Papa Francisc a amintit-o la Angelus de duminică 20 octombrie, la Ziua Misionară, cu aceste cuvinte: „În această Zi suntem aproape de toţi misionarii şi misionarele, care lucrează multă fără a face zgomot, şi dau viaţa. Ca italianca Afra Martinelli, care a lucrat atâţia ani în Nigeria: în urmă cu câteva zile a fost ucisă, pentru răpire; toţi au plâns, creştini şi musulmani. O iubeau. Ea a vestit Evanghelia cu viaţa, cu lucrarea pe care a realizat-o, un centru de instruire; astfel a răspândit flacăra credinţei, a luptat lupta cea bună! Să ne gândim la această soră a noastră şi s-o salutăm cu aplauze, toţi!”.

(Vezi Agenţia Fides 21/10/2013)

Pr. Anibal Gomez (67 de ani), de origine spaniolă, încardinat în dieceza de Colon (Panama), a fost găsit mort la 30 octombrie, la intrarea de la locuinţa Episcopului emerit al diecezei de Colon-Kuna Yala, unde locuia. Se presupune că motivul asasinării a fost răpirea, deoarece preotul avea vânătăi, a fost legat şi a murit din cauza unei mari răni provocate de cuţit. Episodul criminal a avut loc în zona Davis din Colon, un raş considerat deosebit de violent din cauza delincvenţei care se răspândeşte. Părintele Anibal Gomez era paroh în parohia „Maria Născătoare de Dumnezeu”.

(Vezi Agenţia Fides 31/10/2013)

Pr. Hipólito Villalobos Lima şi pr. Nicolás De la Cruz Martínez, au fost găsiţi asasinaţi la 29 noiembrie în casa parohială din San Cristobal din localitatea Ixjuatlán de Madero, în statul Veracruz (Mexic), dieceza de Tuxpan, foarte probabil din cauza unei tentative de răpire.

(Vezi Agenţia Fides 30/11/2013)

*

CADRU REZUMATIV AL ANULUI 2013

Starea religioasă

Preoţi 19 (16 diecezani; 1 Slujitorii Mariei; 1 Sfânta Familie din Nazaret; 1 Congregaţia Sfântul Simeon Stilitul)

Călugăriţe1(Soeurs de la Providence de Ruillé sur Loir)

Laici 2

Ţări de origine

Africa: 1 (Tanzania)

America: 14 (7 Columbia; 4 Mexic; 1 Brazilia; 1 Venezuela; 1 Canada)

Asia: 3 (1 India; 1 Filipine; 1 Siria)

Europa: 4 (2 Italia; 1 Spania; 1 Franţa)

Locurile decesului

Africa: 3 (1 Tanzania; 1 Madagascar; 1 Nigeria)

America: 15 (7 Columbia; 4 Mexic; 1 Brazilia; 1 Venezuela; 1 Panama; 1 Haiti)

Asia: 3 (1 India; 1 Filipine; 1 Siria)

Europa: 1 (1 Italia)

*
Lucrătorii pastorali ucişi din 1980 până în 2011

Conform datelor deţinute de Agenţia Fides, în deceniul 1980-1989 şi-au pierdut viaţa în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat ştiri.

Cadrul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari ucişi, tot conform informaţiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare faţă de deceniul precedent, totuşi trebuie să fie analizaţi şi următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puţin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea ştirilor şi din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care şi-au sacrificat viaţa conştienţi de riscul pe care şi-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredinţate.

În anii 2001-2012 totalul lucrătorilor pastorali ucişi este de 294.

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoţi diecezani şi călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoţi; CĂL: călugăriţe; SEM: seminarişti; IVC: membri ai institutelor de viaţă consacrată; CAT: cateheţi; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

Posted in Analize, Biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *