Un dar frumos de Crăciun?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Maria Goţia
Sursa: Familia creştină, 7/2004

Cadouri de la copii

Cadouri de la copii

Un dar frumos de Crăciun! Cât am dori să-l putem oferi dragilor noştri, semn că Naşterea lui Isus ne apropie şi ne creşte iubirea ce le-o purtăm!

N-am visat oare de atâtea ori şi noi în faţa reclamelor sau a vitrinelor care ne îmbiau insistent, pentru ca apoi să ne întristăm că bănuţii nu ne ajung şi pentru o masă mai festivă, şi pentru brad, şi pentru un dar pentru fiecare? Câte nevoi nu ar fi de acoperit, ca să nu vorbim şi de nevoia simplă de ceva frumos şi nu neapărat folositor! Aceeaşi strângere de inimă, în fiecare an? Mi-am propus ca anul acesta să găsesc o soluţie.

În căutarea ei, m-am întrebat care au fost cadourile care, de-a lungul anilor, m-au bucurat cel mai mult şi am descoperit două: îmbrăţişarea din inimă şi numai ea, când punguţa era prea subţire pentru a cumpăra un cadou, şi darurile desenate de copii din belşug – nu lipseau de pe coala frumoasă nici tortul ornat şi cu lumânările aprinse, nici buchetul de flori legat elegant cu fundă, cărţile, tablourile, fotografiile de familie, eşarfele, podoabele, un stilou sau o umbrelă, nici misterioase pachete unde sigur se afla ceva minunat! Nu era nimic material? Erau doar pe hârtie? E adevărat, dar era dragoste pură! Iată răspunsul la căutarea mea: materia primă pentru cele mai frumoase daruri este dragostea. Mari sau mici, toţi avem ce dărui, dacă deschidem inepuizabila ei puşculiţă! Cu acest gând, mi-au venit îndată în minte câteva daruri care anume să aibă atât rolul de a exprima dragostea dintre membrii familiei, precum şi acela şi de a o cultiva în timp, chiar peste generaţii.

Vi le propun, sigură fiind că vă vor veni şi alte idei, potrivite anume familiei Dvs, şi tot cu cheltuieli minime sau chiar fără nici o cheltuială. Aşadar, cadouri cu tema: strângerea legăturilor de familie!

Să-mi scrii!

Cui nu-i place să primească scrisori, chiar dacă la scris nu e prea harnic? Ca să-l încurajăm sau pur şi simplu ca să-i arătăm cuiva că dorim să aflăm cât mai des veşti de la el, să-i oferim o mapă specială de corespondenţă. Chiar copiii de grădiniţă ar putea-o pregăti, cu ajutorul părinţilor, pentru bunici sau pentru fraţii mai mari, aflaţi departe.

a) Avem nevoie de un număr de plicuri şi de tot atâtea coli ministeriale albe sau colorate, creioane colorate sau carioca, un liniar, un dosar-plic colorat şi o panglică.

b) Alegem o decoraţie de Crăciun (Steaua magilor, o crenguţă de brad, o lumânare aprinsă) sau altele (o fundiţă, o inimioară, o cunună de flori…)

c) Împăturim colile în două şi trasăm cu ajutorul liniarului un chenar colorat pe fiecare dintre cele patru pagini.

d) Desenăm într-un colţ al fiecărei pagini acelaşi motiv, pe care îl vom regăsi apoi şi pe plic.

e) Nu ne prea pricepem la desen? O jumătate de coală de hârtie lucioasă de ambalat cadouri ne e de ajuns ca să decupăm detaliile preferate şi să le lipim pe fiecare pagină de corespondenţă şi pe fiecare plic. În acest caz, adăugaţi celor necesare la realizarea acestui dar şi o foarfecă pentru hârtie, lipici şi hârtia de ambalaj, desigur.

f) Aşezăm ordonat toate plicurile şi toate foile decorate în dosarul-plic şi îl legăm frumos cu panglica.

Complici cu marii artişti

Ştiţi că mamii îi plac cel mai mult crizantemele, tatii florile de câmp, iar bunicilor trandafirii? Iubitorii de natură, care au presat cu pricepere plante la vremea potrivită, răsfoindu-şi ierbarul, vor putea alege o planşă reuşită pentru a o înrăma şi a o oferi celui care iubeşte tocmai acea floare. Sau, în complicitate cu marii maeştri ai picturii, alcătuiţi pentru fiecare o colecţie personalizată de reproduceri de artă cu floarea preferată decupate din reviste sau cumpărate de la muzeu şi apoi cuprinse într-un album de fotografii sau pur şi simplu într-un caiet cu coperţi tari, învelit frumos. S-ar putea realiza chiar un album al florilor îndrăgite de fiecare din familie, ca un buchet mare, mare de tot, în care să ne regăsim cu toţii!

Arhiva preţioasă

Fiii şi nepoţii le pot oferi bunicilor o cutie sau un set de cutii compartimentate, în care să găsească fişe cartonate, plicuri şi instrumente de scris, toate pentru a realiza apoi o casetă cu amintiri, completare la albumul de familie: evenimente istorice la care au fost martori, date culturale, obiceiuri, porecle cu explicaţia lor, glume, modă, impresii de călătorie, amintiri din armată, întâmplări hazlii… Va fi un mod frumos de a le spune celor vârstnici că preţuim fiecare lucru pe care ni-l pot împărtăşi, că avem nevoie de ei, de cuminţenia şi înţelepciunea lor, că nu ne vom înţelege pe noi înşine fără să ne cunoaştem rădăcinile…

Arborele genealogic

Bunicii cu simţul istoriei, cu mândria neamului şi cu puţină pricepere grafică pot desena şi apoi înrăma frumos un arbore genealogic al familiei pe care copiii şi nepoţii lor îl vor putea studia în voie pentru a afla de unde se trag, cine le sunt strămoşii care le-au lăsat numele…, iar la vremea potrivită îi vor completa şi ei ramurile cu noi legături de familie. Misterioasele chipuri din tablouri sau fotografii vechi vor primi identitate, tinerii vor afla despre înrudiri neaşteptate, despre cine sunt moştenitorii aceleiaşi experienţe şi înţelepciuni care li s-a transmis şi lor, ai aceloraşi sacrificii sau alegeri hotărâtoare… Sunt mesaje preţioase, transmise din generaţie în generaţie, despre ce şi cine modelează în timp portretul unei familii.

Căsuţa aniversărilor

Fie părinţii sau bunicii grijulii, care ţin să educe atenţia celor mici, fie cei tineri, care vor să vină în ajutorul memoriei bunicilor, pot pregăti un calendar al zilelor importante pentru familie: zile de naştere, onomastici, ziua căsătoriei… Este nevoie de un carton tăiat în formă de căsuţă, destul de mare ca să cuprindă în 12 ferestre (câte un chenar pentru fiecare lună) datele şi referinţele la persoane şi evenimente. Căsuţa va putea fi apoi atârnată la vedere, ca semn că pe fiecare din familie îl avem în inimă cu un gând special şi o rugăciune, mai ales într-o zi importantă pentru el.

Cântecele noastre

Fiecare familie îşi are repertoriul ei de cântece, ce se îmbogăţeşte cu fiecare generaţie şi care e păcat să se piardă în uitare: colinzi, cântece de leagăn, cântări religioase, cântece pentru copii, romanţe, cântece de petrecere, cântece populare, cântece de drumeţie… Vârstnicii le pot cuprinde într-un album pentru fiii sau nepoţii lor, care să-l completeze la rândul lor. Va fi un îndemn la cântat împreună mai des, spre bucuria tuturor! Aceeaşi idee o putem aplica şi reţetelor transmise din generaţie în generaţie, modelelor de broderii sau tricotaje. Fie le oferim albumul bunicilor, cerându-le astfel să ne împărtăşească din comorile lor, fie că aceştia îl dăruiesc fiilor sau nepoţilor, completat gata.

Vă doresc idei şi mai frumoase de daruri care să le spună simplu, dar inspirat şi original, celor apropiaţi că îi iubiţi!

Posted in Familie and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *