Creştinii din lume în faţa unui an dificil

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: Zenit, 16 ianuarie 2011

Rugaciune

Creştinii din Orient se roagă

Mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii din 1 ianuarie 2010 s-a centrat pe tema libertăţii religioase şi a problemelor care derivă din persecuţia creştinilor în multe părţi ale lumii. „Şi anul care se încheie acum a fost marcat, din păcate, de persecuţie, de discriminare, de teribile acte de violenţă şi de intoleranţă religioasă”, a afirmat Papa. Din păcate, anul 2011 nu pare să profileze cu nimic mai bun. După numai jumătate de oră de la începutul noului an a explodat o bombă în exteriorul bisericii copte a Sfinţilor în oraşul egiptean Alexandria, în timp ce ieşeau aproape o mie de persoane, după cum a prezentat Associated Press la 1 ianuarie. Raportul iniţial vorbea despre 21 de morţi, numărul crescând apoi la 25, cu aproape o sută de persoane rănite.

După atentat, preşedintele egiptean Hosni Mubarak a făcut apel la musulmani şi la creştini să fie uniţi împotriva terorismului, conform unui reportaj al BBC din 1 ianuarie. În zilele următoare, au fost câteva ciocniri între grupuri de creştini şi de musulmani. „Sângele amestecat al martirilor lor din Alexandria ne spune că întregul Egipt este ţinta şi că terorismul orb nu face deosebire între un copt şi un musulman”, a declarat preşedintele într-un discurs transmis de televiziunea de stat.

BBC a observat că acesta a fost al doilea Crăciun consecutiv pătat de sânge pentru comunitatea coptă din Egipt. În 6 ianuarie 2010, şase credincioşi şi un agent de poliţie musulman au fost ucişi de un vehicul în mişcare, aproape de o biserică în oraşul sudic Naga Hamady. Atacul nu i-a împiedicat pe oameni să se întoarcă în ziua următoare pentru Liturghia de dimineaţă, conform unui articol publicat la 2 ianuarie de New York Times. Conform relatării, băncile din biserică au fost aproape pline. Papa Benedict al XVI-lea a condamnat atentatul. Vorbind după rugăciunea Angelus din 2 ianuarie, Pontiful a deplâns atât atentatul din Egipt cât şi bombele plasate aproape de casele unor creştini în Irak în zilele precedente.

Escaladare gravă

Atentatele, a spus Papa, sunt o ofensă adusă lui Dumnezeu şi demnităţii umane. El a invitat comunităţile ecleziale să persevereze în credinţă şi în mărturisirea mesajului de non-violenţă conţinut în Evanghelii. Între timp, Biserica Coptă a dat o declaraţie în care defineşte atentatul o „gravă escaladare” a violenţei împotriva creştinilor, conform Los Angeles Times din 3 ianuarie. În declaraţie se cere o investigaţie publică asupra atentatului şi de asemenea ca autorităţile să dea cât mai repede informaţii mai precise despre acesta.

Bomba din Egipt a fost precedată de violenţe în Irak. Zece bombe au fost plasate aproape de locuinţele unor familii creştine din Bagdad. Exploziile au provocat moartea a 2 persoane şi 20 de răniţi, conform New York Times din 30 decembrie. Ultimul atentat fusese intrarea unui om înarmat în biserica Preasfânta Fecioară a Mântuirii din Bagdad, în luna octombrie, provocând moartea a zeci de credincioşi. Înainte de aceste ultime atacuri cu bombe, multe biserici şi-au anulat celebrările de Crăciun, temându-se de posibile agresiuni din partea extremiştilor islamici. Conform New York Times, din luna octombrie cel puţin 1.000 de familii creştine au părăsit Irakul, căutând refugiu în Siria, Turcia şi în alte locuri. Unii estimează că mai mult de jumătate dintre cei 1,4 milioane de creştini din această ţară au părăsit Irakul începând din 2003.

Vârful

În India creştinii au îndurat şi ei ostilităţi şi, conform relatării de sfârşit de an de la Compass News, în ultimul deceniu s-a înregistrat un vârf de violenţă. Conform raportului din 30 decembrie, creştinii din India au fost ţinta a peste 130 de atacuri pe an începând din anul 2001, în timp ce în ultimul an datele depăşesc mult pe cele din 2007 şi 2008. În anul 2010 au fost circa 149 de atacuri violente. Cea mai mare parte a incidentelor au avut loc în numai patru state: Karnataka şi Andhra Pradesh, două state adiacente din sudul Indiei, şi Madhya Pradesh şi Chhattisgarh, două state vecine în partea de centru-nord a Indiei. Dintre cei 23 de milioane de creştini din India, 2,7 milioane trăiesc în patru state care au văzut cele mai rele forme de persecuţie împotriva creştinilor.

Situaţia nu este mai puţin gravă în Pakistan. La sfârşitul anului, mii de persoane au mărşăluit în capitala Islamabad, protestând împotriva oricărei modificări a legii blasfemiei, conform New York Times din 1 ianuarie. Creştinii au fost adesea acuzaţi pe baza legii blasfemiei. Cazul cel mai recent este cel al lui Asia Bibi, mamă a cinci copii, condamnată la moarte pe baza unei acuze de blasfemie. Aderenţa puternică pe care o au legile despre blasfemie a fost evidenţiată în mod brutal de asasinarea lui Salman Taseer, guvernatorul provinciei Punjab, de către unui agent din escorta lui. Taseer vorbise în numele femeilor şi al minorităţilor religioase, conform Agenţiei Reuters din 4 ianuarie. Garda personală, Malik Mumtaz Hussain Qadri, a indicat drept motiv al acţiunii sale opoziţia lui Taseer faţă de legile despre blasfemie. „Salman Tasser este blasfemator şi aceasta este pedeapsa pentru blasfematori”, a spus Qadri comentând asasinatul la televiziune.

Tensiuni în China

Violenţa nu este singura modalitate de a restrânge libertatea religioasă care preocupă Biserica Catolică. În decembrie, tensiunile cu guvernul chinez au crescut ca urmare a deciziei autorităţilor de a-i obliga pe toţi Episcopii să participe la o reuniune. Papa le-a spus Episcopilor catolici să nu meargă la întâlnire, a relatat Washington Post în 7 decembrie. Conform articolului, Episcopilor nu le-a fost dată nici o alternativă de către guvern, şi a fost prezentată o scenă desfăşurată lângă catedrala din regiunea Jing, în provincia Hebei, în care poliţia l-a luat cu forţa pe Episcopul Feng Xinmao, după şase ore de blocaj.

„Episcopul Feng a fost răpit şi constrâns să meargă la acea întâlnire”, a declarat un călugăr într-un interviu telefonic, vorbind cu condiţia păstrării anonimatului de teama de a fi pedepsit, a relatat Washington Post. Articolul a afirmat că întâlnirea s-a desfăşurat la numai două săptămâni după hirotonirea unui nou Episcop în provincia Hebei, fără aprobarea Vaticanului. Într-o notă din 17 decembrie, Sfântul Scaun a criticat decizia autorităţilor chineze de a desfăşura întâlnirea.

Libertatea

„Modalităţile convocării sale şi desfăşurarea sa manifestă o atitudine represivă faţă de exercitarea libertăţii religioase, care se spera că este de acum depăşită în China de astăzi”, se afirmă într-un comunicat publicat de Vatican Information Service. „Dorinţa persistentă de controla sfera cea mai intimă a vieţii cetăţenilor, conştiinţa lor, şi de a se amesteca în viaţa internă a Bisericii Catolice, nu face cinste Chinei”, adaugă textul. În Mesajul său urbi et orbi din 25 decembrie, Papa Benedict al XVI-lea a cerut ca această celebrare a Crăciunului să întărească credinţa şi curajul Bisericii din China.

Totuşi, autorităţile chineze nu au dat semn că vor să cedeze, şi ca reacţie la mesajul de Crăciun al Papei, în care a deplâns lipsa de libertate religioasă în China, au avertizat că Vaticanul trebuie „să accepte realitatea” privind religia în China dacă doreşte să îmbunătăţească relaţiile, a relatat Telegraph din Londra la 28 decembrie. „Dreptul la libertatea religioasă este înrădăcinat în însăşi demnitatea persoanei umane, a cărei natură transcendentă nu trebuie să fie ignorată sau neglijată”, a afirmat Papa în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii. Această libertate este legată de ceea ce este unic în persoana umană, aminteşte Mesajul. „De aceea”, a adăugat Sfântul Părinte, „libertatea religioasă trebuie înţeleasă nu numai ca imunitate faţă de constrângere, ci mai ales drept capacitate de a face propriile alegeri în conformitate cu adevărul”. Un adevăr faţă de care se pare că mulţi nu sunt deschişi.

(Text apărut iniţial pe Ercis.ro)

Posted in Analize, Social.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *