Autor: Anita S. Bourdin
Traducere: Mădălina Bud
Sursa: Zenit, 6 septembrie 2010
pr. Eric Jacquinet
Un sfert de secol de Zile Mondiale ale Tineretului a reînnoit Biserica, formând noi generaţii de catolici. Evenimentul de anul viitor din Madrid va avea un impact la fel de mare, spune un organizator. Pr. Eric Jacquinet, directorul Biroului pentru Tineret al Consiliului Pontifical pentru Laici, urmăreşte de la Vatican pregătirile pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2011. El a vorbit pentru ZENIT despre mesajul pe care Papa Benedict al XVI-lea l-a adresat tinerilor, publicat vineri, 3 septembrie 2010, şi care are tema: „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (cf. Coloseni 2,7).
– Papa a scris o enciclică despre caritate şi una despre speranţă. De ce a dorit acum să abordeze tema credinţei cu tinerii?
– Papa acordă mare atenţie situaţiei tinerilor în contextul actual. El ştie că tinereţea este o etapă caracterizată prin aspiraţii mari. În acest sens, dă în acest mesaj o mărturie personală foarte impresionantă, amintind propria lui tinereţe, aspiraţia lui pentru o viaţă măreaţă şi frumoasă, din timpul dictaturii socialismului naţional. Acum vede că mulţi tineri sunt dezamăgiţi şi fără puncte de referinţă pentru a-şi croi viaţa. Şi Sfântul Părinte este convins că acesta este rezultatul culturii vestice marcate de trei curente negative: absenţa simţului lui Dumnezeu, relativismul şi nihilismul. Papa le propune tinerilor ca răspuns o viziune pozitivă asupra vieţii, bazată pe credinţa în Dumnezeu.
– Cum articulează Papa această propunere?
– Vorbind despre credinţă, Papa foloseşte două imagini prezente în temă: cea a copacului înrădăcinat şi a casei construite pe o fundaţie. Aşa cum copacul are nevoie de rădăcini pentru a trăi şi a îndura vremea rea, la fel Papa îi invită pe tineri să găsească în Cristos sursa vieţii lor. Şi la fel cum casa este solidă numai dacă este clădită pe o fundaţie durabilă, în acelaşi fel vieţile noastre sunt „construite” într-un mod durabil numai pe Cuvântul lui Dumnezeu, primit prin Biserică. Prin urmare, credinţa în Cuvântul lui Dumnezeu este antidotul pentru otrava absenţei lui Dumnezeu, a relativismului şi nihilismului, cu toată suita lor de consecinţe negative pentru viaţa tinerilor. Papa îi îndeamnă pe aceştia să intre în comuniune profundă cu Cristos, în care vor găsi viaţa.
– Care credeţi că este punctul cheie al acestui mesaj al Papei pentru tinerii din întreaga lume?
– Tema Zilei Mondiale a Tineretului din Madrid este luată din Scrisoarea Sf. Paul către Coloseni, aceştia fiind contaminaţi de filozofii religioase care i-au dus pe creştini departe de Evanghelie. Papa vede că suntem în aceeaşi situaţie. Un curent secular doreşte să îl excludă pe Dumnezeu din viaţa publică, şi curente religioase proclamă o fericire fără Cristos. Aşa cum a făcut Sf. Paul, Papa ne aminteşte că drumul spre fericire trece prin mântuirea adusă de Crucea lui Cristos şi că orice alte propuneri nu sunt altceva decât iluzii. Prin urmare, Papa Benedict al XVI-lea îndrumă tinerii să îl găsească pe Cristos de pe Cruce prin cuvinte foarte puternice: „Deseori, Crucea ne face să ne temem, pentru că pare a fi negaţia vieţii. În realitate este chiar contrariul. Este ‘da’-ul lui Dumnezeu către om, cea mai înaltă expresie a dragostei Lui şi izvorul din care emana viaţa veşnică… De aceea doresc să vă invit să luaţi crucea lui Isus, semnul dragostei lui Dumnezeu, ca izvor al unei noi vieţi”. Apoi, el arată cum apostolul Toma, care ne reprezintă foarte bine, a trecut de la îndoială la credinţa în Cristos, mort şi înviat.
– Cum pot să pună tinerii în practică învăţătura Papei anul acesta?
– Pe durata întregului an, tinerii sunt invitaţi să se reunească în grupuri mici în parohiile lor, în capele, în diferite mişcări şi grupuri de rugăciune, pentru a mediteze această scrisoare. De ce să nu se citească câte un paragraf pe lună, cerând fiecărui tânăr să reflecteze anticipat la unele întrebări şi lăsându-se apoi spaţiu pentru un moment de discuţie?
– În anul 2010, Ziua Mondială a Tineretului a sărbătorit 25 de ani. Papa Benedict al XVI-lea o vede ca pe o „iniţiativă profetică ce a adus roade îmbelşugate”. Care sunt aceste roade?
– Roadele sunt numeroase. În primul rând, pentru unii tineri [Ziua Mondială a Tineretului] este un loc de experienţă spirituală, de descoperire a prezenţei lui Cristos cel viu. Mai mult decât atât, este o experienţă eclesială foarte puternică. Întâlnim tineri catolici din toată lumea puternic înrădăcinaţi în Cristos. Preoţii şi episcopii (care ţin cateheze) se apropie şi ei de tineri. Aceasta consolidează considerabil legătura tinerilor cu Cristos şi cu Biserica. Şi arată lumii întregi o imagine reînnoită şi frumoasă a Bisericii. De fapt, Ziua Mondială a Tineretului există deoarece avem tineri devotaţi ca voluntari la întreaga organizare, fie în ţara lor de origine, fie în ţara gazda. Aceşti tineri continuă apoi să fie devotaţi în slujba Bisericii. Ziua Mondială a Tineretului a generat de asemenea numeroase vocaţii la viaţa consacrată şi la preoţie. În fine, se poate spune că pentru ţara gazdă, Ziua Mondială a Tineretului este o mare binecuvântare. Dat fiind că cere implicarea tuturor realităţilor eclesiale, Ziua Mondială a Tineretului reprezintă oportunitatea pentru o reînnoire profundă a Bisericii, a parohiilor, a grupurilor de tineri în ţara gazdă.
– Uneori se spune că Zilele Mondiale ale Tineretului reprezintă un eveniment specific, dar fără o proiecţie viitoare sau continuitate. Ce părere aveţi?
– În Evanghelii, întâlnirile discipolilor cu Cel Înviat sunt evenimente specifice, de scurtă durată, dar care fără îndoială au schimbat viaţa discipolilor şi au dat roade pentru istoria lumii. La fel se poate întâmpla cu unele evenimente eclesiale, cum este Ziua Mondială a Tineretului. În plus, fiecare Zi Mondială a Tineretului este mai mult decât un eveniment de cinci zile. Este un proces care se dezvoltă într-un an sau doi de pregătiri, şi care mai târziu aduce roade dacă ştii cum să le culegi. În general, se poate spune că, de-a lungul acestor 25 de ani, Zilele Mondiale ale Tineretului au contribuit cu adevărat la formarea de noi generaţii de catolici, care astăzi sunt angajaţi în Biserică şi în societate. Şi acest lucru are un impact considerabil în unele locuri.
– Cum se va desfăşura Ziua Mondială a Tineretului în anul 2011?
– Deschiderea va avea loc marţi, 16 august, cu o Liturghie celebrată de Arhiepiscopul de Madrid, Cardinalul Antonio Maria Rouco Varela. Papa va sosi joi, 18 august. Catehezele vor avea loc miercuri, joi şi vineri dimineaţa, în 300 de locuri, împărţite pe grupuri lingvistice. Calea Crucii, care cu siguranţă va fi foarte impresionantă, la fel ca în fiecare ocazie, va avea loc vineri. Festivalul tinerilor va propune activităţi culturale (expoziţii, spectacole, dezbateri, întâlniri) în fiecare seară. Sâmbătă seara va avea loc marea veghe de rugăciune, iar duminică dimineaţa, 21 august, slujba de încheiere. Nu ne vom plictisi!
– Papa ştie că vor fi mulţi tineri la Madrid. Cum se pot ei înscrie?
– Este foarte simplu. Pagina web oficială permite înregistrarea ca grup începând cu 1 iulie. Ideea este de a-i încuraja pe toţi tinerii să se alăture unui grup din zona lor, pentru a călători împreună. Poate fi o parohie sau un grup diecezan. Există de asemenea mişcări, comunităţi şi asociaţii alături de care pot călători. Aceste grupuri sugerează o primă oprire într-o dieceză spaniolă, în zilele care preced ZMT, pentru a participa la o primă întâlnire, a fi primiţi în parohii şi familii până în 15 august. Toate grupurile vor merge apoi la Madrid.