Mă pot spovedi fără păcate de moarte?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. Edward McIlmail
Traducere: Antonela Marian
Sursa: RCSpirituality.org

Î: Poate o persoană să meargă la Spovadă în fiecare săptămână chiar dacă nu are păcate de moarte? Poate o persoană să meargă la Spovadă și să mărturisească doar păcate veniale, sau trebuie să includă un păcat de moarte din trecut? Este un abuz față de Sacrament dacă mergi la Spovadă mai mult de o dată pe săptămână sau săptămânal? Este bine să ne mărturisim și ispitele, mai ales pe acelea cu care ne luptăm mai mult? P.B.

Răspunde: Pr. Edward McIlmail, LC

Pr. Edward McIlmail, LC

pr. Edward McIlmail, LC

R: Dorința ta de a profita cât mai mult de Sacramentul Reconcilierii (se mai numește și Sacramentul Spovezii, Sacramentul Pocăinței) este de admirat. Din păcate, multe persoane neglijează această mijloc extraordinar prin care primim harul lui Dumnezeu. Să luăm întrebările tale una câte una. În primul rând, nu este necesar să ai un păcat de moarte pentru a merge la Spovadă. De fapt, unul dintre roadele primirii frecvente a Spovezii este acela că ne ajută să evităm păcatele, în special păcatele de moarte. Este suficientă mărturisirea păcatelor lesne iertătoare, dacă suntem conștienți că am comis doar din acestea.

Haide să aprofundăm fraza de mai sus. Catehismul Bisericii Catolice, la nr. 1458, spune: „Fără a fi strict necesară, mărturisirea greșelilor zilnice (păcate veniale) este totuși recomandată cu tărie de Biserică. Într-adevăr, mărturisirea regulată a păcatelor lesne-iertătoare ne ajută să ne formăm conștiința, să luptăm împotriva înclinațiilor rele, să ne lăsăm tămăduiți de Cristos, să progresăm în viața Spiritului.” Cu toate acestea, o Spovadă este valabilă chiar dacă nu menționăm toate păcatele noastre veniale.

Nu este necesar nici să menționăm un păcat de moarte din trecut, atâta timp cât acesta a fost mărturisit și am primit dezlegare pentru el la o Spovadă anterioară. Însă penitentul trebuie să menționeze păcatele de moarte pe care a uitat să le mărturisească anterior. Dacă un penitent nu mărturisește în mod deliberat un păcat de moarte, Spovada nu este valabilă, iar penitentului i se adaugă păcatul sacrilegiului.

Menționarea unui păcat de moarte care a fost deja iertat poate să conducă penitentul la o apreciere mai profundă a milostivirii lui Dumnezeu. Dar aici trebuie să fim atenți. Nu este bine dacă menționarea păcatelor din trecut aduce o anxietate exagerată sau dacă izvorăște din scrupulozitate. Este mai bine să lăsăm aceste păcate în trecut. Isus nu dorește să fim prea duri cu noi înșine. El uită în totalitate păcatele noastre trecute pe care le-am mărturisit sincer, și dorește ca și noi să facem la fel.

Să ne întoarcem la întrebarea ta legată de frecvența Spovezii. Spovada săptămânală este un lucru de lăudat, în special pentru un laic (aceasta este norma recomandată în multe congregații religioase). În principiu, o persoană poate să apeleze la acest Sacrament și mai des de atât. Dar aici este important ca persoana respectivă să nu facă acest lucru din scrupulozitate. Unele persoane în esență bune se pot teme că păcatele de la ultima Spovadă nu au fost iertate. Sau pot crede că comit constant păcate de moarte și că au nevoie să se spovedească o dată la câteva zile.

Bineînțeles că o persoană care a comis un păcat de moarte trebuie să meargă la Spovadă cât de repede posibil. În cele mai multe cazuri, însă, Spovada săptămânală este suficientă pentru un laic cu o viață spirituală sănătoasă. O persoană care simte nevoia de a merge la Spovadă o dată la câteva zile ar putea lua în considerare faptul de a se spovedi la același preot. În acest fel, confesorul va avea posibilitatea de a cunoaște mai bine penitentul și de a căuta semne ale scrupulozității sau ale altor probleme care ar necesita o atenție specială.

Penitentul este liber să menționeze ispitele cu care se luptă, dar acest lucru este opțional. Ispitele – acelea care nu au fost provocate de unele greșeli ale noastre – nu sunt același lucru cu păcatele. Menționarea ispitelor ne poate ajuta din mai multe motive. În primul rând, poate să aducă alinare penitentului, care iese de la Sacramentul Spovezii simțind mai profund că și-a deschis sufletul față de Isus. În al doilea rând, menționare unei ispite poate contribui la a slăbi din puterea ei, din moment ce o problemă poate fi pe jumătate rezolvată dacă se vorbește deschis despre ea. În același timp, menționarea ispitelor îi dă preotului oportunitatea de a-i recomanda penitentului ajutoare suplimentare.

Posted in Întrebări and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *