Evitaţi perfecţionismul în Post

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Micaela Darr
Traducere: Radu Capan
Sursa: CatholicExchange, 31 martie 2014

De la căsuţa din copac la Post

De la căsuţa din copac la Post

Zilele trecute copiii mei au găsit în garaj o grămadă de scânduri de lemn. Le-au scos de acolo cu minuţiozitate, una câte una, în curtea din spate. Într-una din turele garaj-curtea din spate, fetiţa mai mare mi-a spus mândră: „Ne facem o căsuţă în copac!” Mi-a stat inima în loc. Să nu se înţeleagă că am ceva cu căsuţele în copaci, desigur. În visele mele despre ce le voi oferi copiilor, pentru o copilărie idilică, o căsuţă în copac se află printre primele. Aş zice că undeva după „un hectar de pădure” şi înainte de „un ponei”.

Nu, nu era vorba despre casa din copac. Ceea ce ştiam era că în acel moment fiica mea şi-a fixat în mintea ei imaginea a cum are să arate creaţia ei din scânduri. Şi de la planul iniţial nu are niciodată cale de întoarcere, astfel că inevitabil în realizarea acestei mitice căsuţe vor apărea dezamăgirea, posibil lacrimile şi cu siguranţă multă supărare. Pe măsură ce încercam să îmi ajut fata să îşi lărgească orizontul imaginaţiei (poate un fort? o ascunzătoare? cu siguranţă ceva mai aproape de sol!), am început să recunosc în discuţie ecouri ale propriului meu Post Mare. Cât de mult mi-am construit propriul meu plan pentru Post pe aşteptările cu privire la rezultate?

Fiecare Post începe la fel pentru mine. Îmi fac lista cu ce intenţionez să fac, iar apoi visez ce persoană minunată voi fi de Paşti. Ce de roade spirituale voi culege! Ce trup şi suflet sfânt voi avea până atunci! Postul acesta va fi diferit, cu siguranţă. Îmi voi învinge toate înclinările spre păcat, toată concupiscenţa mea! În acest Post voi reuşi! Apoi mă poticnesc. În fiecare Post, fără excepţie, mă poticnesc şi cad. În zilele în care interdicţiile de Post pe care mi le-am impus sunt prea înalte ca să le fac faţă, ajung la disperare. Dar nu aşa ar trebui să arate Postul! Nu aşa mi l-am imaginat! Nu acesta este Postul pe care am încercat cu atenţie să mi-l construiesc.

Sunt sigură că aţi intuit deja faptul că uit un ingredient cheie: planul lui Dumnezeu pentru mine. Fixându-mi propriile ţeluri pentru Post, exclud posibilitatea că Dumnezeu are cu mine intenţii mai profunde, mai bogate şi mai complexe. Ce sunt planurile mele în comparaţie cu ale Lui? „Unii, spune Sf. Francisc de Sales, susţin că perfecţiunea vieţii constă într-o viaţă austeră, alţii spun că în rugăciune, alţii în Sacramente, alţii în caritate. Dar se înşeală singuri: perfecţiunea constă în iubirea lui Dumnezeu din toată inima” („Practica iubirii lui Isus Cristos”, Sf. Alfons de Liguori). Perfecţionismul este inamicul creşterii spirituale. Perfecţionismul spune: „am eşuat deoarece nu am încercat îndeajuns”. Creşterea spirituală spune: „am căzut, dar mă voi ridica şi voi reveni pe drum”. La urma urmelor, însuşi Isus a căzut de trei ori pe drumul spre Calvar. De fiecare dată s-a ridicat şi şi-a continuat drumul, ducându-şi crucea. Şi eu pot face aceasta.

În loc să mă întrec pe mine în acest Post, încerc ceva nou. În fiecare dimineaţă, când mă trezesc, îi cer lui Dumnezeu să mă edifice în ce doreşte El. Mă ridic din nou şi din nou. Poate mai important, când îmi pierd răbdarea cu copiii, în ciuda dorinţei mele uriaşe de a fi calmă cu ei, îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru lecţia de umilinţă. Când din neatenţie mănânc ceva cu carne în zi de vineri, în loc să ţin postul, îmi arăt recunoştinţa faţă de El pentru că mi-a amintit şi petrec mai mult timp în rugăciune ca să nu mai fiu atât de uitucă săptămâna viitoare. Mi-am abandonat planurile mele şi mă concentrez pe a-l iubi pe Dumnezeu din toată inima mea.

Nu lăsaţi deci gândurile Dvs fragile şi metodele perfecţioniste să vă ruineze Postul. Întoarceţi-vă spre Dumnezeu şi cereţi-i să vă ajusteze spre perfecţiune prin căile Sale. Va scoate binele şi frumosul din neatenţia Dvs, chiar şi din păcatele Dvs. Dumnezeu, dacă îl lăsaţi, va construi în sufletul Dvs cea mai grozavă căsuţă din copac ce s-a văzut vreodată.

Posted in Spiritualitate and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *