A înnebunit Bill Gates?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Karl Keating
Traducere: Radu Capan
Sursa: Catholic.com, 17 martie 2014

Bill Gates

Bill Gates

În ultimele zile mai multe publicaţii şi situri catolice au făcut referire la un interviu pe care Bill Gates l-a acordat revistei Rolling Stone. Iată întrebările şi răspunsurile care sunt legate, mai mult sau mai puţin, de catolicism, de problema religioasă:

– Sunteţi un om al tehnologiei, dar mare parte din munca Dvs de acum se desfăşoară în cadrul unei fundaţii care are o dimensiune morală. S-a schimbat cumva de-a lungul anilor gândirea Dvs privind valoarea religiei?

– Sistemele morale ale religiei, cred eu, sunt foarte importante. Noi ne-am crescut copiii într-un stil religios. Ei merg la biserica catolică unde merge şi Melinda şi unde particip şi eu. Am fost foarte norocos (în viaţă) şi de aceea mă simt dator şi încerc să reduc din inegalităţile din lume. Iar aceasta este un fel de convingere religioasă. Cel puţin, vreau să spun, un fel de convingere morală.

– Credeţi în Dumnezeu?

– Sunt de acord cu oameni precum Richard Dawkins (un mare militant ateist – n.r.) că omenirea a simţit nevoia creării de mituri. Înainte să începem să înţelegem bolile şi vremea şi lucruri din acestea am căutat explicaţii false pentru ele. Acum ştiinţa a răspuns la unele dintre acestea – nu la toate – pe care înainte le explica religia. Dar misterul şi frumuseţea lumii sunt copleşitor de uimitoare şi nu există explicaţie ştiinţifică la cum s-a ajuns la aşa ceva. A spune că lumea a fost generată de factori aleatori este după mine, cum să spun, un punct de vedere nedrept (Bill Gates râde). Cred că este cu sens să crezi în Dumnezeu, dar ce decizii din viaţă le faci diferit din această cauză, nu ştiu.

[…]

Ce avem deci aici?

Copiii lui Gates merg la parohia catolică unde merge şi Melinda Gates. Bills participă şi el uneori, dar nu din convingere, din câte se pare. Este de acord cu mitul (pentru că este un mit) conform căruia omul străvechi a adoptat religia deoarece îi era teamă de lucrurile pe care le vedea în jurul său, în natură, şi că ştiinţa a înlocuit în mare parte religia, deoarece poate să explice aproape totul (dar Gates admite totuşi că ştiinţa nu poate explica „misterul şi frumuseţea lumii”).

Cred că aici se găseşte mai puţină substanţă decât ar dori să găsească redactorii catolici. Dacă te gândeşti puţin, cel mai bogat om din lume nu are o profunzime mai serioasă decât unul pe care îl întâlneşti întâmplător pe stradă. Poate chiar mai puţin decât omul de pe stradă, dacă mintea lui, ca a atâtor altora invadaţi de tehnologie, este mai ocupată cu gadgeturile decât cu sensul lucrurilor. Ştim că Melinda Gates, în timp ce se declară catolică, cu greu poate fi considerată cu adevărat catolică. Fundaţia pe care ea şi Bill o conduc este una de propagandă şi de susţinere financiară a avortului. Atâta timp cât Bill şi Melinda Gates îşi trimit banii în această direcţie, putem fi siguri că inimile şi minţile lor nu sunt pe linia inimii şi minţii Bisericii, chiar dacă ei trec pragul bisericii duminică de duminică.

Problema, cel puţin cu Bill Gates – poate şi cu Melinda, dar ea nu a fost intervievată deci este greu de spus – e faptul că nu este întocmai sănătos la cap. Înainte să înţelegeţi greşit ce spun, permiteţi-mi să lămuresc că mă folosesc de ceea ce Frank Sheed spunea în ceea ce eu consider a fi cea mai bună carte a sa: „Teologie şi echilibru mintal” (în original Theology and Sanity). În prima propoziţie spune: „Preocuparea mea în această carte nu este voinţa ci intelectul, nu sănătatea spirituală ci sănătatea mentală.” După câteva pagini spune: „A trece cu privirea prezenţa lui Dumnezeu nu înseamnă doar a fi ireligios; este un fel de nebunie, ca şi cum ai trece cu privirea orice altceva există de fapt. […] Dumnezeu nu este doar un fapt al religie: El este Faptul. A nu-l considera înseamnă a greşi cu privire la orice altceva, ceea ce include a greşi cu privire la propria-ţi persoană.”

Sheed continuă subliniind că omul modern, care se crede foarte sănătos la cap, este ignorant sau chiar respinge jumătate din realitate: realitatea supranaturală. În acest sens se poate spune că omul modern este nebun sau că nu este sănătos la cap, iar Bill Gates este omul modern în mod suprem. În timp ce mai dă cu familia sa pe la biserică, Gates pare a nu avea vreo apreciere reală a supranaturalului. Pentru el naturalul pare mai mult decât suficient. În acest sens el este foarte mult asemenea altor oameni, aşa că nu încerc aici să arunc vreo vină în mod special asupra lui. În sensul în care Sheed a folosit termenul, fiind sensul în care îl folosesc şi eu, putem spune că mulţi oameni cu care ne intersectăm zi de zi nu sunt întregi la minte: ei văd şi acceptă naturalul sau vizibilul; nu văd şi de aceea resping supranaturalul sau invizibilul. Deoarece resping jumătate din realitate, sfârşesc prin a trăi după mituri pe care ei singuri şi le dezvoltă.

Posted in Analize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *