Viaţa în balanţă în Portugalia

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: Oana Capan
Sursa: Zenit, 18 februarie 2007

Premierul Jose Socrates

Premierul portughez José Sócrates a cerut introducerea în parlament a unei propuneri legislative care să conducă la legalizarea avortului până în săptămâna a zecea de sarcină, informa Associated Press la 12 februarie 2007. Anunţul a venit a doua zi după ce referendumul naţional pe această temă a fost declarat invalid datorită numărului insuficient de persoane care au participat la el.

Doar 44% dintre portughezii cu drept de vot au participat la referendum. Dintre aceştia, aproximativ 60% au votat în favoarea destinderii legilor ţării privind avortul. Actualmente, o femeie din Portugalia poate să avorteze legal până în săptămâna a douăsprezecea de sarcină, dar doar în caz de viol, de malformaţii ale fătului sau dacă mamei îi este pusă viaţa în pericol de către sarcină. Noua propunere legislativă ar legaliza avortul în orice condiţii până în săptămâna a zecea.

În timpul campaniei care a precedat referendumul, Biserica Catolică s-a opus activ propunerii legislative. Într-un interviu publicat de agenţia de ştiri Ecclesia chiar înainte de vot, Episcopul auxiliar António José Cavaco Carrilho de Porto, preşedintele Comisiei episcopale pentru Laici şi Familie, a explicat punctul de vedere al Bisericii. Aceasta susţine principiul respectării dreptului la viaţă, de la concepţie şi până la sfârşitul natural, a subliniat prelatul. Nu înseamnă că Biserica nu ar fi conştientă de problemele umane şi sociale implicate în dezbaterea privitoare la avort. Dar, a continuat Episcopul, Biserica nu consideră că avortul poate fi o soluţie la aceste probleme. În locul avortului societatea trebuie să îi educe pe oameni la o paternitate responsabilă, trebuie să sprijine mai mult mamele şi familiile în dificultate, şi trebuie să găsească alte cămine pentru copiii care nu sunt doriţi de părinţi.

Consecinţe

În timp ce dezbaterea despre avort continuă în Portugalia, dovezile despre traumele reale prin care trec femeile ce aleg să avorteze se înmulţesc pe zi ce trece. La 14 ianuarie, Philadelphia Inquirer a relatat povestea Jeniecei Learned, director al unui centru de consiliere numit Pregnancy Services din Pennsylvania de Vest. Learned a vorbit recent, la o întâlnire desfăşurată în Valley Forge, organizată de Federaţia Pro-Life din Pennsylvania, despre copilăria şi adolescenţa ei dificilă. A relatat cum a făcut ea însăşi un avort în adolescenţă, şi cum s-a luptat cu depresia şi vina constantă în anii care au urmat.

Los Angeles Times a evidenţiat acelaşi punct de vedere într-un articol din 9 octombrie, despre dezbaterea privind avortul din Dakota de Sud. Articolul relata că Leslee Unruh, o activistă pro-life, foloseşte ceea ce ea numeşte „o abordare feministă”. Unruh, care a avortat în urmă cu mulţi ani, susţine că avortul legalizat exploatează femeile. Articolul din Los Angeles Times a vorbit de asemenea despre un material de la radio difuzat în Dakota de Sud. În campania împotriva avortului, Kayla Brandt, care a făcut şi ea un avort cu ani în urmă, a spus că societatea trebuie să le cruţe pe femei de „durerea de a-şi imagina o viaţă care ar fi putut exista”.

Lifenews.com informa în 11 august anul trecut despre un studiu recent care arată că adolescentele sunt mai capabile să facă faţă unei sarcini nedorite decât unui avort. Studiul, condus de dr. Priscilla Coleman, cercetător în psihologie la Universitatea de Stat Bowling Green, a constatat că la fetele adolescente care au făcut un avort există probabilitatea de cinci ori mai mare să caute ajutor pentru probleme psihologice şi emoţionale ca în cazul celor care păstrează copilul.

Studiul a dezvăluit de asemenea că fetele adolescente care au avortat au mai mari probleme cu somnul şi consumă mai mult marijuana. Studiul a ţinut cont de mai multe variabile, precum istoria anterioară a sănătăţii mintale şi factorii de familie, pentru a depista efectele avortului. Coleman a recunoscut că a avea un copil în adolescenţă poate fi un lucru problematic, dar, a adăugat ea, „riscurile întreruperii sarcinii par a fi mult mai accentuate”.

Banalizare

Îngrijorări cu privire la avort au fost exprimate într-un articol scris de medicul Thomas Stuffaford, publicat în ziarul londonez Times la 28 noiembrie. El a spus că cu ani în urmă îşi făcea griji în legătură cu efectele fizice ale avortului, şi cu faptul că ar putea să fie mai dificil pentru femeie să aibă copii în viitor. Acum însă, afirmă Stuffaford, vede că avortul are şi un impact psihologic asupra femeilor. La scurt timp, în 22 decembrie, ziarul britanic The Telegraph a publicat date obţinute de la Departamentul pentru Sănătate al Marii Britanii, pe care ziarul le-a cerut în virtutea libertăţii de informare.

Informaţiile obţinute de ziar au dezvăluit că într-o lună, peste 100 de adolescente avortează pentru a doua oară. Peste 18.000 de fete cu vârsta sub 18 ani au făcut un avort în 2005. Pentru 1.316 de fete, a fost cel de-al doilea avort al lor, şi pentru 90, al treilea. Potrivit The Telegraph, un studiu realizat de medicii de la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală a arătat că numărul de fete cu vârsta sub 18 ani care au întrerupt sarcini nedorite a crescut cu peste 7% faţă de 1999, anul în care guvernul a lansat strategia sa privind sarcinile la adolescente.

Criticii planului guvernamental afirmă că statisticile privind avortul vorbesc de la sine. Aceştia susţin că a face disponibilă pilula de a doua zi – o importantă parte a strategiei guvernului – de fapt îi încurajează mai mult pe tineri să întreţină relaţii sexuale. Norman Wells de la Family Education Trust a spus că educaţia sexuală a făcut ca „sexul să devină banal şi a pierdut din vedere scopul lui ca o expresie a dăruirii totale de sine unul altuia a soţilor în contextul unei căsătorii pe viaţă”.

Repetări

Avorturile repetate sunt de asemenea comune în Statele Unite, a relatat Reuters în 21 noiembrie. Potrivit unui studiu realizat de Institutul pro-avort Alan Guttmacher, aproximativ jumătate dintre femeile din SUA care au avortat în 2002 au mai făcut anterior cel puţin un avort. Probleme similare există în Spania. În 10 octombrie, cotidianul ABC a publicat un articol care relata că, potrivit ultimelor statistici guvernamentale, peste 33.000 de femei cu vârsta între 15 şi 24 de ani au avortat în 2004. În 1995, rata avorturilor pentru cele sub 20 de ani era de 4,51 la fiecare 1.000 de femei. Până în 2004 aceasta a crescut mai mult decât de două ori, la 10,35. Pentru femeile cu vârsta între 20 şi 24 de ani, creşterea în aceeaşi perioadă a fost de la 8,18 per 1.000 la 15,37. Numărul total de avorturi din Spania continuă şi el să crească. În 2005, avorturile au crescut cu 8% faţă de anul precedent, atingând un total de 91.664, relata ziarul ABC la 30 decembrie. Relatarea preciza că în 2005, aproape una din şase sarcini s-a încheiat cu un avort.

În faţa acestor nivele ridicate ale avortului, eforturile Bisericii de a ajuta femeile continuă. La 24 decembrie, ziarul Scotland on Sunday a relatat că peste 2.000 de copii au fost salvaţi de la avort printr-un proiect iniţiat de Cardinalul Thomas Winning (1925-2001), proiect care ajută femeile să se decidă să păstreze copiii. Iniţiativa pro-life îşi va marca a 10-a aniversare în luna martie a acestui an. Se raportează că în această perioadă 2.102 femei au decis să ducă sarcina la bun sfârşit. În schimb, mamele primesc ajutor material din partea organizaţiei, constând între altele în cărucioare, haine, jucării şi pătuţuri.

În Statele Unite, Los Angeles Times relata la 11 februarie că clinicile creştine au succes în obţinerea de fonduri de la guvernele statelor. Cel puţin opt state, se arată în articol, finanţează centre pentru sarcini în criză care oferă locuinţe pentru mame necăsătorite şi alte programe care să le ajute să evite avortul. Sumele de finanţare implicate, estimate a ajunge la 13 milioane de dolari în acest an, sunt mici în comparaţie cu banii cheltuiţi pentru servicii de planificare familială pro-avort, dar sunt în creştere. Oamenii înţeleg tot mai mult că avortul nu este soluţia pentru femei, o lecţie pe care liderii Portugaliei par să o ignore.

Posted in Analize, Bioetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *