Aniversare: scor 5 la 1

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Radu Capan

5 ani Catholica.ro
1 an Lumea Catholica!

Ziua de astăzi, 24 ianuarie 2007, cumulează mai multe aniversări. Pe lângă sărbătoarea naţională, avem şi o sărbătoare conform calendarului liturgic latin: Sfântul Francisc de Sales, patronul jurnaliştilor. În istoria vieţii lui, pe care o puteţi citi pe ProFamilia.ro, se spune:

Văzând că roadele obţinute prin predici erau foarte puţine, a început să publice foi volante pe care el singur le strecura sub uşile caselor sau le afişa pe pereţi; această originală activitate i-a meritat titlul de patron al jurnaliştilor şi al tuturor celor care vor să răspândească adevărul creştin slujindu-se de mijloacele de comunicaţii sociale.

Ideea răspândirii mesajului creştin în general, catolic în special, prin mijloacele de comunicare a fost şi este ideea centrală a activităţii noastre pe internet, începută în 1999, pe vremea când siturile catolice româneşti se numărau pe degetele de la mâini, dacă nu de la o mână. Un alt „fix” al nostru a fost menţinerea unui echilibru între formare şi informare în ceea ce transmitem. Aşa se face că, după experienţa extraordinară a folosirii internetului pentru a informa web-cititorii despre Marele Jubileu al Anului 2000, în anul ce a urmat dorinţa de a face mai substanţială prezenţa catolică pe internet ne-a determinat ca în toamnă, serviciul de ştiri care funcţiona pe bătrânul Greek-Catholic.ro să devină din săptămânal, zilnic. Iar lucrurile au mers atât de bine încât s-a născut natural ideea că ştirile ar merita să aibă un sit al lor. După lungile consultări asupra numelui, s-a decis: se va numi Catholica.ro. Cât despre lansare, era clar: în luna ianuarie a anului următor, în sărbătoarea sfântului care ne aminteşte că predicarea creştină nu trebuie să se oprească la amvon, ci trebuie să se folosească de tot ce înseamnă mijloc de comunicare. Astfel se lansa, la 24 ianuarie 2002, situl Catholica.ro, rod până în ziua de astăzi al colaborării mai multor Dieceze şi Eparhii catolice.

Din 24 ianuarie 2002 până în 24 ianuarie 2007, adică în cinci ani, situl a avut peste opt sute de mii de vizite, răsfoindu-se virtual peste trei milioane şi jumătate de pagini. La lansare, Catholica.ro a avut în primele săptămâni cam zece vizitatori pe zi: astăzi sunt în medie aproape o mie cinci sute. Dar de la început, Catholica.ro a căutat să meargă cu informaţia direct spre cei interesaţi, difuzându-şi materialele şi prin email. Dacă nu am face-o, cu siguranţă numărul vizitatorilor ar fi mult mai mare. Prin email, în cinci ani am transmis peste 1800 de ediţii de ştiri şi ediţii speciale (fără celelalte mii de emailuri ale altor servicii ale noastre). Cifrele sunt însă, în cele din urmă, seci: mai important este, cred, să ne amintim că prin ştiri am putut, şi noi, şi Dvs, să urmărim Sinoade de la Vatican, Consistorii cu creări de Cardinali, să aflăm despre numiri importante în ţară şi la Vatican, despre situaţia catolicilor din China, din Cuba şi din alte părţi, despre sfinţiri şi hirotoniri pe plaiurile noastre, despre documente magisteriale importante (aproape toate fiind publicate şi transmise în traducere). Ediţiile speciale ne-au permis să călătorim cu Papa Ioan Paul al II-lea, iar mai apoi cu Papa Benedict al XVI-lea, în atâtea vizite apostolice, precum şi să le „auzim” cuvintele la atâtea predici din sărbători mari; de asemenea să citim an de an pastoralele de Paşti şi de Crăciun ale Episcopilor noştri. Şi, cu toată concurenţa făcută de presa seculară, de la Catholica.ro am avut ştirile – care nu căutau senzaţionalismul ci informarea – despre trecerea la Tatăl a precedentului Pontif, iar mai apoi despre alegerea succesorului lui.

Să ne întoarcem la 2002. În ultima lună a acelui an am lansat un nou proiect: CNet.ro (CNet de la Catholica NETwork), dedicat, într-o primă fază, încurajării apariţiei a cât mai multe situri catolice. Scop atins, dacă numărăm zecile de situri pe care le găzduieşte astăzi. Şi pentru că informarea prin Catholica.ro luase un asemenea avânt, în toamna lui 2003 şi-a început existenţa un alt sit, ProFamilia.ro, care a preluat şi diversificat serviciile de natură formativă oferite până atunci de Catholica.ro. Desigur, niciodată între formare şi informare nu am tras o linie categorică de separaţie, însemnând că printre ştiri s-au regăsit şi se vor regăsi mereu şi aspecte formative, după cum printre materialele de pe ProFamilia.ro sunt şi aspecte informative.

Iar dacă ProFamilia.ro încă de la lansare a avut şi o revistă electronică între paginile sitului, numită Familia creştină, Catholica.ro a făcut acest pas abia acum un an. Da, astăzi mai avem o aniversare: pe lângă 5 ani de Catholica sărbătorim 1 an de existenţă a revistei electronice Lumea Catholica. Au fost nouă numere în 2006, iar cele mai citite articole au fost:

Sperăm ca în 2007 să vă aducem din nou multe articole interesante. Permiteţi-mi să vă prezint acum pe scurt acest număr, primul din noul an. Articolul de după editorial este unul deosebit de onorant: un interviu cu noul Ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, domnul Marius Lazurca. Mai avem încă un interviu, dar nu acordat direct nouă, ci o traducere: cel care răspunde este Cardinalul Paul Poupard, preşedintele a două Consilii Pontificale din Vatican. Materialul de la mijlocul revistei noastre electronice este dedicat bisericii greco-catolice bucureştene din strada Polonă, revenită nu de mult timp posesorilor de drept, după ce, în 1948, regimul de tristă amintire a trimis în catacombe o Biserică întreagă. Tot despre un regim de tristă amintire este vorba în următorul articol, o mărturie a unei cambodgiene convertite la catolicism. Ultimele două articole sunt alte excelente analize Zenit, prezenţe constante în revista noastră: prima despre efectele educaţiei separate pe sexe, iar al doilea despre fertilizarea in vitro.

Dacă aş pune punct aici, tot ce am scris ar suna mai mult a auto-periere. Voi continua de aceea, dar mai pe scurt, recunoscând că nu toate merg aşa cum am vrea. Una dintre problemele principale ale noastre este veche de când Evanghelia: lucrătorii sunt puţini. Pe de altă parte, proiectele în care ne-am angajat sunt multe. De-a lungul timpului au existat mai multe proiecte pornite: unele au murit definitiv sau s-au blocat, altele merg şchiopătând. Vă amintiţi poate încercarea noastră de a intra în spaţiul tipăriturilor, prin revista Familia creştină. Deşi la idee s-a renunţat, poate doar temporar, una dintre marile noastre dureri este incapacitatea ca tot acest conţinut electronic (faceţi o reuniune între Catholica.ro şi ProFamilia.ro, între Lumea Catholica şi Familia creştină – nu ar ieşi o revistă tipărită minunată şi variată ca şi conţinut?), la care are acces totuşi un număr mic de cititori, să ajungă măcar parţial şi din când în când la cei fără acces la internet.

Grava cădere de server din 2006 a însemnat îngroparea unor situri precum Ecumenism.ro sau Sala de lectură, ca să menţionez doar câteva. Tentativa de a avea o ediţie de ştiri în italiană a încetat şi ea cândva. Sunt nerealizări pe care ni le asumăm, şi pe care lipsa de timp, oameni, bani probabil le va perpetua. Volumul mare de muncă afectează de asemenea calitatea a ceea ce merge, de bine de rău. Prea adesea, în ediţiile pe care le transmitem scăpăm greşeli. De câte ori nu a apărut Episcopul Virgil Bercea în ştirile noastre ca Eparh de Cluj-Gherla (mulţumim, Preasfinţite, pentru înţelegere)! Iar recent am scris despre o mamă că are 13 copii, dintre care 6 abonaţi (în loc de adoptaţi). Nume greşite, litere mâncate, evenimente importante scăpate. La acest moment de bilanţ ne cerem scuze pentru toate aceste greşeli şi lipsuri.

Întâlnindu-mă la început de an cu una dintre fidelele noastre cititoare, o minunată doamnă, îmi spunea că ne citeşte cu plăcere, dar şi cu o oarecare emoţie şi frică. Am întrebat-o de ce. Mi-a răspuns: „Pentru că tot ce este bun la noi, mai devreme sau mai târziu dispare.” Mulţumim tuturor celor care astăzi, în ziua aceasta aniversară atât de importantă pentru noi, ne vor purta în rugăciuni şi vor trece cu vederea greşelile noastre, şi vă asigurăm că atâta timp cât ceea ce facem este util, vom continua… nu vom dispărea…

Posted in Editorial.

3 Comments

  1. Etimologic vorbind, aniversarea exprima printr-o urare speranta adunarii cat mai multor ani; unul sau cinci, pana la cei 7 ai lui Fat Frumos, par a fi putin, dar asta nu inseamna deloc ca noi nu am sti cata truda de zi si noapte ascund ei. A te afla in comunicare vie cu comunitatea careia simti ca ii apartii spiritual este un bine si un dar nepretuit, pentru care smerit multumim lui Dumnezeu ca v-a ales ca instrumente ale iubirii Sala. La multi an cu bine! si, poate, si cu ramurele in multilingvism.

  2. Felicitari pentru primul set de 5 ani din urmatoarele 100 de serii de 5 ani pe care vi–i doresc. Felicitari pentru felul in care stiti sa creati bucurie in suflete si pentru harul cu care sunteti inzestrati. Si prin voi, regasesc comunitatea careia ii apartin, si prin voi, ma construiesc intru Credinta tot timpul. Felicitari si multumiri!

  3. Tin sa va felicit pentru eforturile pe care le depuneti pentru a avea articole bune si informatii de calitate din lumea catolica. Astazi cand internetul este bombardat cu tot felul de informatii este foarte util si reconfortant din punct de vedere spiritual sa stii ca ai un loc unde gasestii ceea ce te intereseaza.

    Laudat sa fie Isus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *