Aveți curajul să schimbați lumea? 9 recomandări

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Ailín Fessler
Traducere: Radu Capan
Sursa: Catholic-Link.org, 26 ianuarie 2016

„Leneșul dorește mult, dar nu este nimic pentru sufletul lui, iar sufletul celui harnic se îndestulează” (Proverbe 13,4). Este atât de ușor doar să stăm pe canapeaua noastră! Ne simțim bine, nimeni și nimic nu ne deranjează, putem preveni situațiile nedorite… parcă totul este sub control. De ce să ieșim și să riscăm ca lucrurile să nu meargă așa cum am vrea? Poate gândim: „Mai bine aș sta acasă. Mi-e foarte bine aici.” În general ne este frică de necunoscut. Ne considerăm incapabili să schimbăm sau îmbunătățim o anume situație sau pur și simplu optăm pentru ce este mai confortabil. Este legea minimului efort sau a lui „nu fă nimic”. De ce? Nici Sfântul Pavel nu înțelegea aceasta: „nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu îl voiesc, pe acela îl săvârșesc” (Romani 7,19).

Imaginați-vă ce s-ar fi întâmplat dacă persoana care a inventat telefonul sau roata, tiparul sau mașina, focul sau electricitatea, modul de a vindeca o boală sau alta, ar fi optat să stea acasă pe canapea… Lumea noastră ar fi total diferită de cea pe care o știm acum! Nu credeți? În primul rând nu ați putea citi acest articol, dar o faceți totuși, mulțumită oamenilor care au ales să își părăsească zona de confort pentru a-și aduce contribuția lor la a face lumea aceasta mai bună. Trebuie să subliniem: „canapeaua” nu trebuie înțeleasă doar literalmente, ci ca modul în care ne închidem în noi înșine față de restul lumii.

Toate bune și frumoase, dar de unde să începem? Sunt atâtea de făcut! Este adevărat, sunt multe lucrurile ce pot fi făcute, dar aceasta nu trebuie să ne fie scuză pentru a nu face nimic. Dorim să vă împărtășim 9 sfaturi care credem că pot fi foarte utile atunci când vine vorba de contribuția voastră la acest complex dar fascinant proces care vizează a face lumea mai bună:

1. Începeți cu Dvs: nu are sens să dorim să schimbăm lumea dacă nu începem schimbându-ne noi înșine. Sau după cum spune Ghandi: „Fii schimbarea pe care dorești să o vezi în lume”. Pentru a face aceasta, Papa Francisc recomandă să ne analizăm inima în fiecare seară, înainte de culcare.

2. Începeți făcând ce este necesar; apoi faceți ce este posibil; și deodată veți descoperi că faceți imposibilul. Țineți minte acest sfat al Sf. Francisc de Assisi, ca să nu disperați în situații care par dincolo de posibilitățile Dvs. Dacă doriți să alergați maratonul, lucrul logic de făcut este să începeți să vă antrenați cu calm. Fiți realiști și răbdători.

3. Luați un creion și o hârtie: Ținând cont de punctul doi, programați-vă săptămâna. Aceasta vă va ajuta să luptați cu acele lucruri de care vă temeți mai mult și vă este mai greu să le finalizați. Calculați-vă însă nu doar activitățile, ci și schimbările de atitudine pe care le doriți. Tatăl meu îmi spunea mereu: „îți poți antrena caracterului”. O putem face!

4. Du-te la furnică, leneșule; privește căile sale și fii înțelept! (Proverbe 6,6). Învățați să priviți în jurul Dvs, să observați cu calm lucrurile, să sesizați detaliile și tot ce vă poate inspira să faceți binele. Gândiți-vă la Creatorul Dvs. Vă puteți imagina un Dumnezeu leneș după ce ați contemplat Creația sa migăloasă și complexă? Este uimitor cât de multe lucruri putem învăța de la natură.

5. Spre ce înclinați balanța? Concentrați-vă pe toate acele lucruri care ar rămâne nerezolvate dacă ați rămâne pe canapea, în loc să vă gândiți la efortul pe care îl cer acele lucruri. Ce ați câștiga dacă v-ați părăsi zona de confort? Ce ați pierde dacă ați rămâne în zona de confort?

6. „Folosiți talanții pe care îi aveți. Pădurile ar fi foarte tăcute dacă nu ar cânta nici o pasăre, excepție cele care cântă cel mai frumos” (Henry Van Dyke). Gândiți-vă la toate calitățile și talentele pe care le aveți. Recunoașteți-le ca daruri de la Dumnezeu și încercați să le împărtășiți cu alții pentru ca să schimbați sau să faceți lumea ceva mai bună. Dacă practicați aceasta zi de zi, va deveni pentru Dvs un obicei.

7. Rugați-vă: „Rugăciunea este cea mai bună armă pe care o avem, o cheie care deschide inima lui Dumnezeu” (Sf. Padre Pio de Pietrelcina). Fără rugăciune depindem doar de forțele noastre. Dar cu rugăciune ne bazăm pe forța de Sus. Încetul cu încetul veți lăsa de-o parte ceea ce doriți Dvs să faceți, ascultând la ceea ce Dumnezeu vrea să faceți.

8. Suntem oale de lut: Punctul anterior ne ajută să înțelegem mai bine aceasta. Să recunoaștem că nu suntem altceva decât instrumente prin care Dumnezeu acționează. „Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15,5).

9. „Să nu încetăm de a face binele, căci vom secera la timpul său, dacă nu ne vom lenevi” (Galateni 6,9). Dacă nu vedeți rezultatele, Dumnezeu vă cere să continuați având încredere în El, deoarece El știe mai bine decât oricine altcineva lucrarea mâinilor Dvs.

Haideți, părăsiți zona Dvs de confort și ieșiți în lume, împărtășind talanții Dvs de care este atâta nevoie și mărturia Dvs de credință, deoarece cândva ne vom găsi cu toții în fața privirii milostive a lui Dumnezeu și ne va întreba ce am făcut cu ceea ce ne-a dat. Să sperăm că îl vom auzi spunând: „Bine, servitor bun și credincios! Peste puțin ai fost credincios, peste multe te voi pune. Intră în bucuria stăpânului tău!” (Matei 25,21)

Posted in Spiritualitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *