2010: Rezumatul anului papal

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Kevin M. Clarke
Traducere: Renata Oana
Sursa: Zenit

Acum când s-a încheiat un an calendaristic, să facem o retrospectivă a călătoriei parcurse de Biserică în anul 2010. Papa Benedict al XVI-lea şi-a înfruntat partea de necazuri, dar a îndurat cu o rezistenţă remarcabilă provocările descurajatoare. Probabil că păşeşte în noul an cu mai multă forţă de luptă. Vă prezentăm în continuare o retrospectivă a anului 2010.

Călătorii, sfinţi şi fericiţi

Papa Benedict

Papa Benedict

Papa nu şi-a redus călătoriile, ci a vizitat Malta, insula pe care a naufragiat Apostolul Pavel; Portugalia, ţara în care Pontiful a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia aniversării apariţiilor Fecioarei Maria, rugându-se pentru „triumful Inimii Neprihănite” şi invitându-i pe cei aflaţi în suferinţă să devină „răscumpărători în Răscumpărătorul”; a vizitat de asemenea Cipru, unde a prezentat un document special, în vederea Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu; Regatul Unit al Marii Britanii, unde l-a beatificat pe Cardinalul John Henry Newman; precum şi Spania, unde Sfântul Părinte a făcut el însuşi un pelerinaj la „Casa Sf. Iacob”, înaintea Zilei Mondiale a Tineretului din 2011.

Ridicându-l la cinstea altarelor pe Fericitul Newman, Papa Benedict al XVI-lea a elogiat exemplul unui om deosebit de relevant pentru vremurile noastre. Importanţa Cardinalului Newman pentru Biserică este subliniată mai ales de învăţăturile sale despre dezvoltarea doctrinei, natura educaţiei catolice precum şi de faptul că omul însuşi este o „punte de legătură” pentru unitatea dintre anglicani şi catolici.

În luna octombrie Biserica a recunoscut şase noi sfinţi. Primul sfânt al Australiei a fost Mary MacKillop, o călugăriţă care şi-a dedicat viaţa educării celor săraci din ţara sa. Canada l-a primit pe Sf. Andre Bessette din Congregaţia Sfintei Cruci, un călugăr simplu renumit datorită vindecărilor miraculoase şi misticismului său profund.

Documente şi învăţături

Prin înfiinţarea în luna septembrie a unui Consiliu Pontifical pentru Noua Evanghelizare, în cadrul Curiei Romane, Papa Benedict al XVI-lea a acordat prioritate revitalizării credinţei în întreaga lume, dar mai ales în culturile care suferă din cauza influenţei secularizării. Papa şi-a exprimat dorinţa arzătoare ca Biserica să îşi îndeplinească „mandatul misionar” – avântul de a vesti Evanghelia. Una dintre sarcinile Consiliului va fi să exploreze aplicarea teologică şi pastorală a noii evanghelizări.

Publicarea în aceeaşi lună a Exortaţiei apostolice „Verbum Domini” a marcat un moment semnificativ în învăţătura Bisericii despre Sfânta Scriptură şi rolul acesteia în Biserică. În anii care urmează, „Verbum Domini” va deveni lectură standard pe lângă „Dei Verbum”, Constituţia Dogmatică despre Revelaţia Divină a Conciliului Vatican II, la cursurile despre Sfânta Scriptură din colegiile şi seminariile din întreaga lume.

Trebuie remarcate şi reflecţiile Sfântului Pontif despre rolul lectio divina în viaţa Bisericii. Cele patru etape de bază – lectio, meditatio, oratio, contemplatio – culminează cu acţiunea (actio) care „îl determină pe credincios să îşi dedice viaţa celorlalţi în caritate”. În Maria, Mama lui Dumnezeu, găsim „sinteza supremă” a acestei activităţi a Bisericii, deoarece ea a meditat întotdeauna în inima sa la bogăţia Cuvântului lui Dumnezeu („Verbum Domini”, nr. 87).

În mod semnificativ, Sfântul Părinte a accentuat şi „necesitatea imperioasă” ca teologii să se avânte într-o „investigaţie mai profundă a legăturii dintre cuvânt şi sacrament în activitatea pastorală şi reflecţia teologică a Bisericii” („Verbum Domini”, nr. 53). Papa a adăugat în lista cu sarcinile Bisericii şi crearea unui Directoriu pentru Omiletică („Verbum Domini”, nr. 60).

Într-o epocă a relativismului, Pontiful a revenit asupra temei mandatului misionar al Bisericii, de a-L vesti pe Cel pe care nu îl poate ţine închis în conştiinţa ei: „Nu putem păstra doar pentru noi cuvintele vieţii veşnice care ne-au fost oferite în întâlnirea noastră cu Isus Cristos: ele se adresează tuturor, fiecărui bărbat şi fiecărei femei. … Este responsabilitatea noastră să dăm mai departe ceea ce noi înşine am primit, prin harul lui Dumnezeu” („Verbum Domini”, nr. 91).

Controverse şi lupte

Anul 2010 nu a fost lipsit de poveşti controversate. Scandalurile despre abuzurile sexuale au continuat să împovăreze Biserica, mai ales în Irlanda, ducând la un soi de „persecuţie” din interior şi lăsându-le inamicilor loc să atace. Cu toate acestea, Papa a înfruntat aceste dezvăluiri deplorabile cu cuvinte de alinare pentru victime şi pe de-o parte prezentându-şi de mai multe ori scuze, iar pe de altă parte rostind cuvinte deschise de asumare a responsabilităţii din partea Bisericii.

Atacurile mass-media asupra Papei au atins apogeul în luna martie, atunci când cotidianul New York Times a prezentat cazul pr. Lawrence Murphy din Milwaukee, crezând că dezvăluie dovada incontestabilă care ar fi făcut în final legătura dintre Cardinalul Ratzinger şi scandalurile despre abuzurile sexuale. Şi totuşi, în ciuda perioadei îndelungate în care cotidianul The Times a continuat să defăimeze numele Papei şi să pună Biserica în dizgraţie, nu a putut fi stabilită o legătură directă cu Cardinalul Ratzinger. În schimb, comentatorii catolici au expus amănunţit erorile şi neglijenţa relatărilor din cotidianul The Times.

Trista ironie a atacurilor mass-media a fost amintită de către Arhiepiscopul Timothy Dolan în timpul Săptămânii Sfinte la Catedrala Sf. Patrick: „Nimeni nu a luptat mai mult pentru curăţarea Bisericii de efectele acestui păcat dezgustător decât cel pe care în numim astăzi Benedict al XVI-lea”. În luna noiembrie, Papa a trecut prin tensiuni cu conducătorii Chinei comuniste privind hirotonirea ilegală a unui Episcop. Relaţiile dintre Vatican şi China s-au îmbunătăţit în ultimii ani, în ciuda lipsei drepturilor religioase şi civile ale locuitorilor acestei ţări. Noile evenimente au tensionat însă legăturile.

În cele din urmă, mai multe greşeli în relaţiile publice în legătură cu Papa i-au făcut pe mulţi să se întrebe dacă sunt necesare modificări la nivelul comunicării la Vatican. De exemplu, înainte de publicarea lucrării „Light of the World” – „Lumina Lumii” (publicată la Ignatius Press), în care jurnalistul Peter Seewald prezintă un interviu cu Papa, L’Osservatore Romano a decis să publice comentarii teologice nuanţate ale Papei privind moralitatea folosirii prezervativului de către bărbaţii care se prostituează. În confuzia care a urmat şi controversele privind natura doctrinei răului moral al contracepţiei, catolicii din sfera publică păreau să susţină cu toţii faptul că „una este ca presa seculară să se agaţe de un astfel de citat de dragul unui atac care să producă senzaţie, dar este cu totul altceva când ziarul oficial al Vaticanului cauzează atacul asupra Bisericii, din lipsă de discreţie”.

După regretabilul episod, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei a clarificat faptul că „Sfântul Părinte nu a vorbit nici despre moralitatea conjugală, nici despre norma morală privind contracepţia”, ci mai degrabă despre „cazul complet diferit al prostituţiei”.

Previziuni pentru 2011

Catolicii care sunt cu ochii aţintiţi asupra Romei aşteaptă cu nerăbdare multe momente semnificative pentru anul următor. Iată câteva dintre acestea: în luna martie este programată publicarea de către Ignatius Press a cărţii „Isus din Nazaret, Partea a doua, Săptămâna Sfântă: De la Intrarea în Ierusalim la Înviere”. După toate probabilităţile, aceasta va fi una dintre lucrările pe care presa seculară nu o va supune controverselor. În ajunul Duminicii Floriilor, Papa Benedict al XVI-lea va împlini 84 de ani; trei zile mai târziu va aniversa şase ani de când este Papă.

În anul viitor şi în cei care vor urma, Papa va continua să dezvăluie profunzimile învăţăturilor sale despre Sfânta Scriptură cuprinse în „Verbum Domini”. De asemenea, autoritatea, rolul şi munca Consiliului pentru Noua Evanghelizare vor fi cu siguranţă analizate mult mai intens. Iar în ceea ce priveşte noua evanghelizare, acesta este evident un subiect care va fi în atenţie în luna august. Papa Benedict al XVI-lea va merge la Madrid pentru cea de-a 26-a Zi Mondială a Tineretului, o zi pe care o aşteaptă „cu mare bucurie”. Acesta este după toate probabilităţile cel mai important „eveniment” din agenda pentru 2011 a Bisericii Catolice, Spania primindu-l atunci pe Sfântul Părinte în cea de-a doua vizită a sa în ultimele 10 luni. Pe lângă Spania şi obişnuitele călătorii pe care le va face în Italia, Papa se va întoarce şi în Africa, pentru o vizită în Benin. De asemenea, el va vizita Croaţia precum şi locurile natale din Germania.

În lumina controverselor din anul 2010, catolicii pot observa câteva modificări ale modului în care Vaticanul gestionează mass-media şi problemele arzătoare. În timp ce schimbările complete de personal sunt rare în Vatican, consilierii Papei au multe de îmbunătăţit pentru a preveni confuziile şi scandalurile. Ei trebuie să dobândească înţelepciunea necesară pentru a preveni tipurile de manipulări mediatice care s-au petrecut în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.

Scandalurile despre abuzurile sexuale ar putea constitui cel mai important subiect în relatările privind Biserica din presa seculară şi în anul 2011. În timp ce Biserica din Europa îşi începe procesul de vindecare, următorul val de litigii care se apropie ar putea să apese destul de greu. Cu toate acestea, catolicii din Europa au motive puternice să spere, deoarece Episcopii lor sunt avantajaţi prin faptul că pot urma exemplul de succes la Bisericii din SUA pentru a răspunde la această criză, pentru protejarea copiilor. Date care prezintă practic eradicarea abuzului clericilor din Statele Unite confirmă acest comentariu al pr. Thomas Brundage, JLC, fost vicar judecătoresc al Arhidiecezei din Milwaukee: „În acest moment al istoriei, Biserica Catolică este probabil cel mai sigur loc pentru copii”.

Alte titluri, pozitive, pot însă prezenta progresele făcute de comunităţile religioase americane în vizitarea Vaticanului, continuarea noii traduceri a Liturghierului Roman, şi probabil o altă enciclică. De asemenea, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de Episcopi şi credincioşi anglicani care doresc să intre în comuniune deplină cu Biserica Catolică. Astfel de titluri ar putea constitui un fir obişnuit în articolele din anul următor, mai ales odată cu implementarea ecleziastică crescândă a Constituţiei apostolice „Anglicanorum Coetibus” din 2009.

Indiferent de titlurile din presă, mesajul din acest an al Pontifului către tinerii Bisericii va răsuna în inimile tuturor catolicilor. „Nu vă temeţi”, le-a transmis în luna august celor pe care speră să îi întâlnească în Spania. Papa Benedict al XVI-lea, păstorul nostru, va avea aceeaşi încredere calmă şi răbdătoare în a conduce Biserica în noul an. Prin urmare, avem multe motive de speranţă.

Posted in Analize, Biserică.

One Comment

  1. Indiferent de comentariile pe care le facem, informatiile pe care le acumulam, previziuni, cuvintele avand valoare in context, desi comentariul meu nu are legatura cu articolul totusi trebuia sa aiba legatura cu unul, tin sa amintesc tuturor munca celor care modereaza comentariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *