Maica Tereza arată familiilor cum să fie sfinte

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Genevieve Pollock
Traducere: Radu Capan
Sursa: Zenit, 18 martie 2010

Maica Tereza încuraja lucrul cu săracii nu doar în periferiile din India, ci în principal în familiile noastre, afirmă autoarea unei noi cărţi dedicată acestei călugăriţe de origini est-europene, declarată Fericită, beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea în octombrie 2003. Donna-Marie Cooper O’Boyle este autoarea cărţii „Maica Tereza şi cu mine: zece ani de prietenie”. Ea a vorbit pentru agenţia Zenit despre experienţele trăite împreună cu Maica Tereza, despre modul în care le-a condus pe misionarele carităţii, din congregaţia fondată de ea, şi pe alţii la iubirea lui Cristos în săraci.

Maica Tereza de Calcutta

Maica Tereza de Calcutta

O’Boyle, soţie şi mamă, a fost încurajată de Maica Tereza să îşi trăiască bine vocaţia şi să ajute alte familii să o ducă bine. De-a lungul anilor a scris mai multe cărţi cu acest scop, printre care: „Inima maternităţii: descoperirea sfinţeniei în casele catolice”, „Biserica domestică: luând cameră cu cameră” şi „Cafeaua cu har: reţete pentru mame credincioase”. Ea este de asemenea realizatoare de emisiuni la Eternal Word Television Network, iar în curând va lansa o nouă serie a emisiunii „Binecuvântări de zi cu zi pentru mamele catolice”. O’Boyle a scris şi pentru diverse publicaţii, ocupându-se şi de diferite bloguri, printre care unul nou despre sfinţi pentru tineri. În următorul interviu ea vorbeşte despre sfinţenia Maicii Tereza şi despre modurile în care învăţăturile ei pot să fie implementate astăzi în viaţa de familie.

– La un moment în cartea Dvs vorbiţi despre credinţa de neclintit al Maicii Tereza cuplată cu o atitudine curajoasă; în altă parte menţionaţi că era numită extraordinar de ordinară. Şi totuşi spuneţi că nu vă îndoiţi că Maica Tereza va fi în cele din urmă canonizată. Ce vă face să fiţi sigură? Cum este afectată convingerea Dvs că este sfântă de normalitatea relaţiei pe care aţi avut-o cu ea?

– Relaţia mea cu Maica Tereza a fost cu siguranţă normală, dar am simţit că era în acelaşi timp extraordinară, deoarece nu m-am îndoit niciodată că vizitam şi corespondam cu un sfânt în viaţă. Am văzut multă sfinţenie în tot ce ţinea de Maica Tereza – modul în care vorbea, atitudinea sa, comportamentul ei, „strălucirea” ei care radia iubirea, pacea şi bucuria lui Cristos. Ştiu că ea trăia cu adevărat ceea ce scrie în Evanghelia lui Marcu: „Tot ceea ce aţi făcut unuia dintre aceştia mai mici, Mie mi-aţi făcut”.

Şi-a trăit viaţa, fiecare moment al ei, cu scopul de a răspunde setei de suflete a lui Cristos. S-a rugat ca Isus să trăiască prin ea în timp ce la rândul ei îl slujea pe Isus prezent în toţi cei pe care îi întâlnea, conform aceluiaşi pasaj: „Mie mi-aţi făcut”. Din moment ce viaţa ei reflecta esenţa acelui pasaj, am ştiut că am în faţă o sfântă în viaţă, care a adus la Dumnezeu nenumărate suflete. Am ştiut de asemenea despre viaţa ei de rugăciune profundă, centrată pe Euharistie, precum şi despre devoţiunea ei intimă faţă de Fecioara Maria. Dar cu toată această sfinţenie, ea nu era un sfânt abstract, de acum sute de ani, rupt de realităţile vieţii moderne. Ea întâlnea fiecare persoană exact acolo de unde provenea şi o slujea la nivelul şi starea ei unică de viaţă.

– Aţi descris modul în care Maica Tereza vedea faţa lui Isus în fiecare sărac, motivaţia aflată în spatele întregii ei munci şi pe care a insuflat-o misionarelor carităţii. Cum explica oamenilor să îi vadă astfel pe ceilalţi? Cei mai mulţi dintre noi nu prea reuşim să îl vedem pe Isus nici măcar între membrii propriei noastre familii, ce să mai spunem să îl recunoaştem în cei pe care societatea în marginalizează! Există ceva ce v-a spus şi care v-a ajutat să îi înţelegeţi secretul?

– Da, răspunsul este simplu: Isus ne-a învăţat pe toţi cum să îl recunoaştem în ceilalţi în Evanghelia lui Matei. El ne-a învăţat că tot ce facem celorlalţi îi facem Lui. Maica Tereza a crezut în aceasta cu toată inima ei şi l-a slujit pe Domnul în toţi. Ea spunea adesea că este mult mai uşor să îl slujim sau să îl iubim pe Isus în străini şi în proscrişi decât în propriile noastre familii; că este mai uşor să dai o farfurie de orez unui sărac din partea cealaltă a lumii, unuia care îţi este complet străin, decât să dai o „farfurie de orez” unuia care moare flămând după iubirea noastră sub acelaşi acoperiş cu noi.

În moduri foarte simple, ea i-a învăţat pe ceilalţi să facă asemenea ei. Ajungea să ridice mâna şi să arate pe cele cinci degete: „Voi – Mie – mi-aţi – făcut – aceasta”, iar în acest mod ne învăţa că ne putem aminti tot timpul de datoria noastră de a-l iubi pe Isus prezent în ceilalţi, simplu, privind la mâinile noastre.

– Mulţi dintre noi suntem înconjuraţi de ahtiaţi după confort, în timp ce Maica Tereza respingea categoric confortul pentru ea şi pentru misionare. Dar acum, când economic vorbind sunt timpuri grele, am putea cu toţii să învăţăm ceva din încrederea ei în providenţa divină. Aţi putea să ne vorbiţi despre modul în care trăia ea această virtute şi cum ar trebui să o trăiască şi familiile moderne?

– Fericita Maică Tereza nu poseda şi nu folosea în viaţa ei cotidiană nimic ce considera că ar fi nenecesar sau extravagant, iar această pretenţie o avea şi de la misionarele carităţii. Considera că nu trebuie să avem sau să folosim nimic ce săracilor le lipseşte. Săracii pe care îi îngrijeau nu aveau lucruri pe care noi se considerăm normale: covoare pe jos, apă caldă, ventilatoare sau aer condiţionat. Ea dorea ca surorile să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă să fi sărac. Considera că eliberarea de bunuri dă şi sufletului libertatea necesară pentru a se lipi de Domnul, ajutând la dezvoltarea unei iubiri pentru Domnul mai profunde şi mai veritabile.

Familiile din ziua de astăzi pot să reflecteze asupra ideii de a trăi cu mai puţin. Dacă avem mai puţine obiecte de care să ne preocupăm s-ar putea să descoperim că avem mai mult timp pentru lucruri esenţiale, mai mult timp să fim prezenţi pentru ceilalţi. Familiile de astăzi pot să se roage pentru creşterea în credinţă, speranţă şi iubire. Pot să se roage să îşi ofere vieţile lui Dumnezeu, acceptând necondiţionat voia sfântă a lui Dumnezeu în vieţile lor, cerându-i ajutor în toate nevoile. Aşa după cum Maica Tereza şi călugăriţele ei au simţit o mai mare libertate dedicându-şi total vieţile lui Dumnezeu şi acceptând tot ce le dădea El, şi familiile se pot strădui să trăiască după acest model, dedicându-se în primul rând celor din casă.

– Maica Tereza v-a spus că apostolatul Dvs trebuie să se desfăşoare mai întâi în propria familie, cu soţul şi cu copiii. A pledat apoi ca să scrieţi pentru mame, pentru femei şi pentru familii. De ce oare?

– Maica Tereza spunea adesea: „Iubirea începe de acasă”. Acesta este locul în care ne-a pus Dumnezeu – chiar în mijlocul vieţii de familie, chiar în inima casei. Ea ne spunea să ne concentrăm pe cei ce sunt imediat lângă noi, începând deci de la familiile noastre până să ajungem în afară, la cei săraci. Ea ştia că nu este cazul să faci opere de caritate când ai acasă membri ai familiei ce au nevoie de prezenţa ta.

Da, ea m-a îndemnat să scriu pentru femei şi pentru familii deoarece era foarte conştientă de fărâmiţarea familiilor din vremurile moderne şi de faptul că familia – celula vitală a societăţii – are nevoie de ajutor şi de încurajare. Trebuie să conducem mamele şi femeile în direcţia corectă pentru ca familiile să fie ferite de alte drame. Mamele şi femeile au în general nevoie de multă încurajare, mai ales într-o lume care desconsideră familia, promovează uciderea copiilor prin avort şi medicamente abortive, şi practică eutanasia persoanelor în etate. Trebuie să ne rugăm pentru familii şi să le ajutăm.

– Adesea aţi mers împreună cu copiii, chiar şi când erau foarte mici, în timp ce o urmaţi pe Maica Tereza în diversele ei drumuri prin ţară. Contactul cu sfinţii a avut vreun impact asupra copiilor? Protestau când erau duşi să asiste la evenimente de natură religioasă?

– Am simţit dintotdeauna că trebuie să îmi duc copiii cât mai aproape de sfinţenie pot eu. I-am dus la Liturghie cât de des am putut, şi peste săptămână. I-am dus să viziteze Preasfântul Sacrament şi lângă orice „sfânt” în viaţă ştiam! Nu au protestat niciodată. A devenit ceva obişnuit pentru ei. Noi trebuie de fapt să îi pregătim pe copiii noştri pentru o viaţă de sfinţenie şi de rugăciune, pentru ca să devină ceva natural, ca respiraţia.

– Maica Tereza spunea deci să avem grijă mai întâi de „săracii” din casele noastre, deşi uneori e mai uşor să trimiţi un cec cu o donaţie pentru Haiti. Care erau paşii sugeraţi de ea pentru a ajunge mai întâi la „săracii” de lângă noi?

– „Iubirea începe acasă.” Uneori poate fi uşor să scrii un cec sau chiar să te aventurezi într-o misiune umanitară într-un alt colţ de lume, dar dacă aceasta este cu preţul neglijării propriei tale familii atunci este greşit. Pentru a ajunge la „săracii” de lângă noi tot ce trebuie să facem este să ne deschidem ochii şi inimile şi să vedem cine de ce are nevoie. Avem un copil care cere mai mult de la noi sau un soţ care se simte neglijat? Este cineva mai morocănos dar de fapt tânjeşte după iubirea noastră? Avem părinţi în vârstă care sunt singuri şi care doresc să fie vizitaţi, să le fie acordată puţină atenţie?

Trebuie să ne încredem în Domnul nostru Isus Cristos: El ştie ce face punându-ne într-o familie, între nişte vecini. Cu toţii trebuie să conlucrăm sfinţindu-ne unii pe alţii. Totul începe de dimineaţă, cu cuvintele rugăciunii de oferire a zilei, dăruindu-ne cu totul Domnului, pentru ca El să ne sfinţească pe toţi prin rugăciunile, lucrările, bucuriile şi suferinţele noastre din acea zi. Trebuie apoi să răspundem cu iubire fiecărei persoane pe care o întâlnim de-a lungul zilei, în special celor care ne provoacă, nu ne plac şi chiar ne enervează! Dumnezeu ne cheamă la sfinţenie aici şi acum, chiar şi în cele mai mărunte detalii ale vieţilor noastre.

Posted in Interviu, Personalităţi.

One Comment

  1. Un execelent articol despre cat de important este sa te dedici familei, copilasilor, sotului si chiar vecinilor singuri intr-o lume in care iti pasa din ce in ce mai putin de cei din jur, intr-o lume in care „meseria” doar de mama si sotie este oarecum pusa la indoiala si considerata ca ceva „demodat”. E nevoie de incurajare si sustinere a familiei, de incurajare a nestiutelor si modestelor mamici din tara noastra, care fac „doar” munca de a-si creste copilasii si ingriji familia. Maica Tereza, prin cuvintele ei simple si puternice, aduce sustinere celor care merg pe calea crestinismului si vor sa-L urmeze pe Cristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *