Pregătirea pentru căsătorie: Când şi unde; Jurăminte şi simboluri

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Rebecca Nappi, pr. iezuit Daniel Kendall
Traducere: Oana Capan
Sursa: Editura Paulist Press

Întrebări şi răspunsuri despre
pregătirea pentru căsătorie

Jurnalista Rebecca Nappi şi părintele iezuit Daniel Kendall au scris împreună o carte pornind de la experienţa lor şi a zecilor de cupluri cu care au stat de vorbă. Volumul „101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation” a apărut la prestigioasa Editură Paulist Press. Cu acordul autorilor şi editurii cartea a apărut serializată în revista electronică „Familia creştină”. Serialul continuă acum în „Lumea Catholica”. Unele întrebări vor fi săltate iar altele completate pentru că pe alocuri textul original este particularizat pentru situaţia din SUA. Marea parte a conţinutului este însă de interes larg şi sperăm să îl apreciaţi.

Când şi unde?

51. Este adevărat că nu te poţi căsători în Post?

O persoană se poate căsători în oricare zi a anului. Aceasta nu înseamnă că Biserica locală va permite întotdeauna o ceremonie mare. Trebuie avută în vedere sensibilitatea faţă de nevoile comunităţii. De exemplu, a te căsători în Joia Sfântă, în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Sfântă distrage cu siguranţă de la celebrarea Cinei celei de Taină, precum şi a pătimirii şi morţii lui Isus. De asemenea, şi în alte zile de post, când atmosfera este una de penitenţă şi reflecţie, sensibilitatea faţă de comunitate îi face de obicei pe oameni să aibă o celebrare oarecum mai discretă.

53. Viitorul meu soţ şi cu mine ne-am cunoscut în facultate. Majoritatea celor care vor fi prezenţi la nunta noastră sunt colegi de-ai noştri. Trebuie să ne căsătorim în parohia miresei sau a mirelui, sau putem alege o altă parohie?

Această situaţie constituie un fenomen tot mai întâlnit astăzi. Societatea este foarte mobilă. Nu doar copiii se stabilesc într-o altă localitate, ci chiar şi părinţii lor. Vă puteţi căsători în actuala voastră parohie (fie că este a miresei sau a mirelui), care poate să nu fie parohia părinţilor voştri. Trebuie totuşi ca măcar unul dintre voi să fie membru al acelei parohii, aşadar trebuie să vă înregistraţi în acea parohie cu ceva timp înainte de nunta voastră. Unele parohii cer ca persoanele care doresc să îşi celebreze nunta în acea biserică să fie membri de o anumită perioadă de timp, cum ar fi şase sau nouă luni. Aşadar nu trebuie să întârziaţi înregistrarea în acea parohie. Uneori universităţile au capele care nu ţin de parohii, dar în care se permite ca studenţii sau absolvenţii să se căsătorească. Fiecare caz este diferit, aşa că trebuie să verificaţi acest lucru din timp, dacă doriţi să vă căsătoriţi într-o biserică ce nu ţine de o parohie. Unele parohii le permit celor care nu sunt membri ai lor să folosească biserica. Trebuie să vă interesaţi din nou din timp, dacă vă gândiţi şi voi la această posibilitate.

54. Care este rolul preotului la ceremonie?

În ritul latin cuplul îşi administrează Sacramentul Căsătoriei unul altuia. Rolul preotului sau al diaconului este acela de martor oficial al Bisericii. Uneori circumstanţele sunt de aşa natură încât nu poate fi prezent la ceremonie un preot sau un diacon, dar acest lucru se întâmplă rar.

Rolul preotului, totuşi, trebuie văzut într-un context mai larg decât doar acela de martor oficial. Dacă este posibil, cuplurile ar trebui să aleagă un preot cu care au o legătură. Aceasta permite preotului să vorbească din inimă despre cuplu, şi să adauge la ceremonie anumite elemente specifice care să îmbogăţească ritualul. De exemplu, pr. Dan a vorbit în limba italiană într-un anumit moment al celebrării, în cinstea marii familii italiene a lui Becky. De asemenea, uneori rolul preotului se poate întinde şi dincolo de ceremonia căsătoriei, constituind o altă sursă de sprijin pentru cuplu. Pr. Dan a căsătorit în jur de treizeci de cupluri şi păstrează legătura cu multe dintre ele. Cei care au avut probleme l-au contactat pentru sfaturi şi pentru consiliere. A fost alături de ei la începutul vieţii lor împreună, şi acest lucru a asigurat atât o legătură specială cât şi o perspectivă unică.

55. Trebuie ca parohul sau vice-parohul să celebreze căsătoria, sau putem cere unui preot sau diacon prieten să o facă?

Uneori parohii au regula că numai ei sau vice-parohii (sau un diacon care slujeşte în parohie) pot prezida. Este înţelept să vă interesaţi din timp ca să ştiţi cum să procedaţi. Pr. Dan, ca iezuit, a asistat la multe căsătorii, şi totuşi nu a fost niciodată paroh. Aşadar el este întotdeauna oaspete în biserica în care este celebrată căsătoria. A constatat că majoritatea parohilor sunt foarte bucuroşi că poate să prezideze un prieten al miresei sau al mirelui.

56. Logodnicul meu este evreu. Poate un rabin să celebreze căsătoria noastră? Pot să chem să fie prezent şi un preot?

Din felul în care este pusă întrebarea, nu este clar dacă doriţi ca atât preotul cât şi rabinul să celebreze căsătoria. Amândoi pot fi prezenţi la altar, dar doar unul dintre ei prezidează oficial. În mod normal, dacă nunta are loc într-o biserică catolică, este logic ca preotul să prezideze. Dacă doriţi ca rabinul să prezideze, trebuie să cereţi dispensă din partea Diecezei pentru aceasta sau nunta trebuie să se desfăşoare într-o sinagogă. Trebuie subliniat faptul că nu toţi preoţii sau rabinii sunt dispuşi să participe la o astfel de ceremonie.

57. Dacă logodnica mea a mai fost căsătorită, putem să ne căsătorim în Biserică? Ce trebuie să facem?

Nu există un răspuns rapid la această întrebare. Dacă o persoană a mai fost căsătorită şi doreşte să se căsătorească din nou în Biserică, acea căsătorie anterioară trebuie să fie declarată invalidă sau anulată. Dacă primul soţ a decedat, nu este nici o problemă să se recăsătorească în Biserică. Problema este din nou simplă dacă acea căsătorie anterioară a fost declarată invalidă deoarece partea catolică nu a fost căsătorită în Biserică. O altă variantă este că acea persoană trebuie să treacă prin procesul de anulare a căsătoriei – care poate dura luni de zile. În orice caz, nu trebuie să stabiliţi vreo dată pentru căsătoria religioasă până când nu aflaţi cum este privită căsătoria anterioară de către Biserică. Pentru aceasta trebuie să staţi de vorbă cu un preot sau cu un diacon, care să consulte, dacă este nevoie, un canonist, şi să vă dea un răspuns cu privire la statutul căsătoriei anterioare.

58. Îmi permite Biserica să mă căsătoresc în Biserica ne-catolică dar creştină a logodnicului meu?

De la sfârşitul Conciliului Vatican II, în 1965, încoace, Biserica Catolică a permis tot mai mult catolicilor să se căsătorească în Biserica soţului lor necatolic. Cuplul trebuie să treacă prin toată pregătirea pe care ar face-o dacă s-ar căsători în Biserica Catolică. Preotul sau diaconul care se ocupă de actele necesare trebuie să ceară Episcopului „dispensa de formă”, care în mod normal este acordată cu uşurinţă. Deşi ministrul celeilalte Biserici va celebra căsătoria, poate să fie prezent un preot catolic într-un astfel de caz.

Jurăminte şi simboluri

62. Dorim să ne căsătorim în frumoasa grădină a prietenului meu, dar ni s-a spus că nu se poate. De ce catolicii nu pot să se căsătorească într-un cadru în afara bisericii?

Poate nu vă daţi seama, dar întrebarea este legată de diferenţa dintre o căsătorie civilă şi una religioasă. O căsătorie civilă este un contract între două persoane. O căsătorie religioasă este un legământ în care este implicat Dumnezeu şi comunitatea. Dacă nu există un motiv bine întemeiat pentru a se proceda altfel, Biserica ne spune că nu numai comunitatea ci şi simbolurile religioase trebuie să fie parte a contextului în care se celebrează căsătoria. O nuntă în grădină sau într-un alt cadru în aer liber nu asigură toate acestea.

63. Cât de multă libertate avem în planificarea ceremoniei?

Foarte mult depinde de genul de ceremonie pe care doriţi să o aveţi. Unele dintre variabile ţin de a se celebra sau nu şi Sfânta Liturghie, posibilitatea diferitelor lecturi, tipul de muzică şi cantitatea ei şi aşa mai departe. Multe parohii au coordonatori de nunţi pentru a ajuta fiecare cuplu să îşi personalizeze ceremonia. În general fiecare parohie are politici bazate pe experienţa ei. Aceste politici includ timpurile posibile pentru căsătorie, durata ceremoniei, numărul de persoane implicate, şi altele asemenea. Fiecare biserică este diferită, dar cuplurile sunt încurajate să îşi planifice cât mai mult posibil ceremonia.

64. Trebuie să se celebreze şi Sfânta Liturghie? La nunta noastră vor fi prezenţi mulţi necatolici care ştiu prea puţin despre ceremoniile catolice.

Faptul că vă gândiţi la cei care sunt invitaţi demonstrează o bună atitudine din partea voastră. Nu, Liturghia nu este necesară, chiar şi dacă este vorba de doi catolici. Uneori atenţia faţă de persoanele care vor fi prezente este un argument pentru a nu se celebra Sfânta Liturghie. Pe de altă parte, persoanele care participă la o nuntă catolică presupun că va fi şi o Liturghie catolică, şi de obicei nu au vreo problemă cu acest lucru.

68. Ce libertate avem eu şi logodnicul meu în a ne scrie propriile noastre jurăminte şi a alege lecturile biblice?

Cu siguranţă vă puteţi scrie propriile jurăminte. Multe cupluri preferă să facă acest lucru. Biserica cere ca în jurăminte să menţionaţi că veţi fi fideli partenerului vostru, şi că aceasta este o uniune permanentă. Biserica asigură de asemenea o varietate de rugăciuni şi de lecturi biblice pentru ceremonie. Puteţi alege dintre aceste rugăciuni sau puteţi compune propriile voastre rugăciuni. De asemenea puteţi alege dintre lecturile biblice sugerate sau altele.

cartea

Excerpts from 101 Questions & Answers on Catholic Marriage Preparation, by Daniel Kendall, SJ and Rebecca Nappi, Copyright © 2004, Paulist Press, Inc., New York/Mahwah, N.J. Used with permission of Paulist Press.
www.paulistpress.com

Posted in Familie, Întrebări and tagged .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *