Se intensifică dezbaterea despre avort

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: Zenit, 9 martie 2008

E viaţă

Tema avortului este în centrul campaniilor electorale care se desfăşoară atât în Italia cât şi în Spania. Totuşi, interesul nu se limitează la aceste două ţări. La 28 ianuarie, în Canada s-au împlinit 20 de ani de când Curtea Supremă a legalizat avortul, în cadrul unui proces referitor la o clinică condusă de Henry Morgentaler, care de atunci a devenit unul dintre cei mai vestiţi aborţionişti din ţară.

„Această luptă a dat sens vieţii mele”, ar fi spus Morgentaler, conform celor publicate la 26 ianuarie în cotidianul canadian National Post. Articolul mai afirma că din circa o jumătate de milion de sarcini pe an, actualmente, una din trei se termină cu un avort. Totuşi, acest lucru nu este suficient pentru unii activişti. Articolul o citează pe Sanda Rodgers, profesor de drept la Universitatea din Otawa, conform căreia ar mai exista încă prea multe obstacole în calea avortului: „Canada mai are încă foarte mult drum de parcurs”.

Pe de altă parte, în aceeaşi zi, în National Post, Michael Coren atrăgea atenţia asupra faptului că în ultimele două decenii aproape două milioane de copii şi-au găsit moartea din cauza avortului. El mai spunea că acest lucru a însemnat cheltuiala publică a circa un miliard de dolari canadieni (660 de milioane de euro), într-un moment în care sunt eliminate fondurile statale pentru multe proceduri sanitare.

Supravieţuirea

Între timp, în Marea Britanie continuă să fie obiect de discuţie scăderea limitei de timp pentru avort. Actualmente este permis să se facă avort până la a 24-a săptămână de sarcină, deşi se poate şi după acest termen în cazul copiilor cu probleme medicale. La 1 februarie, cotidianul Telegraph a publicat datele prezentate de University College London Hospital din care rezultă că rata de supravieţuire la copiii prematuri a crescut considerabil. La începutul anilor 1980, o treime dintre copiii născuţi între a 22-a şi a 25-a săptămână de sarcină supravieţuiau, în timp ce la sfârşitul anilor 1990 acest procent a urcat la 71%.

În 4 februarie, şi cotidianul Daily Mail a relatat că un număr semnificativ de copii supravieţuiesc avortului. Articolul se baza pe statisticile dintr-un raport oficial al Confidential Enquiry into Maternal and Child Health. Numai într-un an un număr total de 66 de copii au supravieţuit procedurilor de avort din clinicile Serviciului Naţional de Sănătate. Ei erau în stare să respire fără ajutor şi circa jumătate dintre ei au rămas în viaţă timp de o oră, conform cotidianului. „Faptul că se fac avorturi la termene de sarcină atât de înaintate încât bebeluşii sunt capabili să supravieţuiască îi va face pe mulţi să susţină că limita temporală maximă trebuie să fie redusă”, a declarat în Daily Mail Julia Millington de la Pro-Life Alliance.

Riscul de cancer

În afară de faptul că provoacă moartea celui ce trebuie să se nască, avortul are incidenţă şi asupra sănătăţii femeii. Problema dacă avortul măreşte sau nu la femei riscurile de cancer la sân a fost dezbătută îndelung. Dintr-o analiză recentă a unui observator independent rezultă că există un risc real. Patrick Carroll, director de cercetare la Pension and Population Research Institute din Marea Britanie, a publicat un articol pe această temă în ediţia din noiembrie anul trecut a revistei The Actuary, revistă oficială britanică a meseriei de grefier. Carroll sublinia înainte de toate că mărirea incidenţei cancerului la sân nu poate fi negată: în medie cu 80% încă din anii 1970, pentru toate categoriile de vârstă.

Cea mai mare parte a factorilor de risc cunoscuţi, a explicat Patrick Carroll, sunt reproductivi, legaţi de sarcină sau hormonali. „Avortul provocat are efecte cancerigene care cresc dacă femeia este nulipară – adică nu a născut niciodată -, deoarece lasă celulele mamare într-o stare de dezvoltare hormonală întreruptă, supuse mai mult la apariţia cancerului”, susţine el. Puţin mai mult de jumătate din avorturi – 53% – în Marea Britanie implică femei care nu au mai născut, afirmă Carroll. În afară de aceasta, şi faptul de a naşte conferă o protecţie mai mare faţă de cancerul la sân. Pe baza datelor referitoare la ultimele decenii, el a concluzionat că ratele avortului şi fertilităţii „sunt cei mai buni indicatori pentru a prevedea tendinţele cancerului la sân”.

Totuşi, mijloacele de comunicare socială tind să treacă sub tăcere elementele care demonstrează riscurile la care femeia se expune cu avortul, a comentat Dennis Byrne, scriind în Chicago Tribune în 22 octombrie. Byrne a observat că a fost amplu prezentat un studiu recent despre riscurile de cancer la sân pentru femeile care beau mai mult este recomandat. „În acelaşi timp, un nou studiu raporta că avortul este un important factor de risc pentru cancerul la sân, dar nu am reuşit să găsesc un cuvânt care să descrie această cercetare în principalele mijloace de comunicare”, adaugă el. Studiul, explică el, a fost publicat în Journal of American Physician and Surgeons. Cercetătorii, bazându-se pe datele din opt ţări europene, au evidenţiat că incidenţa cancerului la sân creşte în cu incidenţa avorturilor timpurii.

Cercetare

Preocuparea pentru sănătatea femeilor care avortează l-a făcut pe guvernatorul de Missouri, Matt Blunt, să alcătuiască o echipă pentru a cerceta această problemă, relata Washington Times în 19 decembrie. Georgette Forney, co-fondator al Silent No More, o reţea pentru persoane care au suferit din cauza avortului, a declarat pentru Washington Times că „elementele care demonstrează efectul devastator al avortului sunt pretutindeni”.

Această afirmaţie este confirmată într-un studiu efectuat de câţiva medici de la Virginia Commonwealth University. După ce au studiat o cazuistică de 45.000 de naşteri, au conchis că un singur avort spontan sau indus ajunge aproape să tripleze riscul ca următorii bebeluşi să se nască prematur sau sub-ponderali, relata Times din Londra în 18 decembrie. Conform acestui studiu, publicat de Journal of Epidemiology and Community Health, două avorturi spontane sau induse măresc acest risc de cinci ori, şi trei avorturi îl măresc de nouă ori. Aceste concluzii rămân adevărate şi dacă se ţine cont de alte variabile cum sunt fumatul, alcoolul şi tensiunea ridicată, relata Times.

Efectele avortului sunt şi de natură psihologică. Recent, în Anglia, o femeie tânără pe nume Emma Beck şi-a luat viaţa fiind chinuită de sentimentele de vinovăţie pentru că a avortat, conform ziarului Daily Mail din 22 februarie. În septembrie 2006 a avortat gemenii pe care-i purta în pântece. Sinuciderea a avut loc în februarie 2007, însă situaţia ei a devenit cunoscută doar recent, în cursul unei anchete cu privire la moartea ei. „Pentru mine viaţa este un iad. Nu ar fi trebuit să avortez”, a scris ea într-un bilet înainte de a se sinucide. Din anchetă a reieşit că iubitul ei a „reacţionat urât” la vestea că ea a rămas însărcinată şi nu a susţinut-o. Mama lui Beck a spus de asemenea că, după părerea ei, fiica sa nu a primit informaţii suficiente din partea spitalului în care a fost făcut avortul.

Drept fundamental

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit de multe ori împotriva avortului. „Dreptul uman fundamental, fundament pentru toate celelalte drepturi, este dreptul la viaţă”, a afirmat întâlnind autorităţile şi corpul diplomatic în timpul călătoriei sale la Viena, în 7 septembrie 2007. „Acest lucru este valabil pentru viaţă de la zămislire până la sfârşitul său natural. Prin urmare, avortul nu poate fi un drept uman – este contrariul său”, a afirmat el.

La 19 noiembrie, adresându-se Episcopilor din Kenya aflaţi la Roma pentru vizita ad limina apostolorum, Papa s-a referit la presiunile exercitate de „cultura seculară globalizată” pentru a promova avortul. „Această distrugere directă a vieţii umane nevinovate nu poate să fie justificată în nici un caz, oricât de dificile ar fi împrejurările care duc la un pas atât de grav”, a declarat Pontiful. „Atunci când predicaţi evanghelia vieţii, amintiţi poporului vostru că dreptul la viaţă al oricărei fiinţa umane nevinovate, născută sau care urmează să se nască, este absolut şi se aplică egal la toate persoanele, fără nici o excepţie”, le-a spus Papa Episcopilor din Kenya. O evanghelie care încă mai trebuie să fie vestită multor persoane în lume.

Posted in Analize, Bioetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *