Biserica va continua să apere familia

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: Radu Capan
Sursa: Zenit, 14 ianuarie 2008

Preot celebrând o căsătorie.

Familia s-a aflat în centrul a numeroase dezbateri aprinse din ultimul an din mai multe ţări. Anul acesta, foarte probabil, vom vedea continuarea conflictului pe teme precum divorţul, uniunile homosexuale şi sprijinul guvernului (mai degrabă lipsa sprijinului) pentru cuplurile căsătorite. Căsătoria şi familia au fost teme frecvent întâlnite în discursurile Papei Benedict al XVI-lea, iar perioada Crăciunului nu a făcut excepţie. Înaintea rugăciunii Angelus din 30 decembrie, în sărbătoarea Sfintei Familii, Pontiful a amintit cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea, care spunea că bunăstarea persoanei şi a societăţii depinde direct de sănătatea familiilor. Biserica, spunea Papa Benedict al XVI-lea, „este angajată în apărarea şi în susţinerea demnităţii şi valorii sacre a căsătoriei”.

Papa a făcut şi un gest fără precedent, adresându-se direct participanţilor la un marş care s-a desfăşurat în acea zi în Madrid. Într-o scrisoare din 12 decembrie, de convocare a marşului, Arhiepiscopul de Madrid, Cardinalul Antonio Rouco Varela, a avertizat că familia, atât în Spania cât şi în întreaga Europă, are de înfruntat pericole serioase. În scurtul său discurs, Sfântul Părinte a atras atenţia asupra frumuseţii iubirii umane prezente în căsătorie şi în familie. „Merită orice efort pentru familie şi căsătorie deoarece merită orice efort pentru fiinţa umană, făptura cea mai preţioasă pentru Dumnezeu”, a spus atunci. Marşul era planificat pentru Arhidieceza de Madrid, dar a beneficiat de participarea a aproximativ 40 de Episcopi şi din alte părţi ale Spaniei, alături de un număr mare de familii din zonele învecinate. Organizatorii susţin că la activităţile din acea zi au participat aproximativ două milioane de persoane. Alte estimări merg de la un milion la un milion şi jumătate.

Spania a fost în centrul unor aprige conflicte pe marginea politicii privind familia de când cu actualul guvern socialist. Decizia de a legaliza uniunile între persoane de acelaşi sex, precum şi urgentarea procedurilor de divorţ, au condus la proteste puternice din partea Bisericii şi a organizaţiilor pro-familie. Cum în martie sunt prevăzute alegeri naţionale, este de presupus că politica privind familia va fi pe mai departe un subiect aprins. În discursul său de la marş, Cardinalul Rouco Varela a acuzat legile guvernului că ar fi în conflict cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care la articolul 16 afirmă: „Familia este unitatea naturală şi fundamentală a societăţii şi are dreptul la protecţie din partea societăţii şi a statului.”

Un alt ecosistem

O altă ţară unde problematica familiilor este în vizor este Anglia. În scrisoarea pastorală pentru sărbătoarea Sfintei Familii, Cardinalul Cormac Murphy-O’Connor a comentat că în timp ce toată lumea este conştientă de nevoia conservării ecosistemului natural, prea puţină atenţie se acordă conservării ecosistemului familiei, care reprezintă temelia societăţii şi a omenirii. „Solul cel mai bogat în fiecare parohie trebuie să fie în case”, a spus Arhiepiscopul de Westminster. El i-a invitat pe părinţi să îi facă loc lui Dumnezeu în casele lor şi să îi înveţe pe copii să se roage. De asemenea a chemat la un parteneriat între familie, şcoală şi comunitatea parohială. Într-o clară referinţă la dezbaterile actuale, prelatul a spus că majoritatea părinţilor „nu doresc pentru copiii lor o educaţie conform căreia căsătoria nu este decât doar un stil de viaţă printre altele”.

Opoziţia Bisericii faţă de schimbările din legislaţia privind familia în mai multe ţări i-a făcut pe unii să îi acuze pe Episcopi de amestec inoportun în politică. Cu toate acestea, există dovezi ample că iniţiativele legislative din ultimii ani au slăbit mult căsătoria şi viaţa de familie, determinând astfel Biserica să se implice în dezbatere. Un studiu publicat în luna iulie a anului trecut de către o organizaţie americană nonprofit, Institutul pentru Căsătorie şi Politici Publice, a căutat să afle relaţia dintre introducerea divorţului de comun acord şi rata destrămărilor căsătoriilor. Lucrarea „Legea divorţului afectează rata divorţurilor? O trecere în revistă a cercetărilor empirice, 1995-2006”, avându-i ca autori pe Douglas W. Allen şi Maggie Gallagher, arată că 17 dintre cele 24 de studii recente au relevat că introducerea legii divorţului de comun acord a dus la creşterea ratei divorţului.

Cel mai adesea se estimează că această creştere este de aproximativ 10%. Se arată în lucrare că divorţurile sunt cauzate de mulţi factori, aşadar schimbările legislative nu sunt nici pe departe singura cauză a unui număr crescut de divorţuri. În acelaşi timp, susţin autorii, „ideea că legislaţia privind familia nu are nici un efect independent asupra comportamentelor privind familia este dificil de reconciliat atât cu teoria economică cât şi cu cercetarea empirică existentă”. Allen şi Gallagher explică faptul că acum legea nu mai este o forţă pozitivă care să întărească contractele de căsătorie, aşadar unele cupluri reacţionează amânând căsătoria şi uneori chiar evitând-o de tot. Alţii sunt conduşi la decizi mult mai pripite de a se căsători, cu siguranţa gândului că dacă eşuează căsătoria este mai uşor să o rupă.

Tendinţe îngrijorătoare

Valabilitatea îngrijorărilor Bisericii cu privire la starea vieţii de familie este de asemenea confirmată de datele recente. Rata naşterilor la fete şi femei necăsătorite a crescut în 2006 în Statele Unite, potrivit unui raport al Centrelor naţionale pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. În 5 decembrie, Reuters afirma că raportul arată o creştere de 3% a naşterilor la fetele între 15 şi 19 ani, punând astfel capăt unei perioade de 14 ani în care rata naşterilor la aceste vârste a fost în scădere. Per total, la fetele şi femeile necăsătorite s-au înregistrat 38,5% dintre toate naşterile din Statele Unite în 2006, de la 36,9% în anul anterior.

Viaţa de familie se confruntă cu dificultăţi şi în Germania, a relatat Deutsche Welle în 29 noiembrie. Una dintre probleme este scăderea ratei naşterilor. Potrivit datelor publicate de Biroul Federal de Statistici, numărul de familii cu cel puţin un copil cu vârsta sub 18 ani a scăzut cu 7%, la 8.8 milioane, între 1996 şi 2006. O altă mare schimbare din ultimii 10 ani a fost o creştere cu 30% a numărului de părinţi singuri şi părinţi necăsătoriţi, aceştia ridicându-se la 2,3 milioane. Numărul de copii per familie de asemenea scade, cu o tendinţă tot mai mare către familii mai mici, a relatat Deutsche Welle. Doar puţin peste jumătate dintre familii au un copil, în timp ce 36% au doi şi doar 11% au trei sau mai mulţi copii. Familiile germane au acum în medie 1,61 copii.

Între timp, în Irlanda, Irish Times a relatat în 28 noiembrie că numărul de părinţi singuri a crescut cu aproape 40% în doar patru ani. Informaţia vine dintr-o analiză a datelor de recensământ publicate de Biroul Central de Statistici. Cifrele de la recensământul din 2006 arată un total de 112.900 familii cu un singur părinte, faţă de 81.600 în 2002. Familiile cu un singur părinte reprezintă acum 12% dintre căminele din Irlanda.

Piatra de temelie

Familia este „celula de bază vitală a societăţii”, a reamintit Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii din 1 ianuarie. Viaţa sănătoasă de familie contribuie în multe feluri la promovarea păcii, a susţinut Pontiful. Viaţa de familie ne învaţă despre rolul dreptăţii şi al iubirii dintre fraţi şi surori, rolul autorităţii părinţilor, despre iubirea pentru cei care sunt în nevoi datorită bolii sau vârstei înaintate, şi despre importanţa ajutorului reciproc în procurarea celor necesare vieţii, a spus el. Familia „este cea dintâi şi de neînlocuit educatoare la pace”, a adăugat Papa în mesaj (nr. 3). „De aceea, cel care chiar şi în mod inconştient luptă împotriva instituţiei familiale face ca pacea să fie fragilă în întreaga comunitate, naţională şi internaţională, deoarece slăbeşte ceea ce, de fapt, este principala ‘agenţie’ de pace”, a avertizat Papa (nr. 5). Un mesaj clar că Biserica va continua să pună familia între cele mai înalte priorităţi ale ei.

Posted in Analize, Familie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *