Reîntoarcerea la mărturisire

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: pr. Mihai Todea
Sursa: Zenit, 21 octombrie 2007

Se înmulţesc iniţiativele pentru redeşteptarea interesului pentru spovadă

Cristos ne aşteaptă

Mărturisirea păcatelor traversează o reînsufleţire, după o lungă perioadă în care a fost neglijată. În presă a existat un val de articole despre sacramentul mărturisirii păcatelor sau al reconcilierii, după cum tot mai des este definit. În ziua de 21 septembrie, Wall Street Journal a relatat despre o iniţiativă la care au participat peste 5.000 de persoane, care dedica un sfârşit de săptămână sacramentului reconcilierii, şi care s-a desfăşurat în luna martie în Dieceza de Orlando din Florida.

Un editorial semnat de Episcopul Thomas Wenski, publicat în acele zile pe situl web al Diecezei, vorbea despre nevoia de mărturisire. Pierderea noţiunii de păcat a fost definită ca fiind „criza spirituală a epocii noastre”, afirma Episcopul. Anul trecut, Episcopul le-a scris preoţilor din Dieceza sa pentru a le cere să dedice mai mult timp pentru ascultarea de spovezi. Anul acesta, a explicat el, mai multe parohii au organizat un week-end special pentru reconciliere, în vederea pregătirii pentru Săptămâna Mare.

Articolul apărut în Wall Street Journal a relatat în continuare faptul că în unele comunităţi protestante se asistă la o creştere a interesului faţă de mărturisirea păcatelor. Vara aceasta, o ramură nord-americană a luteranilor a aprobat, în cadrul unui congres, o prevedere în favoarea ritului mărturisirii, după ce mai mult de un secol a fost neglijată.

Mărturisiri on-line

Anumite forme de mărturisire a păcatelor practicate şi răspândite de protestanţi sunt însă mult diferite de sacramentul din Biserica Catolică. Wall Street Journal a relatat despre mărturisiri filmate care apoi sunt publicate chiar şi pe situri ca YouTube, pentru a putea fi văzute de toţi. Alte iniţiative includ un sit web pentru spovezi, gestionat de o parohie evanghelică din Cooper City, Florida. Pe sit, conform Wall Street Journal, sunt publicate listele de păcate a 7.700 de persoane.

Creşterea interesului pentru reconciliere marchează o cotitură, a observat articolul citat. Conform unui sondaj din 2005, numai 26% dintre catolicii din Statele Unite declarau că se spovedesc cel puţin o dată pe an, faţă de 74% de la începutul anilor 1980. Reluarea mărturisirii păcatelor, mai ales în formă publică, a dat naştere unei multitudini de variante, după s-a evidenţiat într-un articol al Reuters din 27 septembrie. Agenţia de ştiri a relatat despre un sit web al unei mari case de editură ce publică ficţiune romantică, Harlequin Enterprises. Pe acest sit, oamenii îşi pot mărturisi on-line, în anonimat, propriile păcate, fără ca alţii să poată citi cele publicate de ei.

Alte variante de confesare a păcatelor sunt evidenţiate în mod particular de un articol publicat pe 31 august de Los Angeles Times. Ziarul dă detalii despre mai multe situri web unde se pot face spovezi. Unul dintre situri permisă până şi comentarea păcatelor săvârşite de alţii şi sfătuirea celor care s-au confesat.

A aprinde lumina

Biserica Catolică încearcă să promoveze şi ea interesul pentru mărturisirea păcatelor. În anul acesta, câteva Dieceze au lansat campanii pentru încurajarea apelării la acest sacrament în perioada premergătoare Sfintelor Paşti. La Washington, D.C., spre exemplu, toate cele 140 de biserici ale Arhidiecezei au fost deschise pentru mărturisiri în fiecare miercuri seara. Această iniţiativă a fost parte a campaniei intitulate „The Light Is On for You” (Lumina este aprinsă pentru tine). Au fost incluse în campanie diferite mesaje radiofonice, afişe publicitare, şi chiar un sit web care oferea mult material orientat spre încurajarea participării la acest sacrament. Mai mult, au fost tipărite şi distribuite 100.000 de pliante cu îndrumări, în spaniolă şi engleză.

De asemenea, Arhiepiscopul Donald Wuerl de Washington a scris o Scrisoare pastorală intitulată „God’s Mercy and the Sacrament of Penance” (Milostivirea divină şi Sacramentul Penitenţei), în cadrul aceleiaşi campanii. „Cu toate bunele intenţii, fiecare dintre noi a experimentat eşecul la nivel personal”, a observat Arhiepiscopul în introducerea la Scrisoarea pastorală. Suntem conştienţi, a explicat Arhiepiscopul Wuerl, că o parte din noi este hotărâtă să facă binele, în timp ce o altă parte a noastră continuă să ne îndepărteze de binele pe care ştim că îl putem face”.

„Dumnezeu nu ne abandonează în această situaţie de slăbiciune umană şi în peste tot prezenta realitate a păcatului”, a adăugat Ierarhul. „Isus ne reînnoieşte viaţa cu darul harului divin permiţându-ne să refacem legătura cu Dumnezeu pentru a ajunge la deplina comuniune cu El în gloria cerească”. Această putere de a ierta păcatele a fost dăruită de Isus Bisericii şi este administrată prin intermediul sacramentului mărturisirii.

Iertarea lui Dumnezeu

„Rămâne în continuare una dintre marile minuni ale iubirii lui Dumnezeu aceea de a ne pune la dispoziţie fiecăruia dintre noi atât de repede iertarea Sa”, a subliniat Arhiepiscopul Wuerl. „Sacramentul reconcilierii este povestea iubirii lui Dumnezeu care nu se îndepărtează niciodată de la noi… Asemenea tatălui din parabola fiului risipitor, şi Dumnezeu aşteaptă, priveşte şi speră într-o reîntoarcere a noastră, de fiecare dată când ne îndepărtăm de El”.

Nu toţi sunt convinşi, însă, că aceste eforturi de a stimula mărturisirea vor avea succes. Revista Time, care a crescut în notorietate după articolul care a apărut în numărul din 3 septembrie ce urmărea să arunce îndoieli asupra credinţei Maicii Tereza de Calcutta, a publicat pe 27 septembrie, pe situl web time.com, un articol cu titlul „The Unrepentant” (Impenitenţii).

Observând declinul din ultimii zece ani al acestui sacrament printre noi, catolicii, articolul încearcă să susţină că reacţiile împotriva Enciclicei „Humanae Vitae” au dus „la o mai amplă reevaluare a ceea ce constituie păcat şi la faptul dacă mărturisirea păcatelor este cu adevărat necesară sau nu”. Articolul se îndoieşte de asemenea că recentele eforturi ale diecezelor americane de a promova mărturisirea păcatelor ar fi obţinut vreun succes concret, concluzionând că şi pe viitor astfel de eforturi vor avea acelaşi destin.

Darul

O altă recentă iniţiativă pentru a redeştepta interesul pentru mărturisirea păcatelor este prezentată de cartea „The Gift of Confession” (Darul mărturisirii) (Connor Court Publishing). Autorul, pr. Michael de Stoop, preot al Arhidiecezei de Sydney, din Australia, urmăreşte să prezinte mărturisirea păcatelor în mod pozitiv, subliniind numeroasele beneficii pe care acest sacrament le oferă credincioşilor. Multe persoane, se arată în introducere, nu cunosc fundamentele teologice care ne-ar putea face să înţelegem mai bine şi să apreciem mai mult mărturisirea. În afară de faptul că ne eliberează de păcat, sacramentul reface şi măreşte de asemenea posibilităţile noastre de a participa la viaţa divină a lui Dumnezeu, explică pr. de Stoop.

Aşadar, mărturisirea ne eliberează de păcat şi ne restituie libertatea de a trăi o viaţă de virtute, mulţumită refacerii în noi a darului Spiritului Sfânt. Harul pe care îl primim ne întăreşte voinţa de a ne împotrivi păcatului, permiţându-ne astfel să progresăm în sfinţenie. Făcându-ne mai conştienţi de răutatea păcatului şi de necesitatea de a-l evita, participarea regulată la Sacramentul Mărturisirii – observă autorul – ne ajută să ne construim caracterul şi să ne dezvoltăm obiceiuri bune. Apropierea de Dumnezeu prin intermediul Sacramentului Reconcilierii ne facilitează de asemenea rugăciunea.

Papa Benedict al XVI-lea, în cuvintele sale adresate tinerilor din Roma, adunaţi la data de 29 martie în Bazilica Sfântul Petru, cu ocazia pregătirii pentru celebrarea la nivel local a Zilei Mondiale a Tineretului din 1 aprilie, a reflectat asupra importanţei mărturisirii păcatelor. Iubirea lui Dumnezeu pentru noi, exprimată prin moartea lui Cristos pe cruce, ne-a obţinut darul Spiritului Sfânt, prin intermediul căruia ne sunt iertate păcatele iar ne este dăruită pacea, a comentat Papa.

„Cristos ne atrage la El pentru a se uni cu fiecare dintre noi, pentru ca, la rândul nostru, să învăţăm să-i iubim pe ceilalţi cu aceeaşi iubire cu care El ne-a iubit”, a adăugat Sfântul Părinte. Plini de această iubire – le-a recomandat Papa Benedict al XVI-lea tinerilor – suntem chemaţi să oferim contribuţia noastră la această lume, prin mărturia unei vieţi autentic creştine. Cuvinte valoroase care ne încurajează să participăm la un sacrament neglijat de prea mult timp.

Posted in Analize, Biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *