Călcâiul lui Ahile al politicilor bazate pe folosirea prezervativului

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: Bianca Fernea
Sursa: Zenit, 25 martie 2007

Prezervativul: prieten
sau duşman?

Încă o dată Biserica Catolică este criticată pentru opoziţia sa faţă de utilizarea prezervativului. Preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a acuzat recent Biserica de ipocrizie în legătură cu problema prezervativului, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul brazilian al Sănătăţii, după cum raporta Reuters în 12 martie 2007. Agenţia a oferit şi nota de răspuns – apărută într-un articol de presă – a Cardinalului Eugênio de Araújo Sales, Arhiepiscop emerit de Rio de Janeiro, în care el critica programul Guvernului privind prezervativele. Politica de distribuire masivă a profilacticului, scrie el, promovează cultura promiscuităţii sexuale.

Şi un comunicat emis de Comisia episcopală pentru Familie şi Viaţă din Brazilia respinge acuzele avansate de Preşedintele Lula. Comisia a insistat asupra necesităţii de educare a adolescenţilor prin principii morale sănătoase. Guvernele din multe ţări se gândesc tot mai mult la promovarea distribuţiei în masă a prezervativului, în tentativa de a reduce sarcinile în rândul adolescentelor şi răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. Evening News din Edimburgh, într-un articol din 16 ianuarie, a comunicat că în Scoţia prezervativul este distribuit până şi copiilor de 13 ani.

Cotidianul a raportat datele obţinute datorită legii asupra libertăţii de informare, potrivit cărora în 2005 a fost distribuit gratuit un număr total de 53.638 prezervative copiilor între 13 şi 15 ani, în Edimburgh şi împrejurimi. Simon Dames, purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din Scoţia, a comentat acest program observând incoerenţa politicii guvernului care interzice fumatul minorilor sub 18 ani şi care în acelaşi timp promovează activitatea sexuală distribuind prezervative celor care sunt încă sub vârsta minimă – 16 ani – prevăzută de lege pentru consimţământul la activitatea sexuală.

În Statele Unite, Cardinalul de New York Edward Egan şi Episcopul de Brooklyn Nicholas Di Marzio au criticat, într-o declaraţie comună, conducerea locală pentru că a distribuit gratuit prezervative în ziua Sfântului Valentin, potrivit Associated Press din 16 februarie. Declaraţia Episcopilor afirmă că unicul mod pentru a proteja persoanele de bolile cu transmitere sexuală este reprezentat de abstinenţa prematrimonială şi fidelitatea conjugală. Autorităţile medicale din Washington, D.C. au distribuit şi ele 250.000 prezervative în săptămâna de dinaintea zilei Sfântului Valentin, după cum relata Washington Post în 16 februarie.

Sprijin pentru poziţia Bisericii

Potrivit Cardinalului Javier Lozano Barragán, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Pastorala Serviciilor de Sănătate, abstinenţa prematrimonială şi fidelitatea conjugală sunt metode mult mai eficiente pentru prevenirea SIDA. Cardinalul a prezentat această poziţie într-o conferinţă despre SIDA care s-a desfăşurat la Roma, conform Associated Press din 20 decembrie. Creşte, în acest timp, volumul elementelor care susţin declaraţia Cardinalului.

În 2 martie, Washington Post a publicat un lung articol în care se examinează experienţa din Botswana referitoare la SIDA. Cotidianul a observat că potrivit unui anumit număr de studii că obişnuinţa de a avea raporturi sexuale cu mai mulţi parteneri constituie „mecanismul cel mai eficace pentru răspândirea unei maladii mortale într-un continent vulnerabil”. Washington Post a citat un raport elaborat în iulie 2006 de unii experţi şi funcţionari din Africa de Sud asupra SIDA, în care „reducerea numărului de parteneri multipli şi simultani” este considerată prioritatea absolută în prevenirea răspândirii HIV.

În regiune se înregistrează 38% din toate infecţiile cu HIV din lume. Articolul relevă că Botswana a urmat timp de mulţi ani politica recomandată de experţii internaţionali de promovare a prezervativului şi de distribuire de medicamente antiretrovirale. Totul fără rezultate pozitive. Procentul de contaminare cu HIV în ţară este printre cele mai mari din lume. Aproximativ 25% din populaţie este la momentul actual infectată.

Campaniile de încurajare a fidelităţii nu au fost niciodată promovate serios în Botswana, observă Washington Post, în timp ce prezervativul a fost. În ţară a fost întreprinsă o campanie de 13,5 milioane de dolari (10 milioane de euro) pentru promovarea prezervativului, datorită susţinerii financiare din partea Fundaţiei Bill & Melinda Gates şi a societăţii farmaceutice Merck. Totalul cheltuit pentru promovarea profilacticului a fost de 25 de ori mai mare faţă de cât s-a cheltuit pentru programele de abstinenţă. „Utilizarea în masă a prezervativului nu a reuşit să reducă ratele ridicate de infectare cu HIV”, concluzionează articolul. Acestea au crescut în schimb, până la a ajunge să fie între cele mai ridicate din Africa.

Schimbări de comportament

Marea eficacitate a programelor adresate modificării comportamentului persoanelor, relativ la cele de distribuţie de prezervative, este recunoscută tot mai mult de către experţii sanitari. În 11 martie 2006, British Medical Journal a publicat un articol intitulat „Compensarea riscului: Călcâiul lui Ahile al inovaţiilor în prevenirea HIV?”. Scris de o echipă condusă de Michael Cassell, articolul observă că în timp ce farmaceuticele şi alte măsuri pot ajuta să reducă răspândirea HIV, acestea pot şi să frâneze schimbarea către comportamente mai sănătoase, diminuând percepţia riscului între persoane.

Campaniile de promovare a prezervativului, unite la o redusă percepţie a riscului, „pot să fi contribuit la o utilizare inconstantă a lui, lucru care permite un scăzut efect protectiv, cu atât mai mult o neglijare a riscului derivat din raporturi sexuale cu mai mulţi parteneri”, observă articolul. Autorii au observat de asemenea că din unele studii desfăşurate în diferite Ţări occidentale rezultă că perspectiva de a putea dispune de mai multe tratamente antiretrovirale „se asociază cu o semnificativă creştere a comportamentelor de risc”.

Deja înainte de această confirmare a necesităţii de a se indica schimbarea în comportamentul sexual, concluzii analoge ieşeau la iveală dintr-un studiu desfăşurat pe populaţia rurală din Zimbabwe între 1998 şi 2003. Un articol intitulat „Înţelegând Tendinţele Epidemiei HIV în Africa”, publicat în 3 februarie 2006 în revista Science, se referă la concluziile acestui studiu. Autorii Richard Hayes şi Helen Weiss au scris că o reducere în răspândirea HIV a fost obţinută datorită schimbărilor în comportamentul sexual. Schimbările au privit în principal întârzierea începerii activităţii sexuale din partea adolescenţilor şi reducerea numărului de parteneri sexuali ocazionali.

O temă legată de această dezbatere e aceea a promovării abstinenţei. Consecinţele negative derivate din îndreptarea precoce către viaţa sexuală au fost subliniate într-un articol publicat în ediţia din februarie a Journal of Youth and Adolescence. Articolul, cu titlul „Debutul sexual la adolescenţi şi delincvenţa de mai apoi”, de Stacy Armour şi Dana Haynie, observă că problema efectelor negative derivate din raporturi sexuale extraconjugale reprezintă un punct controversat în dezbaterea relativ la eventuala promovare a abstinenţei. Până azi, totuşi, cercetarea s-a concentrat puţin pe această temă.

Armour şi Haynie au utilizat datele din Studiul Naţional cu privire la Sănătatea Adolescentului, pentru a examina legăturile între vârsta de începere a activităţii sexuale şi eventualele probleme succesive de delincvenţă. Studiul a luat spre examinare circa 12.000 studenţi şi concluziile au fost puse în relaţie cu unele variabile dintre care vârsta, etnia de apartenenţă şi structura familială.

Între concluziile rezultate din studiu este aceea conform căreia prematura începere a activităţii sexuale creşte riscul de delincvenţă. În mod analog, a întârzia activitatea sexuală relativ la cei de aceeaşi vârstă „asigură o mai mare protecţie şi reduce riscul de ulterioare implicări în fapte de delincvenţă”. Efectele, negative sau pozitive care ar fi, au repercusiuni dincolo de vârsta adolescenţei şi persistă până la cea adultă.

O soluţie care poate fi susţinută

Episcopii africani au subliniat importanţa găsirii unei soluţii fondate pe o viziune integrală asupra persoanei umane, într-un mesaj publicat pentru Ziua Mondială a SIDA, din 1 decembrie anul trecut. Documentul a fost publicat din Serviciul de Informaţii Catolice pentru Africa în 21 noiembrie şi semnat de Arhiepiscopul John Onaiyekan de Abuja, Nigeria, preşedintele Simpozionului Conferinţelor Episcopale din Africa şi Madagascar.

„Noi, Episcopii catolici din Africa, îndemnăm cu stăruinţă pe fiecare să analizeze cauzele profunde ale acestei epidemii”, au declarat ei. Problema nu este doar medicală sau tehnică, ci implică chestiuni morale mai profunde. Pe lângă angajamentul Bisericii de a furniza servicii sanitare pentru bolnavi, documentul subliniază necesitatea vestirii mesajului Evangheliei. „În cadrul misiunii Bisericii de a se adresa întregii persoane, în toate dimensiunile vieţii sale, simţim responsabilitatea specială de a revitaliza importantele valori morale în societăţile noastre”, adaugă documentul. „Acestea vor duce la o soluţie reală şi care poate fi susţinută în combaterea SIDA în Africa”.

O afirmaţie care din păcate continuă să nu găsească corespondent în acţiunile multor Guverne şi organizaţii.

Posted in Analize, Bioetică.

One Comment

  1. Le e mai simplu sa promoveze astfel de conduite, pe motiv ca vor sa reduca riscul aparitiei virusurilor, dar daca ei insisi sunt pagani, cum sa se gansesca si la altceva in afara placere??? Deja la noi in tara tinerii nici nu-si mai pun nici o intrebare cu privire la actele pe care le fac, nu cred ca ca isi mai pun problema daca e pacat sau nu. Pur si simplu nu mai conteaza, daca toata lumea face asa… E greu sa te abtii, dar daca ai vointa si crezi in D-zeu totul se poate. Doamne-ajuta sa se mai schimbe lumea asta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *