Autor: pr. John Flynn
Traducere: Bianca Fernea
Sursa: Zenit, 18 februarie 2007
ZMT 2008 va fi celebrată
la Sydney, Australia.
Primul stadiu e acela de a-L pune pe Dumnezeu ca izvor al adevăratei iubiri. Al doilea stadiu este revelarea iubirii sale către noi în persoana lui Cristos. Al treilea este acela de a arăta angajamentul nostru faţă de Dumnezeu iubindu-L pe El şi pe fraţii şi surorile noastre. Atât Papa Ioan Paul al II-lea, cât şi actualul Sfânt Părinte, au folosit ocazia Zilei Mondiale a Tineretului pentru a-i îndemna stăruitor pe tineri să reflecteze asupra sensului vieţii lor şi asupra necesităţii de a se îmbogăţi printr-un raport mai apropiat cu Dumnezeu. Iubirea a fost una din temele centrale şi în scrisoarea pe care Papa Ioan Paul al II-lea o scrisese pentru Ziua Mondială a Tineretului din 1987. Amintind ceea ce a scris în prima sa Enciclică „Redemptor Hominis”, Papa observa că „omul nu poate trăi fără iubire”.
Acest lucru este valabil cu atât mai mult pentru tineri, continua Papa Ioan Paul al II-lea. Este esenţial să nu cauţi fericirea în satisfacţiile superficiale ale hedonismului sau să te închizi în egoism. Calea pentru a găsi iubirea autentică este în schimb aceea de a acorda prioritate valorilor spiritului şi de a recunoaşte şi accepta prezenţa lui Dumnezeu în viaţa noastră. Papa Ioan Paul al II-lea observa apoi că o asemenea experienţă conduce la a comunica şi altora această iubire: „Lumea aşteaptă cu nerăbdare mărturia noastră de iubire, mărturie care-şi are originea într-o profundă convingere personală şi într-un sincer act de iubire şi credinţă în Cristos înviat”. „Aceasta înseamnă a cunoaşte iubirea şi a creşte în ea”.
A descoperi sensul vieţii
O altă temă centrală a Zilelor Mondiale ale Tineretului este aceea a necesităţii de a-L urma pe Dumnezeu pentru a găsi adevăratul sens al vieţii noastre. Papa Benedict al XVI-lea, în mesajul său pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2006, observa că „nu este uşor să recunoşti şi să întâlneşti adevărata fericire în lumea în care trăim, în care omul este adesea ostatic al curentelor de gândire”. Papa îi îndeamnă aşadar cu insistenţă pe tineri să mediteze adesea Cuvântul lui Dumnezeu şi să permită Duhului Sfânt să fie învăţătorul lor.
„Prezenţa iubitoare a lui Dumnezeu, prin cuvântul Său, este lampa care risipeşte umbrele fricii şi luminează calea chiar şi în momentele cele mai dificile”, afirma Papa Benedict al XVI-lea. În scrisoarea sa, Pontiful îi invită de asemenea pe tineri să se familiarizeze cu Biblia şi să-şi construiască propria viaţă în Cristos: „Este urgent să se nască o nouă generaţie de apostoli înrădăcinaţi în cuvântul lui Cristos, capabili să răspundă provocărilor timpului nostru şi pregătiţi să răspândească peste tot Evanghelia”.
Papa Ioan Paul al II-lea, în scrisoarea sa din 1985, „Dilecti amici”, adresată tinerilor din toată lumea cu ocazia Anului Internaţional al Tineretului promovat de Naţiunile Unite, insista pe absoluta necesitate de a rămâne aproape de Dumnezeu. Reflectând asupra exemplului tânărului bogat din Evanghelie care-l întreabă pe Isus ce să facă pentru a avea viaţa veşnică (Marcu 10,17-21), Pontiful observa că astăzi o întrebare asemănătoare ar putea fi formulată în acest mod: „Cum să acţionez pentru ca viaţa mea să aibă sens, sens şi valoare deplină?” (nr. 4).
Răspunsul lui Cristos („nimeni nu este bun decât numai Dumnezeu”), continua Papa Ioan Paul al II-lea, înseamnă că doar Dumnezeu este fundamentul tuturor valorilor şi că doar El este cel care poate da sensul ultim existenţei noastre umane. Dumnezeu dă acest sens pentru că El este iubire, o iubire arătată în jertfa lui Cristos pentru noi.
Cristos în centru
De fapt, a-i duce pe tineri mai aproape de Cristos era pentru Papa Ioan Paul al II-lea principalul obiectiv al Zilelor Mondiale ale Tineretului. Într-o scrisoare din 8 mai 1996, adresată Cardinalului Eduardo Pironio, în acea vreme preşedintele Consiliului Pontifical pentru Laici, organismul Vaticanului responsabil cu organizarea ZMT, Papa scria: „Scopul principal al Zilelor este de a readuce în centrul credinţei şi al vieţii fiecărui tânăr persoana lui Isus, pentru ca El să devină un constant punct de referinţă şi pentru ca să fie de asemenea adevărata lumină a oricărei iniţiative şi a oricărui angajament educativ faţă de noile generaţii” (nr. 1).
Papa Ioan Paul al II-lea observa că Zilele Mondiale ale Tineretului s-au arătat a fi „evenimente providenţiale, ocazii pentru tineri de a mărturisi şi de a proclama cu bucurie tot mai mare credinţa în Cristos” (nr. 2). Participând la asemenea evenimente, tânărul trăieşte o experienţă a credinţei şi a comuniunii, „care îl va ajuta să se confrunte cu întrebările profunde ale existenţei şi să îşi asume în mod responsabil propriul rol în societate şi în comunitatea eclezială”.
În ultima sa scrisoare adresată tinerilor, scrisă pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2005, care s-a desfăşurat la Köln, în Germania, Papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat stăruitor din nou pe tineri să-l urmeze pe Cristos. Magii i-au oferit Pruncului Isus daruri de aur, smirnă şi tămâie. „Iubiţi tineri, oferiţi-i şi voi Domnului aurul existenţei voastre, sau mai bine libertatea de a-l urma din iubire răspunzând cu fidelitate la chemarea sa; înălţaţi spre el tămâia rugăciunii voastre arzătoare, spre lauda slavei sale; oferiţi-i smirna, adică afecţiunea plină de recunoştinţă faţă de el, adevăratul om, care ne-a iubit până la a muri asemenea unui răufăcător pe Golgota”, a scris el (nr. 4). Papa Ioan Paul al II-lea i-a îndemnat pe tineri să se împotrivească iluziilor şi modelor efemere care lasă doar un gol spiritual.
De asemenea, a recomandat să se respingă amăgirile bogăţiei consumismului şi ale violenţei. „Adoraţi-l pe Cristos: el este stânca pe care să vă construiţi viitorul şi o lume mai dreaptă şi mai solidară”, a scris Papa Ioan Paul al II-lea (nr. 5). Este vorba de o sarcină dificilă în lumea de astăzi, a admis Papa Ioan Paul al II-lea în scrisoarea sa către tineri, cu ocazia Jubileului din 2000. „Mă veţi întreba: dar oare mai este posibil astăzi să fii sfânt?” (nr. 3). Dacă ar trebui să ne bazăm doar pe noi înşine ar fi imposibil, a recunoscut Papa. Dar nu suntem singuri în această călătorie, a spus el. Nu vă îndreptaţi către alţii, ci către Isus, a îndemnat cu stăruinţă, „Contaţi pe el; credeţi puterii invincibile a evangheliei şi puneţi-vă credinţa drept fundament al speranţei voastre. Isus călătoreşte împreună cu voi, vă reînnoieşte inima şi vă întăreşte cu puterea Duhului Său”, a afirmat Papa Ioan Paul al II-lea.
O altă temă adesea prezentă în mesajele pentru Zilele Mondiale ale Tineretului este speranţa pe care Biserica şi-o pune în tineri. În Scrisoarea sa apostolică „Dilecti amici”, Papa Ioan Paul al II-lea sublinia importanţa tinerilor pentru Biserică. „În acest sens vouă, tinerilor, vă aparţine viitorul, aşa cum un timp acesta a aparţinut generaţiei adulţilor şi tocmai împreună cu ei a devenit actualitate” (n. 1). Privind la lumea în care trăim, fără îndoială că şi Papa Benedict al XVI-lea îşi pune speranţa în tineri, ca ei să asculte mesajul pe care Biserica îl adresează lor şi să contribuie la construirea viitorului Bisericii şi al lumii.