Cristos Răscumpărătorul: O îmbrăţişare de 30 de metri

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Oana Capan
Sursa: compilaţie după diverse surse de pe internet

Isus Răscumpărătorul

Faimoasa şi impunătoarea statuie a lui Isus Cristos, care se înalţă deasupra oraşului Rio de Janeiro, dându-i pentru totdeauna o permanentă îmbrăţişare (măsurând de la o mână la cealaltă aproape 30 m), a fost desemnată sanctuar religios. Cu aprobarea Papei Benedict al XVI-lea, care a arătat că statuia este „mult mai mult decât o simplă atracţie turistică”, Arhidieceza de Rio de Janeiro a consacrat locul ca un sanctuar catolic, unde pot fi celebrate de acum rituri sacramentale.

Istoria statuii lui Cristos Răscumpărătorul e legată de cea a muntelui de 710 m pe care este înălţată. În secolul al XVI-lea, primii portughezi au dat muntelui numele biblic Pinaculo da Tentacao (Muntele Ispitelor). După un secol, muntele a fost rebotezat Corcovado, un nume derivat din forma sa, care seamănă cu spinarea unui cocoşat. În anul 1824, împăratul brazilian Dom Pedro I a condus personal prima expediţie oficială la Muntele Corcovado, deschizându-se astfel un drum accesibil până sus.

Ideea de a se ridica o statuie mare în vârful muntelui Corcovado a apărut în anii 1850, când preotul catolic vincenţian Pedro Maria Boss a sosit la Rio de Janeiro, şi a fost impresionat de frumuseţea misterioasă a muntelui cocoşat. El a sugerat construirea unui monument religios în cinstea Prinţesei Isabela, de la care a şi cerut fonduri în acest scop. Prinţesa Isabela nu a acordat prea mare atenţie ideii, care a fost complet respinsă în 1889, când Brazilia a devenit republică, având legi care marcau separarea Bisericii de stat.

A doua propunere pentru o statuie imensă ca punct de reper pe munte, vizibilă din întreg minunatul oraş Rio, a fost făcută în 1921 de către Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independenţei Braziliei planificată pentru anul următor. Arhidieceza a organizat un eveniment numit Semana do Monumento („Săptămâna Monumentului”) pentru a atrage donaţii, care au venit în special de la catolici brazilieni. Primele schiţe au fost realizate de Carlos Oswald, care şi l-a imaginat pe Cristos purtând o cruce şi ţinând un glob, stând pe un piedestal simbolizând lumea. În final a fost aleasă statuia lui Cristos Răscumpărătorul cu braţele deschise.

Inginerul Heitor da Silva Costa s-a ocupat de proiectarea şi supravegherea construcţiei noului monument, capul şi mâinile acestuia fiind realizate de sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowsky. Un grup de ingineri şi tehnicieni au studiat propunerile lui Landowsky şi s-a luat decizia de a se construi structura nu din oţel ci din beton armat, mai potrivit pentru statuia în formă de cruce. Costa şi Landowsky au decis să realizeze straturile exterioare ale statuii din steatit, datorită maleabilităţii sale şi a bunei rezistenţe la condiţii extreme de climă.

Piatra de temelie a statuii a fost aşezată în aprilie 1922, dar construcţia propriu zisă a început abia în 1927, după ce au fost realizate modele de diverse mărimi. Construirea liniei de cale ferată între Cosme Velho şi Corcovado, de 3800 m, finalizată în anul 1885, a constituit o parte esenţială în acţiunea de realizare a statuii lui Cristos. Toate materialele necesare lucrării, părţile statuii şi muncitorii care au participat la construirea acesteia au fost transportaţi la Corcovado cu trenuri pe calea ferată, care funcţionează astăzi pentru transportul de turişti până în vârful muntelui. Trenul a fost primul din Brazilia desemnat exclusiv pentru transportul turiştilor şi de asemenea primul tren care a funcţionat cu electricitate.

Monumentul a fost inaugurat la 12 octombrie 1931, de către preşedintele Getúlio Vargas, în cadrul unei ample ceremonii. Unul dintre punctele principale ale ceremoniei ar fi trebuit să fie aprinderea sistemului de iluminare de către italianul care a inventat radioul, Guglielmo Marconi, de pe iahtul său Electra ancorat în Golful Napoli. Vremea rea, însă, a afectat puterea semnalului şi luminile au trebuit să fie aprinse manual de muncitorii de la Corcovado. Monumentul lui Cristos Răscumpărătorul de pe Muntele Corcovado a devenit cea mai mare sculptură art déco din lume. Are o înălţime de 30 m, este aşezată pe un piedestal de 8 m, cântăreşte în total 1145 tone şi este vizibilă zi şi noapte din majoritatea cartierelor oraşului.

Până în ziua de astăzi, au fost realizate mai multe reforme pentru a asigura calitatea statuii Christ o Redentor, inclusiv prin înlocuirea sistemului iniţial de iluminare. În anul 1980 monumentul a fost restaurat cu ocazia vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Ultima lucrare de reamenajare, începută în septembrie 2002, a constat în adăugarea unui lift panoramic şi a unei scări rulante pentru uşura urcuşul, dificil pentru persoanele în vârstă. Înainte, pentru a ajunge la picioarele statuii trebuia să urci, de la tren, încă 220 de trepte. În urma lucrărilor efectuate a crescut mult numărul vizitatorilor, care depăşeşte 300.000 anual.

În 15 octombrie 2006, celebrând a 75-a aniversare a statuii, Arhiepiscopul de Rio, Cardinalul Eusebio Oscar Scheid, a consacrat o capelă (numită după sfânta patroană a Braziliei – Nossa Senhora Aparecida) la picioarele statuii. De acum catolicii pot să celebreze aici botezuri şi căsătorii. Şi catolicii din străinătate se pot căsători aici, dacă diecezele lor de origine trimit actele necesare. Se anticipează că va exista o lungă listă de aşteptare. În cadrul celebrărilor, Cardinalul Eusebio Oscar Scheid a spus că desemnarea ca sanctuar a fost menită să redea „sensul spiritual al acestui monument, şi să accentueze speranţele Bisericii ca credincioşii să folosească acest loc pentru pelerinaje şi rugăciuni particulare, precum şi pentru ceremonii publice”.

O nouă minune a lumii?

Statuia lui Cristos Răscumpărătorul este actualmente implicată într-o competiţie… putând deveni una dintre cele 7 noi minuni ale lumii. După două mii de ani, o iniţiativă internaţională caută să stabilească noile 7 minuni ale lumii. Dintr-o listă de 77 de candidaţi, la 1 ianuarie 2006 s-a ajuns la 21 de candidaţi, alături de statuia din Rio de Janeiro stând şi alte obiective faimoase precum Coloseumul, Turnul Eiffel, Marele Zid Chinezesc, Opera din Sydney, Machu Pichu… Există şi un sit al campaniei internaţionale, New7Wonders.com, unde se pot afla informaţii despre „finalişti”. Dacă statuia lui Isus Cristos va fi sau nu între cele 7 noi minuni ale lumii vom afla la 7 a 7-a 2007, când Lisabona, Portugalia, va găzdui ceremonia finală a competiţiei.

Posted in Locuri.

3 Comments

  1. Catolicii si fixatia statuilor. Nu va faceti chip cioplit – sau nu va amintiti porunca. Mai si faceti una uriasa. De cand era in viata celalalt papa erau statui cu el si monede. Pana unde mergeti oare… Va veti face voi voia statui.

  2. Cred intr-adevar ca este o noua minune a lumii statuia lui Isus din Rio de Janeiro… Nu va faceti chip cioplit nu se refera strict la acest gen de arta, altfel toate bisericile ar trebui sa ramina goale… Iar faptul ca il celebram pe isus si in aceasta forma nu este decit imbucurator…

  3. Într-adevăr o minune a lumii statuia lui Isus, o operă de artă sau mai bine zis o capodoperă care nu o vom întîlni în istoria sau cultura neoprotestantă dacă putem spune așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *