Rugăciunea e posibilă şi pentru familişti

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Chris Stravitsch
Traducere: Renata Oana
Sursa: ForYourMarriage.com

În cele ce urmează sunt unite două scurte articole de pe un sit prin care Conferinţa Episcopală Americană caută să vină în ajutorul căsătoriţilor. Primul articol este despre rugăciunea soţilor, iar al doilea mai generic, despre viaţa de rugăciune a celor căsătoriţi.

Cum să te rogi cu soţul sau soţia ta: patru etape simple

Provocările rugăciunii în doi

Provocările rugăciunii în doi

V-aţi întrebat vreodată cum v-aţi putea ruga mai profund în intimitate împreună cu soţul dvs.? V-aţi dorit să fiţi mai apropiat spiritual de soţia dvs.? Cuplurile pot învăţa multe de la Sfânta Liturghie legat de cum se pot ruga împreună, ca soţ şi soţie, şi cum să îşi aprofundeze în acelaşi timp intimitatea. Aceasta deoarece Sfânta Liturghie este rugăciunea perfectă între Cristos şi Mireasa Lui, Biserica. Soţii care doresc să înveţe cum să se roage împreună pot începe prin a urma aceeaşi structură de bază cu a Sfintei Liturghii. Prin urmare, să aruncăm o privire asupra modului în care Poporul lui Dumnezeu – Biserica – se roagă în timpul Sfintei Liturghii, iar apoi vom parcurge patru etape simple pentru a vă ajuta să vă rugaţi împreună cu soţul sau soţia.

Structura Sfintei Liturghii

Sfânta Liturghie are patru părţi: Ritualul Începutului, Liturghia Cuvântului, Liturghia Euharistică şi Ritualul Încheierii. În Ritualul Începutului, Biserica se reuneşte, toţi îşi fac semnul Sfintei Cruci şi îi cer iertare lui Dumnezeu, ceea ce ne pregăteşte inimile pentru comuniunea mai profundă cu Dumnezeu. Apoi urmează Liturghia Cuvântului, atunci când ascultăm activ lecturile din Sfânta Scriptură. Acest timp poate fi asemănat cu o conversaţie între Cristos şi Biserică. Cristos ni se adresează prin intermediul lecturilor, iar noi îi cântăm Psalmi lui Dumnezeu, din toată inima. Apoi, în Liturghia Euharistică, Cristos şi Biserica îşi oferă iubirea unul altuia. Prin transformarea pâinii şi a vinului în Trupul şi Sângele lui Cristos, Isus se materializează şi devine prezent pentru noi. Apoi, El ni se dăruieşte prin Euharistie. În acelaşi timp, noi Îl primim şi ne oferim Lui, comuniunea noastră devenind mai profundă. Iar în final, Ritualul Încheierii ne aminteşte să mergem în pace şi să îi aducem slavă lui Dumnezeu prin exemplul vieţilor noastre.

Patru etape simple

A ne ruga împreună cu soţul sau soţia urmând structura Sfintei Liturghii poate fi un lucru simplu şi extrem de folositor. Iată cele patru etape.

Prima etapă: Împăcaţi-vă şi bucuraţi-vă

Mai întâi, rezervaţi o perioadă de timp doar pentru voi doi, în fiecare săptămână. Întâlniţi-vă într-un loc plăcut sau mergeţi la plimbare, ţinându-vă de mână. Faceţi-vă semnul Sfintei Cruci şi opriţi-vă puţin pentru a vă concentra unul asupra celuilalt, precum şi asupra prezenţei lui Dumnezeu, la fel ca la începutul Sfintei Liturghii. După ce aţi început, este necesar un timp pentru a vă împăca. Vorbiţi despre cum v-aţi făcut rău unul altuia în timpul săptămânii. Apoi cereţi-vă iertare şi iertaţi-vă reciproc. Astfel, veţi reuşi să vă apropiaţi de Dumnezeu cu inimile deschise şi să fiţi uniţi atunci când vă rugaţi. După ce v-aţi împăcat, bucuraţi-vă, spunând o scurtă rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu.

Etapa a doua: Descoperiţi-l pe Dumnezeu împreună

Etapa a doua este modelată după Liturghia Cuvântului. După ce v-aţi împăcat şi v-aţi bucurat, petreceţi puţin timp pentru a-l descoperi împreună pe Dumnezeu. Există mai multe moduri în care puteţi face aceasta. De exemplu, puteţi citi din Biblie şi apoi să discutaţi despre un pasaj. Dacă nu ştiţi de unde anume din Biblie să începeţi, o opţiune potrivită ar fi să începeţi prin a citi pasajul din Evanghelie care va fi citit la Liturghia din duminica următoare. Lecturile zilei în română le găsiţi pentru ritul latin, dar şi bizantin, se găsesc aici.

O altă opţiune ar fi să citiţi Psalmii, care au fost denumiţi „cartea rugăciunii”. Psalmii exprimă păreri de rău şi bucurie, frică şi speranţă, dorul de Dumnezeu şi laudă adusă lui Dumnezeu. Dacă citiţi titlurile fiecărui psalm, veţi găsi uşor împreună cu soţul sau soţia un psalm care să vă placă. Recitaţi-l lent, cu voce tare, iar apoi discutaţi despre emoţiile pe care vi le-a stârnit sau la ce vă duce cu gândul.

O altă modalitate de a vă apropia de Dumnezeu împreună este să vorbiţi despre ce aveţi în inimă şi în minte. Pentru ce sunteţi recunoscători în această săptămână? Cu ce provocări vă confruntaţi? De ce aveţi nevoie de la celălalt şi de la Dumnezeu? Răspundeţi sincer la aceste întrebări, iar apoi oferiţi lui Dumnezeu rugăciuni de cerere. Nu uitaţi să aduceţi mulţumiri lui Dumnezeu, atunci când simţiţi că El răspunde cu loialitate rugăciunilor voastre.

Etapa a treia: Împărtăşiţi-vă iubirea

Etapa a treia are legătură cu Liturgia Euharistică. După ce Îl descoperiţi pe Dumnezeu împreună, puteţi să vă cufundaţi în rugăciune şi intimitate, arătându-vă reciproc iubirea. În contextul rugăciunii puteţi să vă arătaţi iubirea printr-un sărut, ţinându-vă în braţe, îngrijindu-l pe celălalt, dacă este bolnav, adresându-vă cuvinte frumoase sau în orice alt mod în care vă arătaţi unul altuia iubirea. Şi, din nou, trebuie să fiţi recunoscători în inimile voastre pentru că intimitatea voastră este mai profundă în prezenţa lui Dumnezeu.

Etapa a patra: Slujiţi-vă unul pe celălalt

Atunci când perioada voastră de rugăciune comună se apropie de final, nu uitaţi să mergeţi în pace şi să Îl slujiţi pe Domnul, în celălalt. Rugăciunea şi intimitatea nu se sfârşesc niciodată! Slujiţi-vă reciproc şi lăsaţi intimitatea voastră să se vadă în fiecare zi, atunci când gătiţi, când faceţi curăţenie, atunci când munciţi, şi aşa mai departe. Rodul care va apărea ca urmare a rugăciunii voastre de zi cu zi vă va binecuvânta căsătoria, iubirea voastră pentru Dumnezeu şi pentru celălalt va deveni mai profundă şi vă va permite să reflectaţi relaţia de iubire dintre Cristos şi Mireasa Lui iubită, Biserica.

10 sfaturi pentru rugăciune

Copilul plânge, câinele scânceşte şi trebuie să plecaţi la muncă în cinci minute. Pare imposibil să mai găsiţi timp şi pentru rugăciune. În agitaţia vieţii de familie, cum puteţi răspunde la invitaţia continuă a lui Dumnezeu de a vorbi cu El şi de a-L asculta? Iată zece sfaturi care să vă ajute în acest sens.

1. Rugaţi-vă aşa cum puteţi, nu aşa cum nu puteţi. Dumnezeu îi cheamă pe toţi creştinii la o viaţă activă în lume, având responsabilităţi în familie, la muncă şi în comunitate. O astfel de chemare sfântă nu permite, de regulă, perioade lungi de rugăciune şi meditaţie. Laicii se pot descuraja atunci când încearcă să se roage precum călugării contemplativi. Fiţi realişti şi conştienţi de ceea ce puteţi să faceţi.

2. Zece – sau douăzeci de minute. Dacă nu puteţi să vă rugaţi o jumătate de oră, ce spuneţi de zece minute sau de douăzeci? Alegeţi o anumită perioadă a zilei şi încercaţi să o respectaţi. Stabiliţi un loc special pentru rugăciune şi acela va deveni sfânt. Părinţii le pot atrage atenţia copiilor să fie cuminţi în timp ce celălalt părinte se roagă.

3. Rugaţi-vă ca o familie. Construiţi ritualuri, cum ar fi rugăciunea de mulţumire înainte de mese. Pe lângă rugăciunile bine cunoscute, încurajaţi-i pe membrii familiei să aducă mulţumire pentru binecuvântările primite de-a lungul zilei, precum şi să se roage pentru cei care au nevoie. Cuplurile îşi pot aprofunda legătura spirituală rezervându-şi câteva minute, poate înainte de culcare, pentru a-i încredinţa lui Dumnezeu bucuriile şi necazurile de peste zi.

4. O mică biserică, acasă. Atunci când intrăm în biserica parohială, icoanele şi statuile ne duc cu gândul la Isus, la Maria şi la sfinţi. Putem crea o atmosferă de rugăciune şi acasă – biserica de acasă – cu ajutorul unui crucifix, al unor icoane, al Bibliei şi al altor obiecte sfinte. Duceţi-i pe copii într-un magazin cu obiecte religioase şi lăsaţi-i să îşi aleagă o icoană sau o statuie pentru camera lor.

5. Şi rugăciunile scurte contează. Atunci când trebuie să aşteptaţi mult la semafor, consideraţi că este invitaţia lui Dumnezeu pentru ca să vă întoarceţi inima şi mintea înspre El, chiar şi numai pentru câteva secunde.

6. Găsiţi-l pe Dumnezeu la locul de muncă. Este greu să creaţi o legătură cu Dumnezeu la locul de muncă. Încercaţi să vă creaţi câteva obiceiuri simple. De exemplu, oferiţi-i lui Dumnezeu ziua atunci când porniţi calculatorul sau rugaţi-vă pentru persoana pe care trebuie să o sunaţi sau să o aşteptaţi.

7. Un nou început în viaţa de rugăciune. Mai devreme sau mai târziu fiecare trecem printr-o perioadă de „secetă” în rugăciune. Ni se pare că Dumnezeu este departe şi rugăciunea devine o povară. Rugăciunea cu Scriptura, poate citind lecturile zilnice de la Liturghie, ne poate fi de folos. Ne poate ajuta de asemenea o carte de spiritualitate, în special una a clasicilor spirituali. O alegere bună este „Introducere în viaţa evlavioasă” a Sf. Francis de Sales, scrisă special pentru laicii care caută sfinţenia.

8. Cereţi ajutorul Mamei. Preasfânta Fecioară Maria, Mama noastră spirituală, ne înţelege nevoile şi ne oferă mângâiere profundă. O familie aflată lângă patul soţului şi tatălui muribund şi-a găsit pacea şi vindecarea sufletească recitând Rozariul. Rozariul este ideal pentru familie, deoarece copiii pot să înveţe rugăciunile simple încă de la o vârstă fragedă. Vedeţi aici cum vă puteţi ruga Rozariul.

9. Citiţi o poveste frumoasă. Atât copiilor cât şi adulţilor le plac poveştile care inspiră, şi există puţine poveşti mai convingătoare decât cele ale sfinţilor. Fie că este vorba despre Calea Mică a Sf. Tereza de Lisieux sau despre eroismul Sf. Maximilian Kolbe, poveştile lor oferă câte ceva pentru fiecare. Gândiţi-vă la o anumită virtute pe care a demonstrat-o un sfânt şi cereţi ajutorul pentru a o imita. Poate este umilinţa Sf. Francisc de Assisi, răbdarea Sf. Monica, sau poate mărturia curajoasă a Sf. Thomas Morus.

10. Croiţi-vă un drum comun cu un prieten spiritual. Rugăciunea poate duce la gânduri şi întrebări noi. Cine poate fi mai potrivit pentru a le împărtăşi cu el decât un prieten spiritual? Un prieten ne poate ajuta să trecem prin neliniştile inevitabile cu care ne confruntăm în rugăciune. Prietenii buni vor veghea reciproc asupra vieţilor lor de rugăciune, asigurându-se că rugăciunea nu a fost neglijată din cauza vieţii agitate. În cazul cuplurilor căsătorite, soţul sau soţia sunt adesea acest prieten spiritual, dar Dumnezeu va trimite de asemenea în calea noastră oameni înţelepţi şi sfinţi, atunci când avem nevoie de ei. Ei pot fi răspunsul la rugăciunea noastră.

Posted in Familie, Spiritualitate.

One Comment

  1. Ma bucur ca am primit informatii despre acest site si am citit acest articol. Poate este nevoie de mai mult ajutor in familii pentru familii si cu familii pentru a rezista in lumea imorala in care ne crestem copiii. Poate in acest An al Credintei Biserica va privi mai atenta sacramentul casatoriei si cel al preotiei. Va fi mai aproape de familiile de preoti tineri si incercati… Domnul sa ne binecuvinteze cu harurile Lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *