De ce nu sunt potrivite femeile pentru preoţie?

Print Friendly, PDF & Email

Autor: Mark Shea
Traducere: Oana Capan

Femei preot?

Femei preot?

O teorie extrem de actuală este aceea că Biserica respinge femeilor „drepturile” pe care le-ar avea atunci când spune că „Biserica nu are autoritatea de a conferi hirotonirea întru preoţie femeilor, şi această învăţătură trebuie considerată ca definitivă de către toţi credincioşii Bisericii” (Ordinatio Sacerdotalis). De câte ori nu auzim, în răspuns la pasajul citat, discursuri retorice ca acesta: „Interzicerea hirotonirii întru preoţie a femeilor are la bază ideea veche a inferiorităţii femeilor. Dar noi toţi suntem creaţi după chipul lui Dumnezeu şi avem aceleaşi drepturi; iar faptul că Isus a fost bărbat nu neagă aceasta. Că Isus şi apostolii Săi au fost bărbaţi este singurul argument pe care Biserica îşi bazează preoţia exclusiv masculină. Dar în zilele în care Isus a trăit pe pământ ar fi fost de neconceput să aleagă femei pentru slujirea Sa. Nu pentru că femeile nu ar fi fost capabile, ci pentru că pur şi simplu nu ar fi fost acceptate”.

Primul lucru pe care trebuie să îl observăm aici este că hirotonirea, ca toate celelalte sacramente, nu este un „drept”, ci un dar. Nimeni nu are „dreptul” la Botez sau Euharistie, cu atât mai puţin la Preoţie. A vorbi despre „drepturi” în spaţiul sacramentelor este la fel de absurd ca ideea de a da Raiul în judecată pentru darul liber al mântuirii. Dacă Dumnezeu ne-ar da nouă, oamenilor, ceea ce merităm, conform unei dreptăţi stricte, am fi cu toţii condamnaţi la iad. Cristos a venit să ne salveze de ceea ce merităm, nu să ne dea ceea ce merităm. Apoi vine întrebarea: nu suntem noi toţi egali, în sensul că Dumnezeu nu se uită la rangul persoanei? Ba da. Paul ştia mai bine decât oricine în antichitate că bărbaţii şi femeile sunt egali în Cristos, în sensul că au aceeaşi demnitate în faţa lui Dumnezeu. El a fost cel care a spus: „Aşadar, nu mai este nici iudeu, nici grec, nici sclav, nici om liber, nici bărbat şi nici femeie: voi toţi sunteţi una în Cristos Isus” (Galateni 3,28). Paul nu vedea cu nimic inferioară demnitatea femeii. Dar şi el, asemenea celorlalţi apostoli, vedea ceva ce îl făcea să nu hirotonească femei.

„Evident”, spune criticul zilelor noastre. „Vedea proprii ochelari de cal. Asemenea lui Isus, şi el era oprit de cultura vremii lui. Nu putea face ceva ce lumea antică nu ar fi acceptat. Dar acum timpurile s-au schimbat. Acum ştim că femeile sunt competente inclusiv ca păstori şi predicatori, şi de aceea ele trebuie să poată fi hirotonite.” Această obiecţie comună are la temelie câteva concepte greşite despre ce este Sacramentul Preoţiei şi despre ce au făcut Isus şi apostolii Săi. În primul rând este complet greşit să spunem că Isus ar fi fost îngrijorat de „ce va spune lumea”. Isus a făcut şi a spus multe lucruri şocante. Şi-a îngrozit ascultătorii spunându-le: „Dacă nu mâncaţi trupul Fiului Omului şi nu beţi sângele lui, nu aveţi viaţă în voi” (Ioan 6,53). I-a făcut pe iudei să vrea să îl omoare cu pietre după ce le-a spus: „mai înainte de a fi fost Abraham, Eu sunt” (Ioan 8,58).

A atins leproşi, a mâncat cu prostituate şi a condamnat clasa conducătoare din Ierusalim. A revoluţionat gândirea convenţională în nenumărate moduri. Mesajul său – precum şi al apostolilor Săi – a fost într-adevăr atât de conciliator pentru lumea de atunci încât… l-au răstignit, iar pe discipoli i-au arestat, i-au bătut, i-au omorât cu pietre. Concluzia? Dacă Isus ar fi dorit femei preot le-ar fi inclus între apostoli, indiferent de opinia publică. Teoria cu „Isus a fost limitat şi/sau orbit de cultura vremii” este defectuoasă. Unde mai punem că cultura greco-romană avea deja numeroase preotese, deci ar fi putut îmbrăţişa fără nici o problemă hirotonirea femeilor. Să uităm deci de acest argument, ce ne prezintă un Isus speriat să nu îşi jignească contemporanii.

În mod similar, apelul la competenţele pastorale şi retorice ale femeilor sunt în afara problemei. Biserica are în tradiţia ei abatese, teologi femei, doctori şi învăţători ai Biserici femei. Problema nu are legătură cu păstorii şi predicatorii, ci cu slujirea preoţească. Munca de pastoraţie, învăţare sau administraţie bisericească o poate face teoretic oricine. Dar nu aceasta este esenţa preoţiei. Esenţa slujirii preoţeşti este celebrarea Jertfei lui Cristos în Sfânta Liturghie. A discuta despre capacitatea femeii de a predica sau conduce o parohie este pe lângă subiectul adevărat: natura Sacramentului Preoţiei.

Ce este un sacrament? Este un lucru care nu doar face ceea ce simbolizează ci şi simbolizează ceea ce face. Pentru Botez, simbolul evident al curăţirii, scufundării şi vieţii noi este apa, nu vinul. Astfel, vinul, cu toate calităţile lui admirabile, nu este „materia” potrivită pentru Sacramentul Botezului. Similar, pentru Preasfânta Euharistie, vinul – „sângele” boabelor de struguri zdrobite – este simbolul evident pentru sângele lui Cristos, care s-a vărsat spre iertarea păcatelor noastre. Asemenea sângelui lui Cristos, vinul învigorează, bucură, dar ne şi aminteşte de moarte şi de viaţă. Şi aici, apa, deşi este materia potrivită pentru Botez şi nu este „inferioară” vinului, ar fi materie greşită pentru Sacramentul Euharistiei. Pe scurt, anumite lucruri sunt imagini naturale. Nu este o problemă de „egalitate” ci de potrivire.

Cristos este, aşa după cum El însuşi ne învaţă, „Mirele” pentru Biserică – „Mireasa” -, în măreţul Ospăţ de Nuntă escatologic al Împărăţiei (Matei 25,1-13). Sexul are, în învăţătura lui Cristos, o semnificaţie reală, şi nu este un simplu accident al naturii. Şi El trebuie că ştia acest lucru, din moment ce a plămădit persoana umană şi a făcut-o participantă la misterul masculinităţii şi feminităţii. Şi astfel, fiecare Liturghie este un „Ospăţ de Nuntă al Mielului”, prin care intrăm în iubirea jertfelnică a Mirelui cosmic pentru Mireasa Sa. Şi ajungem astfel înapoi la problema simbolurilor. La fel ca şi cu apa pentru Botez şi vinul pentru Euharistie, nu se pune problema că bărbatul este „superior” femeii în a fi „materia” preoţiei. Doar că bărbatul este simbolul potrivit pentru Mire, iar femeia nu. Preotul este un „alter Christus” pentru Mireasă în misterul Liturghiei. El simbolizează. Misiunea lui principală nu este să administreze, să predice sau să păstorească.

Hirotonirea nu este deci un drept. Este un dar. Este un sacrament care face ce simbolizează şi simbolizează ceea ce face, asemenea tuturor sacramentelor. Simbolurile au de aceea importanţă (în special cele pe care însuşi Cristos le-a instituit) iar Biserica nu are puterea de a schimba aceste simboluri în elementele lor fundamentale. Cristos şi apostolii au revelat care trebuie să fie „materia” hirotonirii, aşa după cum au revelat care trebuie să fie materia Botezului şi Euharistiei. Biserica doar ascultă. De aceea Papa spune: „Biserica nu are autoritatea de a conferi hirotonirea întru preoţie femeilor, şi această învăţătură trebuie considerată ca definitivă de către toţi credincioşii Bisericii”. Nu este o problemă pe care să o decidă Biserica. Argumentul vine de la Cristos, nu de la Papa.

Posted in Apologetică.

55 Comments

 1. Suntem egali intru Cristos dar nu suntem la fel. Vom cauta sa aflam cum suntem si apoi vom putea discuta despre preotia femeilor.

 2. Totuşi Femeia (Maica Domnului), înainte să existe vreun preot care sa-L coboare în lume pe Hristos, a fost cea care a facut posibilă această minune… a fost un har unic si irepetabil… deci în consecinţă femeia şi-a îndeplinit misiunea… :)

 3. Găselniţa egalităţi între bărbat şi femeie nu este nouă. Şi ce poate fi mai egal dacă nu mai egal de cât egalul.
  Cum bine sublinia Mark Shea, Isus este Mirele iar Biserica Mireasa. Ori mire nu poti zice unei femei.

 4. Uitati-va la preotii care au neveste. Oare au timp totdeauna sa fie alaturi de sotii lor la fiecare lturghie? Nu uitati: inca traiesc preoti care au fost hirotoniti sa slujeasca zilnic Sfanta Liturghie. Poti sa ceri unei femei care naste sa slujeasca in ziua aceea Sfanta Misa? Nu vedeti cat rau a generat asa zisa egalitate in drepturi a femeilor cu barbatii? Au mai fost atatia copii abandonati in cursul istoriei decat astazi? Oare maternitatea nu este un mister ca si preotia? Suntem martori cate femei carieriste abandoneaza maternitate pentru „a se realiza”. Oare au obtinut fericirea cu realizarile lor economice? Aceasta idee „moderna” duce la multe framantari intrafamiliare. Tot Sfanta Scriptura ne invata ca „isi paraseste barbatul mama si tata si se uneste cu femeia si amandoi vor fi un trup” (in traducere libera), aceasta devine o taina a Bisericii precum si Sacerdotiul. Asa trebuie sa acceptam si noi: avem obligatia sa formam o comunitate cu preotul nostru. Rugaciunile noastre si mai ales participarea noastra la Sfanta Liturghie asa va fi deplina, completa si perfecta.

 5. Eu nu sunt deacord cu interzicerea preotiei la femei, este o lipsa de iubire fata de ea, si o lipsa de respect.

  Isus a ales apostoli barbati din 2 motive: pe de o parte pentru ca apostolii au fost trimisi sa predice in primul rand in sinagogile evreiesti unde orice barbat de la 12 ani in sus avea dreptul si obligatia de a citi textele sacre si a le interpreta in timp ce femeile nu aveau voie nici macar sa cunoasca textele sacre, daramite sa le interpreteze. Asa ca in sinagogi puteau vorbi numai barbatii si Isus nu avea cum sa schimbe regula asta in sinagogile evreiesti. Noi insa nu mai suntem tinuti sa respectam legea evreiasca.

  Iar al doilea motiv sta in insusi numarul ales si a faptului ca Iuda a fost inlocuit cu un alt apostol: evreii vor fi judecati de apostoli si din nou, la evrei, doar barbatii puteau fi judecatori. Si sunt 12 apostoli, exact numarul seminiiilor evreiesti. Insa noi nu avem nici o treaba cu traditia evreiasca, crestinii nu mai sunt obligati sa observe Legea evreiasca si Isus a aratat clar asta cand a predicat femeilor de se mirau apostolii pentru ca femeia nu avea voie sa invete religie. Iar dupa inviere, le-a trimis pe femei sa ii invete pe Apostoli ca El a inviat, dar aceia nu au crezut.

  Iar in ceea ce priveste simbolul mirelui si miresei, mirele este Isus iar mireasa este Biserica. Asa cum barbatii din Biserica sunt si ei mireasa Domnului chair daca sunt barbati, tot asa si femeile pot fi preot pentru ca mirele ramane Isus. Iar preotul barbat nu devine mire, nu devine Isus, el ramane Biserica, adica mireasa.

 6. Si cititi va rog cartea scrisa de calugarita Emmanuelle, care si-a dedicat viata oamenilor saraci, si o sa vedeti cat s-a zbatut ca femeile sa fie educate si sa munceasca si ce fericite le-a facut pe acele femei care prin munca si-au castigat demnitatea in fata barbatului, sa nu mai fie maritate cu forta la varste fragede si cu barbati pe care ele nu ii iubeau, si de care erau calcate in picioare. De asta nu se destramau inainte familiile, femeia era obligata sa suporte o astfel de viata pentru ca nu avea incotro. Era maritata vrand nevrand pentru ca trebuia intretinuta de cineva, iar o femeie intretinuta este tratata ca atare adica i se calca demnitatea in picioare.

  Si daca aveti ocazia sa vedeti documentarul francez „Women are heros” o sa vedeti exact acelasi lucru. Toate femeile din film sunt bucuroase daca pot sa isi castige propria existanta pentru ca isi recapata demnitatea care altfel este terfelita de barbati. Si nu numai. Una din ele a zis ca inainte sa se marite era tare usoara viata. Dupa ce s-a maritat a devenit foarte grea mai ales daca sotul moare si trebuie luat totul de la capat (adica altul care sa o ia de nevasta pentru a o intretine). Dupa care a ajuns sa munceasca. Si a zis: „Acum viata este din nou usoara, cu sau fara barbat”.

  Asa ca prea generalizati, sunt atatea familii reusite in care cei doi lucreaza cum sunt si familii destramate in care ea a fost casnica si s-a ocupat de copii. Si acolo sa vezi tragedie, o femeie casnica parasita care nu stie sa munceasca altceva decat treburi casnice…

 7. Toate comentariile sunt bune dar ma opresc asupra celui scris de Ciprian ca fiind cel mai placut si al Adrianei ca fiind pe intelesul tuturor, eu ce as mai putea spune decat ca nu putem sti ce ne rezerva viitorul dar viitorul este si in functie de vointa omului.

 8. Nu stiu daca cel vizat va mai citi aceste randuri sau nu. Insa daca nu-i vor folosi lui poate va fi altcineva interesat. Daca m-ar intreba cineva daca sunt pro sau contra preotiei femeilor nu as putea raspunde transant pentru ca nu stiu. Spunea cineva ca refuzul dreptului de preotie femeilor e lipsa de iubire si respect. Eu spun ca e doar traditie. Cum tot traditie e ca familia sa inceapa de la un barbat si o femeie. Vedem ca aceste traditii nu se respecta peste tot. Sunt si femei preoti, precum si familii din doi barbati, de exemplu.
  Sunt convins ca o femeie poate face orice munca pe care o face sa un barbat. Asta inseamna ca femeile nu mai au nevoie de barbati? Poate ca mandria sa insufle cuiva si astfel de ganduri. Insa eu cred ca un om adevarat (si femeile desigur) trebuie sa renunte la prea multa mandrie in favoarea modestiei. Sunt convins ca daca am putea sa o intrebam pe Sora Emanuelle, ar refuza postura de preot pentru ea, ca si pentru orice femeie. Iar Sfanta Fecioara Maria, care nu era de loc needucata, luand in considerare slujirea sa timp de multi ani la Templu sau minunata sa lectie de teologie din Magnificat (la intalnirea cu verisoara Elisabeta) cu atat mai putin cred ca si-ar fi dorit pozitii dominante in ierarhia Bisericii. Iar daca noi azi o numin Regina universului, o facem pentru a sublinia meritele sale, mai mari decat ale oricarui om de pe aceasta planeta, insa Maria foloseste aceasta functie ca pe o datorie mai mare de slujire, fara pic de mandrie.
  In concluzie, nu tot ce putem face ne e si de folos, iar daca intelegem preotia ca slujire, apoi femeilor le sunt la indemana multe feluri in care pot sluji si in care isi pot dovedi utilitatea.

 9. Nu stiu teologie, dar cred ca Sfanta Fecioara Maria nu trebuie privita la nivelul uman ci Regina universului, adica nu este asemenea mamei Sfantului Ioan Botezatorul.

 10. Femeile nu pot fi hirotonite, nu pentru ca n-ar fi egale cu barbatul, ci pentru ca porunca din 1Cor.11-12:2 ‘Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.”, a fost data doar Apostolilor de Insusi Cristos. Este o porunca ce trebuie implinita intocmai, nu se poate adauga nimic la ea, cf. Deut.4:2 „Sa nu adaugati nimic la cele ce va poruncesc eu, nici sa lasati ceva din ele; paziti poruncile Domnului…” Orice modificare, chiar si cu buna intentie (aceea de a-L sluji pe Domnul) nu este permisa. Adam, cu buna intentie, de a o feri pe femeie sa calce porunca Domnului, a adaugat la porunca lui Dumnezeu: „…sa nu mananci…” Fac.2-3:17 si i-a zis: „Sa nu mancati din el, nici sa va atingeti de el,…” Fac.2-3:3. Eva a vazut ca s-a apropiat de pom si nu a murit si vazand aceasta, crezand ca tot asa cum n-a muritcand s-a apropiat, nu va muri nici daca va manca. Dumnezeu ne-a luat partasi la lucrarea Lui, dar poruncile numai El le da, numai El poate adauga la ele ceva nou. Femeile pot vesti cuvantul Domnului asa cum le-au vestit Apostolilor, dar Jertfa pe altar numai preotii o pot aduce, cf.Lc.22:19 „…Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.”

 11. Ana,
  Si la Cina cea de Taina Isus a zis tot numai barbatilor „Luati, mancati, acesta este Trupul meu…”, de ce atunci iau si femeile Impartasania? Apostolii nu erau acolo doar in calitate de reprezentanti ai barbatilor ci a intregii omeniri, barbati si femei, pentru ca toti impreuna vor fi mostenitorii Imparatiei lui Dumnezeu in calitate de fii si fiice, asa ca toti au dreptul la slujirea Tatalui lor ceresc, inclusiv in calitate de preot.

  Stii de ce In Evanghelie toate parabolele care implica mostenire, sunt cu barbati? Pentru ca nu exista nici o parabola in care sa zica ca Tatal si-a impartit averea si la femei. Sa inteleg ca explicatia ar fi faptul ca femeile nu sunt si ele mostenitoare ale Imparatiei la fel ca si barbatii? Daca te uiti la parabolele din Evanghelie o sa vezi ca sunt extrem de putine cele cu femei, majoritatea fiind cu barbati, iar cele legate de mostenire (Fiul risipitor, parabolele legate de vie etc) sunt exclusiv cu barbati. Sa inteleg ca ele nu se aplica si la femei? Nicidecum! Ci explicatia este cu totul alta, si anume contextul istoric in care traia Isus, pentru ca in acele timpuri, in societatea ebraica, doar barbatii aveau drept la mostenire, in timp ce femeia nu. Zestrea femeii primita de la tata (mereu mai mica decat partea baietilor de mostenire) apartinea sotului, iar daca sotul murea, ea trecea la alt barbat din familie, de aceea se punea atata accent pe ajutarea vaduvelor, pentru ca vaduvele nu aveau dreptul la avere ci ramaneau in grija Templului si a societatii. Ca si orfanii dealtfel. Asa ca Isus nu putea face parabole in care Tatal sa isi imparta averea si la femei, si inca in mod egal, dar asta nu inseamna ca noi nu suntem mostenitoare cu drept egal cu al barbatilor la Imparatie. Nu are ce cauta aici povestea Evei, pentru ca, pe langa faptul ca si Adam a gresit la fel de mult, el nici macar nu a zis, inainte de a manca, ca Dumnezeu nu le daduse voie sa manance, asa cum a zis Eva, deci pe langa faptul ca Adam este la fel de vinovat, acel pacat noi nu il mai avem pentru ca ne-a fost sters prin Botez asa ca nu mai suntem supusi pedepsei care a derivat din el, dimpotriva, am fost adusi la rangul de fii si fiice a lui Dumnezeu, iar Dumnezeu nu face discriminare intre copiii Lui, sa dea baietilor mai mult si fetelor mai putin. Asta doar societatile umane au facut si inca fac in multe locuri din lume, femeile au prin traditie mai putine drepturi decat baietii la mostenirea de la parinti. Ori parintele nostru este Tatal cel Ceresc, si Isus a zis foarte clar sa nu numim pe nimenti Tata decat pe Tatal Ceresc.
  Numai bine!

 12. De ce vor Femeile todeauna sa schimbe totul in favoarea lor? Doar se stie ca Femeia a fost pentru Barbat creata pentru ca el sa nu fie singur. Barbatul e facut pentru a-si iubi Femeia, iar Femeia e facuta pentru a-si asculta Barbatul. Femeia nu poate ocupa un loc al Barbatului.
  Isus a ales doar Barbati pentru a fi Preoti, si nicidecum Femei, a spus doar, mergeti si propovaduiti evanghelia si lasati urmasi so faca in continuare si nu urmase, adica Femei. Femeile au rolul lor de a influenta Barbatii asa ca nu trebuie sa fie in frunte pentru a se dovedi, o pot face si din umbra si ar fi mai primit decit sa spuna iata cine sint eu in fata Lumii, Femeia trebuie sa fie smerita asa cum a dovedit-o Sfinta Fecioara Maria. Pina si ea care este Sfinta, s-a supus pina la sfirsit, asa ar trebui sa faca si Femeile din ziua de azi, sa ia exemplu de la Sfinta Fecioara Maria pentru as cistiga un loc frumos in Paradis. Femeia trebuie sa fie supusa Barbatului. In general Femeile care vor sa faca cariera sint egoiste si nu se ocupa de copii, de aceea ramin singure. Apropo, Adriana deschide-ti inima si nu mintea!

 13. Christian,

  Si barbatii trebuie sa fie smeriti pentru ca Isus a zis sa invatam de la El smerenia:

  „Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre.”
  (Matei 11:29)

  Iata ca de la Isus trebuie sa invat si eu smerenia, si iata ca jugul Lui trebuie sa il iau si eu, ca femeie, ca sa gasesc odihna sufletului meu (sau poate odihna sufletului nu este si pentru femei?), si iata ca smerenia nu inseamna a sta in umbra si tacuti, ci inseamna a face ceea ce Isus a facut, adica voia Tatalui din Cer.
  Din acest punct de vedere, si Sfanta Fecioara nu s-a supus Barbatului, ci s-a supus Tatalui din Cer pentru ca ia ganditi-va, cand a primit de la inger vestea ca era aleasa sa il nasca pe Isus, s-a dus ea cumva sa ceara voie de la tatal sau, sau de la logodnicul sau Iosif sau de la preot? Daca ar fi ascultat de Barbat si nu de Dumnezeu, nu ar fi putut ramane insarcinata pentru ca Barbatii, prin Legea data de Moise, pedepseau cu moartea orice sarcina aparuta in afara casatoriei. Conform Legii data de Barbat, Sfanta Fecioara trebuia omorata cu pietre iar Iosif trebuia sa fie primul care sa arunce piatra. Insa conform Legii data de Dumnezeu si nu de Barbat, lucrurile stau altfel iar Sfanta Fecioara s-a supus legii lui Dumnezeu si nu legii Barbatului. Iar Dumnezeu, venit pe pamant in trup de om, mi-a zis si mie, femeii, sa invat de la El. Isus nu a vorbit numai barbatilor, ci si femeilor. El nu a ales preoti, ci ucenici. Iar ucenici erau si femeile care Il urmau de bunavoie, si ele invatau tot de la Isus, iar Isus a zis Mariei (sora Martei) ca facea foarte bine ca invata de la El pentru ca isi alegea partea cea buna, singura folositoare, care nu se va lua de la ea! Iata ce mare diferenta intre barbati si femei, femeile L-au urmat pe Isus de buna-voie, in timp ce barbatii nu, ci dintre toti barbatii care L-au urmat, doar cei 12 chemati de El L-au urmat pana aproape de capat, in timp ce ceilalti barbati care la inceput se tinusera dupa Isus, pana la urma L-au parasit, mai ales cand au auzit ca trebuie sa Ii manance trupul si sa Ii bea sangele. Iar din cei 12 ramasi, doar unul a reusit sa il urmeze pana la capat, Ioan. Femeile insa, s-au tinut dupa Isus desi nu erau chemate, ci il urmau din proprie initiativa, si cu toate astea L-au urmat pana pe Golgota. Pe femei nu a fost nevoie sa le cheme ca sa Il urmeze pentru ca o faceau de buna-voie. Astfel, pe Golgota o vedem si pe Sfanta Fecioara, pe care Isus o lasa in grija lui Ioan. Cum a ajuns Sfanta Fecioara acolo? Cu siguranta a ajuns impreuna cu Ioan, deci si ea se afla impreuna cu Isus si cu apostolii pe drumul spre Ierusalim si apoi spre Golgota. In cazul asta unde era ea cand s-a celebrat Cina pascala? Biblia nu spune un cuvant despre ce faceau in acea seara Sfanta Fecioara si celelalte femei care il urmau pe Iisus, insa se stie ca Cina pascala la evrei era luata in familie, era luata de toti cei dintr-o casa, ca sa poata manca mielul pana la os, si daca cei dintr-o casa nu puteau manca tot, trebuia sa se adune oamenii din doua case pentru a-l manca. Asa ca Sfanta Fecioara nu putea fi exclusa de la Cina pascala, chiar daca nu este mentionata. Nu scrie cine a participat la aceasta Cina, asa ca s-a presupus mereu ca acolo erau doar apostolii pentru ca intotdeauna barbatii sunt scosi evidenta si femeile sunt puse in umbra, ca si cum nu ar exista, desi sunt si ele tot acolo si cu un rol la fel de important. Tocmai aici este problema, pentru ca Isus s-a adresat mereu tuturor oamenilor, barbati si femei, insa Barbatii au luat aproape totul doar pentru ei. Si apoi vorbesc de iubirea fata de femeie.
  Imi spuneti sa imi deschid inima si nu mintea, in cazul asta, ce parere aveti daca eu v-as spune sa vi le deschideti pe amandoua, si mintea ca sa ganditi cu ea, dar si inima ca sa intelegeti ca femeia a fost creata pentru a fi iubita la fel de mult ca si barbatul? Iar cine iubeste, face ca si Isus care a zis ca nu a venit sa I se slujeasca ci sa slujeasca El celorlalti:

  „Si care intre voi va vrea sa fie intaiul sa va fie voua sluga, Dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru multi.”
  (Matei, 20:27-28)

  La aceasta iubire ne cheama pe Isus pe noi, pe toti, El este exemplu atat pentru barbat cat si pentru femeie iar exemplul lui Isus nu inseamna „sa fie in frunte pentru a se dovedi”, ci dimpotriva, cel care vrea sa fie intaiul trebuie sa fie sluga, acesta a fost exemplul Lui dat noua, atat barbatilor cat si femeii. Ganditi si cu mintea si cu inima si apoi o sa intelegeti…
  Si daca femeia ramane singura pentru ca nu se ocupa de copii, cum se face ca barbatul nu se ocupa de copii si totusi nu ramane singur? De ce barbatul nu s-ar ocupa de copii, nu are si el datoria de a-i iubi si de a se ingriji de ei? Ori el are doar dreptul de a fi iubit fara sa iubeasca, iar femeia doar datoria de a iubi fara a fi iubita la randul ei?…

 14. Din pacate pentru dumneavoastra, doamna Adriana, 12 ucenici au fost trimisi doi cate doi, fara femei, nu ca femeile nu s-ar fi putut descurca, dar… Isus in barbat vede tacerea si contemplatia. Barbatii de obicei prima data rumega bine si doar dupa aceea trag concluziile. Binenteles exista si exceptii. Pe cand femeile… mai multa ratiune, mai multa vorbarie, mai multa barfa… Binenteles si in randul femeilor exista exceptii, nu pot sa neg si nu numai eu, ci intreaga Biserica recunoaste meritul femeii, locul femeii, rolul femeii in familie in special in cresterea si indrumarea copiilor, dar in biserica numai barbatii au fost alesi de catre Isus pentru preotie, si sunt sigur ca Isus nu a fost misogin, dar probabil El a putut si poate sa patrunda cu privirea acolo unde ochiul nostru uman are limite. Dupa cei doisprazece trimisi in misiune au urmat cei saptezeci in unele traduceri sau cei saptezeci si doi, tot barbati si tot cate doi. Cred ca nici de data aceasta Isus nu a gresit. Cu toata sinceritatea va marturisesc ca am un deosebit respect fata de toate femeile din lume, sunt casatorit si nici nu pot sa cred ca s-ar putea trai in lume fara „Eterna” femeie, ceea datatoare de viata. Cu aceste ganduri va transmit toata aprecierea mea si Dumnezeu sa va binecuvanteze pe dumneavoastra si pe toate femeile din lume.

 15. Euharistia este si pentru femei deoarece Cristos spune ca Sangele Lui pentru MULTI se varsa deci nu doar pentru Apostoli, in schimb „Faceti aceasta…”este o porunca. O misiune, o hirotonire. Doar asupra lor in seara Invierii a suflat Duh Sfant (deci Spiritul Sfant purcede si de la Fiul nu doar de la Tatal, n.b.) si i-a trimis in lume, ei sunt primii preoti crestini. Din 1Tim 3:2-10 vedem cum trebiue sa fie episcopul , diaconul „…sa fie fara prihana, barbat al unei singure femei…”, deci BARBAT, nu femeie. Aceste conditii le-au indeplinit si Apostolii, caci dupa modelul primilor preoti s-au hirotonit si urmatorii lor. Barbatul cu doua sau mai multe femei nu era considerat „cu prihana” caci nu corespundea lui Adam chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Mai mullt decat atat, primul barbat cu prihana, din istorie este Lameh, care si-a luat doua sotii (el este stranepotul lui Cain); deci preotul nu trebuie sa fie asemenea lui Lameh ci asemenea Omului, Adam, facut dupa vointa Lui. Asa e, prin Cristos ni s-a iertat pacatul, datoria, mostenirea lasata de Adam, dar trebuie sa cercetam cele de mai inainte, caci Cristos a zis: „rataciti nestiind Scripturile…” Sigur ca femeia e egala barbatului, daca nu chiar mai mult, caci ce-a facut Dumnezeu din coasta barbatului? A facut o femeie. Dar ce-a facut Dumnezeu din samanta femeii? L-a nascut pe Fiul Sau, pe Rascumparatorul lui Adam. Ce onoare mai mare ar putea fi pentru femeie? Sa le lasam dar si barbatilor partea lor de onoare, preotia. Marele Preot s-a nascut dintr-o femeie, nu-i destul? In mod normal n-ar mai fi trebuit sa existe mosteniri materiale personale daca am fi cu adevarat o imparatie de preoti, cum a fost prima comunitate din Ierusalim, stapanind in comun totul neavand avere personala, dupa modelul preotilor evrei, care nu detineau pamant. Asa scrie in Fapte 2:44 si noi nu traim dupa acest model. Femeile nu trebuie sa pofteasca preotia caci ar incalca porunca a zecea: „…sa nu ravnesti… la nimic din ceea ce este al aproapelui tau”, si preotia este a aproapelui nostru, barbatul. Daca ar fi fost scris ca preotul trebuie sa fie femeie a unui singur barbat ar fi fost ceva, dar nu scrie. Altele sunt drepturile femeii incalcate de barbat, dar nu preotia, acesta e al lor, cred din tot sufletul.

 16. Domnule Benedictus,

  Am cateva intrebari pentru dumneavoastra:

  – daca „Barbatii de obicei prima data rumega bine si doar dupa aceea trag concluziile”, cum de majoritatea celor din puscarii sunt barbati, si in general, majoritatea celor certati cu legea sunt barbati?

  – de ce Isus le-a trimis pe femeile de la mormant sa le vesteasca apostolilor invierea Sa din moment ce femeile „mai multa ratiune, mai multa vorbarie, mai multa barfa…”, cu atat mai mult cu cat stia ca nu vor fi crezute si stia ca va merge El, personal, sa se arate apostolilor?

  – inainte ca apostolii sa fie trimisi doi cate doi, o femeie din Samaria a carei pilda s-a citit chiar astazi (duminica 27 martie) din Ev. dupa Ioan, 4: 5-42, a convertit pe multi la Isus, fara ca macar sa fie trimisa pentru asta:

  „Si multi samarineni din cetatea aceea au crezut in El, pentru cuvantul femeii care marturisea: Mi-a spus toate cate am facut.”

  Apostolii erau mirati ca Isus vorbea cu o femeie, asa ca iata ca nu Isus era misogin, ci lumea din acele timpuri era asa. Isus nu i-a interzis acelei femei sa ii converteasca pe oameni la credinta in El, dar nici nu a trimis-o pentru ca nu a fost nevoie, s-a dus si singura.
  In acest paragraf, Isus le vorbeste apostolilor de semanator si seceratori, spunandu-le ca El este semanatorul iar apostolii sunt trimisi ca si seceratori, adica cei care ii va aduce pe oameni la Isus si care va primi plata si roade pentru viata vesnica. Iata ca inainte sa fie trimisi apostolii ca si seceratori, aceasta femeie a fost deja secerator si si-a adunat roade si plata fara macar sa fie trimisa, a facut totul de buna-voie.
  In concluzie, nu Isus a fost misogin ci lumea era asa, ca atare nu putea trimite femei sa predice acelor oameni care nu puneau nici o valoare pe cuvantul unei femei, si ca atare, femeile s-au dus singure si de bunavoie doar acolo unde erau ascultate, ca aceasta femeie si altele ca ea, femei care i-au adus pe oameni la credinta in Isus atunci cand au fost ascultate. In multe familii, barbatii s-au convertit pentru cuvantul sotiilor sau mamelor lor, insa in afara casei, din cauza misoginismului, femeia nu este ascultata. Uitati-va si la dvs cum vorbiti, pe de o parte spuneti ca aveti un deosebit respect fata de femeie si in acelasi timp spuneti despre femei ca sunt barfitoare si ca ceea ce spun ele sunt vorbarie, si admiteti ca ar fi unele exceptii. Daca asta se numeste respect fata de femeie, pai eu va zic ca din cauza acestui tip de „respect” Isus nu a putut trimite femei apostoli pentru ca s-ar fi zis ca nu-i nimic adevarat din ceea ce spun ele ci este doar vorbarie. Cand insa vine un barbat si spune exact acelasi lucru, este ascultat imediat. Si asta am observat nu numai in religie ci si in alte domenii, acolo unde oamenii au idei preconcepute despre femei, idei care au fost catalogate ulterior drept „misoginism”.

  Dumnezeu sa va binecuvinteze si pe dumneavoastra si sa va ajute sa iubiti femeia prin renuntarea la ideile preconcepute despre ea, ca sa o puteti vedea asa cum a creat-o Dumnezeu si nu cum o infatiseaza prejudecatile omenesti.

 17. Ana,

  Episcopul nu mai este de multa vreme barbat al unei singure femei ci el este necasatorit. Si stii de ce? Pentru ca in loc sa se faca dupa cum scrie la paragraful care este dedicat episcopilor, se face dupa un alt paragraf dedicat tuturor oamenilor, si anume dupa cuvantul Sf. Ap. Pavel care spune ca este mai bine sa ramanem ca si el, necasatoriti. Insa apostolul se referea la toti oamenii, fara insa sa impuna la nimeni, ci doar spunea ca prin asta dorea sa ne fereasca de suferinte, si apoi mai spunea ca cel casatorit nu se poate ingriji numai de cele ale lui Dumnezeu.

  Singurele locuri in care apare cuvantul „preot” in Noul Testament, stiti care sunt? Sunt locurile in care se vorbeste de preotii evrei, apoi locurile in care Sf. Ap. Pavel explica de ce Isus este marele preot si apoi in Apocalipsa unde preotii suntem noi, toti crestinii, ca de exemplu:

  „Ioan, celor sapte Biserici, care sunt in Asia: Har voua si pace de la Cel ce este si Cel ce era si Cel ce vine si de la cele sapte duhuri, care sunt inaintea scaunului Lui,
  Si de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel intai nascut din morti, si Domnul imparatilor pamantului. Lui, Care ne iubeste si ne-a dezlegat pe noi din pacatele noastre, prin sangele Sau,
  Si ne-a facut pe noi imparatie, preoti ai lui Dumnezeu si Tatal Sau, Lui fie slava si puterea, in vecii vecilor. Amin!”
  (Apocalipsa 1:4-6)

  Apostolii nu au fost preoti (asa cum intelegem noi cuvantul preot) ci dupa cum vedeti, preoti erau considerati toti crestinii tocmai pentru ca Isus era preotul cel mare dupa cuvantul Sf. Ap. Pavel, preot ales de Dumnezeu. Ca atare apostolii nu au ales nici un preot, ci cei alesi au fost presbiteros (batrani) dupa modelul evreiesc in care comunitatea religioasa era condusa nu de preoti ci de niste barbati intelepti, batranii cum erau numiti. Iar peste acestia au fost alesi unii mai mari, episcopii. Doar barbati pentru ca asa era la evrei, femeia nu conta din punctul de vedere al religiei, ea nu trebuia sa stie religie si nici macar nu avea indatoririle religioase ale barbatului, cum ar fi de exemplu citirea textelor sacre. De aceea il vedem pe Sf. Ap. Pavel cum zice ca femeia se mantuieste prin nastere de copiii si fapte bune, desi astazi stim ca si femeia se mantuieste tot ca si barbatul, prin credinta, spovedanie, Impartasanie etc.

  Sangele lui Isus se varsa pentru multi intr-adevar, si cand a zis „Faceti asta” adica o porunca asa cum spuneti, ce anume a zis sa facem? Uitati care a fost porunca:

  „Si luand painea, multumind, a frant si le-a dat lor, zicand: Acesta este Trupul Meu care se da pentru voi; aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.
  Asemenea si paharul, dupa ce au cinat, zicand: Acest pahar este Legea cea noua, intru Sangele Meu, care se varsa pentru voi.”
  (Luca 22: 19-20)

  Cand Isus a zis „Trupul Meu care se da pentru voi”, prin acest „voi” nu s-a referit doar la apostolii care erau de fata, ci la noi toti, asa-i? Inclusiv la femeile care nu erau de fata, si inclusiv la cele de astazi, asa-i? Chiar daca Isus a dat acea paine doar apostolilor, prin „voi” s-a referit la noi toti, asa-i? Ca atare tot la noi toti s-a referit cand a zis „aceasta sa faceti spre pomenirea Mea” si nicidecum nu s-a referit numai la barbati. La fel si cu sangele varsat pentru noi. Acel „voi” este „noi”, noi toti. De ce atunci cand luam Impartasania, „voi” sa fie inclusiv femeile, iar cand este vorba de dat Impartasania, „voi” sa fie doar barbatii? Unde a facut Isus vreo deosebire cu atat mai mult cu cat doar El este cel care da Trupul si Sangele spre iertarea pacatelor? Isus le dadea, apostolii doar le primeau. Iar prin „voi” nu se referea doar la ei, ci la noi toti. Nu este aici vorba de a ravni ceea ce este a altuia, dimpotriva, este a ravni ceea ne-a fost oferit si noua inca de la inceput! Ca sa nu mai vorbim ca Isus a zis clar ca recolta este mare insa lucratorii putini. Nu se pune sub nici o forma problema de a ravni ceva ce este a altuia. Este ca si cum dvs ati spune ca este pacat ca si femeile sa ravneasca sa mearga in Imparatie asa cum merg barbatii, sau ca ar fi pacat sa imi fac o casa la fel de frumoasa ca si a vecinului. Este absurd. Pacat ar fi ca in loc sa imi fac casa mea, sa o iau pe a vecinului, insa nu se pune deloc asa problema. Nu este vorba ca barbatii sa nu mai fie preoti, ci sa fie si femeile, sa fie toti oamenii care isi doresc sa urmeze chemarea lui Isus: ” aceasta sa faceti spre pomenirea Mea.”

  Cand Isus a zis:

  „Luati Duh Sfant;
  Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute”
  Cui a zis El asta?
  Este din Ev. dupa Ioan, 20:22-23. Si ia uitati-va cui a zis acest lucru? Ia sa citim ce scrie putin mai sus (18-23):

  „Si a venit Maria Magdalena vestind ucenicilor ca a vazut pe Domnul si acestea i-a zis ei.
  Si fiind seara, in ziua aceea, intaia a saptamanii (duminica), si usile fiind incuiate, unde erau adunati ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus si a stat in mijloc si le-a zis: Pace voua!
  Si zicand acestea, le-a aratat mainile si coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii, vazand pe Domnul.
  Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi.
  Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant;
  Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute.”

  Dupa cum vedeti, era si Maria Magdalena cu ucenicii, si ceea ce nu scrie, trebuie sa fi fost si Sfanta Fecioara din moment ce era data in grija Sf. Ioan. Femeile erau si ele in casa cu barbatii apostoli, inchisi de frica evreilor, si iata ca tuturor din casa le-a zis sa ia Duh Sfant si sa ierte pacatele. Insa ca de obicei, femeile au fost puse in umbra. La fel ca si in paragraful in care Sf. Ap. Pavel spune cui s-a aratat pentru prima oara Isus, si in loc sa zica „femeilor de la mormant” a zis ca s-a aratat apostolilor. Femeile nu prea contau pentru religie din puncul lor de vedere, evreiesc.

 18. Dna Adriana, cu tot respectul, dar ce a scris dr. Enyedi Stefan este foarte, foarte adevarat. Femeia are alta menire in biserica, aceea de a naste prunci si de a-i creste pentru Domnul si nu de a oficia Sf. Liturgie. Aceasta trebuie sa fie oficiata de preoti asa cum a lasat Domnul la Cina cea de Taina. Sa privim la Maica Sfanta si sa ii urmam exemplul.

 19. Doamna Carmen-Elena,
  Cu tot respectul si din partea mea, dar menirea femeii este de a se mantui la fel ca si cea a barbatului. Daca ar fi fost aceea de a naste prunci si a-i creste pentru Domnul, nu am fi avut calugarite. Calugaritele nu nasc prunci, ci slujesc Domnului in alta forma. Ca atare ar putea foarte bine sa oficieze si Sf. Liturghie in loc sa vina mereu un preot barbat in mijlocul lor. Barbatii in manastiri se pot dispensa de femeie, nu au nevoie de ele, ba chiar le evita, femeile insa trebuie sa accepte prezenta masculina chiar si in manastire unde nu se pune problema de a naste vreun copil. De ce? Aceasta este dovada ca argumentatia dvs. nu sta in picioare.

  Iar Sfanta Fecioara, chiar daca a avut un copil, nu a cunoscut niciodata barbatul din punctul asta de vedere. Si desi nu l-a cunoscut pe Iosif din punctul acesta de vedere, totusi Iosif a avut grija de copil, menirea lui nu a fost sa fie preot ci sa aiba grija de copil, tocmai pentru ca o familie nu este formata din femeie si copil, ci femeie, copil si barbat. Acolo unde este o femeie cu copil, este si un barbat cu copil! Daca femeia are menirea de a creste copiii, pai si barbatul ei, cu care i-a facut, are aceeasi menire. Acesta este exemplul Sfintei Fecioare si a Sfintei Familii. De asta s-a hotarat ca preotii sa fie necasatoriti, pentru ca ei au o alta menire, nu de a creste copii ci de a sluji Domnului in alta forma, la fel ca si calugaritele sau calugarii.
  Iar la Cina cea de Taina, avand in vedere ca era Cina Pascala care se lua cu toti cei ai casei, trebuie sa fi participat si Sfanta Fecioara, chiar daca nu se mentioneaza. Si in plus de asta, la Cina cea de Taina nu au fost apostolii cei care au oferit Painea si vinul, ci Domnul a fost cel care oferea iar apostolii au primit asa cum primim noi toti. Daca in momentul primirii il inchipuiau pe preot, inseamna ca doar preotii ar trebui sa primeasca Impartasania. Insa ei nu inchipuiau preotul la Cina cea de Taina, ci ii inchipuiau pe toti oamenii care are nevoie sa fie mantuiti prin Taina Impartasaniei cu Trupul si Sangele Domnului, nu al apostolilor (!), deci preotul era Isus, El oferea Trupul si Sangele Sau spre iertarea pacatelor, si nu il oferea doar apostolilor ci noua tuturor zicandu-ne astfel tuturor sa facem asta intru pomenirea Sa.

  Dvs cand cititi Evanghelia, credeti ca se adreseaza si dvs. cuvintele din Evanghelie? Cand cititi de exemplu parabola fiului risipitor credeti ca se adreseaza si fiicelor risipitoare sau se adreseaza numai barbatilor? Si la fel si celelalte? Credeti ca pentru femei sunt doar cuvintele adresate femeilor si parabolele cu femei, putine la numar? Credeti ca Isus ii spunea Mariei (sora Martei) ca ea se mantuieste daca naste copii si ii creste si este o buna gospodina ca si sora ei Marta care trebaluia de zor asa cum sunt invatate femeile sa faca? Nicidecum? Ci Isus vorbea ca de obicei oamenilor despre mantuire iar maria in loc sa trebaluiasca ca orice femeie gospodina, statea si casca gura la cele spuse de Isus, ceea ce nu se intampla la evrei, pentru ca femeile nu aveau rolul sa faca religie ci sa fie mame si gospodine, asa cum cereti dvs. Si iata ca Isus are cu totul alta pozitie, pentru ca zice:

  „Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti;
  Dar UN LUCRU TREBUIE: caci Maria partea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea.”
  (Ev. dupa Luca 10:41:42)

  CARE parte buna si-a luat Maria? Nasterea de prunci? Nicidecum, ci si-a luat Cuvantul lui Isus, singurul lucru care ne trebuie! Asa ca, daca dvs. credeti ca va mantuiti prin altceva decat Cuvantul lui Isus, va inselati, si daca credeti ca menirea femeii este alta decat cea de a se mantui, iar va inselati, si nu eu o zic ci iata ca Isus ii zice femeii gospodine ca de multe se ingrijeste si de multe se sileste dar un singur lucru trebuie, cel luat de maria care nu facea altceva decat sa asculte cuvantul lui Isus care iata, ca este si pentru femei, nu numai pentru barbati. Asa ca eu nu pot sa ma fac ca nu am auzit cuvantul lui Isus, ba chiar mai mult, a zis ca aceasta Evanghelie va fi propovaduita pana la capatul pamantului ca sa nu mai zica nimeni ca nu a stiut.
  Si iata ca toti cei care cred in Isus sunt „preotie Imparateasca” asa cum scrie in Biblie, toti. Daca dvs. nu credeti cuvantului din Biblie, nu inseamna ca acest cuvant nu este adevarat. Eu cred cu toata puterea ca toate cuvintele de acolo ne-au fost adresate noua, tuturor, toate cuvintele, este singurul lucru care ne trebuie dupa spusele lui Isus.
  Si iata ca Isus le-a zis printre altele, apostolilor, ca ei trebuie sa traiasca ca si fratii, si sa nu fie niciunul mai mare peste celalalt, ci cel care vrea sa fie mai mare, sa se faca pe sine mic si sa slujeasca celorlalti. Va intreb acum: invatatura asta era doar pentru apostoli sau pentru noi toti? Noi suntem frati cu apostolii sau doar ei sunt frati intre ei? Se respecta cuvantul Domnului in aceasta privinta avand in vedere ca exista ierarhie si deci sunt unii mai mari peste altii?
  Daca s-ar respecta strict cuvantul Domnului nici nu am mai avea aceasta discutie acum ci ar fi evident pentru toti ca suntem cu totii frati si ceea ce Isus a oferit, a oferit tuturor oamenilor. Insa pentru a ajunge la o asemenea fratie este nevoie de multa iubire, ori iubirea nu se invata prin cuvinte, ci se invata prin fapte. Ori cand se trece la fapte este foarte greu, mai ales cand femeia trebuie tratata ca o sora cu drepturi egale de la Tatal, si nu ca o slujnica…

 20. Eu cred ca singurul lucru care conteaza cu adevarat este faptul ca Dumnezeu ne iubeste pe toti in aceeasi masura, dezinteresat, fara sa faca diferente. Sufletul nu are „sex”, iar pe Dumnezeu il intereseaza sufletul nostru… concluzia… Ce ne facem noi femeile atatea griji? Doamnele mele, tot ce conteaza este faptul ca Dumnezeu va iubeste la fel de mult ca pe preoti, de exemplu; eu nu ma simt cu nimic mai inferioara in fata Creatorului fata de un preot. Si inca ceva…. nu va mai faceti iluzii ca vreodata noi femeile vom fi considerate egale cu barbatii: de la inceputul acestei lumi si pana la sfarsitul ei nu va exista egalitate intre oameni, intre sexe, intre oamenii bogati si cei saraci etc… Intotdeauna unii oameni sunt mai egali ca altii… Aceasta este realitatea, nici mie nu-mi place, dar intr-o societate umana lucrurile sunt departe de a fi perfecte.

 21. Sunt deacord cu tine Monica.

  O singura mentiune as dori sa fac: Isus nu i-a obligat, in mod explicit, pe bogati sa fie egali cu saracii, nici pe stapani nu i-a obligat in mod explicit sa si elibereze sclavii, dar El a zis:

  „Porunca noua dau voua: Sa va iubiti unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.
  Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii.” (Ev. Ioan 13: 34-35)

  Deci daca cineva vrea sa fie ucenicul lui Isus, trebuie sa ii iubeasca si pe saraci, si pe femei, si pe toti oamenii asa cum Isus i-a iubit pe ucenici. Nu se pune problema daca Dumnezeu ii iubeste pe toti oamenii la fel, pentru ca iubirea Lui este perfecta, ci problema se pune pentru ucenicii Sai, ei trebuie sa invete sa iubeasca in acelasi mod in care Isus ii iubeste pe ei. Iubirea se invata…

 22. Adriana, fa-te preotesa daca insisti atit de mult. Fa o schisma si fa-te papesa, daca vrei. Dar nu in Biserica Catolica. Femeia ar trebui sa isi vada de maternitatea ei. Sa vezi o femeie gravida la altar… este o imagine dezolanta. Hristos a facut lucruri nemaintilnite pentru timpul sau. Putea sa instituie atunci si preotia femeiasca. Daca nu a instituit-o, desi a instituit alte lucruri considerate ciudate pe timpul sau, atunci ascultati de autoritatea Bisericii. Daca nu ascultati de autoritatea Bisericii, atunci pot fi preoti si pinguinii… Ascultarea. Ati auzit de aceasta virtute?!

 23. Claudiu, 

  Domnul Isus a spus sa nu numim Invatator decat pe El si tata doar pe cel Ceresc. 
  In Noul Testament cuvantul „preot” este folosit in 3 contexte: pentru a-L desemna pe Isus, marele preot pe linia lui Melchisedec, pentru a-i desemna pe vechii preoti evrei de pe linia lui Aaron si pentru a-i desemna pe toti crestinii. Atat si nimic mai mult.
  De ascultare am auzit si tocmai pentru ca ascult am facut ceea ce mi-a spus un preot catolic: sa ma inscriu la Facultatea de Teologie catolica pentru ca lupta pe care o duc eu este dusa de multe femei in sanul bisericii catolice si femeilor li s-a dat aceasta putere de la Dumnezeu. Asa ca am ascultat si in momentul de fata sunt studenta la o facultate de teologie catolica din orasul in care traiesc. Si as putea sa va spun mai multe din ceea ce stiu ca se intampla la forumurile mai inalte pe aceasta tema insa cum lucrurile inca nu sunt facute public in mod oficial, ma abtin pe site-uri publice.
  In ceea ce priveste graviditatea la femei, probabil ca sunteti greco-catolic, pentru ca la romano-catolici preotii sunt celibatari. Si oricum nu vad nimic rau in graviditatea unei femei, asa ca nu vad de ce ar fi rau in cazul preotiei. Daca pentru un preot casatorit nu este rusine sa isi lase insarcinata sotia, nu vad de ce pentru o sotie ar fi rusine sa fie insarcinata daca ar fi preot. Dimpotriva, ar putea fi un bun model pentru enoriase.
  Numai bine va doresc si putere de a iubi cat mai mult dupa modelul Domnului si nu al oamenilor!

 24. Si inca ceva Claudiu,

  Lasand la o parte faptul ca cuvantul „apostol” nu este folosit in Noul Testament doar pentru a-i desemna pe cei 12, si lasand la o parte si faptul ca tot in Noul Testament scrie ca la temelia bisericii stau apostolii si martirii (ori martiri au fost si nenumarate femei, si va las sa descoperiti singur cine sunt ceilalti apostoli din Biblie in afara celor 12), deci lasand la o parte acestea, puteti remarca faptul ca Domnul Isus ar fi putut alege apostoli si dintre neamuri nu numai dintre evrei, si iata ca nu a facut-o. Nimeni insa nu a tras concluzia ca in cazul acesta doar evreii ar putea fi preoti. Domnul Isus insa a ales 12 apostoli iar Iuda a trebuit musai sa fie inlocuit pentru simplul motiv ca judecata celor 12 semintii evreiesti trebuie facuta de 12 apostoli. Insa in afara celor 12 au fost si altii, ca de exemplu Ap. Pavel si multi altii mai putin cunoscuti desi o parte sunt mentionati nominal in Biblie, si va las sa descoperiti daca printre acestia a fost si vreo femeie sau nu. In Biserica primitiva a primilor crestini femeia avea un rol mult mai insemnat decat acum. Ramane sa studiati istoria crestinismului ca sa intelegeti de ce s-a facut un pas inapoi. Acum insa a sosit timpul sa se faca pasii inainte.
  Numai bucurii sa aveti!
  Cu stima,
  Adriana.

 25. D-na Adriana, observ citind comentariile de mai sus o abordare cel putin originala atat a textelor evanghelice cat si a credintei catolice ce deriva din Traditie. Va incapatanati sa sustineti o „problema” ce suscita interes, in general, in cercurile anticatolice din Occident. . As fi vrut initial sa va citez afirmatiile doctrinare care stau la baza invataturii Bisericii in ceea ce priveste rolul femeii in Biserica. Ma gandeam ca nu aveti acces (intr-un fel sau altul) la invataturile Bisericii pe aceasta tema.
  De aceea am fost extrem de uimit sa citesc intr-un comentariu de-al dumneavoastra faptul ca urmati Facultatea de Teologie Catolica. Daca profesorii dumneavoastra nu v-au lamurit, ma indoiesc ca niste comentarii, oricat de pertinente ar fi, v-ar putea aduce pe calea cea buna. Totusi am sa citez dintr-un interviu acordat de Cardinalul Mauro Piacenza prefectul Congregatiei pentru Cler Agentiei Zenit (interviu aparut chiar in Lumea Catolica in Septembrie 2011). Daca nici pe el nu aveti intentia sa-l ascultati ( cu umilinta crestina) nu vad ce s-ar mai putea face.
  Mauro Piacenza:”O “Biserică normalizată” şi-ar pierde întreaga ei forţă profetică; ea nu ar mai spune nimic omului şi lumii şi, într-adevăr, l-ar trăda pe Domnul ei. Diferenţa majoră în aceste vremuri are legătură cu mass-media pe de o parte, dar şi cu doctrina. Dacă vorbim din punct de vedere doctrinar, asistăm la un efort de justificare a păcatului, încurajându-se nu încrederea în milostivire, ci o periculoasă autonomie care aduce aminte de ateismul practic.
  Reporter-Hirotonirea femeilor trebuie înţeleasă ca o problemă de doctrină?
  Mauro Piacenza- Cu siguranţă, şi aşa după cum toată lumea ştie, problema a fost abordată atât de Papa Paul al VI-lea cât şi de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, acesta din urmă, prin Scrisoarea Apostolică “Ordinatio Sacerdotalis” din 1994, încheind definitiv subiectul. Se spune acolo: “De aceea, pentru ca orice îndoială să fie eliminată privitor la o problemă de mare importanţă, o problemă ce priveşte însăşi constituţia divină a Bisericii, în virtutea ministerului meu de întărire a fraţilor (cf. Luca 22,32), declar că Biserica nu are nici o autoritate să confere hirotonirea întru preoţie femeilor, şi această afirmaţie trebuie să fie considerată definitivă de toţi credincioşii Bisericii.” Unii, într-o încercare disperată, au vorbit despre o “relativitate” a proclamărilor doctrinare de până atunci, dar, cinstit vorbind, astfel de teze nu au nici un fundament.
  […] Este altceva să gândeşti slujirea ca putere şi să pretinzi, cum face lumea, o parte din această putere. Îmi menţin opinia că deprecierea marelui mister al maternităţii, realizată de cultura dominantă, are un rol considerabil în dezorientarea generală a femeilor. Ideologia profitului a redus şi instrumentalizat femeile, nerecunoscând marea contribuţie pe care ele, în mod incontestabil, o pot aduce societăţii şi lumii. De asemenea, trebuie spus că Biserica nu este o organizaţie politică în care ai dreptul să ceri o reprezentare adecvată. Biserica este cu totul altceva; Biserica este Trupul lui Cristos şi, în ea, fiecare din noi este membru aşa cum a stabilit Cristos. Mai mult, în Biserică nu se pune problema de roluri masculine şi roluri feminine, ci de roluri care din voinţă divină cer sau nu hirotonirea. Tot ceea ce poate să facă un bărbat laic poate să facă şi o femeie laică.”
  Sper sa va ajute aceste citate si sa iesiti din confuzia in care v-ati adancit periculos de mult!

 26. Domnule Toiu,

  Va multumesc pentru raspunsul dvs. Aveti o adresa de e-mail la care sa ii pot scrie cardinalului Mauro Piacenza? Pana acum nu am avut ocazia sa vorbesc cu domnia sa. Dar am avut ocazia sa vorbesc cu unul din profesorii Institutului Pontifical Oriental din Roma, Samir Khalil Samir, si de la domnia sa am aflat cu totul alte lucruri decat cele care sunt facute public in mod oficial la ora actuala. Iar marturie imi sta corespondenta schimbata cu domnia sa, insa nu o pot divulga in mod public pana nu se decide acest lucru in mod oficial.
  Acum, daca tot ati facut o remarca despre originalitatea interpretarii biblice, sa va spun ce tema mi-am ales pentru dizertatia ceruta la cursul de filozofie (curs pe care il avem in programa facultatii de teologie catolica): „Este compatibila studierea filozofiei in cadrul facultatii de Teologie catolica avand in vedere ca Ap. Pavel a spus urmatoarele in Coloseni 2:8

  „Luati aminte sa nu va fure mintile cineva cu filozofia si cu desarta inselaciune din predania omeneasca, dupa intelesurile cele slabe ale lumii si nu dupa Hristos.” ”

  Dvs. stiti cand, de catre cine si de ce a fost introdus studiul filozofiei la Facultatea de Teologie Catolica? Intrebarea nu este off-topic ci dimpotriva, o sa va ajute sa intelegeti mai bine si restul.
  Revenind la domnul cardinal, daca personal nu aveti o adresa la care sa poata fi contactat, nu-i problema ca voi gasi pe net sau prin relatii si o sa ma lamuresc eu care sunt convingerile cardinalului in spatele variantei oficiale pe care trebuie sa o prezinte deocamdata.

  Cu stima,
  Adriana.

 27. Domnule (sau doamna) Toiu,

  Daca mai imi permiteti inca o remarca. Inainte de a-i scrie domnului cardinal Piacenza, am citit ccea ce a spus domnia sa in interviul din septembrie, pentru a ma baza pe cuvintele domniei sale in formularea scrisorii mele si iata ca a spus si urmatoarele:

  ” Ce ar putea opri, de exemplu, o mare profesionistă în domeniul economiei să conducă Administraţia Sfântului Scaun? Ce ar putea opri o jurnalistă competentă să devină purtătoarea de cuvânt a Biroului de Presă al Vaticanului? Exemplele ar putea continua […] ”

  Va intreb acum pe dumneavoastra, o mare profesionista in domeniul economiei care ar conduce Administratia Sfantului Scaun ar fi exclusa de la remarca urmatoare care spune: ” Îmi menţin opinia că deprecierea marelui mister al maternităţii, realizată de cultura dominantă, are un rol considerabil în dezorientarea generalănsiderabil în dezorientarea generală a femeilor. Ideologia profitului a redus şi instrumentalizat femeile, nerecunoscând marea
  contribuţie pe care ele, în mod incontestabil, o pot aduce societăţii şi lumii.”?

  Deci daca o femeie este o mare profesionista in ale economiei si conduce Administratia Sfantului Scaun nu este nici instrumentalizata economic si nici maternitatea nu ii este afectata dar daca ar fi preot dedicat comunitatii in slujire, atunci ar fi instrumentalizata economic si maternitatea ar avea de suferit? Si intr-o alta ordine de idei, in cazul acesta, existenta calugaritelor nu pune in pericol maternitatea femeii? Cum de existenta calugaritelor nu le dezorienteaza pe femei?
  Inca nu am gasit adresa e-mail pe net pentru a-i pune aceste intrebari cardinalului, am gasit doar adresa postala deocamdata, o sa-i trimit o recomandata si o sa vad daca imi raspunde, si uitati ce intrebare o sa ii mai adresez domniei sale referitor la un alt pasaj din interview-ul sau si anume:
  ” Biserica este fondată de Cristos şi noi, oamenii, nu putem să îi decidem forma; de aceea, constituţia ierarhică este legată de preoţia ministerială, rezervată bărbaţilor.”

  Intrebarea mea este: daca oamenii nu pot decide forma bisericii cand atunci a fost Domnul Isus cel care a decis ca trebuie sa existe o ierarhie cu un Papa, episcopi, preoti etc? Cand apostolii isi puneau intrebarea care din ei este mai mare decat ceilalti, Domnul Isus nu le-a spus ca intr-adevar ar fi bine sa faca o ierarhie dupa oranduielile lumesti, ci dimpotriva, le-a spus sa fie ca fratii si daca unul din ei ar dori sa fie mai mare peste ceilalti, atunci sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca. De aceea crestinii sunt numiti in Noul Testament Imparatie preotesca iar despre martiri scrie ca ii slujesc lui Dumnezeu in chip de preot, pentru ca slujirea preoteasca este cea facuta de Marele Preot, Domnul Isus care si-a dat viata pentru spalarea pacatelor noastre si ne-a invatat si pe noi ca nu este iubire mai mare decat a-si da viata pentru un altul. Cum atunci se poate afirma ca oamenii nu au puterea sa decida forma bisericii cand tocmai ca ei, oamenii au decis forma in baza puterii data de Isus insusi atunci cand i-a zis Ap. Petru ca tot ceea ce va lega el pe pamant va fi legat si in cer si tot ce va dezlega el pe pamant va fi dezlegat si in cer. Oamenii au puterea de a decide forma bisericii iar istoria o dovedeste cu prisosinta, au decis-o dintotdeauna. Iar faptul ca femeia nu are voie la preotie dar poate fi fara probleme mare specialist in fruntea Administratiei Sfantului Scaun in conditiile in care exact aceleasi discursuri legate de maternitatwa ei au stat la baza interdictiilor timp de secole pentru femeie de a studia si de a munci, ramane pentru mine o carenta in iubirea fata de femeie in societate si care se reflecta si in viata in biserica, doar tot aceeasi oameni o compun.
  Sunt curioasa daca o sa imi raspunda ceva cardinalul sau nu.

 28. D-na adriana,
  Va rog sa observati ca in interviul pe care l-am citat fraza cea mai lamuritoare, percutanta si mai lipsita de echivoc nu apartine propriu zis Cardinalului, acesta citand la randul lui din Scrisoarea Apostolică “Ordinatio Sacerdotalis” a Papei Ioan Paul al II. Cardinalul nu face decat sa explice si sa justifice o pozitie apartinand Magisteriului Bisericii. Cred ca ar trebui sa intrati in polemica in primul rand cu Papa Ioan Paul al II-lea sau cu Papa Benedict al XVI-lea. Adresa Papei Ioan Paul al II-lea este in Cer (cred cu tarie acest lucru). Sunt convins ca daca ii veti cere ajutorul (prin rugaciune) vi-l va oferi si va va lumina.
  In alta ordine de idei.
  Din comentariile dumneavoastra reiese clar ipocrizia Vaticanului care are un anumit discurs oficial si o opinie diferita in „interiorul” Cetatii. Aceeasi ipocrizie o sugerati si in cazul Cardinalului. Eu v-as da un sfat: fiti un pic mai retinuta cand vorbiti despre Vatican (implicit Papa), Cardinali, etc. Chiar daca nu sunt feriti de pacate mie personal mi se pare cam hazardate aceste afirmatii care ii descalifica ca Pastori.
  Daca nu puteti face publica asa zisa corespondenta dintre dumneavoastra si „unul dintre profesorii Institutului Pontifical Oriental” (nu intuiesc nicicum autoritatea acestui profesor in ceea ce priveste problemele de doctrina) sfatul meu este sa nu mai aduceti in discutie acest tip de argumentatie. In primul rand… pentru ca nu este o argumentatie propriu zisa: o referire la „ceva” care nu poate fi spus, comunicat. Imi pare rau dar astea sunt un fel de bla, bla-uri. Si in al doilea rand, pentru ca prin acest mod il puteti descalifica chiar pe interlocutorul dumneavoastra – in cazul de fata profesorul de la Roma. Incepem sa-l banuim de tot felul de erezii si el, saracul, poate n-are nici o treaba cu subiectul. Nu este fair-play din partea dumneavoastra.
  Intrebati cand a decis Isus „forma bisericii” cu Papa, episcopi, preoti?
  „15.Deci după ce au prânzit, a zis Iisus lui Simon-Petru: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti tu mai mult decât aceştia ? El I-a răspuns: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a lui: Paşte mieluşeii Mei.
  16. Iisus i-a zis iarăşi, a doua oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? El I-a zis: Da, Doamne, Tu ştii că Te iubesc. Zis-a Iisus lui: Păstoreşte oile Mele.
  17. Iisus i-a zis a treia oară: Simone, fiul lui Iona, Mă iubeşti? Petru s-a întristat, că i-a zis a treia oară: Mă iubeşti? şi I-a zis: Doamne, Tu ştii toate. Tu ştii că Te iubesc. Iisus i-a zis: Paşte oile Mele.” Ioan 21, 15-17
  Intr-adevar Isus a lasat aceasta mare putere Sf. Petru, Apostolilor si urmasilor acestora: ce vor lega pe pamant va fi legat si in ceruri. Aceasta nu inseamna ca pot modifica Invatatura lui Cristos asa cum ni s-a relevat noua din Evanghelii si din Sfanta Traditie. Toate adevarurile de credinta afirmate in Sinoade si exprimate de catre Sf. Parinte respecta cu sfintenie Invataturile lui Cristos. In lumina acestor Invataturi trebuie privite si pozitiile Papei citate de Cardinal.

 29. D-na Adriana,

  Felicitari pentru modul in care sustineti femeia si asa ar trebui sa facem toate femeile.
  Nivelul de libertate si demnitate pe care il au femeile din ziua de azi reprezinta munca multor generatii de ceva timp incoace, si de aceea femeile care nu va sustin nu isi merita drepturile de care se bucura in ziua de azi. Ele ar trebui sa continue sa faca copii si sa se supuna barbatului.
  Cum spunea doamna Monica, niciodata nu o sa fie egalitate intre femeie si barbat, dar atunci cand se poate, trebuie sa avem atitudine.
  M-au surprins cuvintele d-lui Claudiu… si anume ca o femeie gravida la altar ar fi o imagine dezolanta!!!
  Se pare ca maternitate, marele mister al vietii, este o imagine dezolanta pentru multi…
  Ce anume este dezolant? burta? kilogramele in plus? pruncul din sanul mamei? bucuria unei noi vieti?
  Tipic misogin… e raspunsul meu!
  Oricum, am convingerea ca atunci cand Isus va crede de cuviinta, isi va arata puterea dand si femeilor darul preotiei.

 30. Domnule/Doamna Toiu,

  Cardinalul nu mi-a raspuns la e-mail asa ca o sa va urmez sfatul si o sa-i trimit scrisoarea direct Papei Benedict al XVI-lea. Si poate ca domniei sale am dreptul sa dezvalui apoi continutul scrisorilor schimbate cu respectivul profesor (asta in cazul in care Papa o sa imi raspunda) si o sa ma pot pronunta asupra ipocriziei bisericii. Insa nu as numi-o ipocrizie ca dvs, ci explicatia profesorului a fost ca inca nu sunt pregatiti enoriasii sa primeasca schimbarea. Si vad bine ca are dreptate, inca nu sunteti pregatit si ca dvs. multi altii.
  Cat despre citatul cu Sf. Petru, nu reiese din el ca Domnul Isus ar fi cerut o ierarhie cu Papa, episcopi etc ci a cerut doar pastorirea credinciosilor, El insusi fiind pastorul tuturor (si cred ca stiti citatele). Le-a interzis sa se numeasca maestri sau parinti asa cum era obiceiul la evrei tocmai pentru ca i-a trimis sa culeaga acolo unde nu semanasera, lucratorii erau atat de putini! Si incredibil cata lupta se duce impotriva celor care vor sa fie culegatori doar din cauza sexului pe care il au, ca si cum nu ar fi tot oameni! Iar cand Isus a dat puterea de a lega si dezlega apostolilor, cititi unde se aflau ei si veti vedea ca in acea casa erau si femei impreuna cu ei. Dar ca deobicei, femeile nu sunt bagate in seama nici cand sunt mentionate. Si apropos de femei, prima persoana care a vestit oamenilor faptul ca Mesia mult asteptat se nascuse si era printre ei este o femeie, Ana, in momentul prezentarii pruncului Isus la Templu.

  La multi ani cu multa sanatate si bucurii sa aveti!
  Adriana.

 31. Dna Eza,
  Aveti dreptate. Stiti ca apostolul Pavel a cerut celor care se converteau la crestinism sa nu mai respecte Legea Veche evreiasca zicand ca suntem mantuiti prin credinta nu prin Lege. Cand insa venea vorba despre femeie cerea ca ea sa fie supusa barbatului asa cum cerea Legea. Si de asemenea cerea sclavilor sa ramana supusi stapanilor. Astazi nu mai exista om care sa creada ca sclavia ar fi buna, si cand s-au eliberat sclavii? Extrem de tarziu si nu prin credinta ci prin lupte, revolutii, miscari de tot felul. Exact la fel s-a intamplat si in cazul femeii, eliberarea ei de sub autoritatea civila absoluta a barbatului s-a facut recent, in secolul XX. Maternitatea este atat de slavita azi dar putini stiu ca femeia nu avea nici un drept asupra copiilor ei, toate drepturile asupra copiilor apartineau barbatului. Atat femeia cat si copiii erau proprietatea lui. De asta societatea se numea patriarhala si dupa acest model patriarhal s-a alcatuit si biserica, ceea ce intr-un fel este de inteles, omul se poate autodepasi dar cu o limita, de aceea a fost nevoie de schimbarea atator generatii pentru a se elibera femeia si sclavii. Si la fel ca in problema sclavilor, eliberarea femeii nu s-a facut prin credinta in dreptatea lui Isus ci tot prin tot felul de lupte si miscari.
  Revenind la Sf. Apostol Pavel, putini sunt cei care stiu, desi apare scris in Biblie, ca apostolul impreuna cu primii crestini erau convinsi ca revenirea Domnului Isus pe pamant pentru Judecata finala se va face in timpul vietii lor. Daca repozitionam totul in context este de inteles atitudinea apostolului care cerea tuturor sa nu incerce sa isi schimbe statutul ci sa ramana fiecare in cele care se afla, sclavii sa ramana sclavi, femeile sa continue sa fie supuse barbatului etc. zicand in acelasi timp ca in Hristos nu mai exista nici grec nici evreu, nici sclav nici stapan, nici femeie nici barbat, adica mantuirea era posibila pentru toti in starea in care se aflau in momentul convertirii la credinta. Si putini remarca faptul ca mantuirea femeii in conceptia apostolului Pavel se facea dupa credinta evreiasca, prin nastere de copii si buna lor crestere de catre femeie in deplina supunere fata de barbat, pentru ca, in conceptia apostolului, barbatul era chip si slava a lui Dumnezeu iar femeia era slava barbatului. Ori astazi stim bine ca o femeie se mantuieste exact la fel ca si un barbat, si atat barbatul cat si femeia sunt alcatuiti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Si mai ales stim ca Domnul Isus nu a revenit in timpul vietii primilor crestini asa cum credeau ei. Dar Apostolul Pavel are o scuza, a zis ca el cunostea doar in parte iar Domnul Isus ii prevenise pe apostoli ca mai avea multe a le spune dar nu puteau purta, asa ca Duhul Sfant urma sa ii invete. Si istoria arata ca aceasta opera a Duhului Sfant nu s-a oprit la apostoli ci ceea ce Domnul le spunea lor, era de fapt un mesaj si pentru urmasii lor, adica pentru noi toti. Duhul Sfant a continuat sa ii invete pe oameni in mod progresiv, de-a lungul generatiilor, cele ce erau greu de dus si istoria arata ca a trebuit sa se schimbe generatii si generatii pentru a se putea accepta faptul ca in Hristos toti oamenii sunt frati. Si inca mai este de lucru. Imi aduce aminte, si cu asta inchei, o predica pe aceasta tema in care preotul a istorisit cum, in Statele Unite, un barbat negru necrestin, a citit la un moment dat Evanghelia si atat de mult a fost atins de cele citite incat a vrut sa intre intr-o biserica sa afle mai multe. Insa la usa a fost oprit pe motivul ca era o biserica de albi. Atunci omul a spus ca Isus a fost un Om extraordinar dar nu la fel sunt si crestinii.
  Astazi, noua, ne pare inadmisibil sa oprim un om sa intre in biserica pe motiv ca pielea este neagra si nu alba, dar inca pare la multi legitim sa oprim un om de la slujirea lui Hristos in Altar pe motiv ca omul este femeie si nu barbat. Duhul Sfant mai are inca mult de lucru. Dar sunt deacord cu dvs. tot genunchiul se va pleca in fata Domnului asa cum scrie in Biblie, si se va ajunge sa se faca dreptatea Lui iar femeia va putea fi preot ca si barbatul.
  Un An Nou cu sanatate si plin de bucurii va doresc!
  Cu stima,
  Adriana.

 32. D-na Adriana
  Sunteti de o incapatanare demna de o cauza mai buna. De aceea nu o sa mai continui polemica cu d-voastra. Fiecare intelege cat poate si ce vrea. Am sa clarific doar o mica neintelegere. Spuneti ca „Insa nu as numi-o ipocrizie ca dvs”… Faceti o mica confuzie. Eu am afirmat ca d-voastra sugerati o ipocrizie prin asa zisul dublu discurs de la Vatican. Ca sa fie foarte clar: nu am nici un motiv sa cred intr-un dublu discurs, dimpotriva, am o mare incredere in sinceritatea si buna credinta a celor din Cetatea Eterna si in special a Papei Benedict.

 33. Stimate Domnule Toiu, tin sa va felicit pentru maniera placuta si prtinenta pe care dvs ati dat-o intregii dezbateri. Ati fost raţional si ponderat la sfidarile si „incapatanarea” afisata de dna Adriana, care, cel mai probabil, nu-si va satisface nicicand dorinta, placută dar irationala si „a-teo-logica”, de a ajunge o slujitoare a altarului, frustrarea nesfarsita parand a fi „profetia” cea mai potrivita pentru ea. O cauza mult mai nobila, asa cum spuneati, e mult mai potrivita pentru ca intr-adevar femeia sa-si regaseasca demnitatea. Daca intr-o alta perioada a istoriei femeia avea o alta demnitate, mai mare, asa cum reiese implicit dint comentariile dnei Adriana, e si pentru faptul ca femeia stia care-i este „natura”, chiar fara a fi preot. Cel mai probabil, dna Adriana, ati avea mai mult succes daca a-ti sustinea lupta pentru demnitatea femeii impotriva prostitutiei, pornografiei, daca a-ti sustine demnitatea femeii prin oprirea sau lupta impotriva avortului… etc. Cauze mult mai nobile pentru care a-ti castiga mari merite! Nu va pierdeti timpul pentru ceea ce este si va fi o „cauza” pierduta! Cat despre mesajul pe care vreti sa-l transmiteti Sf. Parinte, riscati sa deveniti ridicola! Multa bucurie!

 34. Domnule Toiu,
  Judecata cu ipocrizia va apartine, iar daca mi-ati atribuit-o mie atunci ati facut o dubla judecata care va apartine.
  Daca la Vatican exista buna-credinta, asa cum imi place si mie sa cred, atunci veti vedea roadele fie in timpul vietii dvs. fie atunci cand Judecata Domnului va scoate toate la lumina.

  Domnule Daniel,
  Prefer sa fiu ridicola decat lasa. Dvs. cum luptati impotriva avortului si a prostitutiei? Mai ales impotriva prostitutiei ma intereseaza daca aveti ceva metode si faceti ceva concret pentru ca in tara in care ma aflu sunt multe femei traficate fortat de retele de proxeneti fie din Bulgaria si Romania, fie din Africa. Aproape de locuinta mea este un grup de prostituate din Africa si ma rog mereu lui Dumnezeu atat pentru ele sa poata sa scape cat si pentru a ma lumina Dumnezeu spre metoda de abordare a acestor femei. Si mi s-a spus ca sunt pazite de proxeneti care supravegheaza din masini iar acum cateva zile am vazut un reportaj pe tema asta iar femeile care au avut curaj sa vorbeasca politiei au disparut apoi. Daca dvs. aveti ceva metode sa propuneti, eu sunt deacird sa le aplic indata. Ca pe toti in jurulul meu ii cam bat la cap ca trebuie luptat impotriva prostitutiei si mi se raspunde ca aici este tolerata pentru a nu degenera si mai rau.
  In ceea ce priveste pornografia, dvs. aveti idei de cum se poate lupta impotriva ei? Sau impotriva avortului? Ca eu una am optat pentru educatie, sa nu mai fie femeia considerata un fel de bun de care sa dispuna barbatul dupa bunul plac, asta in cazul pornografiei, si sa fie ajutata femeia sa isi creasca copii, ca nici o femeie nu isi omoara pruncul de prea mult bine iar sindromul post-traumatic de dupa avort pe care il traieste femeia este o adevarata drama. De ce credeti ca o femeie preot nu poate lupta pentru toate acestea dar o femeie laica poate? Eu sunt convinsa ca o femeie preot ar avea inca si mai multe arme pentru a lupta impotriva la toate aceste mizerii decat o laica anonima. Si este exact ceea ce se spune la Teologie: diploma nu ofera mai mult Har dar da mai multa greutate cuvintelor in societate.

  Cu stima,
  Adriana

 35. Admin,
  Cititi capitolul 17 al Apocalipsei si tinand cont ca Roma este numita Orasul celor 7 coline (puteti verifica), trageti apoi concluziile. Dreptatea lui Dumnezeu se va face dupa Cuvantul Lui.

 36. Adriana,

  Asa vorbeste Domnul:

  cartea întâi a Regilor cap. 12 si 13

  În zilele acelea, 26 Ieroboam şi-a zis în inima lui: „Acum regatul s-ar putea întoarce din nou la casa lui David. 27 Dacă poporul continuă să urce la Ierusalim pentru a oferi jertfe în templul Domnului, inima lui se va întoarce către stăpânul său Roboam, regele lui Iuda, fiul lui Solomon, iar pe mine mă vor ucide”. 28 După ce a chibzuit, Ieroboam a poruncit să se toarne doi viţei de aur şi a spus poporului: „Destul v-aţi tot dus la Ierusalim! Israele, iată dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului”. 29 Pe unul dintre cei doi viţei i-a pus în Betel şi astfel a săvârşit un mare păcat. 30 Pe celălalt poporul l-a însoţit la Dan, mergând în procesiune. 31 Ieroboam a construit un sanctuar pe înălţimi, a orânduit preoţi luaţi din toate triburile poporului, care însă nu erau descendenţi ai lui Levi. 32 Pentru ziua a cincisprezecea din luna a opta, Ieroboam a stabilit o sărbătoare asemănătoare cu aceea ţinută în Iuda şi s-a urcat la altar. El a făcut la fel la Betel, oferind jertfe viţeilor pe care îi făcuse; la Betel i-a pus să slujească pe preoţii ilegitimi pe care îi orânduise. 13,33 Ieroboam a continuat cu purtarea lui cea rea: n-a încetat să orânduiască preoţi ilegitimi, luaţi din tot poporul: pe toţi cei care doreau îi făcea preoţi ai înălţimilor. 34 Acesta a fost păcatul casei lui Ieroboam, păcat care i-a atras ruina şi dispariţia ei de pe faţa pământului.

  Cuvântul Domnului

  1 Corinteni cap. 11

  1. Fiţi următori ai mei, precum şi eu sunt al lui Hristos.
  2. Fraţilor, vă laud că în toate vă aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile cum vi le-am dat.
  3. Dar voiesc ca voi să ştiţi că Hristos este capul oricărui bărbat, iar capul femeii este bărbatul, iar capul lui Hristos: Dumnezeu.
  4. Orice bărbat care se roagă sau prooroceşte, având capul acoperit, necinsteşte capul său.
  5. Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă.
  6. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl.
  7. Căci bărbatul nu trebuie să-şi acopere capul, fiind chip şi slavă a lui Dumnezeu, iar femeia este slava bărbatului.
  8. Pentru că nu bărbatul este din femeie, ci femeia din bărbat.
  9. Şi pentru că n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat.
  10. De aceea şi femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri.
  11. Totuşi, nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul.
  12. Căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu.

  Te rog, draga sr. Adriana, inainte sa incepi a face ceva in acest sens (al sustinerii la nivel inalt a femeii preot), sa ceri ajutorul mai multor persoane pentru un discernamant bun!
  Caci, dupa cum stii, bucurie poate da si cel rau = bucurie efervescenta. Sfintii nu au facut nimic de capul lor, cu atat mai mult tu n-ar trebui, care esti o pacatoasa!

  Nu-i judeca pe cei de mai sus care „iubesc femeile”, sunt si ei pacatosi!

  Cu drag,
  un pacatos

 37. Pace si bine,
  Adriana… mai mult sau mai putin, inclin sa inteleg, atat doar, nu sa si accept atitudinea ta in a-ti sustine cauza cu atat de multa acuratete… Totusi, tin sa-ti reamintesc cuvintele fericitului Papa Ioan Paul al II-lea, din Ordinatio Sacerdotalis: „…pentru a inlătura orice dubiu asupra unei chestiuni atat de importante… in virtutea ministerului de a-i intari pe frati (Cf Lc 22,32), declar ca Biserica nu are in nici un mod facultatea de a conferi femeilor hirotonirea sacerdotala si ca aceasta sentinta trebuie sa fie respectata in mod definitiv de catre toti credinciosii Bisericii.”
  Cel mai probabil, aceste cuvinte iti sunt deja cunoscute… urmand cursurile unei facultati de Teologie, cred ca stii ce inseamna o exprimare oficiala din partea Bisericii. La fel de bine, cred ca stii ce inseamna excomunicare latae sententiae din parte Bisericii… Au fost intr-adevar cazuri de Episcopi romano-catolici, prin America sau Australia, dar nu numai, care, in ciuda doctrinei oficiale a Bisericii, si-au permis, din proprie initiativa, sa hirotoneasca femei preot. Nu cred ca e necesar sa spun ca ei ai fost ipso facto excomunicati, impreuna cu femeile care au primit o asfel de hirotonire invalida si ilicita.
  De ce spuneam ca inclin sa te inteleg: ai terminat o facultate de Telogie, la fel ca toti preotii romano-catolici, si cel mai probabil, si poate ca asa si este in anumite, din punct de vedere intelectual, pretinzi a fi superioara. Atunci, de ce nu ai fi si tu preot? Rationamet logic, dupa principiile umane, mai ales in ambientul societatii noastre… cu toate acestea, diploma nu-ti ofera si harul… e nevoie de mult mai mult. Ar trebui sa te bucuri ca ai avut aceasta ocazie, de a face teologia pentru a-ti fi de folos in munca educationala. Ai intalnit preoti cu opinii avangardiste, care poate te-au incurajat, dar nu intotdeauna in directia potrivita. Un discernamant mai atent niciodata nu strica. Nu cred ca ti se cere mai mult decat poti face, oricum, e important ca in educatia noilor generatii sa nu impui idei care ar putea crea confuzie. Ar putea fi mai mult rau decat bine…
  Cat despre implicare mea in toate problematicile mentionate, sa stii ca nu am vorbit de pe pereti, si incerc si eu sa fac ceea ce pot, implicat fiind in educatie, avand nu doar o diploma, dar si har… Multa bucurie!

 38. Ma mira cati opozanti darzi avem aici impotriva preotiei femeii.
  Oare de ce sunt asa indarjiti? Le e frica ca ar trebui sa imparta ministerul preotiei cu femei? Nu am vazut pe niciunul spunand ca lasa aceasta decizie in mana Domnului.
  Din cate stiu, Isus a lasat 7 sacramente omenirii, nu 6 pentru femei si 7 pentru barbati.
  Domnule Valy, nu am inteles de ce ati citat cap. 11 din Corinteni. Ca sa vedem cat de „luminati” (a se citi „inchistati”) au fost barbatii acelor secole?
  Ne cerem scuze ca am indraznit sa ne dam valul din cap, fara sa ne radem…
  Noroc ca barbatul este capul femeii, ca altfel, noi, femeile, am fi niste mimoze vorbitoare…
  Cum sa luptam impotriva prostitutiei si pornografiei, cand vine domnul Valy si ne spune „n-a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat”, iar marii consumatori ai acestor vicii sunt barbatii?
  Mai este nevoie sa mai spun inca una? „Femeia este slava bărbatului”…
  Daca ati vrut sa spuneti ceva inteligent cu aceste citate din Corinteni, explicati-ne si noua…

 39. D-le (d-na) Eza,

  ”Într-adevăr, Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi activ, mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, străpungând până desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, şi poate judeca gândurile şi intenţiile inimii.” – Evrei 4:12

  Va judeca Cuvantul Vietii? E dreptul Lui!!!
  E singurul judecator!

  ”Cautati pacea cu toti si sfintenia, fara de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evr. 12, 14).

  Pacea sa va calauzeasca! Amin!

 40. Domnule Daniel,

  Toata lumea cunoaste opinia Bisericii privind admiterea femeilor in preotie. Insa nu uitati ca Biserica a avut multe opinii de-a lungul secolelor, la care a revenit ulterior…
  Daca adevarurile credintei noastre in Dumnezeu si doctrinele fundamentale crestine ar avea de suferit aproband si femeile la preotie, atunci as fi prima persoana care as milita impotriva acestei idei.

  Stim ca Biserica nu este pregatita momentan pentru acest pas, nici multi dintre noi nu suntem pregatiti, insa suntem libere sa luptam pentru schimbare.

  Vreau sa va atrag atentia, ca inainte de a fi har, preotia este un DAR. Mi se pare mie, sau va mandriti putin cu acest dar?… E nevoie de mult mai mult decat o diploma pentru a fi preot, e nevoie de voia Domnului si disponibilitatea omului. Insa cum harurile Lui sunt nesfarsite… nu ar trebui sa va temeti ca ati ramane fara har, daca Domnul ar voi sa ne dea si noua, femeilor, din harul asta…

  Cu respect,
  Eza

 41. Eva, Eva…sau ma rog, Eza, Eza,

  Sarpele vrea iar sa te pacaleasca ca sa fii ca Dumnezeu?

  Epistola catre Tit :

  Cap. 1
  15. Toate sunt curate pentru cei curaţi; iar pentru cei întinaţi şi necredincioşi nimeni nu este curat, ci li s-au întinat lor şi mintea şi cugetul.
  16. Ei mărturisesc că Îl cunosc pe Dumnezeu, dar cu faptele lor Îl tăgăduiesc, urâcioşi fiind, nesupuşi, şi la orice lucru bun, netrebnici.

  Cap. 2
  1. Dar tu grăieşte cele ce se cuvin învăţăturii sănătoase.
  2. Bătrânii să fie treji, cinstiţi, întregi la minte, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare;
  3. Bătrânele de asemenea să aibă, în înfăţişare, sfinţită cuviinţă, să fie neclevetitoare, nerobite de vin mult, să înveţe de bine,
  4. Ca să înţelepţească pe cele tinere să-şi iubească bărbaţii, să-şi iubească copiii,
  5. Şi să fie cumpătate, curate, gospodine, bune, plecate bărbaţilor lor, ca să nu fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu.

  Cap. 3
  8. Vrednic de crezare este cuvântul, şi voiesc să adevereşti acestea cu tărie, pentru ca acei ce au crezut în Dumnezeu să aibă grijă să fie în frunte la fapte bune. Că acestea sunt cele bune şi de folos oamenilor.
  9. Iar de întrebările nebuneşti şi de înşirări de neamuri şi de certuri şi de sfădirile pentru lege, fereşte-te, căci sunt nefolositoare şi deşarte.
  10. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
  11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.

  Eva, Eva …. sarpele stie Biblia pe de rost si cu ajutorul slabiciunii tale te inseala!

  Apropo, de la ce varsta va fi o femeie preot… caci si femeia de 80 ani o sa vrea sa fie… O sa apara moda cu femeia-preot cu decolteu marca Versace, cu suvite, cu cosite, cu coc, de ce nu? Si sa vezi Liturghie… ce parodie!!! Caragiale de-ar mai trai, ar avea ce scrie!

  Eza, Eza, cauta bine in inima ta, in liniste, si-ai sa „vezi” de ce iti doresti lucrul acesta!

  Doar ai citit cartile despre sfinti… toti erau retrasi, nu vroiau sa fie vazuti, sau ascultati, sau sa iasa cu ceva in evidenta… ca sa il pastreze pe Domnul in inima… Domnul meu si Totul meu!

  Cu Pace si Bine!

 42. Domnule Valy si Daniel,

  Apostolul Pavel a spus la un moment dat ca Adam nu a pacatuit ci doar Eva pentru a sustine superioritatea barbatului fata de femeie, ca apoi, in alt loc, sa spuna exact pe dos ca prin Adam a intrat pacatul in lume ca sa poata sustina ca Iisus este noul Adam prin care pacatul a fost iertat. Deci Adam a pacatuit si nu a pacatuit in acelasi timp in functie de scopul urmarit. Vi se pare corect?

  Daca este sa luam la litera ceea ce scrie in Geneza, Dumnezeu a spus doar lui Adam sa nu manance din pomul cunoasterii, Eva inca nu era creata. Si totusi Eva ii spune sarpelui ca Dumnezeu le-ar fi spus la amandoi sa nu manance. Deci ceea ce Dumnezeu a dat barbatului era si pentru femeie, nu? Dar doar cand convine barbatilor? Si daca observati, cand Eva a fost tentata s-a gandit la porunca lui Dumnezeu chiar daca apoi a ales prost. Adam insa nici macar nu s-a gandit la Dumnezeu desi el primise porunca in mod direct. Prin ce a dovedit el ca ar merita sa fie capul femeii? Aceasta era mentalitate evreiasca pe care Domnul Isus nu a aprobat-o vreodata dimpotriva, a ridicat femeia din conditia umila in care o tinea barbatul din cauza inimii sale dure cum o arata Domnul.

  Revenind la apostolul Pavel stiti ce ma intreb eu? De ce nici un barbat nu iubeste citatul in care apostolul descrie cum a fost pedepsit pe viata de Dumnezeu pentru a nu mai fi orgolios? Dvs. stiti cum a fost pedepsit si stiti ca L-a rugat pe Dumnezeu sa ia pedeapsa de la El dar Dumnezeu nu a vrut? Este scris in Biblie dar nimeni nu pare sa bage de seama. Si un alt exemu: de unde stim noi ca dintre toti apostolii, Pavel a convertit pe cei mai multi? De la el insusi, nu? Daca astazi vine cineva sa va spuna ca el a convertit pe cei mai multi, dvs. ce ganditi despre acel om? Ca eu va spun ce gandesc: exact ceea ce a gandit Dumnezeu cand a hotarat sa dea o pedeapsa pe viata pentru a tine orgoliul in frau. Si exact la fel gandesc cand oricine sustine despre el insusi ca ar fi mai presus de altul si cu atat mai mult daca motivul de a crede asa ceva este sexul, culoarea pielii etc. Doar Dumnezeu stie cine este mai presus de altul si ne-a spus si noua: cine este mare pe pamant, mic este in Imparatia Cerurilor si viceversa. De aceea ne-a cerut ca cel ce vrea sa fie mai mare peste altii, sa se faca pe sine mic si sa le slujeasca. Deci, cand barbatul va sluji femeia, atunci va fi intr-adevar mai mare decat ea. Cat timp insa barbatul cere contrariul, trageti dvs. concluzia.

  In ceea ce il priveste pe Papa Ioan Paul II, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, stiu ce a afirmat, dar asta nu inseamna ca biserica nu are puterea sa indrepte acolo unde este o nedreptate doar pentru ca nedreptatea se face de peste doua mii de ani ci dimpotriva, avand in vedere ca acum lumea incepe sa o constientizeze, ar fi de dorit sa se indrepte pentru ca altfel biserica isi neaga propriul mister de reconsiliere cu Dumnezeu.

  Eu sunt perfect deacord ca o diploma nu confera harul dar sa stiti ca nici sexul nu il confera, ci Duhul Sfant sufla acolo unde doreste asa cum scrie in Biblie si in plus de asta Domnul Iisus ne arata ce trebuie facut pentru a obtine Duhul Sfant: „Cere si vei primi”. Dvs credeti ca aceste cuvinte au fost adresate doar barbatilor? Eu am fost atee pana la adolescenta, am fost convertita printr-o minune facuta de Domnul Isus, si primul lucru pe care l-am cerut cu credinta ca mi-l va acorda a fost intelepciunea. Si asta cer in continuare, acest dar al Duhului Sfant care este dat tuturor celor care il cer.
  Pacea Domnului sa fie cu dvs.!
  Adriana.

 43. Si o intrebare privind citatul in care Ap. Pavel spune ca Dumnezeu ar fi capul lui Isus si de aceea barbatul ar fi capul femeii: dvs. cunoasteti dogma Bisericii catolice cu privire la relatia Tata-Fiu in cadrul Trinitatii?
  Cu respect,
  Adriana.

 44. Si inca o remarca daca imi mai permiteti: apostolul Pavel era evreu din diaspora si in acelasi timp cetatean roman. Evreii barbati poarta capul acoperit in semn de supunere fata de Dumnezeu si asa se roaga in sinagogi si oriunde, cu capul acoperit (ma refer la evreii practicanti). Ap. Pavel insa spune ca un barbat care se roaga cu capul acoperit si-ar necinsti seful, pe Isus. Nu am vazut pe nimeni sa se aplece asupra acestei inadvertente pe de o parte, si nu l-am vazut pe Papa sau pe episcopi sa-si descopere capul de fiecare data cand se roaga in public. Deci din nou legea se aplica doar celorlalti dar nu si celor care o propovaduiesc?…
  Si stiti de ce Ap. Pavel spune ca o femeie care nu vrea sa poarte capul acoperit sa se tunda? In par sta faptul de a fi femeie sau nu? Si apropos de asta, ati auzit vreodata de femeile jurate care exista pana azi in Albania? Sunt femei din societati foarte traditionaliste ca sa nu zic mai rau, femei care, daca isi taie parul si raman fecioare, au dreptul de a purta capul descoperit, de a purta pantaloni, de a munci, de a fuma si absolut tot ceea ce poate face un barbat. Si sunt destule care aleg aceasta cale stiti de ce? Pentru a avea dreptul de a munci si a-si putea astfel intretine fratii mai mici.
  Si stiti cam cum aratau discipolele Ap. Pavel?
  Daca studiati mai in amanunt si mai profund acest subiect, o sa descoperiti singur unde se afla adevarul…
  Cu stima,
  Adriana.

 45. Admin,

  Daca imi mai permiteti inca o remarca pentru domnul Valy legat de revelatiile Sfintei Fecioare. Cu totii stim despre aparitiile Sfintei Fecioare si invatatura ei de a fi credinciosi conform cu cele cerute de Fiul Sau, Domnul Isus. 

  Acum uitati ce spune ap. Pavel in 1 Timotei 2:

  „11. Femeia sa se invete in liniste, cu toata ascultarea.
  12. Nu ingaduiesc femeii nici sa invete pe altul, nici sa stapaneasca pe barbat, ci sa stea linistita.
  13. Caci Adam a fost zidit intai, apoi Eva.
  14. Si nu Adam a fost amagit, ci femeia, amagita fiind, s-a facut calcatoare de porunca.”

  Deci, daca respectam „la sange” cuvintele Apostolului legate de femeie, asa cum faceti dvs. Domnule Valy, inseamna ca Sfanta Fecioara nu ar trebui sa invete pe altul, nici sa ii stapaneasca cu invatatura sa pe preoti, episcopi si pe Papa, caci ei, barbatii, au fost facuti intai, si abia apoi, ea Sfanta Fecioara, o femeie, si nu Adam a fost amagit ci femeia. Nu am vazut pe nimeni sa aiba curajul sa tina astfel de discursuri sfintei Fecioare si sunt convinsa ca nici apostolul Pavel nu ar indrazni sa isi repete cuvintele in fata Sfintei Fecioare si sa o reduca la tacere pentru ca el este barbat.
  Dvs. credeti ca Sfanta Fecioara este doar o mare exceptie? Cum atunci ni se cere noua, femeilor, sa o luam ca si exemplu pe Sfanta Fecioara daca noi nu avem voie sa facem ceea ce face ea? Si cum ramane atunci cu cuvintele Domnului Isus care ne spune ca cel ce face voia Tatalui Ceresc ii este Lui si mama, si frate si sora? Nu fac parte tot din Biblia pe care trebuie sa o credem?  

 46. Eza, Adriana, nu stiu cum sa va conving, daca Domnul nu a reusit, un pacatos ca mine nici atat n-ar putea… de aceea conform Tit cap. 3:10,11… ma indepartez de voi!

  Faca-se voia Domnului!

  Doamne Isuse, te rog, nu le lasa pe aceste surori sa cada in osanda! Milostiveste-te de ele si lumineaza-le! Amin!

 47. Pace si bine! Observ ca si Valy se retrage, si bine face. Dupa Toiu, Valy, cred ca le urmez eu. La un moment dat, Isus vorbeste despre pacatul impotriva Duhului Sfant… Probabil, la fel ca si mine, isi dau seama ca in aceasta circumstanta s-ar putea vorbi de asa ceva… Nu dezvolt subiectul, oricum, nimic din ce facem nu deschide inima si orizonturile pentru a se intra in profunzime… Mai pastrez speranta ca lucrurile se pot indrepta spre bine, si *nu sting fitilul care fumega*.
  Sa trecem la subiect, imi propun, totusi, sa nu mai raspund la provocari. D-na Adriana, am si eu o intrebare: in ce scrisoare afirma Sf Paul ca el ar fi convertit pe cei mai multi? Din cele 13 scrisori atribuite Sf. Paul, cred ca deja stii ca doar 6 sunt scrise de el. Pentru o mai mare autoritate a continutului, unele scrisori erau atribuite persoanelor importante, acest lucru se numeste anacronism. Cel mai probabil, nu Paul este cel care scrie respectivul fragment. Apoi, de unde atata indrazneala de a-l judeca pe Apostolul neamurilor, mai ales daca tinem cont de experienta pe care o amintesti, de minune?
  Intr-o alta ordine de idei, daca tot vorbeam de sacramentul Preotiei ca Dar sau Har, ca pana la urma radacina cuvantului provine din greaca si ar avea ca acelasi inteles, ce va faceti sa credeti ca acest Har este dat celor care il cer? In acel context oare Cristos nu se referea la altceva decat la oferirea Darului Duhului Sfant, pe care il confundati cu Preotia, celor care il cer? Da, darurile Duhului Sfant sunt oferite femeilor, si nu am nimic impotriva, ar insemna sa ma impotrivesc operi mantuitoare a lui Dumnezeu, dar Sacramentul Preotiei, face parte dintr-o slujire pe care insusi Cristos a rezervat-o unor persoane, barbati, asa cum femeile au multe alte slujiri in Biserica.
  Si inca ceva: cred ca daca Dumnezeu ar fi dorit sa ofere Darul Preotiei femeilor, atunci, cel mai probabil, el s-ar fi Intrupat intr-o femeie si nu in persoana lui Isus Cristos, care, din cate stiu a fost barbat. Cine ar putea sa-l reprezinte cel mai bine pe Cristos pe pamant daca nu un barbat? Lasati un pic ochelarii de cal pe care ii purtati si largiti-va orizontul cunoasterii. A-ti avea mult mai mult de castigat.
  Sa aveti o zi placuta, cu multa pace si bucurie!

 48. Domnule Daniel,

  Domnul Isus a spus de nenumarate ori in diverse feluri: „cereti si vi se va da” si uitati in capitolul 11 dupa Luca cum spune, verset 13:

  „Deci daca voi, rai fiind, stiti sa dati fiilor vostri daruri bune, cu cat mai mult Tatal vostru Cel din Ceruri va da Duh Sfant celor care il cer de la El!”

  Dumneavoastra, acum ca aflati de aceste cuvinte ale Domnului, credeti ca Domnul Isus si Tatal Ceresc isi tin cuvantul dat si da Duh Sfant celor care cer? Sau credeti in continuare ca se primeste automat de sexul masculin si deloc sau prea putin de cel feminin?

  Dvs. spuneti ca eu il judec pe Ap. Pavel. Glumiti? Ap. Pavel este mort iar eu nu i-am aruncat nici o piatra cat a fost in viata ca sa-i fac viata amara asa cum a facut-o el, prin cuvintele sale discriminatorii, multor femei. Deci cine pe cine a judecat?
  Cat despre textele care i-au apartinut sau nu i-au apartinut apostolului, eu remarc ca din cauza acestor texte il numiti „Apostolul neamurilor”, nu? Deci ii apartin cand ne convine si nu-i apartin tot cand ne convine? In cazul asta pe cine a pedepsit Dumnezeu in aceste versete, 2 Corinteni 12:6-11

  6. Caci chiar daca as vrea sa ma laud, nu voi fi fara minte, caci voi spune adevarul; dar ma feresc de aceasta, ca sa nu ma socoteasca nimeni mai presus decat ceea ce vede sau aude de la mine.
  7. Si pentru ca sa nu ma trufesc cu maretia descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe in trup, un inger al satanei, sa ma bata peste obraz, ca sa nu ma trufesc.
  8. Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca sa-l indeparteze de la mine;
  9. Si mi-a zis: Iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune. Deci, foarte bucuros, ma voi lauda mai ales intru slabiciunile mele, ca sa locuiasca in mine puterea lui Hristos.
  10. De aceea ma bucur in slabiciuni, in defaimari, in nevoi, in prigoniri, in stramtorari pentru Hristos, caci, cand sunt slab, atunci sunt tare.
  11. M-am facut ca unul fara minte, laudandu-ma. Voi m-ati silit! Caci se cuvenea sa vorbiti voi de bine despre mine, pentru ca nu sunt cu nimic mai prejos decat cei mai de frunte dintre apostoli, desi nu sunt nimic.

  Dupa cum vedeti Dumnezeu l-a judecat pe Apostol pentru orgoliul sau pe care cu greu il stapaneste. Spune ca nu se lauda ci ca este silit sa se laude, dar admite totusi ca are aceasta slabiciune pe care Dumnezeu i-o pedepseste aratandu-si astfel si mai mult maretia. Asta inseamna a judeca si o face Dumnezeu. Eu nu fac altceva decat sa constat, nu am aruncat eu cu pietre in apostol asa cum faceti dvs. barbatii cu femeile. Daca aveti sinceritatea sa luati toate calitatile cerute de Isus: iubire, mila, bunatate, generozitate, intoarcerea obrazului, evitarea violentei si razbunarii etc. si apoi sa priviti daca aceste calitati in societatea noastra sunt mai degraba masculine sau feminine, v-ati pune un mare semn de intrebare daca femeile sunt cele care au de invatat de la barbati sau mai degraba invers.

  Dar sa revenim la intrebarea pe care mi-ati pus-o despre Ap. Pavel, unde afirma ca el a convertit pe cei mai multi, uitati versetul care ii apartine cu siguranta Ap. Pavel, 1 Corinteni 15: 9-10:

  „9. Caci eu sunt cel mai mic dintre apostoli, care nu sunt vrednic sa ma numesc apostol, pentru ca am prigonit Biserica lui Dumnezeu.
  10. Dar prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt; si harul Lui care este in mine n-a fost in zadar, ci m-am ostenit mai mult decat ei toti. Dar nu eu, ci harul lui Dumnezeu care este cu mine.”

  Cu ce drept judeca Ap. Pavel ca el s-ar fi ostenit mai mult ca ceilalti? Cunoaste el osteneala celorlalti? Nici macar nu i-a intalnit vreodata cu exceptia lui Petru pe care s-a dus sa il vada la Ierusalim dupa ani de zile de la convertirea sa! Si chiar daca ar fi fost asa, chiar daca s-ar fi ostenit el mai mult, lauda de sine este buna? Sa il iau si eu exemplu pe Pavel si sa incep sa ma laud, asa cum il luati voi exemplu cand umiliti femeia? Dar uite cum dvs. ma acuzati de laudarosenie doar pentru ca va raspund cu argumente! Iar eu ar trebui sa nu observ toate astea la Pavel doar pentru ca Pavel este apostol? Trebuie sa stim sa ne ferim de pacat si in acelasi timp sa ne prefacem ca nu il observam doar pentru ca este interpretat gresit „nu judeca”? Cel care a judecat este insusi Pavel, a judecat osteneala altora fara sa o cunoasca, a judecat femeia fara sa fie vreodata in pielea ei, a judecat sclavul din postura de om liber si cetatean roman pe deasupra etc.
  Este foarte simplu de aruncat cu citate de erezie din Ap. Pavel cand nu exista argumente, ramane sa se si cunoasca ceea ce intelegea Pavel prin erezie. Si la fel si vorbirea impotriva Duhului Sfant, se abuzeaza de acest concept de fiecare data cand cei care se cred detinatorii Adevarului absolut, ignorand de fapt multe, nu mai au argumente. Adevarul absolut insa, Isus, a spus cu totul altceva: este vorbire impotriva Duhului Sfant a atribui diavolului opera buna a lui Dumnezeu, asa cum faceau fariseii care vedeau exorcizarile facute de Isus si ii ziceau ca lucreaza cu puterea satanei. Nici macar vorbirea impotriva lui Isus nu este considerata pacat impotriva Duhului Sfant ci se iarta asa cum El insusi a spus-o, si dvs. vorbiti de pacat impotriva Duhului Sfant legat de Ap. Pavel, si inca acolo unde nici macar nu se spune minciuna despre el?…
  Cat despre Harul Preotiei lasat barbatilor, sunteti dvs. cel care are ochelari: apostolii nu au fost preoti si nimeni nu a fost preot in primele comunitati crestine. Deci cum ramane cu Harul Preotiei lasat de Isus barbatilor?

Comments are closed.