Rolul esenţial al familiei

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: Adrian Farcaş
Sursa: Zenit, 8 februarie 2009

În timp ce statutul familiei şi al căsătoriei continuă să ocupe o poziţie fruntaşă în cadrul multor dezbateri publice, costul social al destrămării căsătoriilor nu este nici el cu mult în urmă. Conform ziarului „Observer” din 25 ianuarie, un studiu recent elaborat în Anglia a arătat că rezultatele divorţului îi favorizează semnificativ din punct de vedere economic pe bărbaţi, dar le penalizează pe femei. Potrivit unui studiu realizat de Stephen Jenkins, director al Institutului de Cercetare Economică şi Socială şi preşedinte al Consiliului Asociaţiei Internaţionale de Cercetare pe Venit şi Averi, când o căsătorie se destramă, venitul disponibil al tatălui creşte cu aproximativ o treime.

Familia sub lupă

Prin contrast, şi indiferent dacă există sau nu copii, media veniturilor femeilor scade după divorţ cu mai mult de o cincime, şi este afectată negativ pentru un număr de ani. Conform reportajului publicat în „Observer”, studiul desfăşurat de Jenkins este primul pe termen lung ce analizează veniturile şi destrămarea căsătoriilor. Jenkins a descoperit că rata sărăciei printre femeile divorţate este de 27%, aproximativ de trei ori mai mare decât în cazul foştilor lor soţi. Dar problemele economice nu sunt singurele dezavantaje care decurg din divorţ.

Un studiu australian publicat anul trecut a arătat că impactul emoţional şi social al divorţului se face simţit timp de câteva decenii după, scria ziarul „Sydney Morning Herald” în 10 iulie. O echipă de cercetare condusă de David de Vaus, de la Universitatea La Trobe din Melbourne, a prezentat concluziile unui studiu la o conferinţă a Institutului Australian pentru Studii despre Familie. Aceştia au comparat bunăstarea a aproximativ 2200 de australieni cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 de ani. Cei divorţaţi nu numai că au suferit o traumă în primii ani de după divorţ, dar de asemenea simţeau mai mult lipsa unei persoane în care să aibă încredere şi erau mai puţin satisfăcuţi de casă şi sănătatea lor.

Vital

Papa Benedict al XVI-lea a susţinut recent importanţa familiei pentru societate în mesajul său trimis participanţilor la rugăciunea rozariului din cadrul celei de-a şasea ediţii a Zilei Mondiale a Familiilor desfăşurată în Ciudad de Mexico. În timpul mesajului video din 17 ianuarie, Pontiful a spus că familia este „o celulă vitală a societăţii”. „Datorită rolului esenţial în societate, familiei trebuie să i se recunoască propria sa identitate, care nu trebuie confundată cu a altor forme de coexistenţă”, a explicat Sfântul Părinte. Astfel, Papa Benedict al XVI-lea a subliniat că familia bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie trebuie să primească un sprijin legislativ, financiar şi social substanţial.

Importanţa socială a vieţii de familie nu este afirmată doar de Biserică. Jennifer Roback Morse, fost cercetător la Institutul Hoover din Universitatea Stanford, şi în momentul de faţă cercetător la Institutul Acton pentru Studiul Religiei şi Libertăţii, a publicat recent a doua ediţie a cărţii sale „Iubire şi economie” (Ruth Institute Books). Unul dintre capitolele cărţii este intitulat: „De ce nu există nici un înlocuitor pentru familie.” Familia este de neînlocuit nu numai în sensul că cei doi părinţi ai unui copil joacă un rol unic în viaţa acestuia, ci şi pentru că instituţia în sine a familiei nu poate avea nici un fel de substituit. Morse a afirmat că rolul primar al familiei este relaţionarea. Bineînţeles, anumite familii reuşesc să dezvolte această sarcină mai bine decât altele, dar nici o altă instituţie nu poate să îndeplinească acest rol mai bine decât familia, a susţinut ea.
Nu este opţional

Faptul că anumite familii eşuează nu trebuie să ne conducă la concluzia că familia ca şi instituţie este pur şi simplu ceva opţional, a continuat Morse. „Dacă vom putea să ţinem familia împreună atât la nivel individual cât şi personal, vom avea nevoie de mai puţine proiecte grandioase pentru a înlocui familia la nivelul societăţii,” a afirmat Morse. Morse a rezumat rezultatele a numeroase studii care indică rezultatele nefavorabile aduse copiilor în familiile monoparentale: sărăcia, probleme de comportament şi educaţia de slabă calitate.

Sarcina de a creşte copii este prea mare pentru un părinte singur, a spus Morse. Mai mult decât atât, celelalte variante, cum ar fi coabitarea şi părinţii vitregi, nu aduc aceleaşi avantaje ca în cazul familiilor formate din părinţii biologici ai copilului. Rolul tatălui este mai mare decât doar cel economic, a continuat Morse. Societatea este vinovată de a ignora în general contribuţia lui la dezvoltarea morală a copilului, a acuzat Morse. „Problema reală nu este legată de diferenţele dintre bărbat şi femeie ci mai degrabă de felul în care aceste diferenţe permit fiecăruia să contribuie cu ceva unic la dezvoltarea morală a copilului”.

Comentând despre schimbările puternice în normele morale şi în obiceiurile sexuale din ultimele decenii, Morse notează că schimbările dezlănţuite în anii ’60-’70 au promis fericire şi împlinire prin libertate nelimitată. După această experienţă de nedorit Morse spune că putem trage concluzia că abilitatea de a susţine până la capăt angajamentele luate ne poate aduce o bucurie şi o satisfacţie mult mai adâncă. „Foarte mulţi adulţi sunt acum dispuşi să reînveţe tot ce pot despre căsătoria pe viaţă, pentru binele lor dar şi pentru binele copiilor, ” a concluzionat ea. Libertatea are propriile limite, a susţinut Morse în capitolul de final al cărţii sale. Generaţiile nu sunt libere să redefinească familia şi obligaţiile ei. Anumite virtuţi şi obligaţii sunt indispensabile, a spus Morse.

Temelia

Cardinalul Sean Brady, Arhiepiscop de Armagh şi primat al Irlandei, şi-a exprimat o viziune asemănătoare în discursul pe care l-a susţinut anul trecut în cadrul Conferinţei Ceifin, pe 4 noiembrie. Tema discursului său a fost: „Familia ca temelie a societăţii”. Familia bazată pe căsătorie ca fundament al societăţii este un adevăr revelat de Dumnezeu în Scripturi, a spus Cardinalul Brady, dar de asemenea este una dintre cele mai preţioase valori umane, a adăugat el. Prosperitatea căsătoriei şi a familiei reprezintă un interes public, a argumentat Cardinalul, şi sunt fundamentale pentru binele comun. De aceea, trebuie să li se acorde o atenţie sporită din partea statului.

„Celelalte relaţii, fie că sunt de natură sexuală sau nu, sunt rezultatul unui interes propriu”, a explicat el. „Ele nu au aceeaşi relaţie fundamentală cu binele societăţii şi cu creşterea copiilor cum o are familia bazată pe căsătorie”, a susţinut Cardinalul Brady. El a clarificat că cerând ca familia bazată pe căsătorie să fie susţinută de stat, intenţia nu este de a-i penaliza pe cei care au ales alte tipuri de convieţuiri. „Este vorba mai degrabă de susţinerea principiului că familia bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este legată fundamental de binele societăţii încât merită o mai mare atenţie şi protecţie”, a spus el.

Angajament

„Legătura dintre angajamentul public pentru o căsătorie pe viaţă şi stabilitatea familiei, precum şi rolul distinct pe care mama şi tatăl îl au în generarea şi educarea copiilor, acordă căsătoriei o relaţie unică şi calitativ diferită cu societatea faţă de oricare altă formă de relaţie”, a subliniat Cardinalul Brady. Familia este un fundament indispensabil al societăţii, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea în mesajul său video adresat la Liturghia de încheiere a Întâlnirii Mondiale a Familiilor din 18 ianuarie. „Noi toţi am primit viaţa de la alţii, şi aceasta s-a dezvoltat şi maturizat prin adevărurile şi valorile pe care le-am învăţat în relaţia şi comuniunea cu ceilalţi”, a explicat. „Acasă este locul unde învăţăm cu adevărat să trăim, să preţuim viaţa şi sănătatea, libertatea şi pacea, dreptatea şi adevărul, munca, înţelegerea şi respectul”, a spus Papa. Un adevăr valabil pentru toate culturile şi societăţile.

Posted in Analize, Familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *