Cum să răspândim Vestea cea Bună

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: pr. Mihai Pătraşcu
Sursa: Zenit, 9 martie 2008

GodTube

Este uşor să criticăm mijloacele media pentru modul cum prezintă ştirile în materie de religie, dar pe de altă parte este adevărat că a crescut şi disponibilitatea conţinuturilor bune. Inovaţiile tehnologice au redus puterea vechilor monopoluri în comunicaţii, deschizând noi spaţii Bisericii şi credincioşilor. Câteva articole apărute în presa recentă vorbesc despre munca desfăşurată de Chris Wyatt, cel care a conceput God.Tube.com, o alternativă creştină la siturile Internet care oferă videoclipuri şi informaţii diferite.

„Ne place să-l considerăm ca un creştinism ‘on demand’ (la cerere), la care poţi avea acces 24 de ore din 24, 7 zile din 7, când ai mai mare nevoie”, a spus Wyatt, conform unui articol din Christian Science Monitor din 6 februarie. Motoul sitului este „Broadcast Him”, cu referinţă la Isus, în mod voit în contrast cu motoul lui YouTube care este „Broadcast Yourself”. Situl GodTube a fost deschis anul trecut în august şi, conform articolului, creşte rapid, cu circa 1,7 milioane de vizualizări pe lună. Conform unui articol apărut la 1 noiembrie pe situl lui Wyatt, ar exista deja 150.000 de persoane înregistrate cu un profil activ propriu şi cu 25.000 de videoclipuri publicate. Clipurile sunt controlate înainte de a fi făcute publice, dar cu toate acestea unele dintre ele sunt polemice şi critice faţă de unele Biserici sau de unele credinţe.

Şi Biserica începe să exploreze posibilităţile clipurilor video. În Italia, Arhiepiscopul de Milano, Cardinalul Dionigi Tettamanzi, a publicat on-line o serie de clipuri video despre Postul Mare, după cum a arătat cotidianul La Repubblica în 23 februarie. Clipurile sunt publicate pe YouTube în fiecare vineri după-amiază. Conform articolului, peste 16.000 de persoane au vizualizat prima serie. Cardinalul Tettamanzi, în afară de mesajele pentru Postul Mare, răspunde prin clipuri video la o serie de întrebări care i se pun prin intermediul sitului internet al Arhidiecezei.

Între timp, în Canada, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins publică de asemenea clipuri video dintr-o serie de „lectio divina”, conform cotidianului canadian Western Catholic Reporter din 14 ianuarie. Articolul explică faptul că o dată pe lună, Arhiepiscopul Collins susţine o „lectio divina” în Catedrala Sfântul Mihail din Toronto. Canalul de televiziune din Toronto „Salt and Light” transmite aceste sesiuni şi apoi dă înregistrările Arhidiecezei pentru a le publica pe situl ei web. Clipurile sunt publicate şi pe YouTube, împreună cu alte materiale. Cardinalul Francis Arinze, prefectul Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor, se foloseşte şi el de noile tehnologii prin intermediul unui sit web dedicat podcast-urilor şi transmisiunilor video pe o largă varietate de teme.

Informaţia Vaticanului

Şi Vaticanul se foloseşte tot mai mult de Internet. Situl său oficial este unul dintre cele mai vizitate din lume, în timp ce sunt poate mai puţin cunoscute conţinuturile puse la dispoziţie de multe congregaţii din Vatican care au elaborat situri internet proprii. De exemplu, Congregaţia pentru Cler are un sit care pune la dispoziţie o mare varietate de documente. Între acestea este o culegere de discursuri şi texte referitoare la rolul preoţilor, idei utile pentru pregătirea omiliilor şi date statistice cu privire la numărul seminariştilor şi al clericilor.

Pagina permite şi vizualizarea fiecărei cărţi a Bibliei cu referinţe la omiliile Sfinţilor Părinţi şi ale Doctorilor Bisericii, şi la magisteriu, îmbogăţind astfel pentru utilizatori lectura Sfintelor Scripturi. Şi Academia Pontificală pentru Viaţă şi Consiliul Pontifical pentru Pastoraţia Serviciilor de Sănătate au siturile lor web, care conţin documente de specialitate, raporturi cu privire la activităţile şi congresele lor şi legături spre mai multe informaţii.

Pagina web a Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace conţine o amplă serie de documente, discursuri ale oficialilor consiliului şi texte ale unor conferinţe susţinute în numeroasele întâlniri organizate de Conciliu pe teme de actualitate. Şi Statul Vatican are pagina sa, cu nenumărate conţinuturi referitoare la Bazilica Sfântul Petru şi la Muzeele Vaticanului, împreună cu informaţii utile despre oficiile din Vatican, cum sunt cele care vând timbre şi monede. Chiar şi Radio Vatican nu se limitează la transmisiile radiofonice, ci gestionează un sit Internet în care pune la dispoziţie diferite materiale audio care se pot descărca de către cei interesaţi.

Via SMS

Un alt mijloc de comunicaţie, folosit deja de câtva timp, este cel al SMS-urilor trimise către telefoanele celulare. În Italia, un acord recent între Vodafone şi Lux Vide va permite trimiterea de citate din Papa Ioan Paul al II-lea, după cum relata Corriere della Sera în 7 februarie. Proiectul este sub supravegherea lui Joaquin Navarro-Valls, care a fost mult timp purtător de cuvânt al defunctului Pontif. În afară de gânduri ale Papei Ioan Paul al II-lea, utilizatorii vor putea primi şi o imagine a sfântului zilei, cu o scurtă notă biografică. Alte servicii de această natură deja disponibile în Italia includ posibilitatea de a primi Angelus-ul duminical al Papei via SMS.

În Austria au fost disponibile în Postul Mare SMS-uri pentru telefoanele mobile cu texte ale Papei Benedict al XVI-lea, conform relatării din 7 februarie a agenţiei France Presse. Citatele au fost luate din discursuri şi omilii ale Papei, rostite în timpul vizitei sale în Austria din luna septembrie a anului trecut. Conferinţele episcopale naţionale îşi dezvoltă de asemenea paginile lor web, intrând tot mai mult în lumea multimedia. Pagina Conferinţei Episcopale Italiene conţine o mare varietate de clipuri video, fotografii şi podcast-uri. În secţiunea „Proiect cultural” sunt oferite materiale care evidenţiază rolul important al creştinismului în cultura contemporană. Secţiunea „Muzeu virtual” prezintă un mare număr de fotografii ale unora din multele comori ale artei creştine din Italia.

Conferinţa Episcopilor Catolici din Statele Unite pune la dispoziţie pe situl său Internet podcast-uri cu lecturile de la Liturghia zilei, precum şi secţiuni dedicate sfântului zilei şi o rugăciune zilnică sugerată. O secţiune specială cu resurse pentru Postul Mare conţine multe rugăciuni, între care textele pentru rugăciunea Căii Sfintei Cruci, şi în format audio. Materiale pentru Postul Mare şi Paşte sunt oferite şi de situl web al Conferinţei Episcopale din Anglia şi Ţara Galilor. Fişierele conţin muzică, lecturi biblice şi reflecţii ale unor episcopi.

Materiale diecezane

În Statele Unite, multe dieceze pun la dispoziţie foarte multe materiale. În numeroase cazuri, o bună parte din conţinutul săptămânalelor catolice locale este disponibil pe Internet, inclusiv editorialele scrise de episcopul locului. Şi conţinuturile audio şi video sunt tot mai prezente pe aceste situri internet. Arhidieceza de Boston are un link către televiziunea catolică locală, unde sunt disponibile clipuri video. Cardinalul Sean O’Malley este binecunoscut de acum de mulţi pentru faptul că are blogul său personal, în care sunt prezentate activităţile sale zilnice.

Situl diecezan de Denver nu oferă numai articolele săptămânale ale Episcopului Charles Chaput, ci şi înregistrarea audio a omiliilor sale de la Liturghiile duminicale din Catedrala Neprihănita Zămislire, împreună cu o serie de fişiere audio cu interviuri date în ultimii ani. Şi Arhidieceza de Philadelphia are o secţiune cu numeroase fişiere video şi audio legate de evenimente locale şi de reflecţiile Cardinalului Justin Rigali. O altă secţiune conţine reflecţiile spirituale ale Cardinalului bazate pe Compendiul Catehismului Bisericii Catolice. Cu un minim de creativitate şi cu ajutorul tehnologiilor moderne, răspândirea mesajului Evangheliei devine tot mai uşoară şi mai aproape de viaţa cotidiană.

Posted in Analize, Media.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *