Aveţi grijă cum vorbiţi despre homosexualitate

Print Friendly, PDF & Email

Autor: pr. John Flynn
Traducere: Oana Capan
Sursa: Zenit, 8 octombrie 2006

Vorbeşti împotrivă?
Rişti multe!

În numeroase ţări a vorbi public împotriva homosexualităţii se poate solda cu serioase probleme juridice. Iar în ceea ce priveşte bătălia pentru apărarea dreptului creştinilor de a-şi exprima convingerile religioase, viitorul este încă departe de a fi clar.

În Marea Britanie, o victorie recentă a condus la căderea acuzaţiilor împotriva lui Stephen Green, informa The Telegraph la 29 septembrie 2006. Green fusese arestat de poliţie la începutul lunii septembrie după ce a distribuit pliante la un festival al homosexualilor din Cardiff, Wales. Pliantele conţineau versete din Biblie pe tema homosexualităţii. În urma unei audieri în faţa unui magistrat al curţii, s-a hotărât ca procesul să nu fie deschis, renunţându-se la acuzaţii. Un articol din The Daily Mail din 6 septembrie cita poliţia, care afirma că Green nu a fost nici violent şi nici agresiv, el doar distribuind pliante. Articolul mai nota că incidentul este cel mai recent într-o listă de acţiuni ale poliţiei împotriva celor care protestează vizavi de homosexuali.

Scriitoarea Lynette Burrows a primit un avertisment pentru un „incident homofobic”, respectiv intervenţia ei într-un program radio al BBC, ocazie cu care a afirmat că homosexualii nu pot forma cuplul ideal de părinţi adoptivi. Un cuplu creştin din Lancashire a primit de asemenea un avertisment după ce s-a plâns de consiliul local, mai precis de politica acestuia în favoarea drepturilor homosexualilor. Iar poliţia din Londra l-a investigat pe Sir Iqbal Sacranie, fost lider al Consiliului Musulman Britanic, după ce într-un interviu a afirmat că homosexualitatea este un comportament dăunător.

Atitudinea poliţiei vizavi de homosexualitate a fost evidenţiată publicului de un comunicat de presă al Institutului Creştin, din 22 septembrie. În timp ce acţiunea legală împotriva lui Green era în desfăşurare, sublinia comunicatul, împotriva Asociaţiei de Poliţie Homosexuală nu se ia nici o măsură pentru publicarea unor materiale în care creştinii sunt acuzaţi de atacuri violente la adresa homosexualilor. Peste 40.000 de plângeri au fost depuse împotriva materialelor Asociaţiei, informa Institutul Creştin.

Presiunea Uniunii Europene

Cazul Green ar putea să fie urmat în curând de multe altele, dacă vor fi aprobate reglementările propuse de guvernul britanic. Reglementările privind Orientarea Sexuală ar stabili, printre altele, că orice discriminare a persoanelor homosexuale este ilegală. Într-un comentariu publicat la 2 octombrie în The Telegraph, Philip Johnston indica faptul că reglementările au fost introduse la insistenţa Uniunii Europene. După o rundă de consultări, în care grupurile religioase şi-au exprimat vehement opoziţia, guvernul analizează acum dacă să modifice sau nu reglementările propuse.

Una dintre probleme, observat Johnston, este conflictul de drepturi. Creştinii îşi susţin dreptul la a-şi exprima liber punctele de vedere în conformitate cu credinţele lor, în timp ce grupurile homosexuale doresc ca orice opoziţie faţă de ei să fie redusă la tăcere, cerând pentru aceasta interzicerea oricărei forme de discriminare. „Acestea sunt apele neclare în care intrăm atunci când căutăm să introducem tot mai multe ‘drepturi’ în legislaţie”, conchide Johnston.

Reglementările propuse au fost aspru criticate de Cardinalul scoţian Keith O’Brien. Într-o predică adresată parlamentarilor la 14 iunie, prelatul avertiza că regulile sunt „o ameninţare la adresa libertăţii de conştiinţă” şi a „libertăţii religioase”. Cuvintele Cardinalului au fost rostite în chiar inima Parlamentului britanic, într-o criptă a Camerei Comunelor. „Legile aprobate de orice autoritate umană trebuie să respecte întotdeauna demnitatea persoanei umane şi integritatea conştiinţei fiecărei persoane, fie că este o conştiinţă formată în baza principiilor creştine, fie că este un alt sistem religios”, a insistat Cardinalul O’Brien. „Statul greşeşte atunci când calcă în picioare libertăţile morale legitime şi impune valori care sunt fără fundament raţional sau sociologic.”

Această lipsă a libertăţii a fost ilustrată recent de un caz din Scoţia. Nouă pompieri din Strathclyde au fost admonestaţi disciplinar după ce au refuzat să distribuie pliante cu măsuri de protecţie la un marş homosexual, informa The Guardian la 1 septembrie. Marşul avusese loc în iunie. Ca pedeapsă, pompierilor li s-a cerut să parcurgă un intensiv „curs de diversitate”. Unul dintre ei a fost retrogradat, pierzând aproximativ 5.000 de lire (aproximativ 7.500 de euro) din venitul său. În numărul din 3 septembrie al publicaţiei The Sunday Herald, Arhiepiscopul Mario Conti de Glasgow explica faptul că homosexualii, ca orice alt grup, au dreptul să primească pliante privind siguranţa împotriva incendiilor, dar contextul potrivit pentru a se face acest lucru nu este cel de sărbătoare de tip carnaval. Pompierii, sublinia prelatul, erau conştienţi de faptul că mergând la acel eveniment „s-ar fi expus la comentarii nepotrivite, şi pentru unii dintre ei şi la insulte la adresa convingerilor lor religioase”.

Arhiepiscopul a spus că adevăratul motiv al distribuirii de materiale la marşul homosexual „nu era oferirea de sfaturi care să le salveze viaţa participanţilor – ci să permită brigăzii ca instituţie să se arate a fi tolerantă, deschisă diversităţii şi corectă din punct de vedere politic.” Această toleranţă nu ţinea cont însă de credinţele pompierilor.

Dincolo de ocean

Riscuri similare există şi în Statele Unite. Robert J. Smith, un membru al Autorităţii de Tranzit a Zonei Metropolitane Washington, şi-a pierdut slujba după ce a susţinut la o emisiune a unei televiziuni locale că homosexualitatea este „un comportament sexual deviant”. Conform ediţiei din 16 iunie a publicaţiei The Baltimore Sun, guvernatorul Robert Ehrlich Jr. l-a concediat pe Smith. Ehrlich a descris remarcile lui Smith ca „nepotrivite, insensibile şi inacceptabile”, fiind „în conflict direct cu angajamentul administraţiei mele de a manifesta acceptare şi toleranţă”. După concediere, Smith, catolic, a afirmat că are dreptul de a-şi exprima propria opinie. Comentariile lui au avut loc în timpul unei emisiuni pe tema „căsătoriilor” homosexuale.

În California, guvernatorul Arnold Schwarzenegger a semnat o lege care declară ca ilegală pentru serviciile finanţate de stat (precum poliţia, pompierii, universităţile) discriminarea persoanelor homosexuale, bisexuale sau transsexuale. Grupurile creştine, alături de altele, au criticat decizia, afirmând că ameninţă de exemplu colegiile creştine, centrele de zi de îngrijire a copiilor sau organizaţiile non-profit, informa The Washington Times la 31 august. Toate organizaţiile care au contracte cu guvernul sau primesc în alte forme bani de la stat riscă acum să fie obligate să angajeze homosexuali, bisexuali sau transsexuali.

O victorie, pentru moment

În Canada, creştinii au înregistrat la începutul acestui an o victorie după o lungă bătălie în favoarea libertăţii de exprimare în privinţa convingerilor religioase. Publicaţia The National Post semnala la 17 aprilie faptul că tribunalul cu trei judecători din Saskatchewan a anulat sentinţa anterioară privitoare la Hugh Owens. Acest creştin fusese condamnat pentru infracţiunea de a fi publicat în spaţiul de reclame al unor reviste citate din Biblie împotriva homosexualităţii. În 1998, Owens a pus astfel de citate cumpărând un spaţiu de reclame al publicaţiei Star-Phoenix din Saskatoon, în răspuns la reclamele la săptămâna paradei homosexualilor. A fost găsit vinovat de încălcarea drepturilor omului. Anularea primei decizii, în aprilie a.c., nu este însă o victorie clară, dat fiind că respectivul tribunal a admis că în condiţiile actuale, când homosexualilor li se acordă tot mai multe drepturi, reclame de genul celor folosite de Owen ar putea fi interzise.

Într-o scrisoare pastorală, Episcopul Frederick Henry de Calgary îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ameninţările la care sunt supuşi creştinii care protestează împotriva homosexualităţii. În textul său, datat 6 septembrie, Episcopul Henry îi încurajează pe catolici să vorbească împotriva schimbărilor de anul trecut din legislaţie, care au dus la recunoaşterea „căsătoriilor” homosexuale. „Stilul de viaţă homosexual trebuie acum să fie tratat ca şi cum ar fi sănătos şi legitim, când în realitate este nesănătos şi imoral”, afirmă Episcopul. „Libertatea de exprimare este ameninţată pentru cei care se opun în public ‘căsătoriilor’ între persoane de acelaşi sex.”

Într-un discurs adresat Episcopilor canadieni din provincia Ontario, Papa Benedict al XVI-lea avertiza asupra dramaticei prăpăstii care există între Evanghelie şi societatea contemporană. În discursul său din 8 septembrie, Papa amintea cum în numele „toleranţei […] ţara voastră a trebuit să îndure nebunia redefinirii conceptului de soţ/soţie”. Pontiful a explicat apoi: „democraţia reuşeşte doar în măsura în care are la temelie adevărul şi înţelegerea corectă a persoanei umane”. Catolicii implicaţi în viaţa politică şi civilă „nu pot să facă compromisuri când vine vorba de acest principiu”. Menţinerea unei astfel de poziţii va însemna însă tot mai mult şi mai des înfruntare în tribunale.

Posted in Analize, Bioetică.

One Comment

  1. Este evidenta provocarea dusmanilor milenari ai crucii: daca accepti pasivitatea vei fi intinat, amestecat in propunerea imunda si mestecat cu clefaituri de botul puturos al Noii Ordini – daca replici si nu accepti sa fi complice (sau poate chiar faptas), vei fi persecutat, martirizat si lichidat (sunt multe feluri de a lichida…). Dar adevar este ca Sanguis marthyrium – semen christianorum – si mai sunt si ostile ceresti ale arhanghelului lui Dumnezeu – si fi-va cumva ca in vremile lui Loth.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *